Dodaj do ulubionych

Zeitreise durch Schlesien

05.07.04, 12:48
Wyswietlany bedzie pozniej , dopiero w 28.o9.2004 i 05.10.2004 w ZDF o 20.15
Mysle, ze bedzie interesant !
Obserwuj wątek
    • Gość: Ramon Re: Zeitreise durch Schlesien IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 05.07.04, 12:55
      Ballest, kaj tyjs sie potraciou?
      Te forum robi sie take guadke ze sie niy ma kaj zachouchyc bez tych twojich
      szpizow;-)
      • Gość: ballest Re: Zeitreise durch Schlesien IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 05.07.04, 13:27
        Ramon, jou niy mom czasu ani w robocie ani w doma, dzynki za emaila na niego
        uodpiszam !!!!!!

Wyslou uech Ci opis Reizy na Slonsk uot Ballestrema, fajnie piszy ,prouwda

--

pyrsk
        ballest
        • Gość: ria Re: Zeitreise durch Schlesien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 11:56
          praca czyni ludzi szlachetnymi, a Ballest pewnie bardzo zapracowany :)
          • Gość: ballest Re: Zeitreise durch Schlesien IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 06.07.04, 13:29
            No, racje masz, ale jesli ktos liczy, ze sie z tego powodu zmienie, to sie
            zawiedzie, ja charakteru nie zmienie, bo kameleonem nie jestem.

Co do Ballestrema, to fantastycznie opisal swoje wrazenia z tej ostatnie
            podrozy!

--

pyrsk
            ballest
            • meg_s Re: Zeitreise durch Schlesien 06.07.04, 18:05
              Ria napisała:
              > praca czyni ludzi szlachetnymi, a Ballest pewnie bardzo zapracowany :)

ballest napisał :
              > ...jesli ktos liczy, ze sie z tego powodu zmienie, to sie zawiedzie,

i nie ma się czym chwalić - bo świadczy to o tym że masz się za doskonałego ;-P

• ballest Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 07:27
                Meg, a nie pisalem, ze Ty zawsze racje masz !
                Ja, ale w przeciwienstwie do innych swoje granice znam i wiem co potrafie.

Do tematu.

To pisze Ballestrem analizujac ostatnia podroz:
                "Es gibt nicht nur das tief sitzende polnische Trauma, gegen Willen des Volkes
                von Fremden geteilt und beherscht zu werden.Es gibt daneben ein
                oberschlesisches Trauma !
                Der Wechsel von österreichischer, böhmischer, polnischer, preussischer,
                komunistischer und nationalsozialistischer Herschafthat hat Immunitäten
                gefördert.Wie in einem Schneckenhaus schirmt sich das oberschlesische
                Nationalgefühl von außen ab.
                Verfassungsmäßig würde eine gewisse Autonomii aus dieser Stumpheit hinaus
                führen.Die gerade in Arbeit befindliche europeische Verfassung wird Instrumente
                dafür bereitstellen.
                "Euregio" dürfte das Schlüsselwort heißen.
                Wer polnische oder deutsche Schulen besuchen will, sollte das auch
                dürfen.Kulturelle Vielfallt, Freizugigkeit könnte Wunder wirken"

Mysle ze GORZELIK to tez czyta !
                • meg_s Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 08:10
                  ballest napisała:

> To pisze Ballestrem analizujac ostatnia podroz:

no i co z tego - skoro nie wiem CO pisze
                  • Gość: ballest Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 07.07.04, 09:05
                    Meg w skrocie :
                    On pisze, ze Gornoslonzki sa inni i maja poczucie odrebnosci i wlasnej
                    narodowosci, do tego jest za Autonomia!
                    Najwazniejsze, ze on czuje sie Slonzokiem i potrafi po Slonsku!

--

pyrsk
                    ballest

• meg_s Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 09:31
                      dziękuję - skrót wystarczy :-)
                      • Gość: Frodo Baggins Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 09:44
                        Stopien popracia ballestrema dla autonomii i uznanie narodowosci slaskiej
                        bardzo mi imponuje. Ja na przyklad jestem zwolennikiem odrebnosci Zanzibaru i
                        uznaje jego specyficzny charakter.
                        Wspieram Zanzibarczykow tak mocno jak Ballestrem swoich rodakow. Mysle, ze
                        nalezy mi sie za to wdziecznosc i poematy w zanzibarskich podrecznikach.
                        A co koledzy autonomisci i narodowosciowcy z ZLNS na tak obiecujacego patrona?
                        Moze on juz sie nawet zapisal do RAS?
                        • Gość: ballest Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 12.07.04, 14:19
                          Cieszy mnie, ze wspierasz Zanzibar.
                          Zanzibar Niemcy u Anglikow na Helgoland zamienili, moze zwrocisz sie do
                          Anglikow z tym BLAGANIEM !!!

---

pyrsk
                          ballest
                      • laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 10:09
                        a jo by bou sam rod jakos Twoja ciekawszo odpowiedz usuyszec(?)
                        • meg_s Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 10:16
                          czyją ?
                          • laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 10:25
                            no dyc Twoja
                            • meg_s Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 10:33
                              no kurcze - faktycznie coś ze mną nie tak - czy tam i nazad - i nie widzę ani
                              jednego pytania - tylko same stwierdzenia
                              to na co mam odpowiedzieć ?
                              • laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 10:47
                                mysla o odpowiedzi na wpis (jedyn z poprzednich), a niy na jakes pytanie
                                • meg_s Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 10:55
                                  laband napisał:

> ... miouech nadzieja ize przeczytom jakos rozwiniynto Twoja reakcja=odpowiedz
                                  > na to, ale to boua jak widac ino puonno nadzieja.

teraz to Ty się czepiasz ;-)
                                  moja reakcja : "przyjęłam do wiadomości"
                                  jestem za malutkim robaczkiem żeby komentować poglądy GRAFA :-P
                                  • laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 11:11
                                    je zes chyba jednak ajnfach za szprytno coby padac co myslisz na tyn temat ...

niych sie to ostonie bez komyntorza
                                    • meg_s Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 11:20
                                      laband napisał:

> je zes chyba jednak ajnfach za szprytno coby padac co myslisz na tyn temat ...
                                      > niych sie to ostonie bez komyntorza

to ostatnie zdanie jest WREDNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

myślałam, że po tak długiej znajomości wiesz że się sianem nie wykręcam
                                      od zawsze uważam (i staram się dawać temu wyraz) że każdy ma prawo do czucia
                                      się kim chce - więc NAPRAWDĘ nie rozumiem co mam komentować

"On pisze, ze Gornoslonzki sa inni i maja poczucie odrebnosci i wlasnej
                                      narodowosci,..."
                                      no i prawda - i co tu komentować

"do tego jest za Autonomia!"
                                      jego prawo być za - a kto inny nie jest za i też ma prawo

"Najwazniejsze, ze on czuje sie Slonzokiem i potrafi po Slonsku!"
                                      i bardzo ładnie z jego strony - poważnie

i co tu do cholery więcej pisać ?????

• laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 11:42
                                        trocha bolesno bou tyn porod - to prowda. Ale za to jaki fajny bajtel tera je
                                        na tym swiecie!!!
                                        • Gość: Ramon Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! IP: *.kdvz.de / *.kdvz-hellweg-sauerland.de 07.07.04, 12:14
                                          Ojciec i dziecko czuja sie dobrze, a matka?;-)
                                          • laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 12:15
                                            muterka mo nerwy ize porod bou publiczny
                                            • Gość: ballest Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 07.07.04, 13:03
                                              Tu tysz interesant pisze:
                                              "In O/S wird eine eigene Sprache gesprochen, Sie hat eine eigene Grammatik,
                                              manchmal mehr polnische, manchmal mehr deutsche Lehnworte .
                                              Es ist ein Irrtum, das Oberschlesische ist ein germanisiertes Polnisch oder
                                              ein polonisiertes Deutsch...... "

Szwager, jou szukou z Tobom kontakt, moze by caly opis w "Glosie" opublikowac,
                                              myslam, ze bych od Ballestrema pozwolenie na to dostou, tam by napewno tez
                                              wszystko fajnie przetlumaczyli, to by nasza Margotka, Wilym i inni tysz
                                              rozumieli co uon szkryfnou!
                                              Ramon tys to tysz dostou ???

--

pyrsk
                                              ballest
                                              • laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 13:08
                                                w jakim Guosie?

Moja mi padaua izes dzwoniou i ze bydziesz dzwonic - telefon ale, jak ona je po
                                                nocce mo blank kinger wyuonczony - tera ida do roboty, a jutro byda od
                                                popouednia chyba w doma i telefon bydzie "na laut".

we piontek jada na urlop!
                                                • laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 13:10
                                                  poslij ale to na Echo Slonska abo do wilyma (Wilym moge to sie przidac przeca
                                                  fajnie do "szwalbki"!)
                                                • ballest Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 13:19
                                                  Moze bydam dzwoniou w nocy, tzn. kolo 23.00 jak nie bydam zmynczony, bo na
                                                  razie mom pieronowy stress w doma !
                                                  A tu co powiedziou Valentin Ballestrem do reprodukcji Giovaniego Angelo
                                                  Ballestrero:
                                                  "Bei der Erläuterung stellte ich eine politische These auf:
                                                  Ein Italiener der französisch sprach, preußischer Offizier war und mit einer
                                                  Brandenburgerin verheiratet.Ein Modell für die EU" (czytej UE)-)'
                                                  • laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 13:23
                                                    i na koniec odniego bajtle przinowajom sie do slonskosci
                                                  • Gość: ballest Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! IP: *.lbo.de.add / 62.138.243.* 07.07.04, 13:41
                                                    Przeca bydzie tam jeden z Ballestremow se zyniou, a Nikolaus (syn od
                                                    Ballestrema) brou tera udzial w procesji na Boze Cialo razem ze Swoim ojcem.
                                                    Przeca w moim albumie jest Valentin tysz na procesji jak bou we Wehrmachcie.
                                                    Wszytkie Ballestremy lotauy po Plawniowicach i nigdy nie udowauy.
                                                    www.gliwiczanie.pl/Rodzinny/Ballestrem/index1.html
                                                    Na jednym zdjeciu go na procesji znejdzecie

--

pyrsk
                                                    ballest
                                        • meg_s Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 18:33
                                          laband napisał:

> trocha bolesno bou tyn porod - to prowda. Ale za to jaki fajny bajtel tera je
                                          > na tym swiecie!!!

przykro mi że się uniosłam, natomiast nadal nie wiem do jakiego szczęścia były
                                          Ci potrzebne te moje komentarze bez sensu
                                          no chyba że chciałeś sprawdzić czy umiem "czytać ze zrozumieniem" (oczywiście
                                          tylko po polsku - bo ustaliliśmy już że moja kultura jest za malutka do
                                          niemieckiego)
                                          • laband Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 07.07.04, 22:39
                                            Margotko jak wiysz chyba mie je totalnie egal po jakymu kto godo - wazne je co
                                            godo - no chyba co kerys(keros) godo po slonsku, wtedy niy je mi to egal, wtedy
                                            sie rozkoszuja danym odciyniym tyj naszyj piyknyj godki. A w synsie mojego
                                            zagadniyncia Cie w tym wontku, to jo ino chciou z ciekawosci przeczytac co mosz
                                            do pedzynia, bo jakos uciynto za fest mi boua ta Twoja "odpowiedz".

ps

niy odebrouem niczego jako uniesiynia.
                                            • ballest Re: Prawdziwy Slonzok !!!!! 08.07.04, 07:24
                                              Uona se bardzo czynsto unosi, tylko na papior tego tak fajnie przeniys nie
                                              umiy, jak np. Wilym !
                                              ---
                                              O procesji :
                                              "Als Nikolaus ankam begann eine Prozesion.Am Fronleichnamstag war die Prozesion
                                              durch das Dorf (Plawniowice) gegangen.Nun am Samstag ging eine kleine Prozesion
                                              um das Schloss, ohne Stationen.Während des Krieges haben die
                                              Nationalsozialisten die Prozesion durch das Dorf verboten.Daraufhin verlegte
                                              mein Vater aus Protest die Prozesion in den Park.Dieses Ereignis ist den
                                              Einwohnern noch lebendig in Erinnerung.
                                              Diesmal ging ich also mit, zusammen mit Nikolaus, an der gleichen stelle wie
                                              vor 60 Jahren mein Vater mit uns Kindern."

Tu widac, jak on kochou swoje rodzinne strony, zreszta prywatne listy konczy
                                              zawsze "Mit heimatlichen Grüßen"

Moj dom rodzinny tysz juzas uodwiydziou.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka