Dodaj do ulubionych

Palac w Plawiowicach

01.05.02, 11:25
Jak mi ktos pokaze , ze jest gdzies piekniejszy, prosze go o to bardzo.
Musimy ale podziekowac ksiedzu Krystianowi Worbs bo on sie osobiscie o srodki
na remont staral, no i jego "ekipie" , ktora wlasciwie zyje tym palacem.
Jak Was pani Irena M. oprawadzac bedzie to to wyczujecie.

free.of.pl/g/gliwiczanie/Ballest/index1.html

Obserwuj wątek
    • Gość: Pieron Re: Palac w Plawiowicach IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.02, 15:17
      Pyrsk !

Fajnies to pofotografowou i mosz recht. Je ale we naszym Slonsku jeszcze jedyn
      gynau zo fajny, we Mosznyj. Dziynki i

Pyrsk !
      • ballest Re: Palac w Plawiowicach 01.05.02, 21:41
        Gizdzie nie klouc, bo drugiego takiego na calym swiecie nie ma, nawet nasz
        byerowski Ludwik takich fajnych nie mou, bo te uech uoglondou i te sie mogom
        stracic.
        • Gość: Pieron Re: Palac w Plawiowicach IP: *.dip.t-dialin.net 02.05.02, 00:04
          No to nic mi niy zostauo ino prziznac Ci recht.
          • Gość: Ruda Re: Palac w Plawiowicach IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 02.05.02, 08:05
            Czy Pławiowice to Pławniowice? Może ktoś mi powiedzieć czy to to samo?Nigdy tam
            nie byłam ale po obejrzeniu zdjęć na pewno pojadę.
            • Gość: Ballest Re: Palac w Plawiowicach IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 02.05.02, 08:13
              Tak, teraz widze , ze blad zrobilem, to sa Plawniowice.
              • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 07:01
                Jeszcze jeden Link.

www.moszna-zamek.pl/
                • Gość: Pieron Re: Palac w Plawiowicach IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.02, 10:58
                  Oglondouch ostatnio album zdjync slubnych jednyj frelki ze Gornego Slonska,
                  zrobione bouy one w plynerze na tle tego zamku w mosznyj - cosik piyknego!
                  Polecom ta idea sam tym kere jeszcze np planujom slub. Abo tysz mozno przi
                  zamku w Puawniowicach.

PS

Zdjyncia biouo-czorne wyuazom tysz piyknie.

Pyrsk !
                  • Gość: Pieron Re: Palac w Plawiowicach(Moszna IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.02, 11:34
                    www.gornyslask.pl/szuflada/ludzie/moszna.htm
                    • Gość: Ballest Re: Palac w Plawiowicach(Moszna IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 03.05.02, 12:36
                      W Plawniowicach tez mozna wesela robic, nocowac, jesc i inne fajery robic,
                      tylko tanczyc nie wolno.
                      • Gość: Nu! Re: Palac w Plawiowicach IP: *.polsl.gliwice.pl / *.bmj.net.pl 03.05.02, 13:02
                        A to czemu??? A menueta?
                        • Gość: Karlik Re: Palac w Plawiowicach IP: *.cpool2.quickclic.net 03.05.02, 18:17
                          Gość portalu: Nu! napisał(a):

> A to czemu??? A menueta?

Menueta niy ale mineta ja!!
                          • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 18:25
                            Chopcy wy huncwoty, uwazejcie zebyscie do klouty nie wdepli, my piszemy na
                            temat kultury a po francusku to uech jest mamlas.
                            Jedzcie lepi do Plawniowic, bo jest richtig fajnie.
                            • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 20:21
                              Ballest!Kto teraz ma ten zamek w swoich rekach?Panstwo,czy prywatna osoba?
                              • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 21:20
                                Ten palac nalezal kiedys do diecezji w Opolu, ale obecnie do gliwickiej ,
                                rozchodzi sie ale tylko o pare kilometrow, bo saiednia parafia w Rudzincu
                                nalezy chyba do Opola choc w powiecie gliwickim lezy.
                                • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 21:55
                                  Czy ten palac mozna zwiedzac od srodka i czy np. jest mozliwosc wynajecia
                                  pokoju na urlop?Palac jest super!
                                  • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 22:06
                                    Tak mozna zwiedzac i mozna przenocowac,jest tez kuchnia, ale nigdy tam nie
                                    nocowalem.
                                    tel/Fax:(032)230 55 51
                                    • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 22:10
                                      Link do historii tego rodu:
                                      www.2mat.com.pl/kochcice/franc.htm
                                      • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 22:28
                                        Wielkie dzieki,wybiore sie tam przy najblizszej okazji.Dziwie sie,ze tego
                                        palacu nigdy nie widzialam,choc na Plawniowicach kilka razy bylam...
                                        • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 22:37
                                          U kogo bylas w Plawniowicach, nie wierze !!!! ?
                                          • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 22:39
                                            Nad woda,Ballest,nad woda!
                                            • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 22:42
                                              Tak jak Meg, a szkoda,jeszcze jeden link:
                                              zeus.polsl.gliwice.pl/~wojsl//woj_slaskie/p_gliw_rudziniec/plawniowice.ht
                                              ml
                                              • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 22:50
                                                Jeszcze raz wielkie dzieki-Ty to musisz Plawniowice znac "jak wlasna kieszen".
                                                • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 22:53
                                                  Nie tylko Plawniowice, ;-))))*
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 22:54
                                                    Ale pewnie przede wszystkim!
                                                  • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 22:58
                                                    Znam troche rodzine Ballestremow,spotkalem na zlotym weselu mego wujka.
                                                    Jako maly chlopak mialem zdjecia robione w parku, ale znalezc ich nie potrafie.
                                                    Skad wlasciwie nadajesz?
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 22:59
                                                    A nie widzisz adresu?
                                                  • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 23:01
                                                    Widze, ale wydaje mi sie ze z zagranicy ???? chyba Szwecja ???
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 23:04
                                                    Na pewno
                                                  • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 23:05
                                                    Jak dlugo juz tam jestes?
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 03.05.02, 23:07
                                                    Ballest!To chyba nie temat na to forum...
                                                  • ballest Re: Palac w Plawiowicach 03.05.02, 23:12
                                                    Masz racje, Matti jeszcze wszystkich zdjec z Plawniowic tam nie wlozyl, mysle
                                                    ze to wlozy a ja sie jeszcze postaram o pare zdjec z rodzinnego albumu tu
                                                    wlozyc, jak Ballestremowie jeszcze dziecmi byli.
                                                  • Gość: ballest Re: Palac w Plawiowicach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.05.02, 00:33
                                                    Bardzo ladna tez jest kaplica w tym palacu Ballestremow, odnowiona i ladniejsza
                                                    jak kosciol na gorze Sw.Anny, ale juz nie mialem miejsca na dysku, zeby dalej
                                                    fotografowac.
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawiowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 04.05.02, 12:20
                                                    Moze nastepnym razem.Taki palac to fajna atrakcja turystyczna.
                                                  • ballest Re: Palac w Plawniowicach 04.05.02, 12:51
                                                    Najprawdopodobniej bede dopiero jesienia to skocze znowu do Plawniowitz.
                                                    Moze juz Gliwicach ulica Ballestremow bedzie.
                                                    Ty tez z Gliwic jestes?
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawniowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 04.05.02, 12:52
                                                    Oczywiscie,ze tak.
                                                  • ballest Re: Palac w Plawniowicach 04.05.02, 20:35
                                                    Dokladnie z kad ????
                                                    Przypuszczam ze z Sikornika !!!
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawniowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 04.05.02, 21:04
                                                    Absolutnie nie,ale to tez chyba do tego forum nie nalezy,Ballest...
                                                  • Gość: Ballest Re: Palac w Plawniowicach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.05.02, 21:26
                                                    Byc moze racje masz , bo jestem juz prawie 30 lat "weg" ale jezdze do Wrocka
                                                    sluzbowo i znam SLASK, ale CWANA jestes !!!
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawniowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 04.05.02, 21:35
                                                    Dlaczego zaraz cwana???Staram sie trzymac tematu "Palac w Plawniowicach",nic
                                                    wiecej.
                                                  • ballest Re: Palac w Plawniowicach 05.05.02, 10:02
                                                    Z ta cwana to mam racje, nie wiem czy juz napisalem, ze tam Iwan Koniew dwa
                                                    tygodnie w tym zamku stacjonowal.Znam mala historyjke o nim okazal sie bardzo
                                                    przyzwoitym czlowiekiem.
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawniowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 05.05.02, 11:05
                                                    Dalej nie wiem,dlaczego cwana,ale niech Ci bedzie.O Iwanie troche wiem,ale nie
                                                    to,ze byl w Plawniowicach.
                                                  • ballest Re: Palac w Plawniowicach 05.05.02, 11:51
                                                    Jak meg zrobi swoja trase ktora bedzie na.
                                                    www.gliwiczanie.of.pl

To napisze maly historyjke o nim.(wlasnie juz napisalem, musze jej tylko
                                                    wyslac.
                                                  • Gość: Aka Re: Palac w Plawniowicach IP: *.015-83-73746f28.cust.bredbandsbolaget.se 05.05.02, 13:09
                                                    Na pewno nie przegapie!Jestem na tej stronie-od jej powstania- prawie
                                                    codziennie!
                                                  • Gość: is Re: Palac w Plawniowicach IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 14:53
                                                    Witaj Ballest, widziałem że reklamowałeś pałac w Pławniowicach i Gliwice
                                                    również na forum poznańskim. Szkoda, że Poznaniacy (przynajmniej niektórzy) są
                                                    takimi ignorantami. Byłem kilka razy w Gliwicach i uważam że jest to ładne
                                                    miasto (oczywiście nie całe Gliwice są ładne tak jak i nie cały Poznań jest
                                                    ładny), w którym warto zatrzymać się na dłużej. Nie wiem kiedy będę w Gliwicach
                                                    następny raz ale jak będę miał więcej czasu chętnie obejrzę pałac w
                                                    Pławniowicach i zamek w Mosznej. Dobrze zrobiłeś, że zwróciłeś uwagę
                                                    mieszkańców różnych regionów Polski na atrakcje turystyczne Gliwic i ich
                                                    okolic. Nie przejmuj się ignorantami - robisz dobrą robotę. Pozdrawiam.
                                                  • ballest Re: Palac w Plawniowicach 05.05.02, 19:16
                                                    Halo is, moja pyro ;-)))* ciesze sie z Twego wpisu, jak bedziesz w Gliwicach to
                                                    mozesz nie tylko zamek zobaczyc, ale sie tez w Jeziorze okapac.To tez taka mala
                                                    atrakcja na "dodatek"
                                                    Tak na boku, to mialem jako 16-latek mila korespondentke ze Swarzedza. ;-)))*
                                                  • Gość: is Re: Palac w Plawniowicach IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 20:20
                                                    Swoją drogą mocno ci zamieszaliśmy w tym wątku, który założyłeś na forum
                                                    warszawskim. Ale jakoś temat wymknął się nam spod kontroli. Czy to jezioro o
                                                    którym piszesz jest czyste? Jaką ma nazwę? Przy okazji zachęcam cię do
                                                    odwiedzenia Poznania - nie wiem czy już u nas byłeś czy jeszcze nie. W Poznaniu
                                                    i okolicach też jest parę miejsc wartych obejrzenia. Pozdrawiam.
                                                  • ballest Re: Palac w Plawniowicach 05.05.02, 20:33
                                                    Musze sie przyznac, ze choc od 1964 - 1971 na kazdych targach bylem , czasami 2
                                                    razy w roku.
                                                    No i na stale wlasnie z Poznaniu Polske opuszczalem, to tak naprawde nigdy
                                                    Poznania nie zwiedzilem, ale ludzie mi sie podobaly, mam tez dobrego kolegi
                                                    (dzisiaj w Lublincu mieszka) ktory jest rodem z Poznania.
                                                    Jezioro podobno jest czyste, tak mi moj kuzyn powiedzial a on tam mieszka.
                                                  • ballest Re: Palac w Plawniowicach 05.05.02, 23:27
                                                    Jeszcze jeden ciekawy Link:
                                                    www.pryzmat.media.pl/marzec00/2.html
    • Gość: Silesius Re: Palac w Plawiowicach IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 05.05.02, 23:54
      Na Slonsku je duzo piyknych zomkow, a tyn
      www.moszna-zamek.pl/html/frame.html
      moze na pewno konkurowac z Plawniowicami
      • Gość: Ballest Re: Palac w Plawiowicach IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 06.05.02, 12:47
        Ale tylko konkurowac;-)))*, Silesius, ten link juz ogladalem, ale Disneylandu
        nie mozna z Plawniowicami porownac
    • Gość: carl's Re: Palac w Plawniowicach IP: *.pat.krakow.pl 06.05.02, 11:55
      Masz zupełną rację Ballest. Jestem mieszkańcem Pławniowic, bywam w pałacu kilka
      razy w tygodniu i w pełni podzielam Twój zachwyt. Pałac to duma Pławniowic!
      • Gość: Ballest Re: Palac w Plawniowicach IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 06.05.02, 12:52
        Gość portalu: carl's napisał(a):

> Masz zupełną rację Ballest. Jestem mieszkańcem Pławniowic, bywam w pałacu kilka
        >
        > razy w tygodniu i w pełni podzielam Twój zachwyt. Pałac to duma Pławniowic!

Nie tylko Plawniowic, ale calego Slaska,
        Ja od wielu, wielu lat ten palac podziwialem, ale nigdy nie mialem okazji tego
        tak naprawde propagowac, dopiero "Metamorfozy Gliwic" no i Mati mi na to
        pozwolili.
        jestes w Plawniowicach urodzony, albo tylko tam mieszkasz ???
      • Gość: carl's Re: Palac w Plawniowicach IP: *.pat.krakow.pl 06.05.02, 17:03
        Urodziłem się w innm miejscu(też na Śląsku), ale zawsze mieszkałem w
        Pławniowicach. Kocham tą miejscowość.
        • ballest Re: Palac w Plawniowicach 06.05.02, 17:21
          No to musi Cie moja rodzina znac, sa tam zalozycielami M.N. nazwisko z
          Disneylandu ;-)))*
          Ja tam jestem urodzony , ale sie w wieku 4 lat wyprowadzilem.
          Oczywiscie zawsze mnie tam cos ciaglo i jak bylem na odwiedzinach to zawsze
          spacerowalem po zarosnietym parku i podziwialem palac.
          • Gość: alois Re: Palac w Plawniowicach IP: *.ivu / 10.14.100.* 06.05.02, 17:31
            a na vornamy mol jak jedna nagroda?
          • Gość: carl's Re: Palac w Plawniowicach IP: *.pat.krakow.pl 06.05.02, 17:40
            Znają mnie. Z racji mojej funkcji jestem raczej znany.
    • Gość: ivo Re: Palac w Plawiowicach IP: *.ub.ruhr-uni-bochum.de 06.05.02, 13:15
      sliczny zamek, sliczne zdjecia, Ballestro! ale gdzie jakies historyjki jakies skandaliki rodzinne,
      to przeciesz dodaje uroku i przyciaga do zwiedzania, tak bez niczego to polowa uroku,
      nie wierze zeby tak nic nie bylo ?
      • meg_s Re: Palac w Plawiowicach 06.05.02, 15:09
        Gość portalu: ivo napisał(a):

> sliczny zamek, sliczne zdjecia, Ballestro! ale gdzie jakies historyjki jakies
        > skandaliki rodzinne,
        > to przeciesz dodaje uroku i przyciaga do zwiedzania, tak bez niczego to polowa
        > uroku,
        > nie wierze zeby tak nic nie bylo ?

będą jako suplement do trasy w przewodniku na www.gliwiczanie.of.pl - za jakiś
        tydzień

• Gość: Ballest Re: Palac w Plawiowicach IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 06.05.02, 15:14
          Meg, pospiesz sie , bo sie juz niektorzy doczekac nie potrafia, :-)))*
    • Gość: Szwager Re: Palac w Plawiowicach IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.02, 17:34
      www.ksiaz.pl/home.htm

Moszna. Puawniowice, a terozki Ksiaz - ale to niyma OS.
      • michi3 Re: Palac w Plawiowicach 06.05.02, 18:08
        Do 1945 piynkniyjszy bol chyba Gornoslaski Wersal w Swierklancu,powiat
        Tarnogorski (Neudeck kreis Tarnowitz). Ale niystety "przebudowala" go Armia
        Czerwona a komuchy dopelnili reszty. Podobnie jak z palacem w Reptach Sl.
        Ostaly sie jeszcze palace w Brynku i Nakle Sl.
        Ale musza prziznac ze na dzisioj tyn w Plawniowicach jest nojpiynkniyjszy!
        Piynkna dodowo mu fakt ze pochodza z miyjsowosci kero w wiynkszosci wybudowali
        Ballestremy. Mom nawet po nich pora pamiontek np. zygorek kery vater lod mojego
        opy dostol za 25 lot roboty na grubie. Jes na nim herb Ballestremow.
        W naszym kosciele momy krypta Ballestremow. Zdobiom go tyz herby-jedyn nad
        oltorzem, drugi przi wejsciu. Momy nawet ulica Ballestremow ale niystety niy
        glowno, a za to co zrobieli do naszego miasta powinni jom dostac!
        PS. Co do Mosznyj to tamtyn palac to raczyj malo ruina. Bol zech tam w zeszlym
        roku i raczej mie to zasmucilo. Lepij niy zblizac sie do niygo blizyj jak 200m
        bo wtedy niy widac w jakim jes stanie.
        • ballest Re: Palac w Plawiowicach 06.05.02, 18:17
          Kaj to jest ta ulica Ballestremow, bo jou sie starom , zeby w Gliwicach tez
          takou byla. ???????
          • michi3 Re: Palac w Plawiowicach 06.05.02, 18:38
            ballest napisał(a):

> Kaj to jest ta ulica Ballestremow, bo jou sie starom , zeby w Gliwicach tez
            > takou byla. ???????

A jo juz myslol ze Ty wszisko wiysz! :)
            Jak sie interesujesz historiom Ballestremow to wiysz ze byli wlascicielami tzw.
            majoratu rudzko-biskupicko-plawniowickiego. Ulica Ballestremow momy wlasnie w
            Rudzie (Sl.)
            Prowadzi ona mnij wiyncyj z kosciola kery wybudowali Ballestremy (na wzor
            bazyliki w Rzymie) do bahnhofu. Poza tym momy sam polno zwyczajowych miyjsc
            kerych nazwy pochodzom lod imion kolejnych Ballestremow.
            Niy jes to mozno glowno arteria ale zawsze cos!
      • ballest Re: Palac w Plawiowicach 06.05.02, 18:22
        Szwager, bou ues tam, abo jest to takou ruina jak w Mosznej ???
        • michi3 Re: Palac w Plawiowicach 06.05.02, 19:05
          Widza Ballest zes umiesciol strona lo Plawniowicach kaj sie ino dalo. To dobrze.
          Przi okazji czytom sie wypowiedzi ludzi na tyn tymat. Nojbardzij bawi mie ich
          zdziwiynie ze cos takiego na tym zadnym, czornym Slonsku stoi. Co chwila
          wylazom stereotypy. I jak sam sie niy nerwowac ze w TVP ciongle puszczajom tego
          gupiygo Bercika. Bez takie rzeczy ludzie bydom sie jeszcze dugo dziywic ze na
          Slonsku jes tyz piyknie i miyszkajom sam normalne ludzie.
          • Gość: Ballest Re: Palac w Plawiowicach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.05.02, 19:09
            Nie zaskakuj mnie, co uoni myslam, ze na Slonsku nienormalne mieszkaja?
            • michi3 Re: Palac w Plawiowicach 06.05.02, 19:18
              A co bys sie pomyslol oo Slonzokach po paru "Bercikach" - moze som weseli,
              majom prymitywne poczucie humoru ale "wszyskich w doma" to chyba niy.
              Abo "Serce z wegla" - jeszcze gorzij! Niestety tak nos pokazujom w Polsce.
              Myslol by kto ze po 1989 sie to zmiyni, ale niy. Dalij to samo.
              Wez sie taki np. serial "Klan". Wszyscy tam tacy mili, usmiechnieci,
              elokwentni, inteligentni; az niedobrze sie robi. Czemu nie ma serialow gdzie
              lekarz czy inzynier godajom po slonsku? Reakcja bylaby podobna jak na widok
              palacu w Plawniowicach. Zdziwienie.
              • Gość: miglanc Re: Palac w Plawiowicach IP: *.phutomar.pl / 192.168.0.* 06.05.02, 19:44
                michi3 napisał(a):

> majom prymitywne poczucie humoru ale "wszyskich w doma" to chyba niy.
                > Abo "Serce z wegla" - jeszcze gorzij!

> inteligentni; az niedobrze sie robi.

tak zle i tak niedobrze - czemu inteligencja cie razi?
                • Gość: Ballest Re: Palac w Plawiowicach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.05.02, 21:45
                  Mosz wlasciwie racja, bo jak zajadam do Wrocka, to wszyscy zdziwieni, ze jou
                  Slonzok, Uoni myslom Slonzoki to tylko gruba, huta, kilof i lopata.
                  Myslam, ze te krzoki ze Slonska co z nami do szkoly chodziely inaczej uo nos
                  myslom, bo gorzy my sie nie uczyli, abo.(Oprocz jezyka polskiego ,-)))* )
                  • ballest Re: Palac w Plawiowicach 06.05.02, 23:08
                    Tutaj link, skad srodki przyszly:
                    www.republikasilesia.com/presse/archiv/oberschlesien/010115.htm
                    • Gość: Ballest Re: Palac w Plawiowicach IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 07.05.02, 12:52
                      www.gornyslask.pl/krajoznawca/zeszyt_14/kochcice.htm
                      • Gość: Szwager Re: Palac w Plawiowicach IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.02, 13:12
                        Pooglondej se tysz "obrozki" zamkow slonskich we nowym numerze Echa Slonska.
                        Som tam tysz ruiny jednego zamku od Ballestrymow.

Pyrsk !
                        • Gość: Ballest Re: Palac w Plawiowicach IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 07.05.02, 13:22
                          Jou tez mom jeszcze pora linkow, ale nie wydzicz sie, bo uon nie bou Francuzem:

www.turystyka.rowerowa.cz.pl/wycieczka1_1.shtml

free.med.pl/wor/zdjecia.htm

kapucyni.archidiecezja.wroc.pl/hist-par.html
                          • Gość: Ballest Re: Palac w Plawiowicach IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 08.05.02, 14:36
                            Jeszcze jeden link:
                            www.neukoelln-online.de/schloss-britz/hirschberg/bilder.htm
                            • michi3 Re: Palac w Plawniowicach 08.05.02, 15:50
                              Do Szwagra,
                              Te ruiny zamku Ballestremow w Rudzie to chyba jakis blad?
                              Oczywiscie sa tu ruiny zamku ale Karola Godulli. Moze nalezal on kiedys do
                              Ballestremow bo jak wiadomo Karol Godulla (krol cynku) zaczynal jako zarzadca
                              dobr Ballestrma.
                              Ktos wyzej podpisal pod moja wypowiedzia ze nie lubie inteligencji. Chyba nie
                              zrozumial o co mi chodzilo.
                              • Gość: Szwager Re: Palac w Plawniowicach IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.02, 16:12
                                Podpisane je przeca richtich "Ruiny tzw. Zamku Ballestremów
                                (stan obecny),
                                zburzonego
                                w latach 50 XX w."

Pozdrowiom przi okazji wszyskich i biera d u g s z y urlop.

Pyrsk !
                                • Gość: Ballest Re: Palac w Plawniowicach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.02, 17:19
                                  Co jou wiem , to nisz zostou Godulla zarzadca, to byl Förster i go klusowniki
                                  podstrzelyli, a sie bopgaty zrobiou, bo szlaka z hut od Ballestrema na
                                  utwardzenie drog sprzedowou
                                  • michi3 Re: Palac w Plawniowicach 08.05.02, 17:35
                                    Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Co jou wiem , to nisz zostou Godulla zarzadca, to byl Förster i go klusowniki
                                    > podstrzelyli, a sie bopgaty zrobiou, bo szlaka z hut od Ballestrema na
                                    > utwardzenie drog sprzedowou

Lojciec Godulli bol lesniczym we Makoszowach. Godulla bol wyksztalcony min. w
                                    Rudach. Tak jak zech pedziol bol zarzondcom dobr Ballestrema. A dorobiol sie na
                                    tym co lodkupiol lod Ballestrema.
                                    • ballest Re: Palac w Plawniowicach 08.05.02, 23:28
                                      Ale w takim razie to juz jego ojciec zaczou ta schlaka kupowac, bo u nos zawsze
                                      godajom, ze tylko przez dlug wdziecznosci mu Ballestrem to pozwolil.
    • Gość: do_gory Re: Palac w Plawiowicach IP: *.pai.net.pl 15.05.02, 15:37

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka