Dodaj do ulubionych

zapytanie ofertowe

19.03.11, 23:54
Opiszę swój przypadek, który wzbudza wątpliwości.
Szefowa przesłała mi zapytanie ofertowe oraz cztery adresy emailowe gdzie miałam wysłać zapytanie ofertowe.
Tak się złożyło że wysłałam tego dnia tylko trzy bo musiłam wykonać pilniejsze obowiazki służbowe. Czwarte zapytanie wysłałam na drugi dzień. Moja szefowa codziennie wypytywała się czy przesyłane są oferty i na jaką kwotę?
W ostatnim dniu przyjmowania ofert spłyneła oferta od firmy do której wysłałam o jeden dzień pózniej zapytanie.
W ofercie było napisane: W odpowiedzi na emaila z dnia..... i tu przeżyłam szok bo wpisany był dzień w którym wysłałam zapytanie ofertowe tylko do trzech firm, do tej firmy tego dnia nie wysłałam. A chcę zaznaczyć że ta oferta jest najkożystniejsza, i dla mnie podejżana. Zaczełam rozmawiać na ten temat z szefową ona się bardzo zdenerwowała dlaczego do wszystkich firm razem nie wysłałam, i kazała mi do tej firmy napisać emaila o skorygowanie daty w ofercie. Nie zgodziłam się. Poprosiłam ją o przesłanie takiego polecenia mi emailem. Pani licytowała się ze mną z godzinę aż w końcu napisała mi polecenie w emailu, a ja wysłałam prośbę do tej firmy o wyjasnienie.
Bardzo proszę o podpowiedz w tej kwestii bo nie chcę mieć problemów przy kontroli.
A nie bardzo znam się na zamówieniach publicznych
bardzo proszę o pomoc co powinnam zrobić w tej kwestii.
Obserwuj wątek
    • kancelariazp.pl Re: zapytanie ofertowe 24.03.11, 22:52
      Opisany przypadek jest trudny do oceny z uwagi na brak niektórych istotnych informacji. Przede wszystkim należałoby ustalić w jakim trybie zostało udzielone zamówienie oraz, co wiąże się z poprzednim ustaleniem, jaka była wartość szacunkowa (czyli netto) zamówienia?
      Przyjmijmy, że w świetle przedstawionych informacji najbardziej prawdopodobnym wydaje się zastosowanie trybu zapytania o cenę i załóżmy, że wartość szacunkowa zamówienia przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 14 000 euro. Przyjmijmy również założenie, że zamawiający dopuścił sposób porozumiewania się drogą elektroniczną, w związku z czym, mógł wysłać wykonawcom zaproszenie do składania ofert przyjętą drogą oraz że zwrotne oferty zostały jednak złożone w formie pisemnej, jak nakazuje ustawa Pzp (pomijając litościwie formę elektroniczną, opatrzona bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu). W trybie tym wszczęcie postępowania następuje poprzez zaproszenie do składania ofert takiej liczby wykonawców świadczących w ramach prowadzonej przez nich działalności dostawy lub usługi będące przedmiotem zamówienia, która zapewnia konkurencję oraz wybór najkorzystniejszej oferty, nie mniej niż do 5 wykonawców. Bez wątpienia w postępowaniu tym doszło do naruszenia przepisów ustawy Pzp, gdyż zaproszenia powinny zostać wysłane do wykonawców w tym samym dniu, aby zachować zasadę równego traktowania wykonawców. Jednak wykonawca, który został zawiadomiony o jeden dzień później, nie tylko złożył oferte w terminie, ale tez jego oferta "okazała się" najkorzystniejsza. Nie ma więc przeszkód, aby uznać, że uchybienie powyśze nie miało wpływu na wynik postępowania. Jednakże popełniono inny błąd, który powinien skutkować unieważnieniem postępowania. Zaproszono do udziału w postępwoaniu tylko 4 wykonawców, co stanowi naruszenie przepisu art. 71 ust. 1 ustawy Pzp. Również pogwałceniem przepisów ustawy Pzp (zasady uczciwej konkurencji) jest nakazanie wykonawcy zmiany treści złożonej oferty. Co do porady, co dalej zrobić w tej kwestii, niestety wykracza to poza zakres udzielanych na tym forum informacji, zaznaczyć tylko należy, że zakres odpowiedzialności za przeprowadzenie postępowania zależy od zakresu obowiązków wyznaczonego przez kierownika zamawiającego i tym przede wszystkim należy się kierować przy ocenie możliwych konsekwencji wobec osób odpowiedzialnych za przeprowadzenie postępowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka