Dodaj do ulubionych

Sybaryci i Vinho Verde

30.07.13, 10:52
Dawno tu nie zalgądałam i nie pisałam, ale może sybaryci doradzą. smile
Dziki upał, w lodówce portugalskie vinho verde... Mają wpaść znajomi. Jakie przekąski będą smakować? Zaznaczam - dziki, dziki upał - gotowanie chcę ograniczyć do minimum. No bo ze mnie i leń i sybaryta. smile

Dzięki!
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Sybaryci i Vinho Verde 30.07.13, 12:46
      Chorizo (po sasiedzku smile lub jakas inna "sucha" kielbasa np pyyyszne polskie kabanosy_ oosobiscie badalam ostatnio organoleptycznie), krewetki, melon z szynka dojrzewajaca i serem typu "feta", , grzanki z anchoix, oliwki, marynowana papryczka faszerowana serem itede itepe 100% niegotowane. U mnie tez goraco, ale "do zycia".
      • marguy Re: Sybaryci i Vinho Verde 30.07.13, 15:07
        Ciocia Wikipedia radzi:
        Wina białe, podawane schłodzone jako aperitif do smażonych kąsków albo owoców morza są popularne przede wszystkim latem. Czerwone, ciemne vinho verde o wysokiej zawartości tanin ceni się głównie w Portugalii[8]. Czerwone vinho verde słabo nadaje się do starzenia i powinno zostać skonsumowane w ciągu roku[43].
        Vinhos verdes zwyczajowo towarzyszą potrawom typowym dla regionu Minho: caldo verde (zupa z kapusty, ziemniaków, czosnku, cebuli i oliwy z oliwek), caldeira a fragateira (portugalski odpowiednik prowansalskiej bouillabaisse), owocami morza, rybami i mięsami (sarrabulho, szynka Clara Penha, sztuka mięs, koźlina)[9][44].
        Białe vinho verde podaje się w temperaturze 8–12 °C, różowe 10–12 °C, a czerwone – 12–15 °C[38].
        • kotwbuciorach Re: Sybaryci i Vinho Verde 30.07.13, 19:44
          Bardzo dziękuję. Oliwki i chorizo już kupione. smile

A caldo verde zrobię jesienią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka