Dodaj do ulubionych

Pracownik roku

18.11.12, 23:55
Kiedyś znalazłem poniższy wpis:

"Dlaczego na wybór Pracownika Roku mają wpływ kierownicy?
...
Osoba, która wychodzi z działu i ma, powiedzmy, pięć głosów, zerowe poparcie wśród pracowników sklepu, ale ma poparcie kierowników, zostaje pracownikiem roku. Natomiast osoba wychodząca z działu i mająca poparcie pracowników sklepu ale bez błogosławieństwa góry nie zostaje tym pracownikiem."

Zapytałem kierasa i oto - co mi odpowiedział.
"Chłopie - to jest wybór pracownika roku, a nie kumpla roku. Jak ktoś jest zajeb.... kolegą, a w pracy tylko się opie....ala - to niby dlaczego miałby dostać nagrodę?"
I kurde muszę mu przyznać częściowo rację. - ale powinni wywiesić gdzieś nasze głosy - znaczy nie treść tylko kto ile zdobył głosów.
Obserwuj wątek
    • ktos_z_nas Re: Pracownik roku 19.11.12, 10:51
      Załóżmy że jest pracownik, Janek, nie trafił do castoramy z przypadku, w tym co robi jest oczywiście obowiązek, ale jest też dużo pasji, jest nielicznym szczęśliwcem, który odnajduję w pracy to coś, potrafi z entuzjazmem rozmawiać z klientem, widać po nim że lubi to co robi. Ale, no właśnie...nie prowadzi z kadrą kierowniczą ciepłych pogawędek, na imprezach nie siedzi obok nich, nie jest przebojowy, nie włazi w tyłek. Po prostu kierownicy go nie znają, załóżmy że jest pracownikiem działu R-90, niech mi ktoś odpowie, jak kierownik np. działu ogród może obiektywnie ocenić jego pracę, podejście do klienta, styl w jakim rozmawia z klientem. Wyjścia są dwa:
      Albo , nie może, bo rzadko widuje Janka, albo ktoś kulturalnie donosi mu że ten lub tamten zrobił to i owo, lub czegoś nie zrobił. Myślicie że kierownicy dokonają obiektywnego i trafnego wyboru??? Trafnego pewnie tak, ale wątpie czy obiektywnego. Zbyt dużo się mówi o wyborach pracownika roku, zbyt dużo jest niedopowiedzeń i niejasności. Moim zdaniem wyjście jest proste:
      Wybory jawne, bez ukrywanie, bez szeptania po katach, z kazdego działu wychodzi pracownik z największą liczbą głosów a potem jest dogrywka, druga tura. Nie wspomniałem o najważniejszym, głos kierownika i pracownika powinien być tak samo ważny. Panowała by demokracja i po takim głosowaniu na pracownika roku umilkły by głosy że to kierownicy miedzy sobą w szemranym głosowaniu wybrali swojego pupilka. Może wtedy taki Janek, który się stara, pracuje jak trzeba, przykłada się do pracy, miałby jakieś szanse. Mam racje?
      • ktos_z_nas Re: Pracownik roku 19.11.12, 10:55
        Jeszcze jedno. Jeśli się mylę to DLACZEGO TAK MAŁO OSÓB ODDAJE SWOJE GŁOSY?????????????????????????????????????????????????????????????
        BO WIEDZĄ ŻE TAK NAPRAWDĘ TO NIE ONI DECYDUJĄ. WYPEŁNIONE KARTY GŁOSOWANIA SĄ TYLKO PODKŁADKĄ, OBOWIĄZKOWA CZĘŚCIĄ TEGO ŚMIESZNEGO I OSZUKAŃCZEGO GŁOSOWANIA.
        • xelectric Re: Pracownik roku 20.11.12, 08:24
          a wg mnie poza tym nie powinno być że wychodzi jedna osoba z działu...u mnie w tym roku 2 osoby z tego samego działu miały po 15 i 17 głosów...wyszła jedna podczas gdy z innego działu wychodzi osoba z 5 głosami....powinno być w 2 etapie np 15 osób z największa ilością głosów, niezależnie czy 2 z nich są z tego samego działu!
          • casto_sceptyk Re: Pracownik roku 21.11.12, 16:42
            z tego co mi wiadomo, to głosowanie wygląda tak...
            do drugiej tury przechodzą osoby z największą liczbą głosów na dziale, jeżeli są to 2 osoby z równą liczbą głosów na dziale, to przechodzą obie...
            następnie głosują kierownicy i każdy oddaje swój głos, na kilka osób...
            więc nie rozumiem, w jaki sposób któś to ma "ustawiać"...
            normalne demokratyczne wybory...
            no chyba że wszyscy kierownicy się dogadają... a znacie takie casto gdzie każdy z każdym trzyma... chyba nie...!
            • casto-ramka Re: Pracownik roku 21.11.12, 20:24
              jasne tak to powinno wyglądać ale po ostatnich wyborach jestem prawie pewien że z działów nie powychodziły osoby z największą liczbą głosów wszystko było dobrze ustawione pod kogoś pozdrawiam
              • castos Re: Pracownik roku 21.11.12, 23:58
                Wydaje mi się, że te wszystkie negatywne oceny na temat osób, które wyszły z działów są podyktowane nutką zazdrości. Każdy ma trochę żalu, że to nie on.
              • casto_sceptyk Re: Pracownik roku 22.11.12, 15:43
                no ok... ale jak... technicznie...
                możemy sobie dyskutować, no ale podaj konkrety...
                bo w/g mnie to musiałby ustawić to dyrektor i wpisać na listę inne osoby, niż te które przeszły większością, a nie sądzę że podkładałby się dla czyichś 10k...
                pamiętaj że dyrektor, ma pensję dyrektorską... wink
                ps.
                ta dyskusja trochę mi przypomina dywagacje na temat prezydenta Kaczyńskiego...
                niby nikt nie głosował, a jednak został... big_grin
    • plk.zuber Re: Pracownik roku 22.11.12, 22:37
      Przecież wywieszają kto ile miał głosów i wyszedł z danego działu! Więc to nie jest żadna tajemnica? a że kierasy wybierają z tych osób? bo taki jest regulamin wyborów pracownika roku!
      • casto-ramka Re: Pracownik roku 24.11.12, 09:12
        no ja jestem ciekawy gdzie to wywieszają bo napewno nie u nassmile
    • castorobotniknr1 Re: Pracownik roku 04.12.12, 18:39
      Od kiedy wybieramy pracownika roku regulamin jest ten sam i obowiązuje w całej sieci. Zawsze ktoś będzie zadowolony z tej formuły bardziej a drugi mniej! ja uwazam ze nie jest to doskonały regulamin lecz nie łatwo go poprawic tak na prawde. Przecież kierownicy czy dyrekcja to też pracownicy sklepu i tez mają prawo wypowiedzieć się w kwesti wyborów.
    • szeryfcasto2013 Re: Pracownik roku 05.02.13, 16:40
      Właśnie takiego zachowania uczą kierowników na szkoleniach!
      W każdej nowej pracy te same regułki do głowy klepią.
      To fakt wybór jest nieuczciwy , bo dlaczego to kierownicy mają o tym decydować???
      Czas to zmienić , ale do tego potrzeba przebicia a sam jeden bez poparci to mogę tylko o tym pisać.
      Dlaczego nie podpisujemy odbioru kart do głosowania i nie są póżniej wywieszane , bo wtedy można zobaczć , kto ma wrogów a kto przyjaciół.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka