Dodaj do ulubionych

Chapeau bas

10.01.18, 22:19
Podziwiam wizjonerstwo Naszych Przodków!
Dziś niechcący obejrzałem fragment wiekopomnego dzieła Odzyskanej Telewizji Polskiej p.t. "Korona Kruluf". I z podziwem zauważyłem że w średniowiecznym (chyba) zamku komnaty umeblowane były meblami z IKEI. Kiedy Francuzi żarli te swoje żaby prosto paluchami, kiedy średniowieczni Amerykanie nie mieli pojęcia ani o koniach, ani o konstytucji - to u nas już takie rzeczy!
Z utęsknieniem czekam na jakiś następny odcinek, gdzieś tak z okolicy Hołdu pruskiego bo pewnie zauważę gdzieś w kącie wśród złotych półmisków z pieczonymi pawiami i pucharami pełnymi zacnego węgrzyna jakiegoś peceta. Atari bo Atari, ale zawsze...
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Chapeau bas 10.01.18, 22:21
      Och, to już i w Krzyżakach stała osa pod lasem :)
      • erte2 Re: Chapeau bas 10.01.18, 22:48
        yoma napisała:

Och, to już i w Krzyżakach stała osa pod lasem :)
        Poważniej: Osa pod lasem, słupy telegraficzne w tle, jakieś przypadkowe wpadki trafiały się w wielu (nie tylko polskich) filmach. Tu natomiast mamy do czynienia z niechlujstwem scenograficznym, nawet z brakiem czy zlekceważeniem konsultacji historycznych.
        Na podstawie tylko niedużego fragmentu (bo więcej nie zdzierżyłem) stwierdzam następujące idiotyzmy:
        1. Wspomniane meble z IKEI
        2. Mieniące się pięknymi barwami stroje nawet co pomniejszych bohaterów (np. sług) podczas gdy wiadomo że barwniki do szat były horrendalnie drogie i zarezerwowane tylko dla najważniejszych i tylko na specjalne okazje (najdroższym był barwnik niebieski, ale i czerwony do tanich nie należał).
        3. Rycerze snujący się po komnatach w kolczugach (!), czyli ubrankach ciężkich i drogich, zakładanych tylko na czas bitew i potyczek
        4. "Odpicowane" wnętrza, z kolorystyką godną warszawskich apartamentowców i takim wykończeniem wnętrz.
        To wszystko nijak się ma do ówczesnych realiów; najbardziej przypomina enerdowskie westerny z lat '70., opartych na równie idiotycznych scenariuszach wg Karola Maya.
        • smutas13 Re: Chapeau bas 11.01.18, 07:20
          Nie oglądałam ani jednego odcinka i po Waszych uwagach, nie mam już ochoty obejrzeć .
          • aga-kosa Re: Chapeau bas 11.01.18, 10:43
            J W ;( aga
            • yoma Re: Chapeau bas 11.01.18, 10:57
              Może jako komedię? :)
              • scoutek Re: Chapeau bas 11.01.18, 11:16
                Na twitterze już była dyskusja, czy to aby nie miał być z założenia sitcom
                Ktoś zauważył zasłony z ikea, riposta brzmiała: Ikea jest starsza niż myślicie
                No
                Oglądałam przez chwilę, nie wytrzymałam dłużej niż 10 minut z powodu drewna. Znaczy gry aktorskiej. Koszmar.
                • ewa9717 Re: Chapeau bas 12.01.18, 21:01
                  Nie oglądam kurwizji, ale wpadła mi w oko opinia na którymś forum: Taki klan w ciuchach z jasełek.
                  • alaias11 Re: Chapeau bas 13.01.18, 17:02
                    ewa9717 napisała:
                    Nie oglądam kurwizji, ale wpadła mi w oko opinia na którymś forum: Taki klan w
                    ciuchach z jasełek.
                    --
                    Scenariusz
                    Jan Piotr Szafraniec
                    Ilona Łepkowska <-
                    • yoma Re: Chapeau bas 13.01.18, 19:16
                      Gdzie scenarzystek sześć, tam gniot.
    • tojajurek Re: Chapeau bas 13.01.18, 19:12
      Dla odzyskania równowagi w kwestii trzeźwego (!) postrzegania historii doradzam oglądanie Drunk History na Comedy Central (jeśli ktoś ma ten kanał). Takich wspaniałych bluzgów w aktorskim wydaniu, w połączeniu z anegdotą historyczną, zazdraszczam całym sobą. Kurde, jak bym sobie pobluzgał wielokierunkowo i wielopiętrowo...
      • trusiaa Drunk History 13.01.18, 20:04
        TAK! :D

Te historie ulubiałe (ale inne też gUd).: Kuroń wg Zielińskiego i Kopernik wg Kołaczkowskiej.

• ave.duce Re: Drunk History 13.01.18, 23:19
          I pieśniczka ode mię:

www.youtube.com/watch?v=2x8D4T--0v4
    • trusiaa Re: Chapeau bas 16.01.18, 08:28
      Żeby nie być gołosłowną (jaki ładny to wyraz jest), wczoraj wpadło mi w ślip pięć minut tego czegoś.

Stypa po Łokietku. Elżbieta zwraca się do matki z propozycją podania wina.
      Jakiś cieć, kuchta, stojący przy drzwiach, głośno przez całą salę: - Królowo, podawać?

Wszyscy nadal przy stole, cisza.
      Elżbieta do Kazimierza: - Kazimierzu, pozwól na moment.
      Oboje wstają i wychodzą.

...?
      • smutas13 Re: Chapeau bas 16.01.18, 08:45
        Pieśniczka z fajnym rytmem do "tańcowania" :)
      • trusiaa Re: Chapeau bas 16.01.18, 11:13
        To jest serial komediowy. Gdzie ja miałam oczy?
        Przecież zwrot: Królowo, podawać? to nie tylko hołd dla najlepszych tradycji praskich knajp, ukłon w stronę pana Czesia - mam graaać?, ale wyraźne nawiązanie do Mistrza i Małgorzaty!

– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
        – Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

Idąc dalej - choćby pokraczne peruki, wąsiska - wszystko to rażąco, plastikowe, sterczące, niedopasowane. Choćby w scenie z biskupami - młodzi statyści w białych perukach wyglądali jak dzieci z czworaków do nagonki, tylko w drugą mańkę.
        Propozycja znajdź różnice nie ma sensu, bo jeśli jakieś są, to minimalne.

Wniosek: ekipa realizująca serial celowo robi w reżimowej tv krecią robotę - na tyle sprytnie, że Jacuś nie posiada się ze szczęścia i puchnie z dumy, wierny widz cieszy się razem z Jacusiem, zaś niewierny może się spokojnie delektować tropiąc cytaty, łowiąc absurdy, odczytywać i doceniać zamierzony dowcip sytuacyjny.
        Chapeau bas :)
      • ewa9717 Re: Chapeau bas 16.01.18, 13:53
        Boskie ;) Chyba zacznę oglądać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka