Dodaj do ulubionych

Gasprid dawkowanie

21.01.11, 11:44
Pani doktor przepisała córce gasprid 0,0016 w proszku w podejrzeniu o ukryty refluks. Nie pamiętam natomiast czy jedno opakowanie mam rozpuścić w 45ml i podawać 3 razy dziennie po 15ml czy dawkę rozpuścić w 15 ml i dać na raz? Już 2 dzień nie mogę się skontaktować z Panią doktor. Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • monica188 Re: Gasprid dawkowanie 21.01.11, 12:16
      córka ma 8 miesięcy i 8kg
    • kasiaalbrecht Re: Gasprid dawkowanie 23.01.11, 10:06
      radziłabym próbować skontaktować się z pediatrą, osobiscie zaczęłabym od innego leku, czy było ekg przed włączeniem leku? Jakie są objawy?
      • monica188 Re: Gasprid dawkowanie 24.01.11, 11:19
        Mam umówione usg na 31.01. Objawami są zapalenie oskrzeli i charczenie od początku grudnia. była cały czas głodna,zaparcia. Oprócz gaspidu ma inhalacje z pulmicortu i atroventu. odkąd dostaje te leki dziecko zrobiło się dużo spokojniejsze-wczesniej wieczorem po mleczku bardzo sie wierciła ok 3godz-teraz spi spokojnie.
        • katisza Re: Gasprid dawkowanie 25.01.11, 10:14
          syn mój bierze gasprid , ale jest większy .Pani doktor chodzi o ekg a nie usg ponieważ lek ten może powodować wydłużenie odcinka QT ( serce) Właśnie chyba dlatego powinnosię wykonać to badanie przed przypisaniem leku ( tak przynajmniej mi się wydaje -ale nam nie zrobili )
          Trzeba pamiętać , że nie wolno go łączyć z niektórymi lekami które razem mogą powodować właaśnie wydłużenie tego odcinka ( np antybiotyki z grupy makroidów , niektóre leki antyhisaminowe - informuj zawsze o gaspridzie lekarzy )
          U nas ten lek stosowany przy okazji zaparć , ale działa na refluks .Ja nie widziałam do tej pory żadnych objawów ubocznych , trzeba przestrzegać dokładnie dawkowania i będzie ok .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka