cytrynka3 11.11.08, 00:42 Żałosne i nieprawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlasskacz Skoro w neolicie większość ludzi nie trawiła lakto 22.11.08, 21:31 zy a dziś większość (90%) trawi, to znaczy że ta zmiana jest korzystna genetycznie, czyli że spożywanie mleka daje przewagę. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
wrobelek0403 Bezcenna droga mleczna 12.11.08, 19:13 <<Dlatego nawet tym, którzy cierpią na nietolerancję laktozy powodującą wzdęcia i biegunki (jest takich osób ok. 12-15 proc. na świecie), zalecamy mleko słodzone, popijane małymi łykami przez wiele godzin, >>> bzury na patyku !!!!!!, jakbym popijała mleko przez wiele godzin to siedziałabtym te wiele godzin srajac dalej niz widze. To mowie ja - nietolerujaca laktozy jedynie z mleka słodkiego (reszta przetworow bez ograniczen). I skad ta gloryfikacja mleka???? Ser zółty ma wiecej wapnia i witam A i D, jogurty i kefiry sa zdrowsze dla zołądka. Owszem ser biały jest raczej jałowy, ale pozostałe produkty o wiele lepsze od mleka. Poza tym, od kiedy wit A i D jako rozpuszczalne w tłuszczach mają się lepiej w mleku chudym (lub wrecz odtłuszczonym)???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kadanka Re: Bezcenna droga mleczna 13.11.08, 13:35 ty przeczytalas ten wywiad ze zrozumieniem? przeciez ona tam mowi, ze mleko musi miec od 1 do 2% tluszczu zeby A i D sie rozpuscily, ze w mleku 0% witaminy sie nie rozpuszczaja. pisze jak wol. a mleko 3,2% jest po prostu za tluste. biorac pod uwage to ze jemy masla, oleje, mięsa, tluszcz w gotowych potrawach, nie nalezy jeszcze dociazac tlustym mlekiem. abstrahujac, slyszalam od naprawde uznanej specjalistki medycyny wschodniej, ze mleko dla doroslych i starszych nie jest polecane. bo gorzej sie trawi, robi zlogi w jelitach i co najwazniejsze, wapn z mleka nie wchlania sie do organizmu tylko zostaje wlasnie w jelitach. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Polacy powinni słuchać papieża a nie guru 22.11.08, 16:37 kadanka napisała: > abstrahujac, slyszalam od naprawde uznanej specjalistki medycyny > wschodniej, ze mleko dla doroslych i starszych nie jest polecane To również jest napisane w artykule, że religie wschodnie nakazują być ścisłym jaroszem - nie jeść mięsa ani żadnych produktów zwierzęcych. Ale nie należy mieszać nauki z religią. Zgadzam się, że łamanie nakazów religijnych może wprawić człowieka w depresję i wpędzić w choroby i skrócić życie. Ale my Polacy powinniśmy słuchać co nam katolicki ksiądz nakazuje z ambony w imieniu papieża i naszego Pana Boga, a nie czytać zalecenia wschodniego guru reklamującego się jako fachowiec od "medycyny wschodniej". Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Re: Bezcenna droga mleczna 22.11.08, 17:34 > robi zlogi w jelitach i co najwazniejsze, wapn z > mleka nie wchlania sie do organizmu tylko zostaje wlasnie w jelitach. a widziałaś kiedy te "złogi w jelitach"? :) Ja tam wtentegowuje wszystko jak leci, a jak mi coś nie leży /w jelitach/ to wylatuje jeszcze szybciej. Ale może jestem "inna". Odpowiedz Link Zgłoś
sunday czytałem z zainteresowaniem, dopóki... 13.11.08, 19:53 Czytałem z zainteresowaniem, aż do odpowiedzi na pytanie o dzieci alergiczne. Nie dość, że dane (ok. 2% dzieci z alergią na mleko) pani specjalistka ma chyba sprzed 50 lat, to jeszcze informuje czytelników, że dzieci alergiczne od drugiego roku życia mogą pić zwykłe mleko spożywcze. Nieprawdziwe dane i niezrozumienie prostego pytania wystarczy, by podważyć wiarygodność wszystkich pozostałych wypowiedzi pani specjalistki. Odpowiedz Link Zgłoś
sterlitz Re: Bezcenna droga mleczna 15.11.08, 13:43 Coś jest w tej szkodliwości mleka. Nie bez kozery z mlecznej kazeiny robią klej... Ja mam problemy z wypróżnieniem po wypiciu mleka. Przestałam pić mleko i przestałam mieć problemy ze wzdęciami i zaparciami. A przetwory jem dalej w ilościach hurtowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Jedz potrawy z błonnikiem 22.11.08, 16:41 sterlitz napisał: > mam problemy z wypróżnieniem po wypiciu mleka. Przestałam pić > mleko i przestałam mieć problemy ze wzdęciami i zaparciami. Też miałem problem z zaparciami. Zaczęłem jeść potrawy z większą ilością błonnika pokarmowego i przestałem mieć problemy. Na Internecie znajdziesz wykaz tych potraw, np. pl.wikipedia.org/wiki/Błonnik Odpowiedz Link Zgłoś
geerz Bezcenna droga mleczna 22.11.08, 15:31 Kazdy reaguje inaczej na wiele produktow. Jednak opowiesci o szkodliwosci mleka sa zenujace i rozsmieszaja nie tylko te pania. Swoja droga skoro caly swiat zachodni pije mleko, to jak to jest ze dlugosc zycia tam rosnie nie maleje (co niekoniecznie jest rzeczywistoscia tam gdzie mleka sie nie pije)? Apropos indywidualnych problemow. Bedac w domu pije conajmniej litr mleka dziennie. Jezdzac po swiecie (rowniez Azji) prawie wcale. Zoladek wszedzie rownie zle mi pracuje. Na swoim przykladzie nie odczuwam problemow po spozyciu mleka, choc wiem ze starszym osobom nie zaleca sie swiezego mleka przy problemach zoladkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
sangria21 Re: Bezcenna droga mleczna 22.11.08, 15:54 Swoją drogą skoro cały świat zachodni pije mleko, to czemu mamy takie problemy z osteoporozą i próchnicą? Z nadmiaru wapnia? Odpowiedz Link Zgłoś
goblin.girl Re: Bezcenna droga mleczna 26.11.08, 09:10 sangria21 napisała: > Swoją drogą skoro cały świat zachodni pije mleko, to czemu mamy takie problemy z osteoporozą i próchnicą? Z nadmiaru wapnia? tak, nadmiar wapnia, podobnie jak nadmiar wszystkiego innego, moze stwarzać problemy; zbyt duza podaż wapnia przy niedoborze magnezu powoduje jego odkladanie sie w tkankach miękkich zamiast w kościach oraz inne zaburzenia. Ale sądzę, że większe znaczenie ma siedzący tryb życia. Ruch jest podstawowym czynnikiem w zapobieganiu osteoporozie, bez tego wlewanie w siebie litrów mleka nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
sangria21 Ja dodałabym jeszcze kilka pytań do pani "ekspert" 22.11.08, 15:51 1) Jak skomentuje pani fakt, że stosunek fosforu do wapnia w mleku jest na tyle niekorzystny, że wskutek tworzenia się trudno rozpuszczalnego fosforanu wapnia wapń z mleka praktycznie nie wchłania się? 2) Czy ręczy pani swoją pozycją zawodową za to, że egzotoksyny bakteryjne uwalniane podczas 2sekundowego gotowania (UHT) są w tym procesie kompletnie inaktywowane i nie szkodzą zdrowiu? 3) Czy jest w stanie pani podać, jaki procent ludności w Polsce nie toleruje laktozy? Ilu z nich ma szanse nigdy się o tym nie dowiedzieć poprzez uporczywą propagandę mleka we wszystkich mediach (przede wszystkim reklamy telewizyjne) i niszczyć swój układ pokarmowy tym napojem? Miejmy nadzieję, że moje propozycje będą inspiracją dla dziennikarzy, chcących produkować bardziej merytoryczne teksty niż ten przedstawiony powyżej. No, chyba, że małą czcionką gdzieś z boku jest napisane, że to tekst na zamówienie, nie doczytałam się :). Odpowiedz Link Zgłoś
yackar Re: Ja dodałabym jeszcze kilka pytań do pani "eks 22.11.08, 16:34 A ja z kolei dodam od siebie dlaczego nie warto pić: 1. Żaden ssak na świecie prócz człowieka będąc dorosłym osobnikiem nie pije już mleka. Tak jest w naturze urządzone i najprościej mówiąc jeśli pójdziemy "pod prąd" to ze szkodą dla siebie. 2. Wapń z mleka wcale nie jest tak dobrze wchłanialny jak to się powyżej opisuje. Ponieważ tłuszcz zwierzęcy powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu dlatego się mleko odtłuszcza. nie mniej wapnia zawarte jest w marchewce, burakach czy orzechach, a co najważniejsze występuje on w idealnej proporcji z innymi minerałami i do tego w łatwo przyswajalnej postaci. 3. Krowie mleko w porównaniu do ludzkiego ma dużo więcej kazeiny. W sumie nie dziwne jeśli wziąźć pod uwagę fakt, że młody cielak rosnąc potrzebuje tego białka do tego aby prawidłowo wyrosły mu rogi i kopyta. Dlatego też krowie mleko jest dla krów a nie dla ludzi. 4. Mleko jest ciężkostrawne. U człowieka jeszcze w wieku dziecięcym (ok. 2 lat) zanika naturalnie wydzielanie enzymu podpuszczki odpowiedzialnego za trawienie kazeiny. Od tej chwili trawienie mleka jest istną męczarnią dla naszego organizmu. 5. Na koniec pozytyw. Inaczej ma się sprawa z przefermentowanymi przetworami mlecznymi. Można jeść i nawet trzeba jeść. Naturalna flora (kwaśne bakterie), która jest w nich zawarta "odwaliła za nas czarną robotę" przez co produkt jest dużo łatwiej przyswajalny. pozdrawiam wszystkich sympatyków serów pleśniowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Zacznę jeść trawę i polować na myszy 22.11.08, 16:47 yackar napisał: > Żaden ssak na świecie prócz człowieka będąc dorosłym osobnikiem > nie pije już mleka. Tak jest w naturze urządzone Faktycznie! Trzeba wrócić na łono natury. Chyba faktycznie zacznę jeść trawę lub polować na myszy oraz jeść surowe mięso. Żaden ssak oprócz człowieka na świecie nie przechowuje jedzenia w lodówce ani nie gotuje sobie jedzenia. Ale gdy wrócę do natury to skrócę sobie życie do 30 lat. Tyle lat żyją Indianie w dorzeczu Amazonki lub buszmeni. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz A jaki ssak nosi ubranie?Okulary?Jeździ samochodem 22.11.08, 20:22 Decydują nie mądrości ludowe czy nawet bramińskie ale WYNIKI BADAŃ. Na swoje mądre twierdzenia podawajcie wyniki a nie wymądrzajcie się z nadęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
kadanka Re: A jaki ssak nosi ubranie?Okulary?Jeździ samoc 24.11.08, 18:45 tylko ze medycyna zachodnia ma jakies 200 lat? troche wiecej? a madrosc ludowa i medycyna dalekowschodnia, z ktorych kpisz, są znacznie starsze. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Ja dodałabym jeszcze kilka pytań do pani "eks 17.12.08, 11:16 >1. Żaden ssak na świecie prócz człowieka będąc dorosłym osobnikiem nie pije już mleka. Tak jest w naturze urządzone i najprościej mówiąc jeśli pójdziemy "pod prąd" to ze szkodą dla siebie. :) a widziałeś inne ssaki, prócz człowieka, które wymyśliły przemysł spożywczy? kury swoich jaj też nie jadają, prawda? pewnie dlatego, że im szkodzi? ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
krzynio_s Bezcenna droga mleczna 22.11.08, 17:08 Pani naukowiec zatrzymała się ze swoja wiedza w latach 50-tych a na kongresy jeździ żeby się najeść i nachlać za friko bo po angielsku i tak za bardzo nie rozumie. Poza 'specjalistami' lobby mlecznego większość fachowców potwierdza ze 'nieprzetworzone' mleko powoduje więcej szkód niż pożytku. mogę to potwierdzić z doświadczeń własnych i najbliższego otoczenia. (alergia, migreny po wypiciu mleka, kamica nerkowa itp). Kolejny pseudonaukowy/sponsorowany artykuł gazety. Do redakcji (jeśli ktoś to czyta): schodzicie na psy, kiedyś GW było wzorem niezależnego dziennikarstwa. kiedyś było... Odpowiedz Link Zgłoś
aw34 Re: Bezcenna droga mleczna 22.11.08, 17:37 No jasne. Bo ty masz kłopoty po wypiciu mleka to i cała ludzkość ma go nie pić. Ponieważ jakaś część ludzkości ma alergię na gluten to wszyscy mamy unikać pszenicy? Ja piję szklankę mleka dziennie i nie mam kłopotów, mój mąż pije litr mleka dziennie i nie ma wzdęć a jego przewód pokarmowy pracuje bez problemów. A oboje jesteśmy po pięćdziesiątce. Ilość głupot jakie bezkrytycznie przyjmujemy od tzw medycyny wschodniej jest przerazająca. Oni może i mają prawo mieć kiepskie doświadczenie z mlekiem bo duża część Azjatów ma kłopoty z enzymami trawiącymi mleko. W Europie takich ludzi jest niewielki procent. Odpowiedz Link Zgłoś
krysiamol Re: Bezcenna droga mleczna 22.11.08, 19:52 chyba cie! 1.mleko zakwasza ,przez nie robią się zakwasy . 2.Powoduje wiele chorób( i to nie jest zaden przesąd) tylko to wyjaśnia wyraźnie medycyna chińska. To że ludzie są zacietrzewieni to jest największy problem!!! Popiepryenie totalne pij mleko bedziesz kaleka Odpowiedz Link Zgłoś
aw34 Re: Bezcenna droga mleczna 23.11.08, 00:28 Nasza wiedza jest be a chińskie zabobony wyjaśniają wszystko dokładnie. Co za głupota.Konkretnie jakie choroby - wyniki badań, potwierdzonych i powtarzalnych a nie wyjaśnienia szamanów. Ja też mogę sobie coś wymyślić i dokładnie wyjaśniać. Odpowiedz Link Zgłoś
hyakinthos Re: Bezcenna droga mleczna 23.11.08, 08:15 No wlasnie, Chinska dieta jest przecierz kapitalna, widac to zwlaszcza po srednim wzroscie tego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kadanka Re: Bezcenna droga mleczna 24.11.08, 18:47 natomiast polska dieta jest wrecz GENIALNA, co widac po ilosci zawalow, miazdzyc i nadwag u ludzi po 50tce. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Bezcenna droga mleczna 24.11.08, 01:11 Prawda jest taka ze tradycyjnie chinczycy zaliczali mleko zwierzece do ekskrementow - dlatego wlasnie tradycyjnie go nie pili :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikusmika Re: Bezcenna droga mleczna 25.11.08, 22:47 No cóż, ja uważam, że dobre mleko nie jest złe:P Od mućki i z kartonu, uwielbiam każde. A w ramach edukacji alternatywnej hoduję w Łaciatej wirtualnej zagrodzie własną krowę:P laciate.o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lustrzak-4 Re: Bezcenna droga mleczna 26.11.08, 17:05 Heh, mleko jest zdrowe i basta. Jak ktoś nie trawi mleka ma do dyspozycji całą mase innych produktów mlecznych. zawieraja białko i wapń. U nas łaciate zawsze jest w lodówce, każdy popija ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikusmika Re: Bezcenna droga mleczna 28.11.08, 00:19 Dobrze prawi, mleka mu polać ;) Nie dam sobie wmówić, że mleko jest szkodliwe. I moja mućka też do tego nie dopuści! Odpowiedz Link Zgłoś
wrozka6 Re: Bezcenna droga mleczna 19.12.08, 13:18 Ale co żałosne i nieprawdziwe? Mleko? Odpowiedz Link Zgłoś