meg_s 23.05.05, 07:13 zaczynam kolejną setkę proszę się już nie dopisywać w tamtym wątku kontynuując temat - ta postać pośrodku malowidła wygląda jak szwedzki rajtar :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laband Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 07:25 taqk wyglondo - jo by pedziou ize zaro mi sie ze Mansfeldym skojarzou, he,he! trocha jednak zagadkowy je tyn obrozek - Margotko we tyj ksionzce cos jom od farorza ze Rudziynca dostaua, tam nic na tyn temat niy stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 08:29 jak napisałam - nie miałam czasu dokładniej przyjrzeć się książce - napewno ją przestudiuje ale nie w tym tygodniu (jego plan znasz ;) - "zachciało" mi się gościnności ;) - przyjeżdża do nas na tydzień młody człowiek z Bodenfelde - i żeby mi tu nikt nie mówił że spodziewam się coś otrzymać w zamian !!! - mój młody oficjalnie zrezygnował z wyjazdu na wymianę Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 10:51 my tysz mieli dwa lata tymu dzioucha ze Rybnika, a moj synek tysz bou we Slonsku na tyj wymianie, tela lecom niydugo do Szkocji, ale to juz niy je wymiana to je jakos inaczyj tam zorganizowane i za to sie puaci. U nos idzie tysz na rok tako wymiana robic np we Nowyj Zelandii abo u Hamerykonow, ale bulisz jak za luksusowo krojcfart(taki rejs dookouy zimi abo przinajmiyj przez pora panstw). Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 11:22 to jest regularna wymiana między dwoma konkretnymi szkołami Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 11:58 no to bydziesz miec synka abo dzioucha? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 12:33 laband napisał: > no to bydziesz miec synka abo dzioucha? chłopaka rok starszego od mojego - najgorsze że napisał zaraz na wstępie - "on i jego koledzy najbardziej lubią imprezować" - mój się załamał, bo jest absolutnie nieimprezowy (do jakiego stopnia - to wyobraź sobie, że czasem nawet ja już go zaczynam wypychać :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 12:34 posuac Ci synkow od mojyj siostry?, bydzie lepszo impreza ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 07:38 Hallo, Meg!! Czy Ty się w ogóle nie kładłaś spać dzisiaj??? 4.30 to dla mnie środek nocy i o żadnym myśleniu nie może być mowy ..hahaha wczorajsze zdjęcia piękne! Miłego dnia MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 11:29 Tak co do tych setek, meg - wiesz, że możesz ustawić więcej niż 100 postów na stronie? (wiem, że wiesz, ale innym mówię:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Dzień dobry (4) IP: *.pc.tek.pl 23.05.05, 11:35 a ja myślałem , że meg co rano otwiera kolejną flaszeczkę... ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 12:34 Gość portalu: sss napisał(a): > a ja myślałem , że meg co rano otwiera kolejną flaszeczkę... ; ) nie zauważyłam wcześniej :))) - a to a propos czego ?? tych "kolejnych setek" ?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 11:37 móc to ja mogę dużo ;) - ale to przewijanie też jest męczące - gdyby jeszcze każdy wpisywał się grzecznie na końcu ;) ale czasem - nie wiedzieć czemu odnoszą się do konkretnego pytania ;)) i gmeraj wtedy po datach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 11:43 gmeraj - skond te suowo sie wzionuo, chyba go niyznom Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 11:45 gmerać = .... no to po prostu gmerać :)))))) dłubać szukając, szukać dłubiąc ;) a skąd się mogło wziąć, hmmmm - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Dzień dobry (4) IP: *.pc.tek.pl 23.05.05, 11:52 gmerać wzięło się z mroków śląskiej geszichty , a laband nie zna ? ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 12:00 niy wirza, sznupac to chyba niy oznaczo (?), niymo to cos spolnego ze szemraniym? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 12:28 z szemraniem NAPEWNO nic :) Popularny Słownik Języka Polskiego, Wilga gmerać - poruszać coś (czymś) wewnątrz czegoś, grzebać w czymś Odpowiedz Link Zgłoś
laband Gmyrek i inksze take :) 23.05.05, 12:30 dziynki! a wiysz czamu sie pytom - bo prawie wczora u znanego masorza ze Glywic 'ech kupowou wurszt. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gmyrek i inksze take :) 23.05.05, 12:33 suownik slonskyj godki mo "gmyrac'" - prawiech kuknou :)!!! ale prziznom sie ize jo tego suowa nigdy niy uzywou :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Gmyrek i inksze take :) IP: *.pc.tek.pl 23.05.05, 12:33 w NIEDZIELA ? laband co z ciebie za Ślązak-Katolik ??? wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gmyrek i inksze take :) 23.05.05, 12:35 niy bier wszyskego tak sdosuownie - forum to je forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Gmyrek i inksze take :) IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.05.05, 13:54 jo tysz sie tego slowa we slonski godce niy poradza pszipomniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Gmyrek i inksze take :) IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.05, 14:08 Ale myrdac, to znocie? -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gmyrek i inksze take :) 23.05.05, 14:34 ja znomy, ale wiycie co kuknouch tera do suownika od Olescha, i tam stoi ize na anabergu sie godauo gmyrac a znaczy to tela co miyszac. jo je plat ... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Olesch 23.05.05, 14:38 do tych co niy wiedzom to znaczy te zdanie tela co "niy wymiyszej tego ze sobom!" Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 18:38 No więc jest - to nie wieloryb - tylko "Lewiatan" a pośrodku ubrany w "bogaty strój szlachecki z okresu wojny trzydziestoletniej" stoi fundator kościoła Wencel von Pelka (Wacław Pełka) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 18:55 witaj Meg-s--ale ta ryba była podobna do wieloryba tylko miała zęby , podobały Ci sie malowidła?czy tą książeczkę można kupić?patrząc na to miałam wrażenie,że malowały to dzieci--pozdrawiam--sama bym tam nagryzmoliła jeszcze jakiegoś człowieczka na tej scianie Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 20:27 co jeszcze sie dowiedziauas ??? no i kaj???? :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 23.05.05, 20:30 Lewiatan - potwór chaosu i oceanu Wśród mitologicznych potworów zaszczytne miejsce zajmuje straszliwy Lewiatan. Jest symbolem zła, jakie muszą zwalczać bogowie. Przedstawia też kosmiczne siły, które ożywiają świat, kiedy zabity potwór znów wraca do życia. Lewiatan w mitologii kananejskiej był postacią, która symbolizowała pierwotny chaos z czasów początku wszechświata. Swoim wyglądem budził przerażenie. Miał siedem głów, które ziały ogniem i ciało, które przypominało wychudzonego krokodyla. Powstał z wód pramorza i był upostaciowaniem jego potęgi. Chętnie krył się w oceanie, którym sam był. Czasami wynurzał się z otchłani, aby pochwycić nieostrożną ofiarę. Schwytał go i zakuł w kajdany Baal. Lewiatana nie można jednak całkowicie zabić. Potwór trwa w uśpieniu i pewnego dnia obudzi się, aby pochłonąć cały świat i stanąć do pojedynku z bogiem. Podobne przekonanie mieli Żydzi, którzy uważali Lewiatana za wielkiego władcę oceanu. Można było obudzić go i przywołać specjalnym zaklęciem. Wspomina o tym Hiob, gdy przeklina noc swojego narodzenia. Jahwe zgładził Lewiatana swym mieczem, a powtórzy ten czyn jeszcze raz gdy nadejdzie koniec świata. Lewiatan jest archetypem tego, co niższe. Żydzi i chrześcijanie uważają Lewiatana za symbol sił, które zagrażają harmonii ustanowionej przez Jahwe. Lewiatan jest synonimem Szatana, którego w dniu Sądu Ostatecznego doszczętnie zniszczą aniołowie. Według Starego Testamentu smok został już raz pokonany przez Jahwe. Niektórzy rabini uważają też, że zgodnie z legendą na początku świata Jahwe, obok innych zwierząt i ryb, stworzył także dwa Lewiatany. Obawiał się jednak, że para wymknie się spod kontroli i tej samej nocy zabił potworzycę. Jej mięso zasolono, aby w przyszłości mogło stać pokarmem dla Mesjasza. Echa Lewiatana pojawiają się także w mitologii skandynawskiej, gdzie wężo-smok zwany Modgardstormem stworzył wody i morza, które przez cały czas pracowicie połyka i wypluwa. W średniowiecznej Europie często przywoływano wyobrażenie Lewiatana. Jako wielki krokodyl z rozwartą paszczą przedstawiał Chaos i Antychrysta. Paszcza oznaczała szeroką drogę o piekła, z którego dla grzeszników nie było powrotu. ps czyli ze tyom walkom dobra ze zuym trefiouech :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 24.05.05, 09:09 meg_s napisała: > No więc jest - to nie wieloryb - tylko "Lewiatan" > a pośrodku ubrany w "bogaty strój szlachecki z okresu wojny trzydziestoletniej" > > stoi fundator kościoła Wencel von Pelka (Wacław Pełka) Mom sam prawie na tiszu dwujynzyczno ksionzka J. Knosalli pt "Stare rody< szlachecke ziemi bytomskiej - okolica Zabrza(Hindenburg na Gornym slasku" i we tekscie poswiynconymu rodowi Pelka pod koniec tekstu je o ... no gynau, bou by to tyn som ??? Pelka W 1511 roku Dirsek Pelka byl starosta na zamku w Kozlu. Karol Pelka (z Boguszowic i Brzenczkowic?) wziol w Bujakowie slub z Juliana, corka Jozefa Wladyslawa Ogona 28.01.1753 roku. Swiadkami slubu byli: Franciszek Rasonitz z Bujakowa i Franciszek Schmid z Zuche. Siedziba rodowa miescila sie Larislowitz(?) kolo Kozla; zona Franciszka Pelki byla Karolina Rochowska. Ich corka Marianna Karolina zostala ochrzczona w Bujakowie 6.01.1743 roku; Franciszek Pelka zmarl zaopatrzny sw. Sakrametami w wieku 36 lat,w 2.04.1738 roku Teresa Pelkowna byla matka chrzestna w Zabrzu i ponownie w 1759 roku wzmiankowana jako wdowa z Labed. W dawniejszych czasach bez podania blizszych informacji wymieniono: Jerzego Polka (Pelka), ktory ozenil sie 25.08.1693 roku w Gieraltowicach z elzbieta, corka Jerzego Rogoiskiego z chudowa. Swiadkami slubu byli Kotulinski i Pelka; 3.05.1690 roku wzial slub w gieraltowicach Gottfried von Bolka(Polka, Pelka?) z wdowa Zofia Cebullowa (Cebulka) w obecnosci swiadka Alberta Januszowskiego; 21.12.1690 roku wzmiankowany jest Waclaw Pelka jako swiadek chrztu w Gieraltowicach." Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 24.05.05, 06:33 Dzień dobry - pogoda się trochę popsuła właśnie się zastanawiam co zrobić żeby najbliższe godziny "rozciągnąć" :) Ruszam w świat !! :)) Bądźcie grzeczni i nie pobijcie się przypadkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 06:12 Dzień zapowiada się pogodnie - witam serdecznie Słoneczko - wybacz lekką złośliwość z sąsiedniego wątku, po latach dyskusji z jednym panem, po prostu naprawdę nie mogłam się powstrzymać ;)) Dla kontrastu ze światami baaardzo odległymi - zerknijcie na świat baaardzo bliski :) www.gliwiczanie.pl/Ee/przyroda/przyroda.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: socer Re: Dzień dobry (4) IP: 80.50.20.* 25.05.05, 06:38 "W pędzie eksploracji świata, podziwiania wież i mostów, pochylcie się czasem nad źdźbłem trawy najmniejszym - ile w nim piękna!!!!". Takie piekne zdięcia można by ogladać i ogladać bez końca (oprócz tego węża). Aż sie do roboty nie chce iść, no cóż ale czas wracać do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 06:42 powtórzę autorce :) - szkoda że nie podoba Ci się wąż, bo kolega Marian szykuje właśnie serię "robaczków" :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 07:07 nie wiem co szykuje :) cytuję: "...Ja też chcę mieć swój udział w propagowaniu przyrody , dlatego zrobiłem reportaż z przyrody ożywionej , czyli z robaczków i innych mikro-żyjątek..." (Marian) :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 07:13 a swojom drogom moguas tymu waszymu "fatrowi" podciepnonc zagadka we wontku o Welczkach - eli wiy kaj to stoi we Panu Tadeuszu ... Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 07:16 o kurcze - a myślisz że ja pamietam ? ;) - coś mi "dzwoni" jak przypomniałeś, ale pisałam nieraz, że jestem sklerotyczka mógłbyś dać namiary jeszcze na jakieś źródła albo miejsca związane? bo będę teraz Welczków robić do "biografii" Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 07:23 wiym , no to sam to znondziesz i tysz tyn obroz kery to przedstawio, i jeszcze pora inkszych rzeczy :) www.forumromanum.de/member/forum/forum.php?action=ubb_show&USER=user_239103&threadid=2&entryid=1046886842&mainid=1046886842&page=2 a do jodua to pod inkszym tematym mosz tyn przepis na glywicki kouocz! Odpowiedz Link Zgłoś
laband ps von Welczek 25.05.05, 07:32 polecom tysz tekst o Welczkach we ksionzce "Stare rody szlacheckie ziemi bytomskiej" autor Jozef Knosala - dostoniesz to we ksingarni Mercurius (tel. 230 47 22) - no chyba ize juz wykupili :))) ps cyna ino 7 zuotkow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ps von Welczek 25.05.05, 07:34 ten nieistniejący już pałac w Łabędach był ich ?? i ten pomnik choleryczny zdaje się też mówi o Welczku Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ps von Welczek 25.05.05, 07:38 ja zamek bou odnich, ale niy kapuja o jaki pomink ci tera sie rosuazi. na kosciele we Laband znondziesz odnich herb, to tak skuli tego ich grobowca kerego bild osttatnio tam escie robiyli. A proponuja przeleciec couki tyn wontek na Glywickich slonzokach to znondziesz i pora inkszych ciekawostek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ps von Welczek 25.05.05, 07:46 no może nie pomnik www.gliwiczanie.pl/Respondowski/cmentarze/choleryk.htm Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ps von Welczek 25.05.05, 07:49 ja, gynau - niy moguas mi tego posunonc wczesniyj :), chciouech to synkowi od siostry kedys pokozac i niy poradziouech znonsc. Mogesz mi pedziec jak tam dojechac??? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ps von Welczek 25.05.05, 08:00 szczerze mówiąc - nie wiem tę serię zdjęć wszystkich gliwickich cmentarzy mamy od pana Respondowskiego - muszę się z nim spotkać - tak muszę od roku i ciągle się to odsuwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ps von Welczek 25.05.05, 08:02 kedys kajs my sam o tym juz tysz godali i nawet link na bild bou, ale skleroza to jo tysz mom jak pieron :))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ps von Welczek 25.05.05, 08:05 meg_s napisała: > szczerze mówiąc - nie wiem > tę serię zdjęć wszystkich gliwickich cmentarzy mamy od pana Respondowskiego - > muszę się z nim spotkać - tak muszę od roku i ciągle się to odsuwa :) tyn aniouek ze fridhofu Zakanauym bou moim ulubiyncym jak bouech mauy, a tyn grob zbiorowy, kery niydowno huta odnowioua tam lezy chop od jednyj mojyj somsiodki (to boua richtik juz staro oumiczka, jedna na naszyj sztrasie kero jeszcze we osiymdziesiontych latach sie jeszcze po polsku niy poradzioua pogodac Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: ps von Welczek 25.05.05, 08:13 a sam cosik z tamtych lot co zowzdy mi sie bydzie spominac jak je godka o tym fridhofie: schlesien.nwgw.de/31x5x0.xhtml Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 07:14 Meg, witaj! Zdjęcia piękne, wiesz do czego służy aparat!!!!!!!! I robisz z niego niezły użytek!!! Bravo!!!! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 07:20 witaj MyHa - z przykrością prostuję - to nie moje zdjęcia, tylko Eewy, niestety mój aparat nie ma aż takich możliwości z przyjemnością jej przekażę Twoją opinię :) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s PS 25.05.05, 07:22 nie chciałam żeby to zabrzmiało że aparat "sam" robi zdjęcia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 08:15 meg_s napisała: > witaj MyHa - z przykrością prostuję - to nie moje zdjęcia, tylko Eewy, niestety > > mój aparat nie ma aż takich możliwości > z przyjemnością jej przekażę Twoją opinię :) Ale Twoje z któregoś Dzień dobry też były takie piękne, tak że pochwała też się należy Tobie... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 07:25 Dzień Dobry--nie gniewam się za wpis Meg-s--jesteście starymi przyjaciółmi a ja nie mam nic przeciwko wymianie poglądów na forum,ten wąż to chyba zaskroniec? albo sie mylę?a to na dzień dobry dla wszystkich onephoto.net/info.php3?id=141653 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 25.05.05, 07:39 suoneczko jak Cie sam "widza" to juz je piykniyj :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 26.05.05, 08:43 Pogoda świetna na procesję ;) - a dla tych co w domu mam coś do pooglądania (znów nie moje - tym razem kolegi Mariana) "...weź lupę popatrz pchła -daj spokój, pchła to też istota.." ;)) www.gliwiczanie.pl/Albumy/mieszkancy_ogrodu/mieszkancy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 26.05.05, 08:50 nojfajniejsze somn te wyscigi slimokow no i ta cukrowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (4) 26.05.05, 10:19 meg_s napisała: > Pogoda świetna na procesję ;) - a dla tych co w domu mam coś do pooglądania > (znów nie moje - tym razem kolegi Mariana) > > "...weź lupę popatrz pchła -daj spokój, pchła to też istota.." ;)) > > <a href="www.gliwiczanie.pl/Albumy/mieszkancy_ogrodu/mieszkancy.htm" target="_blank">www.gliwiczanie.pl/Albumy/mieszkancy_ogrodu/mieszkancy.htm</a> Witaj, Meg!! W ogrodzie przy pracach te "robaczki" omijamy z lękiem? brrrr A na zdjęciach to takie przyjemne żyjatka... Miłego swietowania !! Znowu tyle wolnego , fajnie !!! MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry (4) 26.05.05, 11:18 Dzień Dobry Wszystkim onephoto.net/info.php3?id=142549 Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 26.05.05, 08:49 młody przyjechał ze ślicznymi różami - taki "świt" dla niego, to dopiero poświęcenie ;)) humor mi się wyraźnie poprawił :)))) zaraz ruszam w poszukiwaniu odpowiednio malowniczej procesji Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 26.05.05, 08:52 ja jo wia u wos tera dopiyro tyn dziyn fajrujecie - no to mosz dobrego synka :))) i pochwol sie ze tom procesjom! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 26.05.05, 13:32 TOTALNA PORAŻKA wstyd się przyznać, ale zapomniałam naładować baterie :((((((( dla pocieszenia (?) na żadnej z czterech widzianych procesji nie zauważyłam żadnych poza górniczymi "obleczeń" Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry (4) 26.05.05, 14:18 i jeszcze na dożynkach w Św.Annie widziałam,i teraz w Rachowicach przedszkolaki były ubrane w takie stroje albo podobne ,i zespół śpiewaczy ze Ostropy tak występuje,może na spotkaniu Mniejszości Narodowych które odbędzie się 5.6 w Św.Annie też będzie ktoś w stroju regionalnym Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 27.05.05, 06:48 Pogoda i nastrój wręcz wakacyjne - tak więc dziś do oglądania temat wakacyjny :) www.gliwiczanie.pl/Reportaz/schronisko/schron_01.html wiem, że w którymś wątku była już o tym mowa - ale możę znajdziecie tu coś nowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 27.05.05, 07:32 fajne, szkoda ino ize na zodnym bildzie niy ma klipsniyntych gynau tych fanow - bouo by fajnie widac herb Glywic. A tak jak juz my som przi herbie to bou by to fajny temat dlo tego Mariana na taki mauy reportaz. Herb glywic idzie znonsc we conajmiyj kilkanostu wersjach - poszczegolne wersja som chocby fazami w ewolucji tego herbu i warto tysz sie dowiedziec czamu dano cznsc -motyw herbu je taki a niy inkszy i co wogole symbolizuje. Sam mocie dwa przikuady: schlesien.nwgw.de/galerio/?gal1=Szwagrowe_Atelier&gal2=33,full,Scannen0011.jpg&platz=33 we tyj mojyj galerii znondziecie jeszcze porainkszych wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 27.05.05, 15:42 Dobrydziyn suoneczko! - wiysz jak jo juz je przibronocony od tyj Klary ...! :) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 28.05.05, 18:10 dzień się wprawdzie kończy, ale dopiero teraz się witam oj dzieje się dzieje gość nam się zgubił :) moje biedne dziecko pół nocy go po Gliwicach szukało, ale rano dostaliśmy "cynk" i odebraliśmy całego i zdrowego :D uffff :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Dzień dobry (4) IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 28.05.05, 19:10 Meg, wspolczuje, z calego serca;-) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 28.05.05, 19:14 gość jest bardzo sympatyczny - ale zaczynam doceniać mój "rodzony egzemplarz" ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (4) 28.05.05, 21:20 meg_s napisała: > gość jest bardzo sympatyczny - ale zaczynam doceniać mój "rodzony > egzemplarz" ;)) Witaj Meg!! A jak długo bedziesz miała pod opieką tego niezdyscyplinowanego młodzieńca? Czy dodatek " za szkodliwość " :))) organizatorzy przewidzieli?? hahaah pozdrawiam i zycze cierpliwości i pogody ducha :)) MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 28.05.05, 21:22 Ha - mój młody twierdzi, że "nasz" i tak jest najrozsądniejszy z ekipy :))))) wyjeżdżają w środę rano :) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (4) 28.05.05, 21:27 meg_s napisała: > Ha - mój młody twierdzi, że "nasz" i tak jest najrozsądniejszy z ekipy :))))) > > wyjeżdżają w środę rano :) eeeee tyle to wytrzymasz, a potem będziesz jeszcze bardziej doceniać Twojego :))) MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 07:53 ach kaj tam, tera synek od Margotki dopiyro pondzie w tango - do srody jeszcze mocka czasu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 09:26 Witam w locie (nieomal jak jaskółka ;) www.gliwiczanie.pl/Meg/ete/ete.htm Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 09:29 niykojarza kaj je ta szkoua (?) ps a co te ojoki tam robiyli? :) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 09:46 szkoła jest "na plecach" kościoła franciszkanów - a chodziło ni o wojoków tylko o te konie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 12:13 Dzień Dobry------ładny reportaż,nie wiedziałam,ze tam jest szkoła,a co robili ci Ułani na tych koniach?jakiś wątek historyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 17:02 gynau, co te (w)ojoki tam wywojowali? :) a konie richtik piykne Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 18:49 pokazali jak nieprawdopodobnie wyszkolone są te konie :) to że wjechał na koniu do środka auli - to jeszcze nie sztuka - ale wyjść tyłem "na palcach" (znaczy kopytach) krok za krokiem - to już było coś :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 18:55 no to richtik mondre te konie :) Szolc "Zakanauym" miou tysz mondre konie ale one bouy niusuchliwe i co ino to mu uciykauy i robiouy bajzel na ulicach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 19:00 łeb mi pęka - ten upał mnie wykańcza - wywiozłam gości na wycieczkę - to znaczy to miała być wycieczka - Pławniowice, Toszek - ale jak zobaczyli wodę, to wszystko inne przestało się dla nich liczyć :) tak więc zostawiłam młodzież na plaży - a wycieczkę "zaliczyłam" sama - jak mam co zaplanowane - to choćby się waliło paliło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 19:43 no to niydosc izes we tako hica popioua to jeszcze tak autym jezdzisz!?,no,no ... ps a na modych godauas! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 19:47 a możesz mi zdradzić z których moich słów wyciągnąłeś ten wniosek o piciu ?? a na marginesie procenty w taki upał to śmierć Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 19:50 a mogesz mi pedziec czamu sie na szpasie niyznosz - jo by padou ize tak bouo i szlus :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 29.05.05, 20:01 nie za wiele wymagasz od człowieka któremu się mózg z gorąca rozpuścił ? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dzień dobry (4) 30.05.05, 07:12 Dzień Dobry taki ładny dzień a Wy jeszcze śpicie onephoto.net/info.php3?id=143836 Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 30.05.05, 07:24 mnie to słońce dobija , a za chwilę muszę wleźć w metalową puszkę na kółkach i hajda w te korki :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (4) 30.05.05, 07:42 meg_s napisała: > mnie to słońce dobija , a za chwilę muszę wleźć w metalową puszkę na kółkach i > hajda w te korki :(((( Dzień dobry Meg, to witaj w klubie bo ja też za chwilę ruszam w drogę !! Miłego dnia i abyśmy sie nie 'rozpuściły" :))) MyHa Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 30.05.05, 08:41 obsztalujcie se klimaanlgi a bydziecie marznonc na zamowiynie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 30.05.05, 10:57 to jeszcze mi powiedz skąd wziąć pieniądze na ten "obstalunek" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (4) 30.05.05, 11:02 hehe - dobre - już raz mi jeden kolega powiedział "tobie to by się żona przydała" ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: Dzień dobry (4) IP: *.pc.tek.pl 30.05.05, 11:34 dziękujemy ci , laband za tę cenną informację. : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 30.05.05, 09:15 www.cl.uni-heidelberg.de/~kleinert/ubisonic/ubik/up_videos/Ubik%20Paint%20-%20gbb.mpg Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Dzień dobry (4) 30.05.05, 12:07 www.cl.uni-heidelberg.de/~kleinert/ubisonic/ubik/up_videos/Ubik%20Paint%20-%20Firefly.mpg Odpowiedz Link Zgłoś