Dodaj do ulubionych

zgrzytanie zębów

05.05.14, 07:55
no i się zaczeło, córka przestała zgrzytać zębami lat 8, syn po 4 m-cach zaczął zgrzytać 2,5 roku,

co lepsze córce robiłam przez 2 lata kał i nic nie wychodziło, aż wreszcie myślałam że się zazgrzyta i wybłagałam lekarza na lek od robali,

co dac dziecku na robale???
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: zgrzytanie zębów 07.05.14, 11:56
      Witam,
      zgrzytanie zębami częściej niż z zakażeniami pasożytniczymi jest związane z emocjami dziecka, jeżeli dziecko nie ma potwierdzonego zakażenia to musimy pamiętać, że leki przeciwpasożytnicze nie są obojętne dla organizmu, a zwłaszcza dla wątroby. Sugerowałabym jednak zrobić badania,
      pozdrawiam serdecznie
    • aleksandra1977 Re: zgrzytanie zębów 07.05.14, 17:55
      my, cala rodzina, odrobaczamy sie regularnie co pol roku, niezaleznie od tego, czy ktos z nas zgrzyta zebami, czy nie. Badania raz potwierdzaja obecnosc pasozytow, a innym razem nie potwierdzaja, bo nie zawsze uda sie pobrac probke w odpowiednim dniu cyklu rozwojowego pasozyta. Wbrew pozorom wcale nie jest latwo zlapac robala.
      Na robale dostajemy od pediatry (ktory jako jeden z nielicznych nie wysmiewa mnie, jesli wspomne o temacie pasozytow u dzieci) pyrantelum (dla dzieci w zawiesinie, dla doroslych w tabletkach), dwie dawki w odstepie 14 dni.
      W jadlospisie mamy czosnek i pestki z dyni (najlepsze sa swieze, ale jak nie ma, to suszone tez sie nadaja).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka