23.02.08, 22:12
Witam. Zamierzam sprowadzić laptopa z amerykańskiego ebaya, nie jestem jednak pewien co do formy zapłaty.. Na aukcji pisze coś takiego: "ALL INTERNATIONAL TRANSACTIONS MUST BE PAID VIA BANK WIRE TRANSFER, US MONEY ORDER, BANK CASHIER'S CHECK IN USD, or 3RD PARTY CREDIT CARD SERVICE (CC Only With Approval & FedEx Shipping ONLY)!"
Może ktoś wie jak to interpretować? Paypal odpada. Z tego co doczytałem to BANK WIRE TRANSFER to zwykły przelew na czyjeś konto bankowe i jest realizowany juz praktycznie w każdym banku, tak więc chyba byłby najlepszym rozwiązaniem, tak mi się przynajmniej wydaje. I jeszcze jedna sprawa, czy jeśli sprzedawca wyśle towar jako "gift" czyli prezent to wówczas nie trzeba będzie płacić cła, podatku i innych opłat, czy może się zdarzyć, że akurat prześwietlą paczkę, zobaczą że nowy laptop i, i tak dowalą jakieś opłaty mimo że paczka będzie wysłana jako "prezent"?
Obserwuj wątek
    • rubeus Re: Ebay us 26.02.08, 13:42
      wolabaa napisał:

> Witam. Zamierzam sprowadzić laptopa z amerykańskiego ebaya, nie jestem jednak p
      > ewien co do formy zapłaty.. Na aukcji pisze coś takiego: "ALL INTERNATIONAL TRA
      > NSACTIONS MUST BE PAID VIA BANK WIRE TRANSFER, US MONEY ORDER, BANK CASHIER'S C
      > HECK IN USD, or 3RD PARTY CREDIT CARD SERVICE (CC Only With Approval & FedEx Sh
      > ipping ONLY)!"
      > Może ktoś wie jak to interpretować? Paypal odpada. Z tego co doczytałem to BANK
      > WIRE TRANSFER to zwykły przelew na czyjeś konto bankowe i jest realizowany juz
      > praktycznie w każdym banku, tak więc chyba byłby najlepszym rozwiązaniem, tak
      > mi się przynajmniej wydaje. I jeszcze jedna sprawa, czy jeśli sprzedawca wyśle
      > towar jako "gift" czyli prezent to wówczas nie trzeba będzie płacić cła, podatk
      > u i innych opłat, czy może się zdarzyć, że akurat prześwietlą paczkę, zobaczą ż
      > e nowy laptop i, i tak dowalą jakieś opłaty mimo że paczka będzie wysłana jako
      > "prezent"?

Z giftem lepiej nie ryzykować -
      • corregidor Re: Ebay us 29.02.08, 14:10
        Z takimi zakupami uważaj.

Ja kupiłem perfumy w sklepie internetowym w azji. Zapakowane jako
        prezent. Przeszedłem ścieżkę zdrowia z tym.

Celnicy nie są frajerami i sprawdzają paczki. Naklejka gift nic nie
        da :-(

Możesz być pewien, ża w przypadku laptopa każą tobie dopłacić cło i
        VAT, ponieważ cłu i VATowi podlega WSZYSTKO o wartości powyżej chyba
        50 USD, co pochodzi spoza unii. A oni to sprawdzają. Policz więc,
        czy te cła i VATy nie zniewelują niskiej ceny.

W moim przypadku z powodu tych gó.....nych perfum musiałem jechać do
        urzędu celnego, wypełnić deklarację, po tym poczekać 2 tygodnia, aż
        poczta przywiozła mi moją paczkę. Straciłem mnóstwo czasu i benzyny,
        bo UC w wawie jest na końcu świata. No i gdy dopłaciłem cło, VAT i
        akcyzę, wyszło mi tyle, ile bym zapłacił w perfumerii (może
        zaoszczędziłem 5 złotych).

Powodzenia
        • big_lego Re: Ebay us 13.03.08, 18:41
          Nie wiem dlaczego jeździłeś do UC. Takie sprawy załatwia się telefonicznie i za
          pomocą FAX-u.
    • big_lego Re: Ebay us 13.03.08, 18:47
      Gift nic nie daje. Możesz liczyć na szczęście. I jak przedmówca napisał celnicy
      może i nie są głupcami, ale jest ich niewielu. Z USA są zawaleni przesyłkami i
      masz spore szanse uniknąć cła, które nie jest jeszcze straszne, ale 22%VAT jest
      makabrą. Dodatkowo cło i VAT liczy się od ceny i kosztów przesyłki.
      Po drugie przelewy i czeki bankowe są strasznie drogie. Nie opłaca się. Szukaj
      sprzedawcy z paypal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka