Gość: meg IP: 192.168.0.* 18.03.02, 14:41 przeczytałam dziś w opisie zabytków na stronie UM że maszt wykonany jest z drewna cisowego, a ktoś tu (Ballest bodajże) pisał że z modrzewiowego - mogę prosić o źródła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ballest Re: radiostacja IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 18.03.02, 15:02 Ja napisalem z modrzewia, musze sie dowiedziec skad to wzialem, uwazam, ze ojciec mi to powiedzial, ale sprawdze. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: radiostacja 18.03.02, 16:53 na stronie Politechniki ŚLąskiej Na obiekt składają się zabudowania dawnej rozgłośni nadawczej z radiostacją. Całość została wybudowana przez firmę Lorenz AG. Berlin-Tempelhof w 1935 roku. Składała się z masztu radiostacji oraz budynków towarzyszących, mieszczących m.in. urządzenia nadawcze, administrację i mieszkania pracowników. Maszt radiostacji z anteną ma 110 m wysokości, wykonany był według najnowszych osiagnięć technicznych z drewna modrzewiowego (łączonego na nity mosiężne i kołki drewniane). Poddawany po wojnie systematycznym konserwacjom stanowi dziś cenny zabytek techniki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: radiostacja 18.03.02, 19:05 zeus.polsl.gliwice.pl/~pol1av//pol1av10.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hak Re: radiostacja IP: *.oepd.com.pl 18.03.02, 19:23 Ja slyszalem (to nie sprawdzone)że wczesniej staly dwa maszty. Odpowiedz Link Zgłoś
zocker Re: radiostacja 18.03.02, 19:44 Gość portalu: hak napisał(a): > Ja slyszalem (to nie sprawdzone)że wczesniej staly dwa maszty. Dwa maszty radiowe stały przy ulicy Radiowej (stąd jej nazwa), gdzie przed oddaniem do użytku nowoczesnej radiostacji przy ul. Tarnogórskiej swoją siedzibę miało gliwickie radio. Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: radiostacja 18.03.02, 20:09 www.zdzienicki.com.pl/www/radiostacja1.htm Odpowiedz Link Zgłoś