Dodaj do ulubionych

Astma przedszkolaka

16.03.11, 21:32
Witam,
będę wdzięczna za informacje, jak leczycie - tj. leki, plan działania - astmę u dzieci w wieku przedszkolnym.
Mam wizytę z synem za 2 tygodnie, teorie mam obczytaną, ale interesuje mnie praktyka, zwłaszcza leki, ich rodzaj, częstotliwość i sposób podawania, jak też wpływ choroby na życie waszych dzieci - by wiedzieć, o co dokładnie wypytać lekarza.
Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • monikita02 Re: Astma przedszkolaka 16.03.11, 22:05
      A w jakim wieku jest Twoje dziecko? Bo z tego co wiem dziecko do 6 r. ż. jest obserwowane w kierunku astmy. Tak jest z moją córeczką, ona ma prawie 3 lata i żaden lekarz nie postawił jednoznacznej diagnozy. Jakie są objawy? Jak długo trwją?
      • neptunka Re: Astma przedszkolaka 16.03.11, 22:15
        Syn ma 5 lat. Rok temu, zimą, przeszedł obturacyjne zapalenie oskrzeli - dostał na bazie zwykłego przeziębienia świstów, b.płytkiego oddechu; miał wówczas wykonane rtg i leczenie oparte było o wziewy (nebulizacje z berodualu i pulmicortu). W kwietniu miał wykonane testy (miał więc wówczas 4 lata), które wykazały alergię na roztocza - i rzeczywiscie około miesiąca wcześniej zaczął w domu kichać, posmarkiwać i męczył go upiorny świąd nosa. Dostaje do tej pory Zyrtec i Flixonase, te leki działają na niego bardzo dobrze. Poza tym - wiadomo - sprzątanie, ścieranie, Alergoff itp.

W styczniu tego roku powtórka z rozrywki - kaszel, błyskawicznie świsty, nocne duszności - i znów pomógł berodual i pulmicort. Po 3 tygodniach od wyleczenia ta sama historia, tylko ciut mniej intensywna.
        Poza tym do tej pory NIC więcej się nie działo. Ale kilka dni temu oraz dziś, na dworze, po intensywnym, choc nie długim biegu, syn zaczął świszczeć, tak charakterystycznie, jak przy tych wyżej opisanych chorobach, z trudem łapać oddech :( - po kilkunastu minutach minęło.

Zmieniamy właśnie alergologa, mamy wizytę 29.03, będzie znów miał testy, no a ja opowiem tę historię...
        • monikita02 Re: Astma przedszkolaka 16.03.11, 22:36
          Nie będę się mądrzyła, bo lekarzem nie jestem ...powiem z własnego doświadczenia. Jak się pojawia obturacja to zaraz wyrokują - astma, ale dziecko trzeba obserwować, podawać leki i być dobrej myśli. Dużo dzieci z tego wyrasta. Alergia jest sporym obciążeniem i jakby zaproszeniem dla astmy. Poza tym u alergika infekcje mają burzliwy przebieg, w użyciu jest berodual i pulmikort. Zresztą masa dzeci jest na wziewkach. U nas to leki stale obecne. Rodzice często kierują się do alergologa a ja uparcie twierdzę, że potrzeby jest dobry pulmonolog. Żeby właśnie umiejętnie przeprowadził przez infekcję. U Twojego synka jakoś późno się zaczęło ...
          • neptunka Re: Astma przedszkolaka 16.03.11, 22:50
            Same infekcje z przebiegiem astmopodobnym tak mnie nie przerażają, wiem, ze dziecko ma do nich prawo (tj. do świstów) kilka razy do roku. Dotychczasowi alergolodzy mieli różne opinie - jedna lekarka dostawiła diagnozę "astma" już po pierwszym zapaleniu oskrzeli ze świstem i po dodatnich testach, po czym lekarz z tej samej poradni powiedział, że to absolutnie nie astma, bo nie ma innych objawów, chocby właśnie duszności po bieganiu, kaszlu nocnego itd. Ale do tej pory syn nie miał żadnych problemów z aktywnościa fizyczną -a jest nadaktywny, biega jak opętany co dnia po dworze, po domu, wciąż podskakuje, szaleje. Aż, jak pisałam, do chyba przedwczoraj, kiedy to po biegu zaczął mieć problem z oddychaniem i wrócił do domu ze świstem, nie mógł mówić; dziś ta sama sytuacja - i nie była to zadyszka ze zmęczenia, poza tym te świsty trudno z czymś pomylić :(. I to mnie martwi.
            Nagła alergia wziewna - czyli te nieszczęsne roztocza - pojawiła sie nagle, zaraz po niej pierwsze zapalenie oskrzeli. Od razu wyjaśnię, że pod kątem pasożytów syn jest dość skrupulatnie przebadany, wyniki negatywne.
            • monikita02 Re: Astma przedszkolaka 16.03.11, 23:10
              Ja to się właśnie boję tych infekcji, bo ciężki przebieg, to potem nadreaktywne płuca.
              U nas też były świsty powysiłkowe, ale od roku cisza. Bądź dobrej myśli z mojego doświadczenia za wcześnie na jednoznaczną diagnozę. Wydaje mi się, że musisz włączyć leki i obserwować. Masz w domu inhalator, tubę do inhalacji?
              • neptunka Re: Astma przedszkolaka 16.03.11, 23:14
                mam inhalator
                włączyć leki - masz na mysli stałe, codzienne inhalowanie sterydami?
                • monikita02 Re: Astma przedszkolaka 16.03.11, 23:19
                  To już lekarz zadecyduje. Singular jest standardowy, ale to u młodszych dzieci, nie wiem czy twój się załapie, steryd pewnie doraźnie w przypadku świstów.
                  • neptunka Re: Astma przedszkolaka 16.03.11, 23:20
                    dziękuję Ci za zainteresowanie :)
                    • leluchow1 Re: Astma przedszkolaka 17.03.11, 07:19
                      U nas wygląda to tak.
                      Synek 3.5 roku ma astmę prawie na pewno, ale jak ktoś pisał wyżej czekamy na spirometrię. Jakie objawy przemawiają za astmą? Kiedy synek nie bierze leków to kaszle po wysiłku, kaszle nad ranem i po przebudzeniu. Każdy katar po kilku dniach kończy się silną obturacją oskrzeli. Kolejnym argumentem jest niwelacja dolegliwości po lekach rozszerzających oskrzela. Jest jeszcze coś takiego jak astma wczesnodziecięca tzw infekcyjna w której nie trzeba być alergikiem żeby mieć duszności. Ataki wyzwalają właśnie infekcje. Z tej astmy właśnie wyrasta się w okolicach wczesnoszkolnej. Alergia predysponuje jednak do typowej astmy. Mój synek miał testy w wieku półtora roku (z krwi) ale nic nie wyszło. Wywiad ma jednak obciążający :starszy syn alergia na trawy i chwasty ja to samo , mąż również a dodatkowo miłą astmę która wyciszyła mu się w wieku dojrzewania.
                      Młody jest na stałe na lekach tzn bierze Xyzal i wziewy z Pulmicortu (1raz dziennie 125 1ml). W przypadku zaostrzeń są dodatkowo leki rozszerzające oskrzela - Berodual /Ventolin. Wiosną i latem stałę wziewy są zastępowane singulairem.
                      Generalnie z astmą można zupełnie normalnie żyć. Pozdrawiam i daj znać co z synkiem
                  • dorek3 Re: Astma przedszkolaka 17.03.11, 09:36
                    Sterydów nie daje się doraźnie. doraźni leki rozszerzające aby się nie udusić. rodzaj leków, dawki częstotliwość to wszystko jest bardzo indywidualne.
                    nie ma znaczenia czy astma czy nadreaktywność bo nieleczona ta druga prowadzi do tej pierwszej. leki te same.
                    • neptunka Re: Astma przedszkolaka 17.03.11, 09:49
                      wczoraj przy duszności i świstach po powrocie do domu zaraz zrobiłam dziecku inhalacje z berodualu
                      dorek3, czytałam Twoje starsze posty - Ty uważasz, że skuteczniejsze są inhalacje od tuby, tak? (jest opcja, że się mylę :))
                      • leluchow1 Re: Astma przedszkolaka 17.03.11, 10:10
                        Myślę że to zależy od dziecka. Mój 6latek spokojnie używa tuby ale mały wyczyniał cuda z tubą a nebulizator zaakceptował od razu .
                    • monikita02 Re: Astma przedszkolaka 17.03.11, 10:10
                      Masz rację, pomyliłam ventlin z flixotide, u nas ten pierwszy właśnie doraźnie, a to nie steryd.
    • 1matka-polka Re: Astma przedszkolaka 17.03.11, 08:25
      Wyczynowi sportowcy też chorują na astmę i dzięki lekom mają lepszą wydolność niż ci bez astmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka