bluemadlen 03.04.09, 09:51 ..czy uzależnia dziecko czy po kuracji może byc tak że dziecko juz wogóle samo sie nie bedzie wypróżniało?poleciła nam Pani kuracje bo maluch wypróżnia sie od miesiąca CO 6 DNI .ma 2 latka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nulka83 Re: laktulosum 03.04.09, 12:21 Moja córka ma 2 lata i 4 miesiące, brała lactulosum i bardzo nam pomogło, gdy pojawiła się poprawa stopniowo zmniejszałam dawkę syropu aż do całkowitego odstawienia, wypiła prawie całą buteleczkę , od miesiąca nie pije i kupa jest codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: laktulosum 03.04.09, 12:37 a możesz napisac jakie były odstępy w nie robieniu kupki nam sie zdarza co 5 6 dni niestety i bardzo sie tym martwie czy maluch miał jakies badania robione?? Odpowiedz Link Zgłoś
madzienka25 Re: laktulosum 03.04.09, 13:07 my leczymy się na zaparcia w CZD,mój synek ma 3 lata i gastrolog poinformował mnie,że lactulosę mozna brać cały czas,nie uzależnia.synkowi podaje Forlax jest rewelacyjny i też mozna go podawać cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia399 Re: laktulosum 03.04.09, 22:33 kochane mamy po jakim czasie brania lactulosum stolce waszych dzieci się unormowały???? mu bieżemy już parę dni i żadnych efektów,mały wypróżnia się ale w wielkich bólach najczesciej podję mu czopek glicerynowy,choc ostatnio skończyło się na lewatywie bo sa nie zrbi napiera się z jakieś 40min i nic.podaję mu jeszcze DEBRIDAT 3X5ml.stosujemy djetę w któej warzywa i owoce są zawsze i w róznej postaci,nie pija zadnych soków hebat tylko i wyłącznie wodę,nie jada zapierająych rzeczy.sama już nie wim co jest nie tak pija bebion pepi2,zaparcia takie dotkliwe męzą go już prawie miesiąc może cos podpowiecie drogie mamy??????ja już powoli zaczynam ymiękać nawet badanie usg jamy brusznej jest ok więc naprawde gdzie tkwi problem nie wiem pomocy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marektatojakuba Jesteś w błędzie co do Forlaxu 04.04.09, 21:07 Jesteś w błędzie co do Forlaxu. I to całkiem dużym. Forlax, czyli makrogol (PEG), jest sybstancją, która nie powinna być podawana długtrwale. Normalnie podaje się go do 2 tygodni. To że działa bardzo dobrze, to oczywiste. Makrogole wywołują bardzo dobry efekt osmotyczny i ściągają wodę do światła jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
madzienka25 Re: Jesteś w błędzie co do Forlaxu 07.04.09, 10:32 marektatojakuba napisał: > Jesteś w błędzie co do Forlaxu. Potwierdziło mi to dwóch gastroenterologów w CZD i to sam prof.Ryżko, na szczęście nie uzależnia.Mój syn bierze już to od roku i to codziennie, inaczej by się zamęczył. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: laktulosum 04.04.09, 13:22 nie uzależnia powoduje ściąganie wody do jelita grubego, nawet po kilkumiesięcznym stosowaniu dziecko się nie uzależnia i z pewnością jak zapomni o problemie samo będzie się wypróżniać:) Odpowiedz Link Zgłoś