stasiek.export Wybór Kamisy 03.12.07, 13:45 Czlowiek czyta to forum i w sekunde orientuje sie ze Lem mial racje. Stuprocentowa, bolesna racje. Zenujace. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Powinno się ich deportować 03.12.07, 14:20 mogą zostać o ile przejdą na chrześcijaństwo oraz nauczą się polskiego, inaczej wychodujemy sobie kolejny wrzód. Odpowiedz Link Zgłoś
rayon_de_soleil Wybór Kamisy 03.12.07, 15:06 Straszna tragedia, ale ludzie chyba nie przemyśleli swojego przedsięwzięcia. Jeżeli mieli mało pieniędzy to łatwiej byłoby im znaleźć pomoc na Ukrainie niż pchać się w nieznane. Przecież to ogromne ryzyko iść z czwórką dzieci, w tym jedno małe a drugie z problemami z chodzeniem, w góry. Bez jedzenia, bez odzieży... Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje Re: Wybór Kamisy 03.12.07, 15:17 fakt,torche sie porwali z motyka na slonce,ale z drugiej strony gleboko im wspolczuje,to jest okropne nie miec pokoju,spokoju w kraju w ktorym sie urodzilo,zapewne wpadli w panike,chcieli jak najszybciej sie wydostac.Okropne jest,ze przez jakies glupie wojny najbardziej cierpia cywile :-((. Odpowiedz Link Zgłoś
paula245 Re: Wybór Kamisy 03.12.07, 15:33 Jak ja sie ciesze ze wyjechalam z tej Polski gdzie ludzie sa tacy pelni nienawisci.Malo ta kobieta przeszla? Dobijcie ja najlepiej. Sami robia z siebie zebrakow na dworcu Victorii ale innych wytykac palcami to co innego prawda? Jeszcze 3 lata i nie bede musiala sie wstydzic wyciagac paszportu na granicy bo juz nie bedzie polskim paszportem. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.plocki Re: Wybór Kamisy 03.12.07, 16:36 Widzę, blondynko, że przeczytałaś tylko pierwszą stronę reportażu.. Nie mogli lecieć razem do Szwecji, nie dostaliby wizy. Musiala przedzierać się przez granice. Winni są te s...yny, co załatwiają takie przerzuty i tow.Putin,ludobójca, którego pewnie cieszą takie sytuacje. Dziecko rosyjskie w brzuszek całuje a czeczeńskie dzieci najchętniej w piachu by widział! Wszyscy oni to faszyści i kryminaliści, krwiopijcy i.. brakuje mi słów żeby ich określić jak najohydniej. Jedna Polka wie, co to człowieczeństwo. Byli ubrani na letnio, żeby szybciej iść.. Ktoś na tym zarobił 2700 dolców i pragnął pozbyć się świadków, może.. Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: Wybór Kamisy 03.12.07, 17:20 No wiesz Czeczeni też mieli w głębokim poważaniu małe dzieci, którym zgotowali min. śmierć z pragnienia w szkole w Biesłanie. Naprawdę im współczuję tej sytuacji, ale z drugiej strony trudno się dziwić naszym obawom, że jak przyjmiemy ich więcej to zaraz zaczną chcieć wprowadzać szariat do naszego systemu prawnego i zamieniać kościoły na meczety a w mniej pesymistycznej wersji podpalać samochody na przedmieściach jak to ma miejsce we Francji lub tworzyć własne getta jak Turcy w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta77 Putin -antychryst!!!!!!!1 03.12.07, 17:12 Nienawidzę Putina SKUWRYSYNA!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
evvelinda Wybór Kamisy 03.12.07, 17:46 Zakładając, że natrafiliby na słowacką wioskę i co dalej? Ta pani zamierzała iść pieszo z dziećmi do Austrii? Tam też jest granica. W lekkich ubraniach, bez pieniędzy? Chyba nie mówią nam całej prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
pawdux Wybór Kamisy 03.12.07, 18:09 Wielki szacunek dla Pani Mirki za przyjęcie Kamisy i warunki jakie im stworzyła. To bardzo budujące co robi. Niestety czytając komentarze na GW mozna odnieść wrażenie że dominuja u nas ludzie bezinteresownie nienawidzący bliźnich w potrzebie. Przecież w Polsce 95% to katolicy. Czy Jezus nie urodził się na tułaczce w stajence? Co się z wami dzieje ludzie!!! Chyba warto podać za Głosem Wielkopolskim nr konta: cyt. za: wrzesnia.naszemiasto.pl/wydarzenia/788473.html Kamisa Dhżamaldinov, Bank Współpracy Europejskiej, oddział w Poznaniu: PL 58130010 49 0000 0045 0383 0002. Numer dla wpłat granicznych: SWIFT BWEVPLPWXXX Odpowiedz Link Zgłoś
syn_junkiera Re: Wybór Kamisy 03.12.07, 21:49 No pewnie że się narodził! A wilk zjadł czerwonego kapturka... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.p.t Wybór Kamisy 03.12.07, 22:18 Ta rodzina musiala zyc w strasznym piekle, ze byla zdolna do takich drastycznych krokow. Skonczylo sie to tragicznie, bo dzieci nie przezyly ale przynajmniej, teraz zyje im sie lepiej i na nowo maja szanse zobaczyc swiat w lepszych, kolorowych barwach. Odpowiedz Link Zgłoś
darthavernus Obłuda rusofobów 04.12.07, 02:17 Czy naprawdę wierzycie, że Polska graniczy z Czeczenią? I że to uciekając z Czeczenii ta kobieta straciła swoje dzieci? Przeraża mnie mentalność medialnych rusofobów - 'śmierć trojga dziewczynek? Hurra! Można oskarżyć Putina!" - i nic to, że wyjechali z Rosji najzupełniej legalnie - Putin zły. Nic to, że próbowali nielegalnie przekroczyć granicę Polski i Ukrainy - Putin zły. Próbowali przekroczyć ją nielegalnie, bo nie dostaliby polskiej wizy - Putin zły. DO JASNEJ CHOLERY! Oni nie uciekali - w letnich ubraniach i bez butów - z terenów Czeczenii. Uciekali z wolnej, niepodległej i aspirującej do miana państwa zachodniego Ukrainy! Z kraju, gdzie nie ma wojny, gdzie czołgi nie wjeżdżają do wiosek, gdzie partyzanci i armia regularna nie dokonują czystek podług klanu! Kto zabraniał im zostać na Ukrainie - tym bardziej, że mieli się za co utrzymać? Putin? Armia Federacji Rosyjskiej? A może bali się, że lotnictwo rosyjskie zbombarduje Ukrainę - i dlatego podjęli takie ryzyko? Naprawdę w to wierzycie? Gdyby chcieli tylko i wyłącznie uciec od wojny, zostaliby na Ukrainie. Ale niee... Kolejna granica, kolejne próby - kolejne ofiary - DLA PIENIĘDZY I OPIEKI SOCJALNEJ. Nie wyobrażam sobie, jak musi się czuć kobieta, która w ostatecznym rozrachunku poświęciła dla poprawy sytuacji finansowej własne dzieci. Zrobiła to nieświadomie - zgoda. Ale z jakich motywów? A wszystkie hieny, które wykorzystują tę tragedię jako ostrze swoich ideologicznych krucjat, jako uzasadnienie swoich fobii i nienawiści - brzydzę się wami. Odpowiedz Link Zgłoś
kasimaupeczka Re: Obłuda rusofobów 04.12.07, 11:18 drogi filuterny jednooki bandyto. sprobowalbys wyluzowac i moze dluzej pozyjesz. czy w takim wypadku,kiedy Czeczenka szuka szansy dla siebie i swojej rodziny ma byc traktowana gorzej niz te napraaaawde spore rzesze Polakow,ktore za czasow PRL-u wialy z Polski,w ktorej byla praca,w ktorej byla opieka socjalna-calkiem niezla,frikowa opieka zdrowotna,do krajow zachodnich?? to moze powinnismy ewakuowac teraz naszych rodakow ze wszystkich obcych krajow,sciagac ich na sile,bo przeciez sa Polakami,wiec powinni siedziec w Polsce,tak?! kiedy i Polacy uciekali tez gineli,kazdy ponosi ryzyko. nie sadze,ze kobieta,ktorej powiedziano,ze ja przeprowadza do wioski(!!)zdawala sobie sprawe z tego,ze ja zostawia w srodku lasu z 4 dzieci!! zwlaszcza,ze nie robili tego charytatywnie!! a moze tak po pierwsze i najwazniejsze-jak przezyjesz wojne,to wtedy bedziesz mial prawo wypowiadac sie w takich kwestiach jak nienawisc czy niechec do twojego oprawcy! bo ja nie czuje sie na silach,ale uwierz mi,chociaz cenie Niemcow za ich porzadek i organizacje,tak czuje niestety niechec,chociaz minelo wieeele lat od czasow,kiedy moj Pradziad zostal zmuszony do robot na ich rzecz w czasie II wojny. a Putina to ty mozesz cmoknac w zadek,skoro jestes jego fanem,nie sadze,zeby sie obrazil :D a Ukraina,jak jestes taki niezorientowany jest w ogromnej czesci zamieszkana przez Rosjan,wiec jak Ty sobie czlowieku wyobrazasz Czeczencow mieszkajacych wsrod Rosjan??!! stolica Ukrainy to ciekawe zjawisko,w ktorym ogromna czesc ludzi nie mowi po ukrainsku i nie zamierza sie nawet uczyc tego jezyka,ktorzy twierdza,ze sa Rosjanami i ignoruja ludzi,mowiacych po ukrainsku,nawet jesli sa ekspedientkami w sklepie. skad wiem? ano od obu stron-Ukraincow mieszkajacych w swojej stolicy i Rosjan,ktorzy rowniez tam zyja. Odpowiedz Link Zgłoś
darthavernus Re: Obłuda rusofobów 04.12.07, 12:00 Więc po kolei: - Wskaż mi, proszę, miejsce, w którym stwierdziłem, że ma być traktowana gorzej niż "nasi" uchodźcy polityczni czy "finansowi"? Jeśli tylko podejmie legalną pracę, zamiast żerować na opiece społecznej, jeśli pozna język i kulturę kraju, w którym chce zamieszkać w stopniu umożliwiającym choćby podstawowy kontakt ze społeczeństwem - nie mam absolutnie nic przeciwko. - Co do ewakuacji Polaków do Polski - dziwny pomysł, i nie wiem, czemu uważasz, że mógłbym go wysunąć. Nie jestem obłąkanym nacjonalistą ani zwolennikiem idei "Ein Reich, ein Volk". - Nie twierdzę, że wiedziała dokładnie, co się stanie. Musiała jednak zdawać sobie sprawę z tego, że wyrusza kompletnie nieprzygotowana, z ludźmi o, powiedzmy, wątpliwej reputacji, na wyprawę stanowiącą przestępstwo... Naprawdę sądzisz, że aż tak zagrożona czuła się na Ukrainie? - Nie potrafię, niestety, odczuwać niechęci czy nienawiści do ludzi tylko za ich przynależność narodową, na życzenie przywoływać upiorów przeszłości i twierdzić, że każdy Hans odpowiada za Auschwitz a każdy Sasza za Katyń. Dziwi mnie tylko, że tak dużo ludzi w Polsce - w większości tych, którzy nie przeżyli wojny - zdaje się mieć uraz kombatanta i upaja się sączoną przez media nienawiścią. Większość z nich pewnie nie widziała żywego Rosjanina czy Niemca na oczy, co nie przeszkadza im wygłaszać nadętych przemów o "odwiecznym wrogu", "barbarzyńcach"... jak daleko jesteśmy od retoryki "untermensche"? - Nie jestem oddanym wielbicielem Putina - tylko przeciwnikiem tych, dla których każda okazja jest dobra, by kogoś opluć, wyzwać, by poczuć się lepszym. Nie wstrząsnęło Tobą cyniczne wykorzystanie śmierci dziewczynek do politycznej rozgrywki? - Co do ostatniej części: potrafię wyobrazić sobie współistniejących Francuzów i Niemców, Polaków i Niemców, ba, Polaków i Rosjan... Dlaczego więc niemożliwe wydaje Ci się współistnienie Rosjan i Czeczenów? A może rodziny rosyjskie na Ukrainie - robotnicy, urzędnicy, matki z małymi dziećmi - na widok każdego Czeczena wyjmują z zanadrza broń i zaczynają strzelać? Wzywają na pomoc czołgi, lotnictwo, artylerię? Że przenoszą na teren Ukrainy wojnę z Kaukazu? Nasze "wolne i niezależne" media od lat budują wizerunek Rosjan jako zdegenerowanej bandy okrutników, oskarżając ich o całe zło świata, o mordowanie niewinnych narodów (a uwierz mi, Czeczeni naprawdę nie są tacy słodcy - pokaż mi sąsiadujący z nimi lud, który ich nie nienawidzi), o niszczenie kultury, prymitywizm... i tak dalej i tak dalej. Artykuł ewidentnie wpisuje się w ten trend: oskarżanie Putina o śmierć spowodowaną finansowymi ambicjami jest po prostu niesmaczne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Wybór Kamisy 04.12.07, 07:30 Rozumiem tragedie tej rodziny,ale oboje rodzice powinni stanac przed sadem za swiadome zabojstwo dzieci.Mozna zastrzelic,ale mozna je zameczyc ,tak jak oni to zrobili.Nie widze zadnego usprawiedliwienia dla ich czynu.Wyjasnienie jest tylko jedno,permanentna glupota,ale to jeszcze ich pograza.Powinni byc wydaleni z naszego kraju,nie mozna pomagac zbrodniarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliophe Re: Wybór Kamisy 27.08.08, 19:37 Radziłabym zaznajomic się z Polskim Kodeksem karnym.. Dokładniej mówię tu dokładnie o tym co można rozumieć pod terminem zabójstwo. Permamentną głupota możesz nazwac swoje przekonania, które określają twój niski poziom wiedzy na temat tego co dzieje się w innych krajach... Odpowiedz Link Zgłoś