Dodaj do ulubionych

6 tyg - badania

29.08.13, 12:45
Witam,
Moja córka ma mieć za kilka dni szczepienia. Jednak mam pewne wątpliwości. Przez położną ma stwierdzony trądzik niemowlęcy (nie był aż tak ostry wtedy jeszcze). Krostek na buzi i szyi całe mnóstwo, do tego zdarzają się pęcherzyki w kolorze żółtym. Płatek ucha cały żółty, jak to usunęłam (delikatnie ciepłą wodą!) skóra zaczęła wydzielać jakby osocze w na tej powierzchni. Oprócz tego usuwam jej z noska zielonkawą wydzielinę - bardzo mała ilość - nie jest to katar. Ale jednak. Czasem kicha.
Mała ładnie przybiera. Chętnie je (jest na piersi). Brak temp czy innych objawów.

Kilka dni przed porodem miałam paskudną infekcje bakteryjną - układu moczowego, krtani i tchawicy. Może mieć to jakiś związek?

I teraz tak: w domu mam dwójkę małych dzieci więc chciałabym oszczędzić sobie biegania po lekarzach. Pomyślałam, że przed wizytą u pediatry zrobię podstawowe badania na własną rękę, które wykluczyłyby infekcję. I z wynikami dopiero do lekarza. Proszę o radę; co w takiej sytuacji warto zrobić? Jakie badania? Rozumiem, że tak małemu dziecku pobiera się krew poprzez nakłucie? Nie chciałabym dzieciątka niepotrzebnie męczyć, więc bardziej inwazyjnych nie zamierzam bez sugestii lekarza po obejrzeniu Małej robić na własną rękę.
Morfologię, mocz, ob? Jeszcze inne z nakłucia palca? Dowiem się z nich w takiej sytuacji czegoś?

Obserwuj wątek
    • mamasiasiulki Re: 6 tyg - badania 29.08.13, 13:38
      Jeśli chodzi Ci o to, że podejrzewasz u Małej infekcję, to idź do lekarza, a nie kłuj sześciotygodniaka na własną rękę. Tak na logikę: biegać po lekarzach nie chcesz, a w kolejce do laboratorium, to już nie jest problem? Przede wszystkim dziecko się bada - fizykalnie. Zagląda się do gardła, osłuchuje, zagląda do uszu, bada serduszko i brzuszek. To zwykle pozwala wykluczyć ewentualną infekcję. Skórę też lekarz obejrzy. Trądzik niemowlęcy ani katar nie są przeciwwskazaniami do szczepienia - podobnie jak inne drobne infekcje przebiegające bez gorączki - piszesz, że nie gorączkuje. Jak chcesz poczekać ze szczepieniem, to wcale nie musisz iść już - wysłali Ci wezwanie na dany dzień? Szczepienie ma wypaść pomiędzy 6 a 8 tygodniem życia, więc można poczekać. No chyba, że szukasz pretekstu, żeby w ogóle nie szczepić, bo szczerze powiedziawszy, to taka myśl mnie naszła po przeczytaniu postu? W takim przypadku nic Ci poradzić nie mogę - niby można się nie zgłosić, ale trzeba się liczyć z ewentualną grzywną na wniosek wojewody, a w sytuacjach skrajnych - ze sprawą w sądzie rodzinnym. Poza tym - mając w domu inne dzieci - trochę wtedy malucha narażamy, bo łatwiej mu coś złapać. Pozdrawiam.
    • mamasiasiulki A odnośnie pęcherzyków 29.08.13, 13:40
      to pokazałabym je od razu dermatologowi dziecięcemu (nie trzeba skierowania do niego, choć mogą być kolejki - ja chadzam prywatnie). Oni się na takich sprawach znają jednak najlepiej.
      • ladnyusmiech Re: A odnośnie pęcherzyków 29.08.13, 14:29
        Nie bez powodu chcę się poradzić lekarza. Dlatego znalazłam forum eksperckie.
        Napisałam wyraźnie, że do lekarza się wybieram. Lekarz nie wróżka i nie wszystko na oko zobaczy. Na temat szczepień nie zamierzam dyskutować bo nie to jest przedmiotem mojego postu.
        Mam wątpliwości z uwagi na pewne "dolegliwości" dziecka. Chcę mieć pewność. Badania o które pytam nie są inwazyjne, a mogą wiele wnieść (uspokoić mnie i upewnić lekarza do którego się wybieram). Nie szukam chorób a już na pewno nie diagnozuje dziecka na forum. Pytam fachowca o poradę dot. badań. Czy w takiej sytuacji warto je zrobić, jeśli tak to jakie. Moja pediatra jak zobaczy dziecko to oceni czy konieczna jest wizyta u dermatologa czy nie.
        Wiem jak się bada dziecko, i wiem też że wykrycie czegokolwiek u tak małego dziecka jest znacznie utrudnione. Ukłucie jest na milimetr i żadne to męczenie dziecka. W zamian za pewność.

Nie odbieraj tego osobiście, ale nie masz wykształcenia medycznego i twoje posty nic nie wnoszą do mojego tematu.
    • czarna_12 Re: 6 tyg - badania 29.08.13, 22:10
      morfologia z rozmazem ręcznym+ crp pokaże czy na tą chwile jest jakiś stan zapalny i tyle z krwi w zupełności wystarczy.Mocz ogólny.Na te krostki maść vitella ictamo z cynkiem,przmywać tylko gazikiem i przegotowana wodą zero chusteczek.Natłuszczać oilatum.
    • ewa.misko-wasowska Re: 6 tyg - badania 02.09.13, 21:53
      Witam,
      jednak przed pobraniem badań lepiej skonsultować się z pediatrą, opisane zmiany mogą mieć cechy łojotokowego zapalenia skóry albo nadkażenia bakteryjnego zmian skórnych, może się okaże, że badania na chwilę obecną nie będą konieczne, a może pediatra będzie chciał coś jeszcze sprawdzić,
      pozdrawiam Panią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka