olazur 04.06.08, 16:40 Moja córeczka ma 16 miesięcy. Stawia stópki lekko do środka podczas chodzenia a kolanka ma w "O". Czy powinnam stosować jakąś rehabilitacje czy jest szansa ze samo to sie wyprostuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aasia_27 Re: szpotawość dziecięca 04.06.08, 19:14 mamy ten sam problem. synek ma 19 m-cy i nozki do srodka stawia, a najgorsze te "kracate nóżki", szczegolnie jedna i jak chodzi to czasem nozki tak uginaja się. Mowi sie ze szpotawosc, koslawosc to są przejsciowe sytuacje, ale warto sprawdzic. My bylismy u lekarza i narazie trzeba czekac. polecam forum, tam wiecej poczytasz- Zdrowe stopy: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=917 Odpowiedz Link Zgłoś
olazur Re: szpotawość dziecięca 06.06.08, 08:08 dzięki za linka do tego forum. Rzeczywiście dużo osób ma taki sam problem i w większości przypadków jest napisane, że nic nie trzeba robić bo szpotawość sama zanika. I oby tak bylo. U ortopedy byłam i też tak powiedział, ale moja córeczka ma łydeczki tak troche wygięte i coś trudno mi w to uwierzyć że się wyprostują. A moze to dlatego że ma bardzo szczuplutkie nózki i to tak widać. Odpowiedz Link Zgłoś