Dodaj do ulubionych

Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałtyckich

• nikola_piterski2 Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 15:18
      Do JANY:

Drugi front - w czas, kiedy Rosyjski zolnierz szedl wzdluz Europy i dlatego,
      zeby Czerwona Armia nie wstapila, jak kiedys do Paryzu. Czy to
      zolnierz "drugiego frontu" wyzwolil od faszyzmu Polske, Wegry, Rumunje,
      Czechoslowacje (oto ostatnia oddal faszystam "drugi front"), Bulgarje,
      Jugoslawje, Austrie, Norwiegje?

"Drugi front" za zaglade rosyjskiego zolnierza i za rosyjskie zloto sprzedawal
      Rosje lend-liz. Ale i za to dzieki mu.
    • nikola_piterski2 Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 15:30
      "Wstretny", ale smialy (tylko na swoim smieciu) do Rosjan ZIGZAUR,nie widze
      rosyjskich nazwizk NKWD-sznikow czyli GULAGOWCow, o ktorych mowil? Czy jestes
      Zydem albo przedstawicieliem narodow Kaukazu i wstydzis sie za rodakow?
      • prawdziwystarywiarus A gdie otwiet dla mienia, Nikola gołubczik? n/t 04.05.05, 15:39
      • zigzaur Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 05.05.05, 08:20
        Jestem Polakiem. Jasne? Mądrym, wykształconym, zasobnym - być może jestem w
        mniejszości.

Gdybym był Żydem, byłbym z tego dumny. Osiągnięcia narodu Izraela po wojnie - od
        masakry po nowoczesne i budzące respekt państwo - są imponujące. Chwała
        wojennych zwycięstw Sharona, Netaniahu, Dajana i innych przyćmiła dokonania
        Napoleona nawet.
    • vlad1 Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 15:32
      A czemu się dziwicie skoro już dawniej pisali o Piłsudskim, że to "faszistskij
      politik"?
      Dla nich kto nie z Mieciem, tego zmieciem!
    • nikola_piterski2 Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 15:38
      Dlaczego tylko kon Zukowa? Obok niego byl i nawiet rozkazywal nad paradem
      Rokosowski!
      • prawdziwystarywiarus Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 15:43
        nikola_piterski2 napisał:

> Dlaczego tylko kon Zukowa? Obok niego byl i nawiet rozkazywal nad paradem
        > Rokosowski!

Ale nie na białym koniu. Na białym (który przedtem zrzucił Stalina) odbierał defiladę Żukow,

A tiepier otwieti na glawnyj wopros, anegdotczik... kto w 1940 godie ubil 21 000 polskich
        wojennoplennych? Gdie pochoronili 7 000? Naszych poka naszli tolko 14 000...
      • ubu66 Ha, ha ha, ty jeszce nie wiesz ze Rokosowski 04.05.05, 22:13
        nie był zadnym Polakiem, a cały zyciorys miał dorobiony. U nas wie kazde
        dziecko. To tak was ucza historii? Biedni
        Jeszcze cos ciekawego:
        wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/rona.htm
    • zyks Wujek Verheugen popsuł im święto gruntownie. Moskw 04.05.05, 15:47
      - a zawyła. O tym wszyscy zawsze wiedzieli, ale naruszył tabu: nie wolno o tym
      mówić, bo to niedelikatne wobec Kremla. Co na to Schroeder, przyszywany krewniak
      Putina: jak się pokłócą, to odda dziewczynkę Putinowi? Że tak będzie - było
      jasne, więc ten gest Schroedera był dla mnie niepojęty. Schroeder twierdzi, że
      dla Putina, jego ropy i gazu nie ma alternatywy. Bzdury! Poza tym, mówiąc tak,
      pozbawia się sam wszelkich możliwości negocjacyjnych...
      • ubu66 Jeszcze niejeden wujek im to powie, poczekajcie... 04.05.05, 23:00
    • miro14 Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 15:55
      Prezydent Polski nie powinien jechac do Moskwy na te "obchody". Powinnismy
      wyslac tam jakiegos byle jakiego ministra. Polska Armia byla czwarta co do
      wielkosci podczas II wojny swiatowej (nie liczac faszystow oczywiscie). To
      wstyd ze na pomniku upamietniajacym wygrana nad Hitlerem jest armia francuska a
      nie ma Armii Polskiej. Rosjanie to zacofany narod. Zal mi ich. Nie chce miec z
      nimi zadnych kontakow. Polska tez powinna zaczac sie usamodzielniac od Putina i
      reszty polglowkow z Moskwy.
      Podpisano: Wrocławianin
    • fomp Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 16:04
      Rosja nikogo nie przeprosi , bo w tym kraju nie ma takiego zwyczaju, by
      przepraszać za zło wyrządzone innym. Ale żeby wszyscy bili się w piersi za
      najmniejszy nietakcik wobec Rosji - o to jak najbardziej. Bo Rosja jest ponad i
      nikt jej w twarz pluł nie będzie.
    • nikola_piterski2 Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 16:14
      Na twoje pytania o winnych w ofiarach ludzi wszystkich narodowosci (a przede
      wszystkim samich Rosjan)w srodku 20 wieku juz od dawna w Rosji jest odpowiedz,
      ktora nie ma zadnego stosunku do tematu artykulu, dyskusji i roli Rosjan w
      zwyciestwu nad faszyzmen. Sam wiesz o tym. Nieraz o tym mowil i Rosyjski Rzad.
      Ale dobrze wiem, ze ta odpowiedz dla ciebie, i podobnych takich jak
      ty,"golubczyk", nie podchodzi...
      • prawdziwystarywiarus Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 16:34
        nikola_piterski2 napisał:

> Na twoje pytania o winnych w ofiarach ludzi wszystkich narodowosci (a przede
        > wszystkim samich Rosjan)w srodku 20 wieku juz od dawna w Rosji jest odpowiedz,
        > ktora nie ma zadnego stosunku do tematu artykulu, dyskusji i roli Rosjan w
        > zwyciestwu nad faszyzmen. Sam wiesz o tym. Nieraz o tym mowil i Rosyjski Rzad.
        > Ale dobrze wiem, ze ta odpowiedz dla ciebie, i podobnych takich jak
        > ty,"golubczyk", nie podchodzi...

Mnie tam akurat nie interesuja specjalnie Rosjanie mordujacy Rosjan. U siebie, swoich mozecie zabijac
        jak sie wam spodoba. A potem mowic, ze to wszystko zrobili Zydzi i jeden Gruzin.

Mnie interesuje, kto z pre,medytacja zamordowal 21 000 naszych w 1940 roku. Rowniez mnie
        interesuje, czemu zalatwiliscie tak, ze nie wolno bylo o tym mowic przez 50 lat, gdzie zakopaliscie
        jedna trzecia ofiar, ktorych dotad nie znaleziono, i dlaczego mordowanie jencow wojennych to nie jest
        dla was ludobojstwo, jak ostatnio oswiadczyl rosyjski rzad.

No to jaka jest ta odpowiedz w Rosji o ktorej wspominasz? Ze byliscie w swoim prawie mordowac, kogo
        sie wam podobalo? Ze nie ma mowy o odszkodowaniach dla rodzin ofiar Katynia? Ze w republikach
        baltyckich to nie byla okupacja tylko misja cywilizacyjna? Ze wy jestescie przodujaca cywilizacja
        europejska?

Golubczik, im szybciej sie wasz kraj rozleci na niezalezne panstewka, tym dla swiata lepiej.
      • patrickkolno Re: F*K Russia! 04.05.05, 16:44
        Nie cierpie ruskich hipokrytow, jak ten Nikolai Piterski - moja ciotka
        opowiadala mi, jak ta swolocz zajela moja czesc Polski i jak o maly wlos nie
        zostala zgwalcona przez Ruskiego "przyjaciela", a poniewaz byla morowa baba, to
        sobie z nim poradzila. Zawsze mi powtarzala, ze Ruscy to falszywy narod i trzeba
        sie od nich trzymac z daleka.
        • borrka1 Re: F*K Russia! 04.05.05, 18:50
          patrickkolno napisał:

> Nie cierpie ruskich hipokrytow, jak ten Nikolai Piterski - moja ciotka
          > opowiadala mi, jak ta swolocz zajela moja czesc Polski i jak o maly wlos nie
          > zostala zgwalcona przez Ruskiego "przyjaciela", a poniewaz byla morowa baba,
          to
          > sobie z nim poradzila. Zawsze mi powtarzala, ze Ruscy to falszywy narod i
          trzeb
          > a
          > sie od nich trzymac z daleka.

