Dodaj do ulubionych

20 mies. i nie mówi

20.10.11, 10:48
Mój Synek ma 20 miesięcy i jeszcze nie mówi. Natomiast rozumie wszystko co mówię do niego, wykonuje to o co go poprosze. Śmiało mogę wyznać, że jest mądrym dzieckiem, rozróżnia nazwy samochodów (np: tir,betoniarka,koparka),wie że trzeba posprzątać kiedy coś rozsypie (mimo,że o to nie proszę),rozumie kiedy poproszę o sprzatanie zabawek bo zaraz będziemy czytać książeczke i jeszcze długo podobnie bym pisała (bo jestem z niego strasznie dumna).Na wszystko jest jego 1 odpowiedź ''yyyy".Kiedy czytając książke pytam się gdzie np jest traktor,to pokazuje paluszkiem mówiąc własnie "y" tylko różnie intonując.Cały czas rozmawiam z nim,opisuję mu przedmioty,opowiadam ale z jego strony cisza.Kiedyś wypowiedział -mamamama-, pochwaliłam go,ucałowałam,i próbowałam zachęcić do dalszej wymowy ale on zawstydził się i przestał.Co mam robić w takiej sytuacji, może robię coś źle?Kocham go takim jakim jest ale martwi mnie jego niemówienie. Dodam tylko że do roku karmiłam go piersią i on nigdy nie ssał smoczka a teraz pije picie jeszcze z kubka treningowego. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: 20 mies. i nie mówi 21.10.11, 06:26
      Witam,
      zawsze trudno wypowiedzieć jakąś opinię tylko na podstawie relacji rodzica. Jednak brak kierowanych, pojedynczych słów w wieku 20m.ż. skłania do podjęcia monitoringu rozwoju mowy przez logopedę. Proszę udać się na konsultację do takiego specjalisty.
      Aleksandra Łada
      • kasiaklon17 Re: 20 mies. i nie mówi 21.10.11, 07:47
        Witam, mój synek ma 2 latka i 2 m-ce, też mało mówi, zaledwie kilka słów, jesteśmy pod stałą opieką logopedy od 11 m-ca życia dziecka, do 3 lat dziecko ma swobodę do tego aby zacząć mówić więcej, ale lepiej udać się do specjalisty, iż później mieć wyrzuty sumienia, że coś się przeoczyło. Mój synek do 21 miesiąca jadł tylko pokarmy rozdrabniane na papki, ponieważ nie miał odruchu żucia, również nie dawno nauczył się pić rzadkie, niezagęszczane napoje, ale już wczesniej mówił, np. mama, tata, baba, dada, bum-bum(samochód), cici-kot, więc sądzę, iż to, że Twój synek pije z kubka treningowego, to chyba nie gra wielkiej roli. Też rozumie większość poleceń, bardzo dużo pokazuje paluszkiem i też mówi yyy, ale logopeda mówi, że na razie obserwować, zapisywać nowe słowa, głoski, nawet słowa spontaniczne, które dla nas nic nie znaczą, bo dzieci małe mają swój język, którym się porozumiewają. Pozdrawiam!!!
    • marsupilami_08 Re: 20 mies. i nie mówi 24.10.11, 17:34
      Moja mala do dwoch latek mowila slabiutko.Tak naprawde wielki przelom w jej mowieniu nastpil jak skonczyla 3 latka:) Dziecko bylo tydzien czasu z dziadkami i nagle zaczela zaskakiwac kolejnymi zwrotami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka