Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza

27.01.11, 12:56
Witam serdecznie
Jestem w 16 tyg. ciąży i chciałam zapytać o toksoplazmozę IgG, która w badaniach wyszła Mi 46,4,natomiast toksoplazmoza IgM z wynikiem ujemnym, co w takim przypadku robić i czy są powody do obaw?
Jak sobie radzić z niedokrwistością?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • sauerkirsch Re: toksoplazmoza 27.01.11, 14:28
      Trafiłaś na nie to forum co trzeba.
      Zajrzyj na forum o ciąży
      forum.gazeta.pl/forum/f,585,Ciaza_i_porod.html
      A powodów do obaw nie ma, jeśli chodzi o tokso.
    • doctor.no.1 Re: toksoplazmoza 27.01.11, 15:24
      proponuję wizytę u lekarza, który bedzie lepszym źrółem informacji niż forum internetowe
      • sauerkirsch Re: toksoplazmoza 27.01.11, 18:43
        > proponuję wizytę u lekarza, który bedzie lepszym źrółem informacji niż forum in
        > ternetowe

czasem więcej można się dowiedzieć od innych ludzi niż od niedouczonych konowałów (jak się pechowo na takiego trafi)
        najlepiej korzystać z wielu źródeł i własnego rozumu
        • doctor.no.1 Re: toksoplazmoza 28.01.11, 09:35
          tiaaaa, jasne
    • morelee Re: toksoplazmoza 27.01.11, 19:27
      Dodatnie igg i ujemne igm świadczy o tym że zakażenie było dawno, zapewne przed ciążą. Tym lepiej, bo nie grozi ci zakażenie w czasie ciąży, które to zakażenie jest niebezpieczne dla dziecka. Potwierdź u lekarza przy najbliższej okazji.
      • skryta3 Re: toksoplazmoza 27.01.11, 19:38
        najprawdopodobniej przeszłaś toksoplazmozę nie wiedząc o tym i w związku z tym masz teraz przeciwciała, które świadczą o przebyciu tej choroby i w tym przypadku raczej nic Ci nie grozi. (wyniki proszę pokazać lekarzowi). Proponuje zrobić badanie ponownie za jakiś czas, gdyż różne są opinie na temat toksoplazmozy, jedni mówią, że przechodzi się ją tylko raz, jednak ja miałam toksoplazmozę w trakcie ciąży i leczyłam się cały czas z małymi przerwami antybiotykami, obecnie jestem zdrowa, jednak na pytanie czy mogę kiedyś jeszcze raz przechodzić toksoplazmozę ? lekarz zakaźny opowiedział mi, że czasem może powrócić w trakcie ciąży. bo toksoplazmoza ma to do siebie, że w trakcie ciąży często się uaktywnia, tak było w moim przypadku. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka