Dodaj do ulubionych

dzieci i reklama

15.04.14, 11:02
Szanowni Rodzice,
Jestem studentką trzeciego roku Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych na Uniwersytecie Łódzkim. Piszę pracę licencjacką na temat marketingu skierowanego do dzieci. Niniejsza ankieta ma na celu sprawdzenie zainteresowania dziecka reklamą telewizyjną, częstotliwość ich oglądania oraz wpływu dzieci na dokonywane przez Państwa zakupy.
Ankieta jest w pełni anonimowa i będzie służyła jedynie celom badawczym. Składa się ona z 26 pytań zamkniętych (w niektórych pytaniach może być więcej, niż jedna odpowiedź). W przypadku, gdy mają Państwo więcej niż jedno dziecko, byłabym bardzo wdzięczna o wypełnienie osobnej ankiety dla każdego z nich. Gdyby był to kłopot, proszę o wypełnienie jednej ankiety, odnoszącej się do wybranego dziecka.
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc i czas poświęcony na udział w badaniu.

Oto link:
moje-ankiety.pl/respond-61975.html
Obserwuj wątek
    • verdana Re: dzieci i reklama 15.04.14, 11:19
      "Jaki jest stosunek Pani dziecka na oglądane reklamy" ....
      ". Czy Pani/Pana dziecko ma wpływ na zakupy dokonywane przez Panią/Pana?" - na to pytanie chyba nikt nie odpowie, poza rodzicami autorytarnymi, którzy w ogóle ze zdaniem dzieci sie nie liczą. Bo dzieci zazwyczaj mają wpływ na zakup zabawki czy sweterka, a nie mają na chemię gospodarczą czy samochód... W tej sytuacji też tylko osoba, która ma dziecko, ale nie zwraca na nie uwagi może odpowiedzieć "nie mam zdania" - lepsze byłoby "trudno powiedzieć".
      "Jakich technik używa Pani/Pana dziecko, aby wymóc zakup określonego towaru?" - tak, jakby dziecko nie mogło zwyczajnie porozmawiać i poprosić, a rodzic kupić - każda prośba dziecka jest tu traktowana jako coś podejrzanego. Dlaczego "wymóc" a nie "nakłonić"? W ankietach nie wolno dawać słów tak nacechowanych pejoratywnym znaczeniem.
      Pyt. 19 jest absurdalne w kontekście dzieci powyżej 13 roku życia.
      • spodniczna Re: dzieci i reklama 15.04.14, 15:18
        przeprowadzając badania nie mogę z góry zakładać pewnego scenariusza dlatego pytania są zróżnicowane.. Również, po zagłębieniu się w ten temat dowiedziała/by się Pani/Pan, że dzieci niewątpliwie mają wpływ na zakup nie tylko zabawek ale i chemii gospodarczej czy samochodów.. Jeśli chodzi o określenie " wymóc", owszem mój błąd, powinnam inaczej skonstruować pytanie. Dziękuje za sugestie i wypełnienie ankiety
        • verdana Re: dzieci i reklama 15.04.14, 15:23
          Ale Pani właśnie NIE zagłębia się w temat i po przeprowadzeniu tych badań nie będzie miała zielonego pojęcia, czy rodzice kupują pod wpływem dzieci lizaka, czy pralkę - a to jednak zasadnicza różnica. Bo jestem przekonana, ze 100% rodziców kupuj pewne rzeczy dla dzieci pod wpływem dzieci, innymi słowy - to pytanie niczego nie bada.
          • mozambique Re: dzieci i reklama 16.04.14, 10:19
            ot ile warte sa licencjaty
            • aqua48 Re: dzieci i reklama 16.04.14, 10:52
              mozambique napisała:

> ot ile warte sa licencjaty

Mylisz się, student ma prawo źle ułożyć ankietę, jednak PRZED jej upublicznieniem powinien przedłożyć ja promotorowi, a do obowiązków tegoż należy wskazanie błędów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka