Dodaj do ulubionych

Meningokoki B

16.04.14, 21:23
Planuję zaszczepić córkę nową szczepionką przeciwko menigokokom typu b- czy można tą szczepionkę podać równocześnie z hib / men c (Menintorix) ? czy nie będzie ona kolidowała z meningokokami typu c ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mamasiasiulki Re: Meningokoki B 17.04.14, 11:43
      Jeżeli mieszkasz w Polsce to ta szczepionka nie jest dostępna na rynku, a jedynie w badaniach klinicznych. Do tych badań zakwalifikowana jest młodzież i starsze dzieci z tego, co wiem. Jeżeli gdzieś kwalifikują niemowlęta to i tak schemat szczepienia wyznacza oddział prowadzący badania.
      • boo-boo Re: Meningokoki B 17.04.14, 12:25
        Nie mieszkam w Pl.

"Jeżeli mieszkasz w Polsce to ta szczepionka nie jest dostępna na rynku, a jedyn
        > ie w badaniach klinicznych."

Nie nazwałabym tego badaniami klinicznymi bo takowe już dawno przeszła i została dopuszczona do obrotu na terenie UE. Jedyne co to w Pl na razie nie jest dostępna i pewnie ją testują na różnych grupach żeby podjąć decyzję czy włączyć ja do darmowego kalendarza szczepień- ot i tyle.
    • ewa.misko-wasowska Re: Meningokoki B 18.04.14, 20:48
      Witam,
      sugerowałabym oddzielne podanie preparatów np. z tygodniowym odstępem. Akurat szczepionka p/meningokokom t.C nie jest wymieniona w charakterystyce produktu leczniczego do możliwego jednoczasowego podawania.
      Pozdrawiam serdecznie
      • boo-boo Re: Meningokoki B 19.04.14, 09:45
        Dziękuję bardzo za odpowiedź.
    • dorek3 Re: Meningokoki B 22.04.14, 11:33
      Wspomniana przez Ciebie szczepionka służy do uodparniania przeciwko HiB i meningokokom typ C. Skąd Ci się wziął typ B?
    • dorek3 Re: Meningokoki B 22.04.14, 11:38
      Pomyliłaś chyba z Bexsero
      • boo-boo Czytaj ze zrozumieniem 05.05.14, 13:57
        Hib/men c to u mnie jedno wkłucie. Pytałam o to w jakim odstępie czasu mam podać men b (Bexsero) od tamtej szczepionki, która chroni także przed meningokami typu c. Jakoś Pani doktor nie miała problemu ze zrozumieniem pytania i odpowiedział konkretnie.
        --
        "All I ever wanted _ All I ever needed _ Is here in my arms _ Words are very unnecessary _ They can only do harm "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka