kicho_nor 21.04.14, 09:45 Och, zjeść bułę będąc w Paryżu na Rue de Rue Więcej buły!, rzekł Goethe umierając Kto mnie wołał czego chciał- Okudżawa. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wscieklyuklad Re: Buła- cytaty 21.04.14, 12:07 Kto bułą wojuje ten od pędzla ginie. WU Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 16:05 wszystko przez te bajki ... 1zorro-bis napisał: > bula nie bula - zawsze to bula.... > Zorro. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 22:29 Bul, bul, bul - ogłosił swą ostatnią wolę topielec Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 22:45 Ja się w życiu mogę bać. Bylem wiedział - kogo? Buła(t) Okudżawa hardy1 napisał: > Bul, bul, bul - ogłosił swą ostatnią wolę topielec Odpowiedz Link
hardy1 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 22:53 Gdy nadejdzie czas buli, kto za nią forsę wybuli? Odpowiedz Link
hardy1 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 22:55 "Łączę się w bulu i nadzieji" Prezydent RP Br.K. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 22:57 Nie na dębach niszczą się siły drwali, ale na kawałkach buły. J. Giraudoux(prawie) hardy1 napisał: > "Łączę się w bulu i nadzieji" > Prezydent RP Br.K. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 23:17 "Nie pytaj, co twoja buła może zrobić dla ciebie, zapytaj, co ty możesz zrobić dla buły" JFK (prawie) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 23:20 Ciężko jest zdobyć bułę, zachować ją jeszcze trudniej. Traci się przy tym ... . Jalu Kurek (prawie) Odpowiedz Link
hardy1 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 23:23 "Buł ci u nas dostatek, ale i te dwie przyjmiemy na chwałę zwycięstwa" Król Wł.J. (prawie) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 23:26 Buła jest wymagającym fantem. Zwłaszcza buła innych. Huxley (prawie) hardy1 napisał: > "Buł ci u nas dostatek, ale i te dwie przyjmiemy na chwałę zwycięstwa" > Król Wł.J. (prawie) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 21.04.14, 23:32 buła - oto co zmusza do myślenia. Camus (prawie) Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Buła- cytaty 22.04.14, 06:00 Ich bin ein bula! (znowu prawie jak JFK - w dodatku zgodnie językowo) Odpowiedz Link
hardy1 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 11:02 "Idź bula do buly, my Polacy w chlebie się kochany!" bardzo staropolskie (prawie) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 11:14 Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy, Ważnych jest kilka tych buł , tych po które sięgamy. M. Grechuta (prawie) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 12:33 on natchniony i młody był (bez przesady...) buł nie policzyłby nikt on im bułą dodawał sił śpiewał że fotka to szczyt Wyrwij bułę z ręki co sięga nad szklanki po nią bo bo buły runą, runą, runą I pokażą samo dno ! J. Kaczmarski (prawie) hardy1 napisał: > "Per bula ad astra" > łacińskie (prawie) Odpowiedz Link
hardy1 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 13:02 "Kiedy przyjdą zabrać ci to, co w ręku trzymasz, mocno chwyć! Buła w dłoń!" Broniewski (prawie) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 13:19 Nie płacz,kiedy odjadę, bułą będę przy tobie, Nie płacz,kiedy odjadę, Zostawię ci tę melodię. bułeczkę, która przypomni Niepowtarzalne te chwile, I bułę cicho buchniętą, Tylko tobie jedynej. M. Marini (prawie) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 13:24 pytała się buła pewnego doktora czy lepiej dać z rana czy lepiej z wieczora wszystkie rybki buły mają ciurala ciurala la lecz nie dadzą, bo skitrają ciurala ciurala la !! hej przyśpiewki ludowe (prawie) Odpowiedz Link
hardy1 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 14:58 "Buło, powiedz mi przecie, kto jest najpiękniejszy w świecie?" Z bajki (prawie) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 15:35 natenczas Zorro chwycił w koszyku upchniętą bułę fhancuską, w plasterki pociętą jak ogórek jaki, łapą sięgnął przez szklanki śliniąc się i łypiąc w sałatę szamanki Zasunął wpół powieki, wciągnął w głąb pół brzucha I do płuc wysłał z niego cały zapas ducha i zeżarł. Chrup jak wicher wirowatym dechem niesie w świat opowieść i podwaja echem Umilkli przy stole, patrząc nań zadziwieni czy też ze wstydu choć się zarumieni. a na pamiątkę - hymny powstały zdjęcie ze strzałką obiegło świat cały A.M. (bardzo prawie ) a - dechem mi podkreśliło - znalazłem u Mickiewicza byka Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Buła- cytaty 22.04.14, 15:41 Buło paryska moja! Ty jesteś jak zdrowie ile cię cenić trzeba, ten tylko się dowie, kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie, widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie. (więcej, niż Mickiewicz, bo tysz znalazłem byka u Wieszcza - mniamnowicie powtórzenie Cię w tejże samej linijce). Dla poetyckiego purysty NIEDOPUSZCZALNE! Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 15:47 no kurde, ukradłeś mi pomysł !! wscieklyuklad napisał: > Buło paryska moja! Ty jesteś jak zdrowie > ile cię cenić trzeba, ten tylko się dowie, kto cię stracił. > Dziś piękność twą w całej ozdobie, widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie. > > (więcej, niż Mickiewicz, bo tysz znalazłem byka u Wieszcza - mniamnowicie powtó > rzenie Cię w tejże samej linijce). > Dla poetyckiego purysty NIEDOPUSZCZALNE! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Buła- cytaty 22.04.14, 16:00 Był zwyczaj taki w Polszcze, co rangę podwyżał, by na wojaże jechać raz w rok do Paryża. Tedy łożą w karoce suche wiktuały by komu w trakcie zwiedzań nie wylazły gały, gdyby w brzuchu burknęło za przyczyną głodu. Wybrał się tam i Zorro - lecz nie bez powodu ale aby w galeriach wystawiać obrazy. Och, gyby biedny wiedział jakie teraz razy na skołataną czaszkę spadną spoza granic nosa by nie wuściubił poza progi stanic, ani na Montparnasy nie spieszył tak chętnie. Wyprawa wyglądała nad wyraz ponętnie w otoczeniu po bokach dość szarych motylic (Telimena ma w biurku zdjęcie od potylic) aparatem zwiecznione ku pamięci widza. Człek, gdy patrzy, łbem kręci, jednak nie wybrzydza, bowiem bruki paryskie widziały niejedno. Nie wiedział nikt tymczasem, że te miny zrzedną, wonczas gdy kroki własne kierują do bistra (wyżywią tam każdego - ciurę i ministra) i nawet sybaryta i prawdziwy smakosz szczęscia zaznać tam może. Nie wtedy jednakoż, o czym będzie historia spisana w dramacie. Trudno w nią wprawdzie wierzyć prostemu Sarmacie, jako, że Antygony pierwiastka nie kryje. Bistro owo, niejedną choć przeżyło chryję, to jednak brak obycia oraz galanterii postawiło tę przyjaźń przed grozą loterii, gdy miłość do artysty zmienia się w niechęci. Lecz do rzeczy słuchacze, nie będę wciaż kręcił i do sedna przechodzą szybciej niż w trymiga prawdy więc nie zataję, nie będę się migał, choć gdy wspomnę - natychmiast opada mnie zgroza, (stopniowanie suspensem - poetycka poza!). cdn Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Buła- cytaty 22.04.14, 16:28 Wchodzą tedy do sali, znajdują stoliki postukują obcasy, skrzą się koraliki, które by szyku zadać dyndają na szyjach. Kelner zwolna podchodzi i serwetki zwija po czym cały w ukłonach zaprasza do stołu. - Co za ścisk, niewygoda, jak w stajni u wołu! Dama rzęsą trzepocze, usta krzywiąc snadnie wdech też głęboki bierze, kiedy złość opadnie zapewne wniosą jadło, może też i wina. - Bagietki niosą koszyk, w Imię Ojca Syna iście wegańska dieta, godna Dionizosa. Już do końca posiłku nie wyściubię nosa sponad tejże bułeczki co ją zwią paryską. Zorro na krześle siada - to zaś stoi blisko, tak, że ponad kieliszki sięgnąć sprawa błaha. "Wezmę - myśli - kawałek - toć nie żadna łacha, skoro taki obyczaj jest tu w zwyczajności, że wspólny się podaje koszyczek dla gości, jako też masła krzynę, dla poprawy smaku". Sięga, bierze kawałek. "Ach ty łapserdaku, myśli Dama rumieniec wołając na twarzy. Obyś sczezł, zginął, przepadł, lub w piekle się smażył za ten czyn co dowodem braku kindersztuby. Bagietka to mój przysmak! To mój pokarm luby, który nade amory przedkładam na codzień. Tyś już mojej atencji nie jest dalej godzien, od tej pory nazywać będę cię wandalem. Chyba spłonę ze złości, z wściekłości się spalę. Szczęście twoje się w moim dziś zawiera takcie okiem wieszczki to widzę: ty w ostatni akcie skruchy za winę straszną tu kajasz się wielce, ja jednak nie wybaczam, tym oto widelcem w oko mierzę występne, by wykłuć na amen. Jak dobrze, że Duenia w aparatu ramę scenę tę uwieczniła. Pośrodku kielichy, zastawa z porcelitu (lokal nader lichy) a na brudnej serwetce tkwią okruchy chleba. Nie masz tu atmosfery ni raju, ni nieba jeno odór prostoty i smród arogancji. Ja, żem jest wychowana w duchu elegancji przełknę gorycz bez słowa gdy jadłą nie stało. Cierpi umysł nad miarę, więdnie w bólu ciało bo gdy dreszcz trawi plecy, trzeba się uśmiechać i - przynajmniej do czasu - przygany poniechać. Łatwiej będzie po latach wrócić do tej sprawy i potępić - boć słusznie - mej zeżarcie strawy! Dziś już wiemy, co zaszło na paryskim bruku. teraz zmilknę, a wierszyk wysyłam do druku. Spyta ktoś a gdzie motto i jakież morały? Wojaż z Damą, z Duenią nie przysparza chwały... Odpowiedz Link
hardy1 Re: Buła- cytaty 22.04.14, 21:46 Aha, dobre , że hej! A byki to tylko muszki - literówki, tu i tam. Tyle, że w oczach "chcących" na pewno będą dużo większe niż byki. Co najmniej zauroposejdony, niweczące cały trud WU Odpowiedz Link