23.05.11, 16:51
Wczoraj w udo mojego synka /4 latka/-w zewnetrzna strone-wbil sie kleszcz.
Zostal usuniety [chyba dopiero co sie wbil, bo byl malutki i latwo dal sie usunac] ,miejsce po nim odkozone.
Co ma mnie niepokoic,kiedy udac sie do lekarza?/teraz zapobiegawczo,czy czekac na objawy?/
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kiziam Re: Kleszcz 23.05.11, 16:56
      Zapomnialam dodac iz miejsce to nie swedzi i nie jest zaczerwienione.
    • momago Re: Kleszcz 23.05.11, 16:59
      Mnie kiedyś lekarz powiedział, że objawy zakażenia odkleszczowego mogą się pojawić po 2 miesiącach, kiedy już nikt nie kojarzy ich z kleszczem. Obserwuj głowę, twarz i szyję (czerwone plamy).
      Postępowanie zależy od objawów - jeśli odczyn w miejscu ukąszenia jest duży (powyżej 5 cm) - stosuje się leczenie zapobiegawcze (antybiotyk)
    • kasiaalbrecht Re: Kleszcz 25.05.11, 21:41
      czekać na ew rumień wokół ugryzienia ale nie każdy kleszcz przenosi choroby:)
      • asia525 Re: Kleszcz 25.05.11, 22:12
        Kleszcze przenoszą głównie kleszczowe (wirusowe) zapalenie opon oraz boreliozę. Zachorowania na KZM to niewielki procent, borelioza jest dużym zagrożeniem.
        Jeśli kleszcz nie przebywał długo w skórze to jest duża szansa, że nie zaraził chorobą. Rumień może, ale wcale nie musi wystąpić w boreliozie, jeśli będzie to raczej nie da się go przeoczyć. Zrobiłaś wszystko prawidłowo - kleszcza trzeba jak najszybciej usunąć, a miejsce po nim odkazić. Wypatrywać choroby nie ma co.
        • mila-nek Re: Kleszcz 04.06.11, 22:56
          Dodam tylko, że koniecznie trzeba kleszcze wyciągnąć poprzez chwycenie go u nasady pen setą i gwałtowne pociągnięcie w górę. Szczerze odradzam wykręcanie , smarowanie pasożyta masłem i innymi specyfikami, gdyż wówczas kleszcz wypuszcza jeszcze więcej jadu i efekt może być opłakany w skutkach. Pozdrawiam

Zapraszam na mój blog o zdrowiu w rodzinie

zdrowiewrodzinie.blogspot.com/
          • kar01cia Re: Kleszcz 06.06.11, 22:57
            żadną pęsetą tylko dwoma palcami. takim narzędziem można go przeciąć na pół. energicznie wyjąć bez ukręcania
          • koliberek15 Re: Kleszcz 07.06.11, 11:54
            może to głupio zabrzmi, ale ja kupiłam u wterynarza :) takie specjalne "szczypce" do wyjmowania kleszcza. wychodzi bezpoleśnie, nic sie nie urywa, nie uszkadza i kazdy sobie z tym poradzi. kosztuje kilka złotych. niby to dla psa, ale ja kupiłam dwie i jedna jest dla nas, bo ieszkamy koło lasu i dla nas kleszcze to standard
            • mila-nek Re: Kleszcz 10.06.11, 22:29
              Też mam takie szczypce- kupione w sklepie zoologicznym. pęsetą próbowałam i jak tu napisano- zdarzyło się , że kleszcz został rozerwany na pół.

zdrowiewrodzinie.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka