leilana26 13.03.08, 14:09 Od urodzenia(mała ma 3 tyg.) córeczka leżac na boczku wygina się bardzo mocno do tyłu główką sięga plecków . czy to normalne? bo trochę mnie to niepokoi i przeraża. Czy może to jest gimnastyka?? co mam robic?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia_73 Re: czy to normalne??? 13.03.08, 14:15 Poszłabym na twoim miejscu do dobrego neurologa dziecięcego. Jeśli jesteś z warszawy, to dam Ci namiary. Nie wiem, co to może być, ale słyszałam, że takie wyginanie w łuk, coś znaczy... Ile mała dostała punktów przy urodzeniu? Miała robione USG główki? Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: czy to normalne??? 13.03.08, 14:45 Takie wyginanie u nas wiązało się z wzmożonym napięciem mięsni pleców, a osłabionym napięciem mięsni brzucha. W efekcie synek samodzielnie siedział dopiero jak zaczął raczkować, a podnosił się do pozycji siedzącej jeszcze później. Poproś pediatrę o skierowanie do neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
misia21k7 Re: czy to normalne??? 13.03.08, 14:54 Nasz synuś też się tak wyginał i dostaliśmy skierowanie do neurologa.Okazało się ze ma wzmożone napięcie mięśniowe.Teraz bardzo dużo dzieci je ma.Dobra rehabilitacja załatwi sprawe bardzo szybko:)Polecam wizyte u pediatry i neurologa.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: czy to normalne??? 13.03.08, 15:20 mamciulka :) to że dziecko siedzi samodzielnie wtedy, kiedy zaczyna raczkować, to prawidłowość :) Chyba że i raczkuje jakoś strasznie późno. Dzieci leżąc na boczku odginają głowkę do tyłu, by zwiększyć sobie powierzchnię podparcia. Zapewnia im to stabilność w pozycji na boku. Wybrać się do neurologa warto, aczkolwiek nie jest przesądzone, że dziecko prezentuje nieprawidłowości w rozkładzie napięcia mięśniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: czy to normalne??? 14.03.08, 09:45 Nie wiem czy to normalne, bo na wizycie u neurologa mały mając niecałe 6 mcy posadzony przewracał się i dr powiedziała, że jeżeli nie usiądzie w przeciągu miesiąca to na rehabilitację. prawdę mówiąc nie siedział jeszcze przez następne 3 miesiące, nie mówiąc już o podnoszeniu się do pozycji siedzącej z leżenia na plecach - to zaczął praktykować mając 12/13 mcy. Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 Re: czy to normalne??? 14.03.08, 10:07 Niestety... nie każdy neurolog ma zawsze rację. Dziecko ma czas na siedzenie i siadanie do 10 m-ca. Twoje dziecko wyrobiło się w czasie :) Odpowiedz Link Zgłoś
akh_1 Re: czy to normalne??? 14.03.08, 10:35 Neurolog. Dobry neurolog.Nasza coreczka tez tak robila i stwierdzono wzmozono napieice miesniowe. Trzeba było rehabilitowac. Niestety my to zauwazylismy znacznie pozniej - miała 4 miesiące. Ty jestes w super momencie. Nie zlekcewaz tego. Byc moze, ze neurolog powie, ze wszystko ok, zbada i powie by sie nei martwic. Ale idz dla swietego spokoju. Pamietaj im wczesniej wykryte napiecie, tym krotsza rehabilitacja. Radzę Ci, pojdz prywatnie, szybciutko. Odpowiedz Link Zgłoś