99venus 21.01.15, 13:12 www.youtube.com/watch?v=UKJ-49RbIjA&list=RDUKJ-49RbIjA#t=45 a śnieg pruszy,pruszy....... jest dobrze!czego też wszystkim życzę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave.duce Re: moja piosenka 21.01.15, 13:26 Jeżeli chodzi o głos - wolę to wykonanie: Janis Joplin - Me And Bobby Mcgee (Demo Acoustic Version) U mnie prószyło wczoraj. A co do życzeń - ja też! Odpowiedz Link
99venus Re: moja piosenka 21.01.15, 14:21 ładne.bardzo mi się podoba ale to to nic w porównaniu z prÓszeniem.przeczytałem osłupiały 3 razy mój tekst i nie wiem co mi się stało.tym bardziej,ze korektor podkreślił błąd. głeboko zawstydzony i zmaltretowany. Odpowiedz Link
99venus Re: moja piosenka 21.01.15, 15:24 w tym przypadku chyba raczej w głowę.....i akurat mnie to musiało spotkac. Odpowiedz Link
gat45 Re: moja piosenka 21.01.15, 15:36 Panowie Pruszyńscy (i ten pisarz Ksawery, i ten Spółka) powinni zmienić nazwisko, bo mącą. A Pruszków przemianujemy na Wołomin II. Odpowiedz Link
mania.sza Re: moja piosenka 21.01.15, 16:14 99venus napisał: > w tym przypadku chyba raczej w głowę.....i akurat mnie to musiało spotkac. A po panu czapka? Zeby na glowe nie proszylo. A po co panu uszy? Aby czapka nie spadala. Proszy wiec na uszy, a to da sie przezyc ; -) Odpowiedz Link
damakier1 Re: moja piosenka 21.01.15, 16:09 Śnieżek pruszy, zimno w ószy, za to dobrze mi na dószy! A co? ;) Odpowiedz Link
mania.sza Re: moja piosenka 21.01.15, 16:18 no wlasnie. ps. tylko skoro juz, to: "snierzek" i "topsze". Odpowiedz Link
damakier1 Re: moja piosenka 21.01.15, 16:41 No to, to już by była anarchia! A co do "topsze" to w ogóle nie może być, bo "dobrze" i "topsze" inaczej brzmi. Odpowiedz Link
trusiaa Re: moja piosenka 21.01.15, 16:35 "Pruszy" mnie nie poruszy, bo wygląda ładnie gdy mu kreska spadnie. I się z Gatem zgadzam w sprawie Pruszkowa. Chociaż jestem posłuszna Niewzruszonym Zasadom Polskiej Ortografii, to zasada - Prószyć ma w wyrazach pokrewnych wymianę głoskową ó:o – proch, proszek, rozproszyć się, co jest wystarczającym powodem zapisywania tego czasownika z ó. nijak do mnie nie przemawia, już wolę tłumaczenie: bo tak. A prosić (się) tyż można na zasadzie podobieństwa od prochu? Pulvis es et in pulverem reverteris - się pisze przez zwykłe u - niekreskowane? Się. Idę precz. Odpowiedz Link
damakier1 Re: moja piosenka 21.01.15, 16:52 W zamierzchłych początkach mojej drogi zawodowej pracowałam przez moment jako pani od polskiego. Tematem lekcji było ó niewymienne i jako jeden z przykładów podałam słowo "wróbel". Na co mi jeden z uczniów, bardzo bystry, odpowiedział, a wcale że nie, bo wróbel się wymienia na wrona. Mój Boże! - już tyle tysięcy lat minęło od tego czasu, a ja to pamiętam... ------------- "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą." (aut.: ToJaJurek) Wrona i inne zwierzaki Odpowiedz Link
trusiaa Re: moja piosenka 21.01.15, 17:07 Ładne :) I mi przypomniałaś, co mnie spotkało w zeszłym stuleciu: pani psycholog badała mą dojrzałość szkolną (bym mogła wcześniej zostać przyjęta do pierwszej klasy) i zapytała: - Jak wygląda wróbel? Nie dosłyszałam, więc dopytałam: - Wróbel czy rubel? Nie miałam bladego pojęcia jak rubel wygląda i ulżyło mi bardzo, gdy pani przeszła do następnego pytania. Odpowiedz Link
ave.duce Re: moja piosenka 21.01.15, 17:41 I tak miałaś szczęście, że nie spytała, jak wygląda rubel transferowy. Odpowiedz Link
trusiaa Re: moja piosenka 21.01.15, 18:19 Paaaani, tu nie jest salon damsko-męski! Żeby transwestytą wróblem dżenderem mię straszyć? Odpowiedz Link
man_sapiens Re: moja piosenka 22.01.15, 00:02 Pruszy przez tą Prus. Nie mogłaby się Prós nazywać Łucja Prus - Zima zła Odpowiedz Link
man_sapiens Re: moja piosenka 22.01.15, 00:06 > Jeżeli chodzi o głos - wolę to wykonanie: To więcej niż głos, to serce i dusza. Bez Janis Joplin świat byłby gorszy. Zwłaszcza bez tego www.youtube.com/watch?v=Qg0UyCPmksQ Odpowiedz Link
witekjs Re: moja piosenka 21.01.15, 16:45 Bułat Okudżawa - POŻEGNANIE Z POLSKĄ www.youtube.com/watch?v=4ngEY_HJuVk Odpowiedz Link
99venus Re: moja piosenka 21.01.15, 18:22 i tak nareszcie wróciliśmy do tematu ale ożywienie ortograficzne mnie zadziwiło. Odpowiedz Link
scoutek Re: moja piosenka 22.01.15, 07:53 Kiedyś znalam takie: Pruszy sniezek pruszy Zajączkowi prosto w uszy Przestan pruszyc, ku.... mać Bo zajączek juz chce spać To tak łącząc oba wątki Pisownia z klawiatury telefonu, wiec sorry, taki klimat Odpowiedz Link
scoutek Re: moja piosenka 22.01.15, 12:37 mogę??? mogę................? odkryłam nowe radio i sobie słucham zero reklam i fajna muzyka jak mam focha to się super nadaje, bo prawie wcale nie gadają a muzyka różnista nazywa się www.radioparadise.com/rp_2.php?# Odpowiedz Link
scoutek Re: moja piosenka 22.01.15, 12:40 nie wiem czemu nie idzie normalnie Radio Paradise teraz? Odpowiedz Link
99venus przemijanie 25.01.15, 11:09 www.youtube.com/watch?v=ewgWuQBlxho www.youtube.com/watch?v=UmeQxiaypP8 śnieg pada,czas leci,zadumałem się...... Odpowiedz Link
scoutek Re: przemijanie 25.01.15, 12:26 a mnie dzisiaj zaczarowała ta piosenka (dodam tylko, że użyto jej w czołówce serialu "Detektyw"): The Handsome Family - Far From Any Road Odpowiedz Link
ploniekocica Na dzisiejszy dzień pasuje 25.01.15, 12:26 to Isobel Campbell & Mark Lanegan - (Do You Wanna) Come Walk With Me Głównie dla Scoutka, a dlaczego właśnie dla Scoutka nie mam pojęcia, tak mię naszło :) Odpowiedz Link