Ha ha ha,badz pewien,ze jezeli sie twoja ciotka spotkala sie z rosyjskim
          soldatem,to nawet jezeli byla wstretna jak noc listopadowa,nie uchroniloby ja
          od gwaltu,inaczej nie bylo by komu opowiadac ci ta bajke!
          A teraz rozumiem dlaczego tak nienawidzisz rosjan.
          • patrickkolno Re: F*K Russia! 04.05.05, 19:07
            Moja ciotka byla bardzo atrakcyjna kobieta, ale rowniez z silnym charakterem.
            Ten Kacap nie mial z nia szans! Nie wspomne juz o wywozkach na Sybir. Moja
            rodzina byla rowniez na liscie, ale "uchronil" ich atak Hitlera na ZSRR, po
            ktorym zreszta wiekszosc mojej rodziny wymordowano w obozie koncentracyjnym
            Gross-Rosen.
            Ale zupelnie inaczej mowi o Rosjanach z Rosji Carskiej, gdy moja czesc Polski
            byla pod zaborem rosyjskim. Jako mala dziewczynka przechodzila wieczorem przez
            most, aby odwiedzic swoja babcie po drugiej stronie rzeki. Zostala zatrzymana
            przez rosyjskiego zolnieza ( byla to Iwsza wojna swiatowa), ktory zazartowal, ze
            jej nie przepusci, jak mu nie zaspiewa piosenki. Zaspiewala wiec "Marusze" i
            nawet zaprowadzil ja do babci.

Mam wieksza sympatie dla Rosji sprzed okresu bolszewickiego. Mam nawet w
            rodowodzie oficera, ktory spedzil swoje zycie w St Petersburgu. Mial 2 corki,
            obydwie bezdzietne - jedna byla zagorzala bolszewiczka, a druga mienszewiczka.
            Jak to w rodzinie, musza byc dwa obozy. Chcialbym kiedys odwiedzic to miasto, by
            odnalezc slady moich przodkow.

> Ha ha ha,badz pewien,ze jezeli sie twoja ciotka spotkala sie z rosyjskim
            > soldatem,to nawet jezeli byla wstretna jak noc listopadowa,nie uchroniloby ja
            > od gwaltu,inaczej nie bylo by komu opowiadac ci ta bajke!
            > A teraz rozumiem dlaczego tak nienawidzisz rosjan.
          • ubu66 Borka, przesadzasz, kopa w jaja dostał i tyle .... 04.05.05, 23:01
            • ubu66 Ale jak sie udało dostac do dowódcy to rozwalał 04.05.05, 23:05
              • patrickkolno Re: Ale jak sie udało dostac do dowódcy to rozwal 04.05.05, 23:37
                Z ciocia Jadzia nikt nie wygral, nawet Niemcy. Zostala wywieziona na roboty do
                Lindenau kolo Koenigsberga za pomaganie partyzantom. Z lagru uciekla, przebrana
                za Niemke i przemierzyla pociagiem Prusy Wschodnie a potem przez lasy,
                przekroczyla granice Generalnej Guberni i wrocila do domu. To byla bardzo (i
                jest) dzielna kobieta, tak wiec ten Kacap nie mial z nia absolutnie zadnej
                szansy....
                • ubu66 Ojciec jednemu takiemu gierojowi odebrał automat 05.05.05, 09:31
                  i dał mu po ryju, bo sie przystawiał do matki. A że on jak oni prawie wszyscy
                  był zalany, to bez trudu to sie udało. Wywalili amunicje do kibla , a on na
                  drugi dzień jak wytrzeźwiał błagał o zwrot "orużja" bo inaczej czekała go kula w
                  łeb.
                  Jak ja bym tu jeszcze napisał co było i widziałem, jak zgineli inni gieroje
                  lezący na naszym cmentarzu, to by mnie okrzyczano wrogiem Rosji. Ze nie jestem,
                  to przemilcze i nie bede ruskim forumowiczom psuł humoru przed tym ichnim
                  swietem 9 maja. Ale kiedys jak mnie wkurza to napisze.
    • cymber.gaj Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 16:16
      Moskwa powinna zastosować swoją starą metodę, wypróbowaną na przywódcach Armii Krajowej w 1945 r. Jak się te wszystkie Bushe, Verheugeny i inni podskakiewicze zjadą 9 maja do Moskwy niby to na obchody, to zamknąć ich na Łubiance i wytoczyć pokazowy proces o działalność antyrosyjską oraz wspieranie terroryzmu. Skłonić ich łagodną perswazją, żeby się przyznali do winy. Na koniec przywalić każdemu po 10 - 15 lat więzienia. Niech się nauczą, kto głosi jedynie słuszną wersję historii. Wypuścić tylko wiernych przyjaciół, takich jak Chirac, Schroeder i Łukaszenka.
      • maureen2 Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 16:46
        Przeżyje tylko Lukaszenko ten wystawny obiad i pływanie w rzece,na statku
        oczywiście.
    • dawid.kingloff on jest z europy 04.05.05, 16:31
      to ze jest niemcem nie ma tu zadnego znaczenia. okupacja baltow byla okupacja i
      nie przypominam sobie, zeby w 1939 roku z kimkolwiek kolaborowali. ruska trzeba
      trzymac krotko i pod piescia. tylko taki jezyk rozumie.
    • varkula Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 16:42
      Nie wszystkie rosjanie sa potworami. Trzeba rozumiec, ze narod i jego
      kierownictwo (Stalin oraz Putin), to jednak chyba nie est to same. Normalnym
      ludziom teraz i zycie w Moskwie nie cukier. Czasami mnie przykro, że jestem
      rosjaninem. Przepraszam za zly polski - to nie moj ojczysty jezyk.
      • prawdziwystarywiarus Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 16:51
        varkula napisał:

> Nie wszystkie rosjanie sa potworami. Trzeba rozumiec, ze narod i jego
        > kierownictwo (Stalin oraz Putin), to jednak chyba nie est to same. Normalnym
        > ludziom teraz i zycie w Moskwie nie cukier. Czasami mnie przykro, że jestem
        > rosjaninem. Przepraszam za zly polski - to nie moj ojczysty jezyk.

Nie przepraszaj, lepszy twoj polski niz moj rosyjski. Czas zaoszczedzony na przepraszaniu poswiec na
        myslenie, jak Rosja ma sie pozbyc imperialnych manier.
      • ubu66 My wiemy ze sa normalni Rosjanie, ludzie jak my 04.05.05, 22:50
        Tylko pisza tu mało. Najwięcej jest fanatyków rosyjskiego imperializmu.
        Te "złe tematy" wcale by nie były "wywleczone" gdyby nie były sprowokowane.
        My Polacy jestesmy pamiętliwi ale nie jestesmy mściwi. Ale jak oskarza sie np.
        wszystkich innych o zbrodnie, to jak nie pisac prawdy.
        Nam żal tych ludzi, zołnierzy którzy zgineli idąc do Berlina przez Polske i
        ratujac nas z rąk hitlerowskich oprawców. Nota bene ja ich pamietam bo miałem
        wtedy 7 lat. To byli ludzie którzy mieli dwóch wrogów Niemca i NKWD. NKWD
        strzelało im w plecy gdy za wolno szli do ataku. Ale czy ten 9 maja to bedzie
        faktycznie ich święto ? Coś mi sie wydaje ze medalami beda brzęczeć nie ci co
        ich poganiali, co ich po wojnie wysyłali do obozów i rozwalali w zbiorowych
        egzekucjach. Dlatego to swięto nam sie nie podoba, bo ma służyc nie prawdzie
        tylko jej ukryciu.
    • himax A KTO PRZEPROSI ZA OKUPACJE CASARSTWA RZYMSKIEGO 04.05.05, 16:42
      Nie ma Cesarstwa Rzymskiego i nie ma CCCP
      • jankowski1960 Re: A KTO PRZEPROSI ZA OKUPACJE CASARSTWA RZYMSKI 04.05.05, 16:49
        himax napisał:

> Nie ma Cesarstwa Rzymskiego i nie ma CCCP

A szkoda:)
        • ubu66 Jankowski zauważył że nie ma juz Cesarstwa 04.05.05, 22:58
          Rzymskiego. Widać że się rozwija umysłowo.
      • prawdziwystarywiarus Re: A KTO PRZEPROSI ZA OKUPACJE CASARSTWA RZYMSKI 04.05.05, 16:51
        himax napisał:

> Nie ma Cesarstwa Rzymskiego i nie ma CCCP
        Zostal tylko psychiczny Kagan.
    • travel_wawa KWAŚNIEWSKIEMU NIE WOLNO JECHAĆ DO MOSKWY !!! 04.05.05, 18:08
      W świetle tego co poniżej:

"...ale również przywódców kilkudziesięciu państw, którzy przyjadą do Moskwy,
      aby wspólnie z nami uczcić tę świętą datę w historii ludzkości."

Bezczelność Rosji w obliczu odpowiedzialności komunistycznego reżimu za śmierć
      ok 60 MILIONÓW ludzi jest doprawdy porażająca.
    • pendrek_wyrzutek Rosja powinna przeprosic Niemcy i Polske 04.05.05, 18:32
      Polske za uczynienie ja krajem baltyckim a Niemcow
      za zabranie im Koenigsberga, Danziga i Stettina.
      Rosja powinna Pomorze i Prusy zwrocic Niemcom!
    • slav11 Re: Moskwa nie przeprosi za okupację krajów bałty 04.05.05, 18:42
      Bravo, dość płaszczenia się przed Rasiją. Putina powinno się izolować, tak jak
      Łukaszenkę.
      • almanzor Panie Wyrzutek jesteś Pan pendrek czy pędrek? 04.05.05, 19:18
        Zdecyduj się Pan, bo reszta z tego co piszesz nie zasługuje na uwagę.
        • pendrek_wyrzutek Re: Panie Wyrzutek jesteś Pan pendrek czy pędrek? 04.05.05, 19:27
          Jestem Pędrek. Niestety to forum nie akceptuje polskich liter w
          adresie/pseudonimie.
          • ubu66 Pendrek czy Pendrek, ale faktycznie WYRZUTEK ! 04.05.05, 22:55
            Pewnie nikt cie nie kocha co ? Nawet najbrzydsza dziewczyna w miescie. Tak, to
            jest spory problem i absobrbuje twoją całą zdolność do myslenia.
            • pendrek_wyrzutek Re: Pendrek czy Pendrek, ale faktycznie WYRZUTEK 05.05.05, 00:52
              ubu66 napisała:

> Pewnie nikt cie nie kocha co ? Nawet najbrzydsza dziewczyna w miescie.

He, he. Ja juz jestem za stary. Mysle raczej o zajmowaniu sie swoimi
              wnukami niz rozgladaniu za dziewczynami. No i oczywiscie nie jestem
              tak piekny jak bylem w mlodosci.
    • trg A za co mają ich niby przepraszać? 04.05.05, 23:47
      A niech się pribałty obrażają. Bez ropy i gazu daleko nie zajadą
      • ubu66 A co bedziesz jadł biedaku ? Musicie sprzedawać. 05.05.05, 09:33
        Nic innego nie macie.
    • borrka1 Moskwa juz osadzila okupacje 06.05.05, 07:50
      krajow baltyckich,tak powiedzial Putin w wywiadzie dla niemieckiej telewizji
      ARD i ZDF,a zrobil to w 89 wyzszy organ ZSRR.W takim razie ,kazdy nowy rzad w
      Rosji powinien to robic,bo takie jest zyczenie krajow baltyckich?Po prostu
      niech patrza w tyl bardziej uwaznie,i zobacza ze to czego zadaja bylo juz
      zrobione.

На вопрос о том, следует ли извиниться перед странами Балтии, Путин заметил,
      что такая логика была бы справедлива, если бы русскоязычные в странах Балтии
      хоть когда-нибудь были гражданами Российской Федерации.

"И второе. По поводу отношения в нашей стране к этим договоренностям в
      отношении балтийских государств 39-го года. В 1989 году высший представительный
      орган Советского Союза осудил их. Прямо так и записал: "Осуждаем эти
      договоренности между Сталиным и Гитлером и считаем, что это личное,
      противоречащее интересам советского народа решение Сталина". Это все уже
      сделано, просто нужно посмотреть правде в глаза и прекратить спекуляции".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka