Dodaj do ulubionych

Alexander Lowen - praca z ciałem

11.06.13, 14:34
Czy ktoś może pracował nad sobą z wykorzystaniem metod Lowena? Ostatnio ktoś mi o tym opowiadał, fascynująca sprawa... Podobno przeżycia są na tyle silne, że nie zaleca się terapii kobietom w ciąży i karmiącym. Sorvina czasem pisała o różnych technikach, w tym pracy z ciałem, może to przechodziła i podzieliłaby się wrażeniami?
Obserwuj wątek
    • agnieszka_iwaszkiewicz Re: Alexander Lowen - praca z ciałem 12.06.13, 00:35
      Laboratorium Psychoedukacji współpracuje od lat z Michaelem Randolphem, który pracuje w oparciu o tę metodę. Organizowane są jednodniowe warsztaty i pięciodniowa wyjazdowa grupa terapeutyczna. Michael jest Amerykaninem na stałe mieszkającym i praktykującym w Europie.
      Metoda pracy z ciałem jest przydatna dla osób mających kłopoty z wyrażaniem emocji, z somatyzacjami, z brakiem energii.
      Coś więcej można doczytać na stronie LP. Tam też są podane terminy grup Michaela. Agnieszka Iwaszkiewicz
      • paris-texas-warsaw Re: Alexander Lowen - praca z ciałem 12.06.13, 05:30
        Dziękuję bardzo za odpowiedź i namiary.
        • tinywee Re: Alexander Lowen - praca z ciałem 04.07.13, 13:11
          Hm, ale po co Ci cudze wrażenia? Może lepiej sprawdzić samej?

Np. tu: psychoterapiaprzezcialo.pl

Ciało mówi, to fakt. Czasem głośniej niż słowa.
          • paris-texas-warsaw Re: Alexander Lowen - praca z ciałem 04.07.13, 15:35
            Ktoś mi powiedział, że kobiety w ciąży/karmiące nie mogą ze względu na silne wrażenia, a ja jestem w tej grupie. Może też ze względu na pojawienie się przejsciowych chorób po takich seansach, o których słyszałam. Więc chciałabym się o tym czegoś dowiedzieć, nim będę mogła wziąć udział w czymś takim. Poza tym trochę zakrawa to w moim pojęciu o "szamanizm" i mam mieszane uczucia, stąd pytania do innych.
            Dzięki za link:)
            • tinywee Re: Alexander Lowen - praca z ciałem 04.07.13, 21:00
              'Dzięki za link:)'

Na zdrowie :)

• pibelle Re: Alexander Lowen - praca z ciałem 09.04.14, 16:12
              Paris, jeśli spojrzysz na emocje jak na procesy fizjologiczne czym w istocie są, cały "szamanizm" Ci minie :)
              W telegraficznym: zanim stwierdzisz intelektem, że się czegoś na przykład boisz, Twój organizm już od dawna o tym wie i ma uruchomiony cały system reakcji nastawionych na przetrwanie zagrożenia. Te reakcje angażują cały organizm i są bardzo energochłonne.
              Jeszcze krócej: najpierw boli Cie brzuch lub głowa, a potem stwierdzasz, że to "z nerwów" :)
              To układ nerwowy kontroluje pracę narządów i całego organizmu.
              To układ nerwowy począwszy od pnia mózgu przetwarza informacje, które do Ciebie docierają za pomocą zmysłów i reaguje na nie zgodnie z wypracowanymi (a jakże już począwszy od okresu niemowlęcego, a mówi się, że nawet płodowego) schematami.
              To jest nauka, a nie czary :)
              To co sobie potem o tym myślisz i wnioski jakie wyciągasz, odbywa się później w górnych partiach mózgu i jest tylko interpretacją za pomocą znanych Ci pojęć.
              A prawda ukryta jest głębiej, w emocjach czyli w fizjologii.
              Nie miałam do czynienia nigdy konkretnie z metodami Lowena, natomiast co do zasady, absolutnie praca z ciałem w sensie rozpoznawania swoich reakcji i kontakt z procesami fizjologicznymi są bardzo cenna umiejętnością prowadzącą do zdrowienia.
              Zauważ, że ludzie zupełnie nieświadomie stosują praktyki, które prowadzą do regulowania emocji za pomocą ciała: uprawianie sportów albo chociaż spacer.
              • paris-texas-warsaw Re: Alexander Lowen - praca z ciałem 09.04.14, 16:20
                Dzięki, że mi tyle piszecie, mój mózg nie zdąża tego wszystkiego przetwarzać, ale się staram:))) Tyle możliwości wyjścia na prostą, tyle metod, nauka ciągle idzie do przodu, jakoś się uda zmierzyć z przeszłością i wyjść na prostą:))))
                • pibelle Re: Alexander Lowen - praca z ciałem 09.04.14, 19:10
                  Paris, jeśli Cię to interesuje - mnie akurat dość mocno :) - przejrzyj sobie ten tekst, który wklejam.
                  Ogarniając te kwestie, nawet na poziomie zrozumienia podstawowych różnic między emocjami a uczuciami może się okazać dla Ciebie fajnym wejściem w temat dotarcia do swojego organizmu. Mnie się wydaje, że to bardzo ciekawa wiedza.
                  www.fizyka.umk.pl/~duch/Wyklady/Mozg/07-3-limbiczny.htm
    • dorotkadm Re: Alexander Lowen - praca z ciałem 06.04.14, 10:54
      ta metoda pracy terapeutycznej nie ma nic wspólnego z szamanizmem :) raczej z psychoterapia psychodynamiczna plus praca z ciałem, rzeczywiście nie poleca się kobietom w ciąży, ale jak już jesteś po to warto spróbować. a jestem zachwycona rezultatami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka