Dodaj do ulubionych

Muttersprache albo jezyk ojczysty!

23.02.05, 10:56
Ola, podobny watek tu wrzucila, ale nie zrozumiala intencji UNESCO.
Tym dniem chce UNESCO chronic jezyki regionalne, wlasnie takie jak kaszubski
mazurski, goralski czy Slaski!
Polacy, albo specjalnie nie chca tego wiedziec, albo daza do eliminacji
GWARY w Polsce.Wpisy Athanazji i Braida o tym swiadcza.

Bylo cos w telewizji w Polsce na ten temat?????

Mysle, ze za rok Slazacy o tym dniu nie zapomna.
Obserwuj wątek
    • laband Re: Muttersprache albo jezyk ojczysty! 23.02.05, 11:04
      Ballest prawiech dostou XP po slonsku - mosz to juz?
      • ballest Re: Muttersprache albo jezyk ojczysty! 23.02.05, 11:15
        Laband jou wcale nie mom XP!! ale jak to je jakis witz to posli mi to !
        • laband Re: Muttersprache albo jezyk ojczysty! 23.02.05, 11:38
          doszuo?, dziauo??

jak ja to posli chopcom dali

pyrsk!
    • Gość: Braid Ola miala racje IP: 62.206.176.* 23.02.05, 11:08
      Ola miala racje ..to byl dzien jezyka Ojczystego ( jezyka ojcow) wiec dla
      kazdego Polaka jezyka Polskiego
      Jezyk Ojczysty ( jezyk ojcow) to odpowiednik niemieckiej "Muttersprache" (od
      matki)
      To byl dzien jezyka Ojczystego "Muttersparache" a nie jakiegos regionalnego.
      • ballest Re: Ola miala racje ?? 23.02.05, 11:14
        W Niemczech obchodzono go jako dzien jezykow regionalnych!
        Wlasnie jako Muttersprache !
        • gliwiczanin4 Re: Ola miala racje 23.02.05, 11:16
          Natomiast TUTAJ, W POLSCE, obchodzono ten dzień jako dzień Języka Ojczystego.
          • ballest Re: Ola miala racje 23.02.05, 11:48
            Intencja UNESCO ale inna jest, UNESCO chodzi o zachowanie jezykow regionalnych!
            • gliwiczanin4 Re: Ola miala racje 23.02.05, 11:51
              ale pracujesz w UNESCO że tak ale znasz ich ale intencje?
              • Gość: Athanazyja Zmij Re: Ola miala racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:36
                >Polacy, albo specjalnie nie chca tego wiedziec, albo daza do eliminacji
                >GWARY w Polsce.Wpisy Athanazji i Braida o tym swiadcza.

Staraj sie nie wrzucac w swoje slowa moich mysli, bo tylko je przekrecasz.
                Alez ja bardzo lubie gwary, nieraz nagrywalam rozmowy z babciami spod
                Sandomierza z ktorymi pozniej w jezyku ogolnopolskim omawialismy i
                tlumacyzlismy.

Uwazam ze gwary tworza czesc tradycji i nie nalezy dopuscic do ich wyginiecia.
                Nalezy je pielegnowac wsrod swoich dzieci, rodziny. Ale tez trzeba umiec pojsc
                na kompromis i zrozumiec ludzi, ktorzy tej konkretnej gwary nie rozumieja.
                Troche tolerancji.

Ja tylko uwazam, ze jezeli na forum publicznym ktosc cos do mnie gada i z
                zalozenia implikuje ta czynnosc moja odpowiedz albo ma wywolac jakas moja
                reakcje, to powinnam to zrozumiec. Jak laband cos do mnie gada, to ja go nie
                reozumiem, no chyba, ze o to mu chodzi. A gadanie do siebie to chyba sie leczy.

Zaznaczam : przywolywane przez Ballesta moje wypowiedzi i powolywanie sie na
                mnie grozi znieksztalceniem moich pogladow.
                • Gość: ballest Byc moze, zle interpretowalem! IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 23.02.05, 14:07
                  Dziekuje za sprostowanie !

--

pyrsk

ballest
                • laband Re: Ola miala racje 23.02.05, 14:55
                  jo tysz lubia polske gwary i tysz czasami my je ze znajomymi Slonzokami omawiali
                  - polske gwary tysz miauy jakis tam wpuyw na powstanie naszyj slonskyj godki,
                  i prziznom sie szczerze ize je zech fest tolerancyjny i niy mom nic przeciwko
                  nim na tym forum

pozdrowiom!
                  • ballest Re: Ola miala racje 23.02.05, 15:30
                    No moze sie juz pogodzicie w koncu!
                    • laband Re: Ola miala racje 23.02.05, 15:32
                      kto?
                  • gliwiczanin4 Re: Ola miala racje 23.02.05, 16:46
                    Tu chodzi o używanie języka polskiego a nie o "gadki" czy gwary. Poza tobą,
                    balestem i kilkoma innymi wszyscy tu mówią normalnie po polsku. Skoro jestes
                    taki tolerancyjny to spróbuj przejść na język polski, którym podobno - wg słów
                    balesta - świetnie się posługujesz.
                    • laband Re: Ola miala racje 23.02.05, 17:18
                      na forum godom po slonsku - jak cie przitrefia kajs z inkszymi Polokoma we
                      Polsce a niy we Slonsku to porozmawiamy w twoim języku - chociosz niy bou bych
                      tego taki zicher, he,he!
                      • synziemi Re: Ola miala racje 24.02.05, 19:56
                        Teraz gosc bedzie "godol" tak na zlosc... ;)
                • Gość: ria Re: Ola miala racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:30
                  Atanazja, ja Cię rozumię i jestem dumna, że nawiazujesz dialog w tak kulturalny
                  sposób i ze zrozumieniem podchodzisz do tematu. Sama widziałaś jak cięzko ją w
                  dzisiejszych czasach znależ. Wiesz, ze zaglądałam za gwarą na to forum i to tu
                  mi pomogli od ręki, ale też zrozumiałam, że dla niektórych tutejszych
                  forumowiczów gwara jest zródłem ich zycia. Tyle lat nękani, przesladowani w
                  szkole przez nauczycieli i kolegów za to tylko, że mówią w swoim języku. Laband
                  tylko gwaruje , jest twórcą ciekawych legend slaskich i wielu materiałów
                  związanych z gwarą. Przypuszczam ,że i tez współtwórcą slownika gwary slaskiej.
                  Ciekawe czy ktoś przeczytał ksiązkę Kuczoka "Gnój" ?
                  • ballest Re: Ola miala racje 23.02.05, 20:45
                    Tak Ria , przeczytalem Gnoj, fajna historia choc za duzo po slonsku tam nie
                    godajom!
                    Nie wiem , czy Athanazja tyle roznych opowiastek napisala jak Laband !???
                    • laband Re: Ola miala racje 23.02.05, 20:50
                      hm???
                    • Gość: Athanazyja Zmij Re: Ola miala racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:20
                      >Nie wiem , czy Athanazja tyle roznych opowiastek napisala jak Laband !???

No widzisz Balest taki to stary Gnoj jestes, ktory na sile probuje mnie sklocic
                      z Labandem, a ja naprawde nic do niego nie mam, procz tego, ze jak do mnie mowi
                      ta slaska gwara, to ja nie mam czasu sie zastanawiac, co chce mi powiedziec,
                      skoro tego raczej nie rozumiem.

Ja nie watpie, ze opowiadania Labanda sa ciekawe, ale jezeli pytasz o mnie (po
                      jaka cholere? )osobicie wole malowac niz pisac. Ale niestety jestem zbyt zajeta
                      na przyjemnosci. Domyslam sie, ze ty Balest w moim wieku dopiero ledwo mature
                      zdawales?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka