ja.martula
20.10.11, 10:48
Mój Synek ma 20 miesięcy i jeszcze nie mówi. Natomiast rozumie wszystko co mówię do niego, wykonuje to o co go poprosze. Śmiało mogę wyznać, że jest mądrym dzieckiem, rozróżnia nazwy samochodów (np: tir,betoniarka,koparka),wie że trzeba posprzątać kiedy coś rozsypie (mimo,że o to nie proszę),rozumie kiedy poproszę o sprzatanie zabawek bo zaraz będziemy czytać książeczke i jeszcze długo podobnie bym pisała (bo jestem z niego strasznie dumna).Na wszystko jest jego 1 odpowiedź ''yyyy".Kiedy czytając książke pytam się gdzie np jest traktor,to pokazuje paluszkiem mówiąc własnie "y" tylko różnie intonując.Cały czas rozmawiam z nim,opisuję mu przedmioty,opowiadam ale z jego strony cisza.Kiedyś wypowiedział -mamamama-, pochwaliłam go,ucałowałam,i próbowałam zachęcić do dalszej wymowy ale on zawstydził się i przestał.Co mam robić w takiej sytuacji, może robię coś źle?Kocham go takim jakim jest ale martwi mnie jego niemówienie. Dodam tylko że do roku karmiłam go piersią i on nigdy nie ssał smoczka a teraz pije picie jeszcze z kubka treningowego. Pozdrawiam