Dodaj do ulubionych

drobinki krwi w kale

26.07.11, 11:57
bardzo prosze eksperta o porade - moja 4miesieczna corka (karmiona wylacznie piersia, ja na diecie bezmlecznej, bezjajecznej, bez orzechow, czekolady, miodu i innych alergenow) niemal codziennie ma drobinkę krwi w ogolnie zdrowej kupce. czasem jest troszeczke sluzu, ale jego pojawianie sie nie ma zwiazku z pojawianiem sie krwi. ilosc krwi jest co prawda znikoma, tak jakby ktos postawil kropke dlugopisem, ale jednak jest :( krew po raz pierwszy zauwazylam jakies 5 tygodni temu, pediatra powiedziala wtedy, ze to pewnie niestrawnosc (???).
jaka moze byc tego przyczyna?
jakie badania wykonac?
do jakiego specjalisty sie udac?
dziekuje!
Obserwuj wątek
    • esiak-86 Re: drobinki krwi w kale 26.07.11, 12:15
      Witam!
      U nas było podobnie :(
      Po pierwsze zrób dziecku posiew kału na bakterie i grzyby, jeśli się je wykluczy to można stawiać, że nadal coś dziecku nie służy w Twoim pokarmie.
      U nas się okazało, że winowajcą była marchew i jabłka :/
      Umów się na wizytę do gastroenterologa bądź alergologa, a póki co podawaj małej probiotyki, np Dicoflor, Lacidofil, Lacidoenter, Latopic.
      Pozdrawiam :)
      • patyska Re: drobinki krwi w kale 26.07.11, 12:52
        dzieki wielkie, po lekarzach na pewno polatamy, bo starszy brat megaalergik, na alergii zeby zjadlam, posiew zrobimy. najgorsze jest to, ze krew nie ma zadnego zwiazku z dieta, juz eksperymentowalam. poza ta krwia w kupce z mloda wszystko ok. ciekawa jestem, czy takie drobineczki w zdrowej kupie to przypadkiem nie jakas sprawa naczynkowa... zaczynam mnozyc czarne scenariusze o wrodzonych wadach itp. a jak podawaliscie probiotyki? tzn. ile dla 4miesieczniaka sie nalezy z porcji - 1/4 dzinnej dawki czy mniej? bo co prawda starszego tez leczylam probio po makabrycznym wyniku posiewu (choc krwi w kupie nie mial), ale to tak dawno bylo, ze dawek nie pamietam...
        dzieki!
        • esiak-86 Re: drobinki krwi w kale 28.07.11, 11:06
          Początkowo podawałam 1/2 saszetki dicofloru, a potem po całej kapsułce.
          Z moją córeczką byłam też u chirurga żeby sprawdzić czy czasami nie ma szczeliny odbytu, więc może i to warto sprawdzić? Choć mi się wydaje, że to sprawka alergii, a uczulać może wszystko niestety...
          • patyska dzieki Esiak! :) 28.07.11, 15:20

• kasiaalbrecht Re: drobinki krwi w kale 27.07.11, 21:04
      zylki krwi w stolcu najcz€ciej w tym wieku wynikaj z alergii na biako mleka krowiego, po wprowadzeniu restrykcyjnej diety eliminacyjnej u Pani ( bez masla , mleka, margaryna bezmleczna, bez serow...) przewod pokarmowy goi si€ do 6-8 tygodni, warto ew wybrac si€ do gastrologa i przesledzic diete
      • patyska Re: drobinki krwi w kale 28.07.11, 10:44
        ogromnie dziekuje Pani za odpowiedz :) problem w tym, ze jestem na bardzo restrykcyjnej diecie - a na diecie znam sie bardzo dobrze, bo mialam ogromne problemy ze starszym dzieckiem, wiec, moze to niezbyt skromne, ale jestem ekspertem od diet ;) i wiem, co jesc. oczywiscie wybiore sie do gastrologa z lista tego, co jem. a jakie pozadietetyczne moga byc przyczyny kropeczek krwi? (bo to nawet nie zylki, tylko kropeczki ledwo widoczne).
        bardzo dziekuje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka