Dodaj do ulubionych

Walka z anginą :/

08.06.12, 16:13
Witam ! Moja córka (4 lata) pierwszy raz zachorowała na anginę. Zaczęło się w środę po południu od temperatury 39 stopni, której nie mogłam obniżyć lekami czy też okładami. Wczoraj znów to samo, temperatura podniosła się do 39,7 !!! Córka dzisiaj wzięła czwartą dawkę antybiotyku (dostaje co 12 godzin). Dzisiaj temperatura była nie wyższa niż 38 stopni, praktycznie cały dzień w granicach 37,2 - 38. Wiem, że anginę leczy się dosyć długo ale ile dni może pojawiać się jeszcze temperatura ??? Dodam, że jest lepiej niż wczoraj.
Obserwuj wątek
    • kaetchen Re: Walka z anginą :/ 08.06.12, 22:49
      Ostatnie badania dowodzą, że podwyższona temperatura ciała w poważnych infekcjach (nawet do 41st C) nie jest wcale zagrożeniem życia i że tak wysoka temperatura ma na celu wewnętrzną obronę przed drobnoustrojami (które nie są w stanie przeżyć tak wysokich temperatur).
      I teraz kwestia zasadnicza - jak długo? - wszystko zależy od tego, jak poważna jest infekcja. Być może w ogóle antybiotyk jest zbędny, bo infekcja ma pochodzenie wirusowe. I tylko dodatkowo osłabia się organizm, zamiast go wspomagać? A jeśli dziś temp już jest do max 38st, to znaczy, że infekcja przechodzi. Może jutro, pojutrze już temp spadnie do normalnej wartości, lub będzie jeszcze lekko podwyższona, ale najpóźniej do poniedziałku, jeśli faktycznie spadła temp do 38stC, powinno już być wszystko z nią ok.
    • ragazza.bionda Re: Walka z anginą :/ 09.06.12, 00:03
      Anginę wywołuje bakteria zwana paciorkowcem, a to nie wirus.
      Temparatura przy podawanym antybiotyku utrzymuje się do 3 dni, a po pierwszej dobie od jego podania dziecko już nie zaraża. Leczenie anginy paciorkowcowej powinno trwać 10 dni i uważam, że tego powinno się trzymać. Jeśli antybiotyk skończy Ci się wcześniej, pędź do pediatry. Ja osobiście nie kończyłabym przed 10 dobą, nawet u siebie. Pryskaj Hasco Septem lub Tantum Verde, to również pomoże obniżać gorączkę, choć w niewielkim stopniu, ale powinno pomóc. Przy okazji złagodzi ból.
      • pa-ti11 Re: Walka z anginą :/ 09.06.12, 05:09
        ragazza.bionda napisała:

>
        > Temparatura przy podawanym antybiotyku utrzymuje się do 3 dni, a po pierwszej d
        > obie od jego podania dziecko już nie zaraża. Leczenie anginy paciorkowcowej pow
        > inno trwać 10 dni i uważam, że tego powinno się trzymać.

DOKŁADNIE.
        Ale panuje idiotyczny pogląd, że po antybiotyku temperatura powinna spaść od razu po 2h najlepiej (a wtedy najlepiej zarzucić podawanie antybiotyku po pierwszej dawce bo przecież jest się już zdrowym a to na pewno wirus).
        U moich dzieci przy anginie temperatura utrzymywała się przez 2-3 dni i to wysoka (39-40.5) i nie był to żaden wirus.
      • kaetchen A jednak nie tylko bakteryjne 09.06.12, 22:25
        Skoro jesteście takie święcie przekonane o tym, że anginę powodują tylko i wyłącznie paciorkowce, to ciekawa jestem co powiecie o tym:
        www.pfm.com.pl/new/str4.php5?id1=61&id2=348&id3=161&id4=545
        i o tym:
        www.angina.net.pl/przyczyny.php
        i o tym:
        www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/angina-choroba-gornych-drog-oddechowych-ktorej-nie-wolno-bagatelizowac_34431.html?
        • dorek3 Re: A jednak nie tylko bakteryjne 10.06.12, 21:36
          Generalnie określenie angina lekarze używają do bakteryjnego zapalenia gardła. W innym przypadku zwykle mówią o (wirusowym) zapaleniu gardła. Przynajmniej pediatrzy z którymi ja miałam do czynienia. I lepiej tego się trzymać.
          U na gorączka spadła w drugiej dobie, zwykle poprawa (choć nie zawsze jest to brak gorączki) następuje do 72 godzin od rozpoczęcia leczenia trafionym antybiotykiem.

pozdrawiam
          Dorota i Kuba&Bartek
        • ragazza.bionda Re: A jednak nie tylko bakteryjne 11.06.12, 00:12
          Nikt Ci nie napisał, że tylko bakteryjne.
          Diagnozę stawia lekarz!
          Jeśli są nacieki ropne, bez obecności kataru i kaszlu, silny ból i gorączka, brak apetytu to bakteria zdecydowanie.
          • ewa.misko-wasowska Re: A jednak nie tylko bakteryjne 11.06.12, 08:55
            Witam,
            jak najbardziej żywoczerwone migdałki z ropnymi nalotami, brak cech infekcji kataralnej świadczą o anginie bakteryjnej, w zdecydowanej mierze wywoływanej przez paciorkowce, chociaż czasami mogą dołączyć się inne bakterie. Przy klasycznej anginie paciorkowcowej poprawa następuje dość szybko, w zasadzie już w 2-ej dobie podawania antybiotyku. Dłuższe utrzymywanie się objawów może sugerować właśnie obecność innych bakterii. Leczenie powinno trwać pełne 10 dni, nawet jak szybko nastąpi poprawa. Celem tak długiej antybiotykoterapii jest zmniejszenie ryzyka powikłań takich jak gorączka reumatyczna, ostre kłębuszkowe zapalenie nerek i in. Zatem jeżeli po 3 dobach podawania antybiotyku nie ma poprawy należy go zamienić. Chyba że przyczyną stanu jest inna choroba np. mononukleoza, przy której czasami podobieństwo objawów do anginy paciorkowcowej jest duże. Ponieważ jest to choroba wirusowa antybiotyk nie jest konieczny. Z drugiej strony jednak zdarzają się w niej nadkażenia bakteryjne, wtedy antybiotykoterapia jest niezbędna.
            Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka