Gość: Ballest IP: 62.67.5.* 18.06.01, 18:03 Przeciez juz Tesco nie ma za duzo klientow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ee Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: 157.158.202.* 19.06.01, 10:52 Oni chyba już odurnieli.Kto ma kupować w tych molochach gdy bezrobocie sięga 19% i ludzie nie mają pieniędzy na nic? Niedługo Polska bedzie składała się z sytej i wiecznie zadowolonej Warszawki oraz wielkich centrów handlowych otoczonych pustyniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: 62.67.2.* 19.06.01, 18:01 Wszystko ladnie ale kto im daje zezwolenie na budowe? Bylem w M1 pustki!!! w Tesco tylko samochody okradaja , po co ten Carrefour to nie wiem. Chyba dostalo pare radnych cos do kieszeni bo Francuzi slynne z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M24 Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: *.rawanet.trzepak.pl 19.06.01, 22:22 Gość portalu: Ee napisał(a): > Oni chyba już odurnieli.Kto ma kupować w tych molochach (...) Nikt ludzi nie zmusza do kupowania tam. Więc jeśli zbudują, a ludzie będą chodzić, to raz że ludzie tego potrzebowali, a dwa że mieli rację budując. A jeśli ludzie nie bedą chodzić, to Carrefour straci pieniądze więc to raczej ich zmartwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: 212.162.13.* 19.06.01, 23:00 Bardzo ladnie M21, ale to sa zielone pluca Gliwic gdzie Carre ma powstac a y wiesz jak cos zostalo zlikwidowane to juz zielone nie bedzie!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M24 Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: *.rawanet.trzepak.pl 19.06.01, 23:07 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Bardzo ladnie M21, ale to sa zielone pluca Gliwic gdzie Carre ma powstac a y > wiesz jak cos zostalo zlikwidowane to juz zielone nie bedzie!!!!!!!!!! Oj, nie piszę o miejscu, bo nie wiem gdzie go mają zbudować. Od tego są plany zagospodarowania przestrzennego i mądrość (?) władz miasta. Pisałem tylko o zasadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.01, 23:17 Gość portalu: M24 napisał(a): > Oj, nie piszę o miejscu, bo nie wiem gdzie go mają zbudować. Od tego są plany > zagospodarowania przestrzennego i mądrość (?) władz miasta. Pisałem tylko o > zasadzie. jeśli w planie zagospodarowania przestrzennego są usługi i handel - to może to być zarówno wielka blaszana hala z jeszcze większym parkingiem, jak i kameralny pasaż z zielenią a co do mądrości władz, powinnam spuścić zasłonę milczenia, ale brałam udział w żenującej rozmowie z burmistrzem i jego zastępcą pewnego śląskiego miasta /ani Zabrze, ani Gliwice/, który z rozbrajającą szczerością stwierdził,że chce być wybrany ponownie, a elektorat rozlicza go z równych chodników, a nie dalekowzrocznej polityki przetrzennej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: 157.158.202.* 21.06.01, 07:20 O lokalizacji nie decydują radni, tylko zarząd miasta nie pytając nikogo o zdanie. Jako, że jest to korupcjogenne ustawa na ten temat ma się w najbliższym czasie zmienić, dlatego zarząd Gliwic tak się pospieszył, aby zdążyć wydać tę decyzję przed zmianą ustawy. Dlaczego - to chyba jasne, nic nie ma za darmo..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: 212.162.13.* 19.06.01, 23:18 Nie , to sa tylko strategiczne rozgrywki pomiedzy Anglikami, Niemcami i Francuzami.Tu chodzi tylko o rynek zbytu a nic wiecej a jak wszystkie malutkie z plajtowaly to wtedy wielkie podwyzsza swoje ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek b Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: *.um.gliwice.pl 20.06.01, 14:34 NIe ma znaczenia czy będą klienci, ważne jest to że zatrudnienie znajdzie minimum 200 osób, a to już jest sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: 62.67.3.* 20.06.01, 23:12 Ale 250 je stracilo !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M24 Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: *.rawanet.trzepak.pl 21.06.01, 21:32 Gdyby faktycznie tak było (200 osób zyskuje pracę, a 250 je traci w innych sklepach) to tym bardziej wskazuje to na konieczność takiej inwestycji. Szokujące ? Oznacza to bowiem, że tą samą pracę może wykonać mniej ludzi czyli 50 osób pracuje zupełnie bez sensu. Spróbuj pójść dalej w rozumowaniu. Czy gdyby udało się zbudować/wymyślić "sklep" w którym jedna osoba potrafiłaby prowadzić sprzedaż taką jak 200 osób w hipermarkecie to należałoby wprowadzić zakaz budowy czegoś takiego bo przecież 200 osób straci pracę, a tylko 1 zyska ? Absolutnie nie. Nawet gdyby przez jakiś czas udało się to blokować to i tak w innych miastach/krajach gdzie zostałoby to zbudowane koszty pracy przy sprzedaży byłyby niższe i w konsekwencji dla wszystkich byłoby lepiej (duży skrót myślowy, ale szkoda rozpisywać cały łańcuszek ekonomiczny). Na koniec trochę chcę Cię pocieszyć, gdyż Twoja reakcja nie odbiega od ogólnych zachowań ludzi. Pod koniec XiX wieku robotnicy angielscy niszczyli maszyny, które "odbierały" im pracę (które dotychczas wykonywali ręcznie). Również w latach 80-tych XX wieku w angielskich drukarniach niszczono, nowoczesne wtedy, maszyny gdy przechodzono na skład/druk w dużym stopniu elektroniczny. Spróbuj podchodzić do tego mniej emocjonalnie, a bardziej pragmatycznie. Takie inwestycje przynoszą w ogólnym rozrachunku korzyść, a nie stratę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: 157.158.202.* 22.06.01, 09:36 Problem polega na tym, że z budowy hipermarketu NIE MA ŻADNEJ KORZYŚCI!!!! VAT-u nie płacą bo drogą idiotycznych ustaw są zwolnieni, podatku dochodowego nie płacą bo w skutek skandalicznej ustawy amortyzację mają ustawioną na takim poziomie że wykazują straty, pozostają miejsca pracy, które są dysusyjne (bo jednocześnie padają małe sklepy). Czyli za darmo odajemy rynek zbytu. Kiedyś się brzydko mówiło- dajemy dupy jak motyle...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: *.um.gliwice.pl 21.06.01, 11:24 Ludzie! Czy wy juz naprawde nie macie sie czego czepiac? Jesli carrefour chce u nas budowac, to chyba dobrze, bo i ludzie beda mieli gdzie pracowac i konkurencja wzrosnie. Inna sprawa jest to ze to ma byc drugi i ostatni hipermarket w Gliwicach. To chyba nie duzo, zwazywszy ze Tesco do najwiekszych nie nalezy (przypominam, ze M1 jest w Zabrzu, a nie Gliwicach)... Jesli ludzi nie bedzie (a znajac zycie beda), to chyba tylko Francuzi straca, wiec w czym problem. Czy wy naprawde musicie robic z igly widly?? Niech acy ludzie jak Ballest zabiora sie do roboty, a nie zrzedza non- stop! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XJ600 Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour IP: *.arch.polsl.gliwice.pl 21.06.01, 14:03 Ciesze sie, ze do dyskusji wlaczyli sie pracownicy UM. Piszecie ze prace znajdzie min. 200 osob. To dobrze. Trzeba jednak wiedziec ze handel w centrum Gliwic juz teraz cienko przedzie, a nowy hipermarket te sytuacje pogorszy. Ballest! cieszysz sie, ze Tesco swieci pustkami ale czy byles tam przed swietami gdy ludzie swoje pensje dostaja w bonach. Czesto jezdze do Francji i nie podoba mi sie sposob w jaki tam robi sie zakupy. Raz w tygodniu jedzie sie do Auchan'a kupuje wszystko co potrzeba i wraca stojac ponad godzine w korku. Rano nie kupuje sie swiezej bagiety tylko opieka zamrozona. Osobiscie wole pojsc rano do sklepu kupic swieze pieczywo i inne potrzebne artykuly. Piszecie ze klienci sami wybiora. We Francji juz nie ma takiego wyboru. W okolicy, w ktorej zwykle tam mieszkam nie ma ani jednego sklepu. Do piekarni trzeba isc (jechac samochodem)do centrum ok 1,5 km. W supermarketach nie podoba mi sie tez obsluga. Gdy kupuje cos kolo domu gdzie mnie znaja, to sie moge zapytc czy swieze. Jak nie jest to sprzedawczyni mowi ze dzis tego nie poleca ale za to ma doskonaly inny towar itp. Gdy w supermarkecie ogladalem grzejnik elektryczny i chcialem by obsluga mi cos o nim powiedziala to ekspedientka wyciagnela instrukcje i usilowala ja szybko przeczytac. Zakupy w supermarketach sa tez strasznie anonimowe i bezosobowe. Wlasciwie mozna wszystko kupic nie odzywajac sie do nikogo ani slowem. Psychologowie stwierdzaja ze dzisiejsze spoleczenstwo staje sie coroz bardziej niesmiale. Mysle ze przyczyna tego jest miedzy innymi to ze coroz czesciecej mamy doczynienia z automatami a nie z zywymi ludzmi. Telefony, parkomaty, bankomaty, supermarkety, telewizja, internet, itd. Ludzie coroz bardziej zamykaja sie w swoich domach i coroz rzadziej kontaktuja sie ze soba twarza w twarz. Zauwazcie ze coroz trudniej nawiazac w pociagu rozmowe z wspolpasazerami. Nie nawoluje tu do odrzucenia wszystkich wynalazkow techniki i cofniecia sie do sredniowiecza. Chce tylko zebyscie cieszac sie, ze zycie jest coroz latwiejsze, zastanowili sie czy aby porzypedkiem nie jest tez coroz smutniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour do Kom.Kwoki IP: 212.162.12.* 21.06.01, 22:41 Do jakiej roboty mam sie zabrac? Zabierzcie Wy sie do pracy , bo zarabiacie w pierony pieniedzy a onic sie nie staracie .Wszedzie u was kolejki a jak wejdziesz gdzies to cie wyrzuca bo ona sobie paznokcie maluje. U nas w urzedzie tez kiedys prac. 3200 osob a czysami 3 osoby byly za to samo odpowiedzialne teraz praczje tylko 1200 osob i nie ma kolejek bo nikt sie na drugiego nie spuszcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour do Kom.Kwoki IP: *.um.gliwice.pl 22.06.01, 14:27 Ballest, czlowieku, gdzie ty jestes, skoro nie znasz realiow dzisiejszej Polski. Wnioskuje, zes starszym dziadkiem, ktory nic innego nie robi tylko zrzedzi,a wnioski wyciagasz z sytuacji z PRL-u conajmniej. Chyba juz dawno nie wychodziles z domu, badz tez nie byles w ogole w Polsce, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Hipermarketofrenia IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00 polecam przeczytanie artykułu pod takim tytułem w najnowszym "Wprsot", ciekawe spojrzenie z paru punktów widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: *.gl-jp.digi.pl 22.06.01, 00:00 Czy ktoś w ogóle wie gdzie ten sklep ma powstać ? Słyszałem, że przy ul. Pszczyńskiej za mostem w pobliżu kopalni - ale nie jestem pewien. Druga sprawa. Jeżeli znowu nie pozwolimy na wybudowanie takiego centrum to z pewnością powstanie ono w pobliskiej miejscowości - tak jak było w przypadku Makro i M1. Gliwiczanie i tak tam jeżdżą całymi rodzinami a podatki wędrują do kasy miasta Zabrze. Osobiście wolę robić zakupy w takich centrach. Można tam kupić wszystko pod jednym dachem. Sprzedawcy są uprzejmi a półki czyste. W przeciwieństwie do wielu gliwickich sklepików. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: 62.67.2.* 23.06.01, 00:00 Ten co sie lubi ten sie czubi? Patrzac na nasze Forum zawsze myslalem , ze Piotlik bedzie w koncu moim najlepszym kolega magiczna tez. MEG!!! Jest wspaniala i to co ona do naszego forum zrobila nigdy nie zapomne tylko Z Meg musze dyskutowac, a ta dyskusja nie bedzie latwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.01, 00:00 Wyraźnie nie czytałeś mojej poczty. żadne podatki nie wpływają do kasy miasta, bo hipermarkety podatków nie płacą!!!!! A ten sam grunt można by zagospodarować tak, aby podatki wpływały.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: 62.67.12.* 24.06.01, 00:00 Podatki wplywaly; zaraz sie tu obalem ze smiechu, Zaden zachodni koncern nie inwestuje jesli przez lata mu nie zapewnia ulg podatkowych (10 lat) , tylko tam zatrudnieni beda podatki placili ale te beda tez w innej pracy placili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: 212.162.15.* 24.06.01, 00:00 Jeszcze raz ja , tym razem bez ironii, Gdzie ma powstac, na miejscu gdzie znajduja sie ogrodki dzialkowe miedzy Styczynskiego ,kozielska ten ruski pancer jest tez w poblizu. WLASCIWIE w srodku miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: 127.0.0.* / *.gliwice.sdi.tpnet.pl 26.06.01, 00:00 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Jeszcze raz ja , tym razem bez ironii, > Gdzie ma powstac, na miejscu gdzie znajduja sie ogrodki dzialkowe miedzy > Styczynskiego ,kozielska ten ruski pancer jest tez w poblizu. > WLASCIWIE w srodku miasta. Zartujesz!!! To przecierz koszmar. Przez centrum i tak nie da sie przejechac a jak tam cos postawia to dopiero bedzie zabawa :-)) Ja swojego czasu spotkalam sie z wersja troche inna: pomiedzy Kozielska i Klodnica, bardziej w strone cmentarza centralnego, podobno wlasnie dlatego chca tam puscic obwodnice ul. Czolgowa. Szkoda zieleni, na to miesce postawia wielkie ochydztwo. Jezeli juz _musza_ koniecznie to cudo postawic to niech stawiaja na obrzezach miasta a nie w takiej odleglosci od centrum i do tego od TESCO. Ika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: 195.136.60.* 26.06.01, 00:00 Znam sprawę bardzo dokładnie. Centrum M1 w Zabrzu jest zwolnione wyłącznie z podatku od nieruchomości !!! Podatek dochodowy płacą na normalnych zasadach. Część tej woty wędruje do kasy Zabrza. A mogła do Gliwic ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: *.computerland.pl 26.06.01, 00:00 Boże, co ja słyszę. Hipermarket przy Kozielskiej? Koło cmentarza? Ludzie , przecież to pod miomi oknami. Ja się chyba załamię. Niech sobie budują co chcą tylko dlaczego nie na peryfariach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00 Dochodowy mają płacić , ale nie płacą, bo cały czas wykazują straty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: 62.67.6.* 26.06.01, 00:00 I jeszcze dlugo nie beda placili bo inwestycje odpisuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Gdzie powstanie Carrefour ? IP: 212.162.13.* 01.09.01, 11:33 Zaczeli juz kopac????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Czy Gliwicom potrzeba Carrefour do Kom.Kwoki IP: *.warsnet.trzepak.pl 22.06.01, 00:00 A czy KK będzie na tyle uprzejmy i odpowie mi czy jest pracownikiem gliwickiego magistratu? Wniosek taki wyciągam z nazwy serwera jakiego używasz. Proszę o kulturalny poziom dyskusji i nie wprowadzanie nawet "łagodnych" inwektyw, np. w stosunku do Ballesta (i to nie ważne czy ma rację czy jej nie ma - ale ma natomiast prawo do własnego zdania). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś