31.03.08, 22:31
mam wielki problem a lekarze w mojej miejscowości rozkładają ręce i nie mają
zdania czy jest to problem i czy może byc to objaw powaznych problemów
zdrowotnych,mojemu 16miesięcznemu synkowi ciągle leci slina z buzi, on po
prostu zalewa się śliną, w okresie wyzynania się kolejnych ząbków jest to
jeszcze wzmożone, ale problem trwa non stop, jest to na tyle duzo śliny że
mały nosi non stop śliniak (w przeciwnym razie jest mokry)W nocy oddycha przez
nos (ma zamknięte usta- może to ważna informacja) lekarze mają różne teorie:
nie mysli o tym by przełykać ślinę (choć wg mnie powien to być odruch
fizjologiczny, inne dzieci sie w tym wieku nie slinią) ma problemy z
oddychaniem przez nos, problemy neurologiczne itd. Nie wiem co o tym myśleć
proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • mamarazydwa1 Re: ślinotok 01.04.08, 19:58
      Mój 20 miesięczniak ma to samo:( Właśnie miałam zakładać wątek. no tak się
      ślini, że ja już nie wiem co mam robić. I lekarze tez nic nie mówią poza tym, że
      taka jego uroda...:(
    • kasiakasiakasia1 Re: ślinotok 01.04.08, 22:15
      Panie doktorze a co Pan sądzi na ten temat? proszę o radę, Pan ma duże
      doświdczenie z róznymi przypadkami więc chciałabym znać Pana pogląd na tą sprawę.
    • agusia_794 Re: ślinotok 01.04.08, 23:35
      Miałam ten sam problem z moim synkiem i "pocieszę", że trwało to do 3 lat. Z
      buzi mu non stop leciało. W domu miałam stos śliniaków i pamiętam to ciągłe
      pranie ich. Byliśmy u wielu lekarzy m.in. logopeda, laryngolog, nawet trafiliśmy
      do neurologa z podejrzeniem mikrouszkodzeń mięśni policzkowych wskutek ciężkiego
      porodu (na szczęście diagnoza się nie potwierdziła). I tak jak u Was każdy
      lekarz rozkładał ręce. W końcu trafiliśmy na swej drodze na pediatrę, która
      stwierdziła, że synek jest bardzo żywym dzieckiem i po prostu nie traci czasu na
      połykanie śliny. Naszym zadaniem miało być przypominanie mu o tym. I nie wiem
      czy akurat to pomogło, czy tak miało być ale po ok. m-cu problem się sam rozwiązał.
      • kasiakasiakasia1 Re: ślinotok 03.04.08, 23:12
        to by się zgadzało mój mały jest bardzo ruchliwy, nader aktywny chce robic
        wszystko naraz nawet nie chodzi tylko non stop biega (nawet jak zaczynał robic
        pierwsze kroki to przebiegał) często jest "w transie" nie zwraca uwagi na
        otoczenie tylko biega przenosząc różne rzeczy z miejsca na miejsce i układając a
        jak dostanie nowa zabawkę albo cos go zaciekawi to ślina leci "strumieniem"Do
        myslenia daje mi to że jak śpi to wogóle się nie slini jak ma w buzi smoczek to
        też nie leci mu slina... dzięki za odpowiedz pozdrawiam
        • agusia_794 Re: ślinotok 03.04.08, 23:28
          Dodam, że jak gdzieś z małym wybieraliśmy się gdzieś, powiedzmy w publiczne
          miejsce,to żeby nie zakładać mu śliniaka, dostawał właśnie smoka. Działał jak
          korek. Podczas spania też nie ślinił się. Przejdzie to kiedyś, choć wiem jak to
          bardzo uciążliwe. Aha. ślinienie przeszło, no ale nadmiar energii pozostał. :)
          Powodzonka.
    • mikolaj_danko Re: ślinotok 08.04.08, 11:22
      Poza tym ślinieniem dzieciak rozwija się prawidłowo?
      Niektóre dzieci tak mają. Tak jak wyżej napisano ślinienie powinno ustąpić do ok. 3 roku życia.
      • fabianekk Re: ślinotok 08.04.08, 21:39
        Mój synek w lipcu skończy 3 latka i też ślini się strasznie, a przy
        infekcji lub wyrastaniou ząbków dosłownie się zalewa , dzieci z
        problemami neurologicznymi tak mają, ślinienie opóźnia mowę, wynika
        z napięcia w jamie ustnej, może również być na tle alergicznym jak
        również towarzyszące 3 migdałkowi, jeśli jest wszystko dobrze ze
        śliniankami to nie ma większego zmartwienia, Pozdrawiam
      • kasiakasiakasia1 Re: ślinotok 13.04.08, 21:53
        Poza tym ślinieniem dzieciak rozwija się prawidłowo?
        tak nie zauważyłam nic niepokojącego, poza tym co opisałam że jest nadpobudliwy,
        bardzo ruchliwy i wszystko dookoła go ciekawi ale to to chyba jego urok :)
        dziękuję za odpowiedz pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka