Gość: antymoher IP: *.tangram.com.pl 06.07.10, 10:47 cholera lipa bedzie z ogrodkami, gwarek zawarty ch...jnia tego lata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Not so serious Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 10:58 Jazmig dajesz! Bravo Frankiewicz, wychowawca trzeźwości urwał gliwiczanom od libacji na rynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazmig [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 11:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 skąd te wzory? 06.07.10, 13:53 Te wzory peanów bierzesz z Lenina czy Stalina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 13:23 "Prace będą kosztowały ok. 12 mln zł i mają zakończyć się pod koniec października. Ten termin nie podoba się restauratorom, którzy latem na płycie rynku rozstawiają ogródki. - Do czwartku musimy zwinąć nasz ogródek, a później będziemy musieli zamknąć część lokalu w piwnicy - załamuje ręce Agnieszka Niedzielska, właścicielka klubu Magnes. - Latem ogródki na rynku to ulubione miejsce gliwiczan, dzięki nim zarabiamy na cały rok. Ten remont może nas dobić finansowo. Nie wiem, kto wymyślił taki termin - dodaje." Ja też nie wiem, kto wymyślił taki termin. Przecież wszelkie prace remontowe powinno się przeprowadzać zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strazn1k Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 13:53 Wydaje mi się, że w zimę znacznie trudniej wykonywać takie prace. Wiecznie padający śnieg, który trzeba odgarniać. Ziemia zamarznięta na kość i kop w takim czymś.... Możliwe, że jeszcze jakieś utrudnienia mogłyby wyniknąć, ale ja się na tym nie znam :). Na pewno koszty byłyby większe (ale czy większe koszty budowy czy straty przedsiębiorcy tego nie wiem )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 14:27 W naszej strefie klimatycznej większość prac na dworze powinno się wykonywać przy odmarzniętej ziemi. Chodnik położony w zimie "rozpłynie" się wraz z roztopami. Ponadto trzeba zapewnić oświetlenie lub wydłużyć czas remontu, pracowników trzeba zaopatrzyć w ciepłą odzież i gorące posiłki (to powinno cieszyć restauratorów). Jak widać koszty wyższe, a efekty wątpliwe. Wiosną trzeba zwijać ogródki i w ramach reklamacji (kolejne koszty) wyrównywać dziury i nierówności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejD Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.eimperium.pl 06.07.10, 18:42 Gość portalu: Ada napisał(a): > W naszej strefie klimatycznej większość prac na dworze powinno się wykonywać przy odmarzniętej ziemi. ...jest jeszcze taka magiczna pora roku która nazywa się "Wiosna", trwa od marca do czerwca i temperatury są zazwyczaj dodatnie. Prace można było przeprowadzić właśnie w tym czasie, tak aby knajpki mogły funkcjonować przez całe lato. A wcześniejsze prace archeologiczne można było zrobić we wrześniu/październiku poprzedniego roku. Problem polega na tym, że tępaki z zarządu dróg myślą nadal po socjalistycznemu, i nie obchodzą ich problemy użytkowników Rynku. ...Szkoda że tego lata już nie można będzie posiedzieć w knajpce na Rynku. Tak na marginesie - po jaką cholerę ruszają płytę Rynku, która jest w nie najgorszym stanie ? Kiedy w końcu zabiorą się za remont ulic i chodników na starówce, które są w stanie gorzej niż tragicznym ?! Tym miastem zarządzają kompletni idioci ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 19:30 Masz rację! Tylko w Polsce dopiero późną wiosną przedsiębiorstwa (gminy chyba też) dowiadują się jaki mają przyznany budżet na remonty i dopiero wtedy mogą ogłosić przetargi, które są rozstrzygnięte po 3 miesiącach. Jeśli nie ma protestów. No i to jest czas wakacji. Być może w naszej strefie klimatycznej należałoby rok budżetowy przesunąć o kwartał. Wtedy wszystkie rozliczenia finansowe odbywały by się na koniec października czy listopada; w styczniu przyznane byłyby pieniądze i można by ogłaszać przetargi; od marca ruszały by inwestycje i remonty. Kalendarz jest sprawą umowną. Ciekawe jak to wygląda w Skandynawii? Tam czas na remonty jest jeszcze krótszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shade skok na kase?! IP: 74.118.192.* 06.07.10, 20:07 12 mln na wymianę nawierzchni Rynku plus kawałek Zwycięstwa. Pomijam, że to całkowicie zbędna robota, to kwota robi wrażenie. Za 40% tej kwoty w Gdańsku wyremontowano w kostce granitowej trzy ulice. [ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja bez jaja Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 16:21 Ada, czy ty sie nie nazywasz czasem Maja L, slynna idiotka z UM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majki Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: 84.205.164.* 06.07.10, 18:04 Tym restauratorom to sie w dupach poprzewracalo... Wolaja se 7zl za piwko warte moze z 2.5... a niech traca! Odpowiedz Link Zgłoś
not_so_serious Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be 06.07.10, 19:34 Hm..dlaczego kolega "Gość: Not so serious" się pode mnie podszywa.. nieudolnie z resztą. Własnej twarzy nie masz czy się wstydzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wołodia81 Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 19:34 Proszę Państwa proszę nie obrażac użędników miejskich, a właściwie rade i prezydenta. To absolutnie nie są idioci. Oczywiście o wiele lepiej było rozpocząć prace w marcu, ale rozpoczynająć teraz remonty będą jeszcze świeżo w pamięci mieszkańców podczas wyborów samorządowych. A jak wiadomo ciemy lud to kupi i i tak wybierze ponownie tę samą bandę bezwzględnych karierowiczów rwących się do koryta. Smutne ale taki to kraj i takie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 19:36 rynek jest od chodzenia a nie od mijania stolików z piwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejD Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.eimperium.pl 06.07.10, 21:16 Gość portalu: olo napisał(a): > rynek jest od chodzenia a nie od mijania stolików z piwem ...w cywilizowanym świecie, Rynek jest miejscem rozrywki i spotkań w knajpkach. Po za tym siedząc w knajpce przy stoliku oprócz picia piwa, można też pić i jeść co innego. Ty, widać jesteś z innej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
not_so_serious Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be 06.07.10, 19:38 Wołodia, "uRZędnik" pisze się przez RZ. Odrobina szacunku dla języka, którym usiłujesz z trudem władać, nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.kopnet.pl 06.07.10, 22:15 @Olo : do chodzenie kolego to są chodniki, jeśli wiesz co to jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.broker.com.pl 06.07.10, 22:35 i bardzo dobrze , 8 zeta za piwo to lekka przesada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuska Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: 95.178.33.* 07.07.10, 00:03 w tym roku w marcu jeszcze był śnieg, a ogródki są wystawiane nie od wakacji ale zaraz kiedy zrobi sie cieplej, w tym roku pojawiły sie chyba w maju - przez 2 miesiace i tak by nie skonczyli takze trzymajcie sie troche logiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shade Re: jak na Sybirze IP: 74.118.192.* 07.07.10, 08:02 Wiadomo, że brukować powierzchnię Rynku można jedynie w lipcu i w sierpniu, bo od września do czerwca zima panie i nic zrobić nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: 217.149.44.* 07.07.10, 08:18 może w naszym mieście są uŻędnicy a nie uRZędnicy ;) A w takich Katowicach da się zrobić remont w ciągu tygodnia-kilku dni. Nie twierdzę, że nawierzchni rynku, ale nawierzchni bardzo ruchliwych ulic, np. Mikołowskiej. Jednego dnia zwinęli asfalt a następnego już był nowy. Jak się chce, to się da. A jak się nie chce to najprościej zasłonić się ustawami, procedurami etc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alik Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.10, 10:01 Magnes - najdroższa knajpa na rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stroppendorfer Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: 89.174.219.* 07.07.10, 12:51 I dobrze te cholerne ogródki tak sie rozpanoszyły, że przejsć przez Rynek było ciężko. Kto to widział, żeby zajmować 7/8 rynku pod spelunki. Owszem niech będą ale w sumie nie powinny zajmowac więcej np. niż 1/3 powierzchni rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azja Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 14:22 wejdź do Gwara i to powiedz na głos, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antymoher Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: 109.243.184.* 07.07.10, 15:27 bez gwarka centrum padnie ten lokal jest taki znan y ze ziomale nawet z bytomia albo opola tukaj jezdzom wiec jak czytam jakies moherki ktore marudzom na gwarek i paby na rynku to mi normalnie scyzoryk w spodniach sie rozklapuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wek Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.10, 15:49 ortografia też Ci sie rozklapuje Odpowiedz Link Zgłoś
ron-ge Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be 07.07.10, 16:00 PAN AZJA SIE UWAZA ZA WLASCICIELA GLIWIC!SMIESZNE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azja Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 16:04 masz szczęście ze powiedziałeś PAN AZJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haha Super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 21:36 Wyglada na to ze frank nie doczeka nawet do listopada, bo to co sie dzieje w Gliwicach, z pewnoscią w najblizszym czasie zainteresuje psychiatrów i sie nim zajmą. A miasto moglo byc uratowane przez udzial w referendum. Restauratorzy -mądrzy po szkodzie Odpowiedz Link Zgłoś
ron-ge Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be 08.07.10, 16:08 NAPISALEM PAN AZJA NIE POWIEDZIALEM!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: 67.159.44.* 08.07.10, 17:22 ogólnie to lipnie z tym rynkiem wyszło, widziałam projekt i muszę przyznać że padacznie to widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 22:02 Gość portalu: Ja napisał(a): > ogólnie to lipnie z tym rynkiem wyszło, widziałam projekt i muszę przyznać że > padacznie to widzę A czy jest cos co Frankiewiczowi wyszło nie lipnie a raczej nie tragicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artis Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.antsatgor.pl 09.07.10, 15:18 Najlepszy przekręt jest z igloo.Święta krowa nietykalna,ulubiona przez Frankiewicza-vide spotkanie z Gołotą.Zostanie to paskudztwo na rynku niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azja Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.10, 15:26 tak potwierdzam zostanie, masz cos przeciw, to wstap do gwarka i powiedz to na glos, czekam Odpowiedz Link Zgłoś
ron-ge Re: Restauratorzy liczą straty. Gliwicki rynek be 09.07.10, 18:23 ARTIS SLUSZNA OPINIA!PANIE AZJA CO PAN TAK WSZYSTKICH ZAPRASZA DO GWARKA PS(WSTAP DO GWARKA I POWIEDZ TO NA GLOS) NIE MA INNEJ DYSKOTEKI LUDZIE W GLIWICACH? W GWARZE JEST KICHA;TO JEST MOJA OPINIA ;TO WOLNY KRAJ I KAZDY MOZE PISAC I MOWIC CO CHCE!TYM RAZEM PANIE AZJA NIE ZAPRASZAJ MNIE DO GWARKA;BO TAM NIE CHODZE I NIE PRZYJDE!! Odpowiedz Link Zgłoś