Gość: Piast IP: 62.67.1.* 25.05.01, 16:33 Co to jest swisla? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hadziaj Re: Kto umie po slunsku IP: 62.67.11.* 25.05.01, 21:09 Gość portalu: Piast napisał(a): > Co to jest swisla? To jest wejscie do domu albo stodoly na pietrze ( przewaznie nad chlewem )gdzie siano albo sloma byla. Stimmt !!!!!!! A co to jest"mom na podoredziu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Kto umie po slunsku IP: *.osi.gda.pl 26.05.01, 19:59 "mom na podoredziu" jest po slasku? No patrzcie panstwo, tyle lat sie tego uzywa i nawet sie nie wie... M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Kto umie po slunsku IP: 62.67.0.* 26.05.01, 22:16 Ty juz Umiesz? Magi a co znaczy : Ej bajtel dzierz som ten nec? albo co Ty tam klycisz? Kuzz byndzie wiedziol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Kto umie po slunsku IP: *.osi.gda.pl 27.05.01, 12:53 Ejjjj...ale nie tak z grubej rury!! ;))))) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzz Re: Kto umie po slunsku IP: *.wbp.zabrze.pl 27.05.01, 15:28 hej Ballest przyznaję że nawet ja wymiękam :)))) zapytam mamy, będzie na pewno wiedziała pozdrawiare kuzz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Kto umie po slunsku IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 15:46 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Ej bajtel dzierz som ten nec? Mały, trzymaj tę siatkę > albo co Ty tam klycisz? o czym plotkujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Kto umie po slunsku IP: *.osi.gda.pl 27.05.01, 18:03 hehe...jak sie juz to widzi razem z tlumaczeniem, to wydaje sie proste jak drut...to drugie to jeszcze moze bym skumala ale to pierwsze...?Echh...duzo pracy przede mna... :)))) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Kto umie po slunsku IP: 62.67.10.* 27.05.01, 20:01 meg, BRAAAAWO, albo spytalas sie kolezanki bo wiem, ze jestes cwana. Do magi to bylo pozniej proste hhhm, co jeszcze wymyslic. Muter co wy tam fandzolicie przeca ta karyta od ty gansi nie jest twardol. albo Cofnij ta szolka z tego bifeja. No meg,magi, kuzz to jest latwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Kto umie po slunsku IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 20:42 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Cofnij ta szolka z tego bifeja. weź kubek z kredensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: do Magi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 20:39 a znasz kaszebszczi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: do Magi IP: 62.67.10.* 27.05.01, 20:49 Brawo meg i Ty nie umiesz po slunsku >?< Masz na mysli kaszubski, ten umie Günter Grass. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuzz Re: a to znacie? IP: *.wbp.zabrze.pl 28.05.01, 11:50 w antryju na byfyju stoi szolka tyju :))))))ballest ty na pewno to znasz pozdrawiare kuzz P.S. a znacie bajkę : Uwe a Willi e familoku żyli Uwe na wierchu Willi na dole Uwe spokojny nie wadzioł nikomu, Willi rajzowoł choby we stodole.....itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: a to znacie? IP: 195.122.188.* 28.05.01, 21:23 Tak ja znam , ale meg raczej nie. Co do Kaszubow to co ja wiem zyje jeszcze w Polsce kolo 40 tys. i nie potrwa dlugo to sie ta Gwara straci tak jak w Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: a to znacie? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 02:21 Gość portalu: kuzz napisał(a): > w antryju na byfyju stoi szolka tyju w przedpokoju na kredensie stoi (kubek)(filiżanka)z herbatą > P.S. a znacie bajkę : Uwe a Willi e familoku żyli Uwe na wierchu Willi na dole > Uwe spokojny nie wadzioł nikomu, Willi rajzowoł choby we stodole.....itd... jasne - ja panie Ballest dużo znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: do Magi IP: *.osi.gda.pl 28.05.01, 18:07 Nie znam kaszebszczi, pewnie dlatego, ze Gdansk nie jest na Kaszubach :))) U nos sie tak nie godo, ino w Kóscierzynie tak godojom :))) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: do Magi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.01, 20:20 Kościerzyna i Kartuzy spierają się o stołeczność Kaszub, ale przecież nad Zatoką Pucką też siedzą najprawdziwszy Kaszebe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: do Magi IP: *.osi.gda.pl 29.05.01, 08:39 Zatoka Pucka to nie Zatoka Gdanska - tu na Zulawach jest o tyle kijowo, ze jestesmy pomiedzy i nie mamy zadnej tradycji jesli chodzi o gware :-(( M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: do Magi IP: 62.67.4.* 29.05.01, 22:53 Magi a skad chcialabys miec ta tradycje.Przeciez autochtoni wywedrowali a gwary tez nie mieli bo Gdansk to bylo skupisko wszystkich odmian. Np. wasz Artur Schopenhauer (Ktorego wlasciwie ze wszystkich filozfow najwiecej cenie) jest Holendrem z pochodzenia. (po rodzicach a nie patrzna nazwisko) Ja sie z Toba zakladam i daje Tobie 10 lat czasu, ze Oma mojego wybrania po 10 latach Twego pbytu na Slasku zaraz poznol ze Ty jestes GOROL. ( Gorol kiedys bylo obrazajace , dzisiaj juz nie) Nie wiesz co sie z Meg stalo, moze musimy zawolac klucznika bo byc moze ledwo sapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonPedro Re: do Magi IP: *.karlik.ds.polsl.gliwice.pl 30.05.01, 11:10 Grass i Huelle wspominali o gdanskiej oryginalnej gwarze tyle tylko,ze to byla gwara niemiecka ale i tak musialo to bajerancko brzmiec - polaczenie niemieckiego,kaszubskiego,polskiego i holenderskiego a przy wodce Danziger Goldwasser to dopiero extra. A znacie to: "podziwej sie sam ino do zrzadla jako ci ojla wylazla pod slypiem"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: do Magi IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.01, 17:23 Gość portalu: DonPedro napisał(a): > A znacie to: "podziwej sie sam ino do zrzadla jako ci ojla wylazla pod slypiem" > ? Zostawmy to dla Magi, niech już zacznie ćwiczyć /pewnie,że znamy/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: do Magi IP: 212.162.15.* 30.05.01, 17:43 Magi dej se pozor, bo teraz juz cie chce za bolzna robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: do Magi IP: *.osi.gda.pl 30.05.01, 21:34 No kuzwa, ale jestescie...jak na razie jestem w stanie rozszyfrowac pojedyncze slowa a nie calosc, wiec dajcie mi troche czasu!!! Magi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: do Magi IP: 195.122.189.* 30.05.01, 22:50 Gość portalu: DonPedro napisał(a): > A znacie to: "podziwej sie sam ino do zrzadla=LUSTRO jako ci ojla=SOWA wylazla pod slypiem=OKO" > ? Zostawmy to dla Magi, niech już zacznie ćwiczyć /pewnie,że znamy/ Magi dej se pozor,= UWAZAJ bo teraz juz cie chce za bolzna=BLAZNA robic. dajcie mi troche czasu!!! > ? Zostawmy to dla Magi, niech już zacznie ćwiczyć /pewnie,że znamy/ • Re: do Magi adres: 212.162.15.* Gość portalu: Ballest 30-05-2001, 17:43:51 odpowiedz na list odpowiedz cytując Magi dej se pozor, bo teraz juz cie chce za bolzna robic. • Re: do Magi adres: *.osi.gda.pl Gość portalu: Magiczna 30-05-2001, 21:34:08 odpowiedz na list odpowiedz cytując No kuzwa, ale jestescie...jak na razie jestem w stanie rozszyfrowac pojedyncze slowa a nie calosc, wiec dajcie mi troche czasu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: do Magi IP: 195.122.189.* 30.05.01, 22:59 Poprawka on mial na mysli Beula a nie oila(Boila) to jest opuchlizna pod okiem. No widzisz same Hanysy sie nie rozumieja. Wiesz dlaczego Slazakow Hanysami nazywaja? Jak nie to ci wytlumacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonPedro Re: do Ballesta IP: *.karlik.ds.polsl.gliwice.pl 30.05.01, 23:45 Takie mamy zroznicowanie jezykowe, u ciebie jest boila a umnie ojla,pod Tychami jest "pszlek do szynku" a unas jest"poszolzech do szynku", pod Opolem jest"beje dobre" a unas "bydzie dobrze".Tak wiec co okolica to inna godka - ale nie ma problemu Hanys z hanysem sie dogodo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: do Magi IP: *.osi.gda.pl 31.05.01, 21:47 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Wiesz dlaczego Slazakow Hanysami nazywaja? > Jak nie to ci wytlumacze. > Pewnie z takiej samej przyczyny z jakiej Czechow - Pepikami, Niemcow - Helmutami a Ruskow - Iwanami :)))))) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: do Magi IP: 195.122.191.* 31.05.01, 22:48 Niemcow helmutami? nie to lech nie slyszol,magi jak sie nazywol imie Hanys po polsku, ale nie dzwon do twojego lieblinga. helmut, hubert , werner, manfred. siegfried, no i erna , greta, klara, ilsa, dagmar, milka, truda to bardzo popularni imiona na slasku. Jeszcze raz jak jest hanys po polsku. Co znaczy to slowo kapo? bo to jest czesto przekrecane i z Oswiecimiem wiazane ? Duzo ludzi nawet ze slaska nie wiedza co znaczy slowo SILESIA? Co znaczy "zyja na kryja"? Magi do roboty, ale nie do tej co ty znowu masz na mysli!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: do Magi / Glancszczewiki IP: *.dip.t-dialin.net 03.06.01, 22:21 Glancszczewiki W anrryju szczewiki bez kromfleka wadzioly sie roz ze laczami Kere lazioly z lepszymi gyrami ? Zandale suchaly ze strychu, A w siyni gumioki obaloly sie prawie ze smiychu . Harboly na czorno godzina , Kukaly na gutalina : "Mozno bydymy zas jak lakszuly W niydziela omijac dziury ? Niy ino na beztydziyn Pod hasiok lazic w biydzie " . Padala szmata objazdowo : "Co trep gupota nowo . Wszyskech wos downo poznala" . I dalyj do nich padala : "Na szfajfus woniocie , wom godom . Szurocie jak noga za nogom . Do zokow roz cera , roz dziura , Do blazow zas flaster rymuja . Niy ascie sie dycki szczewiki , Bo lazic bydziecie do kryki . A kryka zyniato z kulawom je nogom . Tak na to wom dzisiej sam godom . Nojlepszech poznala lakerki . Do slubu , abo na frelki . Nojlepiyj spominom bojlery . Z fuzbalu zdrachane cholery . Nojwiyncyj`ch sie nimi cieszola , Kej`ch fajnie z marasu czysciola . Po meczu godaly o golach , A jo im jak ino szlo pszola . Jak elwry i eki szczylaly , Bojlery mi przi tym godaly . A dzisiej na stare lata , Synkowi ferszynknol je tata . Zas w bala zagrac se mogom , Choc niyroz we zymbach z trowom . Jo wiela meczow im zycza , A za wos lebry sie chyca . Maszkytne z antryja szczewiki , Suchejcie sam mojyj muzyki . Egal czi stary , czi mody , Daleko niych zyje od mody . Bo moda je tako motyka , Co z chopa zrobi chopczyka . A z synka , za pora lot , Szykowny je bez nia dziod" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rem Re: do Magi / Glancszczewiki IP: 62.67.8.* 03.06.01, 23:08 rryju tylko Magi, ten powyzszy Post od Hanysa nie ma nic wspolnego z tym Hanysem co Tobie na temat Gliwic napisal. Musze ale powiedziec ,ze po slasku zdziebko umie. Ale nie 3wszystko, bo sie np. nie nazywa w anrryju tylko w antryju no ni jest jeszcze pare bledow Pozdr. Hanys(rem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: do Magi / Nazod IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.01, 01:25 Nazod W galotach na kanta biglowanych Niy na beztydziyn ino na niydziela Pol fonta bonbonow w tytce z papioru Kozdy bajtel cyckol kopalnioka Po odpuscie szczylaly placpatrony W doma czekol slonski obiod Nudelzupa Modro kapusta Czorne kluski i rolady A kompot bol ze jabkow . Pyrsk ! A kompot bol ze jabkow Czorne kluski i rolady Modro kapusta Nudelzupa W doma czekol slonski obiod Po odpuscie szczylaly placpatrony Kozdy bajtel cyckol kopalnioka Pol fonta bonbonow w tytce z papioru Niy na beztydziyn ino na niydziela W galotach na kanta biglowanych . Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: do Magi / Nazod IP: *.osi.gda.pl 04.06.01, 10:58 No to w takim razie prosze o troche czasu...mysle ze sobie poradze :)) Magi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: do Magi / Nazod IP: 62.67.4.* 04.06.01, 11:08 Dowiem sie co to jest huwa albo huwik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: do Ballest IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.01, 14:29 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Dowiem sie co to jest huwa albo huwik? Jo znom ino hufnal i to je taki gwozdz do podkowy . Ale niy wiym eli ci o to idzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: do Ballest IP: 62.67.9.* 04.06.01, 16:54 Huwa = Swinia Huwik = Wieprzek Hufnal = Hufnagel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: a to znocie IP: *.dip.t-dialin.net 05.06.01, 00:22 " BEKANDMACHUNG" skuli gibkigo wyjazdu nach BRD verkaufe ich drapko wertiko auf wysoki Glanz, Schrank mit drei Türen, Schäslong odwanzkowany ,2Kronleuchtre,2ligeschtule, 2Nachtischle,tepichwyklupany,4 Gardinschtangi, Gramofon na Kurbla ,eine landschaft mit Gebirge, Blumenstender mit Myrtem und Kaktus.Donitschka Schnittlochu,Byffe, Roma,Durschschlag na Nudle, Schuflodka na Nitschi, Jegue,Schtiknadle, Haarnadle, Tollschera,Zwickre,Maschenka na Gehaktes,Biksa na Magiwürfla,Topfkratzer,Flaschenputzer,Spangi do wosouw,Schrank na Schtschewiki,Kwirloki,Ausgus Slejtowany,Kibel,Kokotki,Kohlkastla,Hok messinggowym Gryfem,Kleiderstynder,Pelzmantel i Huty,Oberhemde Kraglami i Stulpami,Hosentregler,Spodnice bez Rostflekow,3Pore Fusekli Postopowane,6 Binder na Guminach,Bistenhalter s Krauzkami,Kecka na treglach Cwiter s Rolkraglem,Anzug s Kulkami na Mole,Holzbein, Auserdem Kryka po Fatschä, Gybis po Mutschä,schkrobione Taschentuche,2 strousaki,Schwenker s Waschmaschine, Wringa,Schlentzuche na Kurbla ,Bigle obhäklowane. Oglondatsch u Hedla,Gischewald-Kattowitz, Junger-Aleja 8,2Stock,neben Einfart kouo Klopfstangi,Hinterhaus Antretir na Ketschie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: a to znocie IP: 157.158.202.* 06.06.01, 07:44 Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam całość korespondencji na temat, i kurcze, urodziłam się w Gliwicach, a połowy nie rozumiem. Rany chyba muszę iść na jakiś dokształt. Usprawiedliwia mnie to, że w mojej rodzinie jestem pierwszym pokoleniem urodzonym na Śląsku. Poradźcie jak się doszkolić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: a to znocie IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 10:02 Ganc ajnfach . Sprobuj godac . My ci pomogymy . Musza sam pochwolic tego kery szkryknol te slowa huwa i huwik . Jo tego niyznol . Prziznaja sie bez szmarow . To narazie . Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonPedro Re: a to znocie IP: 157.158.176.* 06.06.01, 16:10 Do EE: pojedz na festyn na wiocha abo do Rudy i lyknij se piwa z miejscowom to sie wnet nauczysz slaskiego bez problemu.Tako koedukacja jest de best,u nos na festynach najlepszo zobawa i piwo najzimniejsze.A w Gliwicach to se po slonsku fest nie pogodosz bo tu nawet Slonzoki godajom w Hochpolnisch ale takie je te miasto i mi sie podobo i tu moze zamiyszkom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: a to znocie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.01, 17:02 Gość portalu: Ee napisał(a): > Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam całość korespondencji na temat, i > kurcze, urodziłam się w Gliwicach, a połowy nie rozumiem. Rany chyba muszę iść > na jakiś dokształt. Usprawiedliwia mnie to, że w mojej rodzinie jestem > pierwszym pokoleniem urodzonym na Śląsku. Poradźcie jak się doszkolić? jeśli nie masz "godających" znajomych to będzie trudno, ale jeszcze raz polecam "Mały Słownik gwary Górnego Śląska" - jeśli nawet się nie nauczysz, to się zdrowo uśmiejesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: a to znocie IP: 62.67.0.* 06.06.01, 22:39 Wiecie jak sie Slonzoka gorol zapytol co to jest ancug, a uon to jest przecasz ganz einfach , no galoty , szaket i vesta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: a to znocie IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.01, 23:03 colko mocka slonskich wicow idze znalysc na www.oberschlesien.de pod Pierony Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XJ600 Re: a to znocie IP: *.arch.polsl.gliwice.pl 07.06.01, 11:20 Niestety nie umiem po slasku ale chcialbym Wam cos opowiedziec. Pewiem moj znajomy instruktor zeglarstwa z Krakowa mial kiedys zaloge zlozona z gornikow. Chlopaki za cholere nie umieli wymowic zeglarskich komend (zreszta wszystkim sprawiaja one klopot). Moj znajomy poradzil im by komendy wydawali po swojemu. Gdy lodka doplywala do brzegu slychac bylo tylko "Ankier do ciepniecia rychtyk" :) Umiem za to co nieco po kaszubsku. Czy wiecie co znaczy "Wyje bana w lesie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: a to znocie IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.01, 12:01 W tym synsie - zlapala mnie Wanda Zawacka . Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: a to znocie IP: *.osi.gda.pl 07.06.01, 13:46 Tak wlasnie mi sie zdawalo ze to nie kaszubski tylko raczej "nowopolski" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Kto umie po slunsku IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.01, 23:16 je sam kery ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Kto umie po slunsku IP: 62.67.1.* 08.06.01, 23:32 To nie jest po kaszubsku tylko po slasku . Pociag (bahna) daje sygnal w lesie . jeszcze jedno: Ten chrobok ja uszczypnol w polrzydko. ( wlasciwie by ja mogl kajendzi uszczypnac , bo ja caly czas juz swiedzialo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Kto umie po slunsku IP: *.dip.t-dialin.net 08.06.01, 23:45 bol wic wloz na szpic zleciol z szpica koniec wica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Kto umie po slunsku IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.01, 00:23 co to som bebeloki , bo jo niywiym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Kto umie po slunsku IP: 62.67.3.* 09.06.01, 23:16 Ty tego tyz nie umiam wynuchtac, ale to ktos bydzie wiedziol. znocie to: Sklup se frello bo ulicha idzie. albo laboj duszo piyklo wola !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Kto umie po slunsku IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.01, 23:44 jo niy wiym . noto godej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obrzida Re: Kto umie po slunsku IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.02, 21:36 Musza dopełnić tymatyki wyndkarskiyj i pedzieć Wom, że jak sie na ryby jedzie, to niy ino na rybach są przygody. Po naszym miescie Czerwionka łaził Francik. Godali, że boł gupi. Na takiego tyż wyglądoł. Chocioż był wiela starszy, łaził z gwizdkiym syndziowskim - takim z fuzbala - i co chwila gwizdoł na kogoś na drodze. Łon zaś taki gupi niy boł. A jakie frupki nom robił na ryby - ze lizoka, ze skrzydeł pultoków... Terozki takich niy ma. Jeżdził łon tyż na torg do Rybnika cugiym - tam komyndyrowoł,wołoł ludzisków: - Ej ludzie sam baba sprzedowo jajca, aż czerwone w środku... - Łobejrzyjcie jakie sam szmaty wiszom - z Hameryki... - Futer do kurzików, bez piochu, ino sam... - Nojmodniejsze czopki w Yuropie, Degolówki - sam najtonij... Za to, że łon tak komyndyrowoł, przekupki zawsze mu złotka wciepli do kapsy. Francika wszyscy znali. Łon ani biletu na cug niy musioł kupować. Sztrofy i tak mu niy doł żodyn. Jadymy roz z Antkiym z ryb cugiym z Rybnika. Spoglądomy a tu wsiado Francik. - Synki zaroz wom coś pokoża - pedzioł. - Jeżdżom sam takie baby wredne i zarozki bydom wsiadac,musza im zrobić wele rzici. My niy bardzo wiedzieli ło co mu sie rozchodzi, ale patrzymy na niego. Francik siado na zicu, wyciongo z taszy wymia łod kozy, łotwiyro bontek i wsadzo je rajn. Wyciongo jedyn cycek na wiyrch a reszta przikrywo bontkiym. Jakech to widzioł to myslołech, że sie pojszcza ze śmiychu. - Synki, stońcie wele mie, coby mie widać niy było. Jak wom koża sie cofnońć, to sie przesuncie kaj wom pokoża. - Dostaniecie łodymie fajne frupki za to. Coch spojrzoł na Francka bontek, to mie śmiych puczył, ale za frupki musza wytrzimać. Antek tyż niy wytrzimywoł ze smiychu. Wreszcie włażom jakiejsik babska z torgu, bo tyż tasze miały napchane. Ludzisów jest już sporo to sie wele nos stanyły. Cug wreszcie ruszył a Francik udowo, że spi i pokazuje nom rynkom, coby łodstąpić na lewo strona i zrobić uciecha babom. Robiymy co koże. Baby zagodane na Francka niy patrzom. No to łon niby sie przeciongo i nogom jedna baba szturcho niychconco. Wreszcie babska ujżały tyn cycek. Całe czerwone lekko szturchajom Francka coby sie łobudził. Zarozki pokazujom mu na jego bontek. Francik łoczy łotwar i pado: - No ty mi juz takij gańby robił niy bydziesz. Wyciongnoł kozik z kapsy i pajd tego cycka. Jak go ucion zaroz wyciepol bez łokno.Jak to baby ujrzały, zaroz pomdlały. Dobrze ,że cug już na nasza bana wjechoł. Wyskoczyli my razym z Francikiym i w nogi.Co sie dzioło, dalyj niy wiymy. Baby na banie niy wylazły. Ło tyj akcji Francika było głośno na całyj Czerwionce. Som Francik łaził z głowom do góry. Baby mu już spokoj dowały. Łod tego czasu już żodyn niy godoł na niego "gupi". No bo jak. Czy gupi może coś takigo wymyślec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anielka Re: Kto umie po slunsku IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 10:51 Mówi się: " Fto umi po śloonsku! " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dupek Re: Kto umie po slunsku IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.02, 17:40 Gość portalu: Anielka napisał(a): > Mówi się: > > " Fto umi po śloonsku! " Aniylka, sam Ci bija brawo, bo Ty to sam zes richtich napisala.Jako jedyno ! A godo sie tyz " fisla " a niy swisla. A teroz mom pytanie do tych ekszpertow : co to jest ciciara albo ciciary ? Do latwosci dodom , ze sie spiywalo : Pszi piecu stola, ciciary grzola, a jo jom majt majt , lona sie smiola. Tfoj Dupek hercowy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasper Re: Kto umie po slunsku IP: *.pppool.de 30.01.02, 00:39 Zależy kaj - na Szlónsku sie tyż godo chto abo gdo. FTO je dojś świyże i prziszło z imigrantami z Małopolski. A do porzóndku by sie pedziało: fto poradzi po naszymu ;) Kasper Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rojber Re: Kto umie po slunsku IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.02, 18:24 po polsku "kto" a po naszymu "KIERY" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dupek Re: Kto umie po slunsku IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.02, 18:42 Gość portalu: Rojber napisał(a): > po polsku "kto" a po naszymu "KIERY" Zdaje mi sie , ze niy kiery a kery. Ale to juz som niulanse. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axel Re: Kto umie po slunsku IP: 10.5.16.* 29.01.02, 17:41 Co to znaczy "hilwa"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dupek Re: Kto umie po slunsku IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.02, 18:45 Gość portalu: axel napisał(a): > Co to znaczy "hilwa"? Axel, chyba masz na mysli hilwka- a tzn szkola dla troszke cofnietych w rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axel Re: Kto umie po slunsku IP: 10.5.16.* 29.01.02, 18:58 Nie jestem pewien. Jakies 25 lat temu bylem nz koloniach z chlopakami z Chorzowa i to jest jedno ze slow ktore zapadly mi w pamiec, niestety nie pamietam juz kontekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Kto umie po slunsku 29.01.02, 19:24 Gość portalu: Dupek napisał(a): > chyba masz na mysli hilwka- a tzn szkola dla troszke cofnietych w rozwoju. jeżeli tak, to by była "hilfka" od "Hilfe" Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Kto umie po slunsku 29.01.02, 21:54 meg_s napisał(a): > Gość portalu: Dupek napisał(a): > > > chyba masz na mysli hilwka- a tzn szkola dla troszke cofnietych w rozwoju. > > jeżeli tak, to by była "hilfka" od "Hilfe" hilwka po polzzku - po s'loonsku hilfka abo yjzelszula. Odpowiedz Link Zgłoś