meg_s 22.07.02, 23:20 www.ciasna.jasnet.pl/HTMA/SLASK.HTM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.07.02, 23:30 U Carla Volkmanna robila swoje slubne zdjecia moja oma.Foto jest w wysmienitym stanie na bardzo twardym podlozu. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 22.07.02, 23:40 Foto jest w wysmienitym stanie na bardzo twardym podlozu - mimo że robione we Włocławku (mojej praprababki i prapradziadka (nie przesadzam)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.07.02, 23:50 Wlasnie je znalazlem i ogladam.To studio bylo na Bahnhofstr.26. Moja oma tam calkiem mlodo wygladala. Jak sie to studio we Wloclawku nazywalo ???? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 22.07.02, 23:58 "Fotografja Artystyczna - K.Szałwiński" ul.Nowa dom w.Szwankowskiego obok biura powiatu "Niepogoda nie robi różnicy w zdjęciach" :-)) był jeszcz zakład B.Sztejner na ulicy Piekarskiej - ale mam przed sobą zdjęcia od obydwóch - i te pierwsze są lepsze - niestety nie ma dat, mogę jedynie orientacyjnie na podstawie wieku osób fotografowanych - ok. 1910 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 22.07.02, 23:54 Fajno zajta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.07.02, 23:56 Maszkyto, mosz tysz takie stare aufnahmy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 22.07.02, 23:58 musiou bych do moich fatrow ponsc, to wszysko je u nich i u mojyj siostry(we Slonsku) - szkoda, bo jak te fotki sam oglondom to aze sie chce jaki stary album pooglondac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.07.02, 00:02 zaroz Ci wyslam , poczekej chwila a jaki fajny Trachtenkleid mou moja Omi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.02, 00:06 "W zbiorach Muzeum w Gliwicach zachowały się setki klisz i odbitek fotograficznych z widokami miast, wsi, obiektów przemysłowych, z ujęciami architektury, zabytków i pomników przyrody. Szklane klisze, częściowo opisane i sygnowane, oraz fotografie zgrupowane w tematycznych albumach, pochodzą z pierwszych trzech dziesięcioleci naszego wieku. Autorem wielu z nich jest Max Steckel (1870-194?), od 1892 r. mistrz fotografii, "osobisty" fotograf księcia Hohenlohe-Öhringen. Gliwicka kolekcja fotografii stanowi cenne źródło ikonograficzne, dotyczące terenów Śląska (dzisiejszych województw katowickiego i opolskiego). Wśród materiałów zwraca uwagę dość systematyczny i obszerny zbiór widoków śląskich zamków, pałaców, zarówno tych bardzo popularnych, będących turystyczną atrakcją, jak i mniej znanych dworów oraz siedzib wiejskich, położonych z dala od szlaków komunikacyjnych." Jo mom ouma od mojyj mamy durch w pamiynci - boua zawsze obleczono po slonsku i nawet jak boua 80, to miaua fajny pleciony dugi warkocz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.07.02, 00:06 Przycis F5 i juz je mosz ;-))))* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.02, 00:10 Ja juz widza, piykne. Tys je chyba do Oumy podobny. Fajnie som obleczone. Ta czorno(abo czynsto bronzowo) koronka je typowo do tego obleczynia. Dziynki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.07.02, 00:13 Jou wskakujam do haja, Dobrej nocki WOM zyczam Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.02, 00:18 A sam tysz cos do pooglondania - poskokejcie konsek po tyj zajcie. www.um.bytom.pl/dbytom/foto1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.02, 01:00 Juz my roz o tym godali, ale niypamiyntom na jakim wontku - bezto to sam dowom www.uni-trier.de/uni/fb3/kunstgeschichte/nicolai/html/II_4_2_1_1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: ciekawostki/piyrszo mapa Slonska IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.02, 01:34 mujweb.atlas.cz/www/mapy/full/m1561-22.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik jeszcze roz/mozno tera klapnie IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.02, 01:37 mujweb.atlas.cz/www/mapy/m1561.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: i jeszcze roz/mozno tera klapnie IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.02, 01:38 mujweb.atlas.cz/www/mapy/m1561.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.02, 01:47 www.miramex.com.pl/SYMPOZJA/S11/11ref.htm#11_refer jak wleziecie na ta zajta to potym kliknijcie na tyn temat "historia Slaskich Sympozj.... , to bydziecie tysz mogli poczytac teksty ze starych lot Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 23.07.02, 23:12 ballest napisał: > <a href="http://www.dooyoo.de/review/718712.html"target="_blank">www.dooyoo.de/ > review/718712.html</a> > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maszkytnik Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.02, 21:59 www.slonsk.com/pozycje/02A/PeterKSczepanek_AugustKiss.htm Pyrsk i Dobronoc na dzisiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Ballest wiedzius to? IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.02, 19:55 Jadąc z Gliwic do Tarnowskich Gór na wysokości Rept w niewielkiej odległości od siebie mijamy trzy krzyże. Droga w tym miejscu jest bardzo ruchliwa, więc większość kierowców pewnie ich nawet nie zauważa. Pierwszy z krzyży, niedawno odnowiony, stoi przy wejściu na pole. Pod drugim, kamiennym (na zdjęciu obok), znajduje się napis w języku niemieckim z prośbą o modlitwę za śp. grafa Gustava von Ballestrema, który w tym miejscu w 1909 roku miał wypadek samochodowy. W wyniku doznanych obrażeń zmarł. Trzeci krzyż upamiętnia powstańców z Rept, poległych pod Olesnem 25 maja 1921 roku w powstaniu śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s do pracusia 13.08.02, 20:03 hej SPGMFMŚ - jak tak skaczesz "z forumu na forum" - nie pomylą Ci się nicki?? możesz wrócisz do pierwszego??? :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robol Re: do pracusia IP: *.dip.t-dialin.net 13.08.02, 20:13 pracus mi sie niy podobo, ale robol ja. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do pracusia 13.08.02, 22:14 Dziynki, widzisz, dostou ues za mnie opr.;-)))* uot szefowy !!! Napisz mi jutro wiyncy na tyn temat, o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do pracusia 14.08.02, 00:09 ballest napisał: > Dziynki, widzisz, dostou ues za mnie opr.;-)))* uot szefowy !!! > Napisz mi jutro wiyncy na tyn temat, o.k. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Slimok/kocik ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.02, 02:54 A kiedy bedzie glaskany??? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gustav 14.08.02, 05:20 Franz von Ballestrem bou Reichstagspräsidentem i miou 9 dzieci, Gustav to bouo jego 5 dziecko. Gustav urodziou sie w Breslau (16.04.1872), bou oficerem pruskim i honorowym rycerzem maltanskim. W dniu 18.10.1898. uozeniou sie z Maria, Klara, cerom uot Friedricha Grafa von Francken-Sierstopf.Dzieci nie mieli, zginou w Tarnowskich Gorach, tak jak ues napisou w dniu 24.04.1909 roku. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: Gustav IP: *.dip.t-dialin.net 14.08.02, 15:46 No i co jo ci mom szkryfnonc, jak Ty przeca wszysko wiysz. PS A co do opr. to ciekawe jak to wyglondo w wykonaniu Meg. Ona je tak delikatno ize se tego niy poradza forsztelowac. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 14.08.02, 19:18 Gość portalu: Slimok napisał(a): > A co do opr. to ciekawe jak to wyglondo w wykonaniu Meg. Ona je tak delikatno > ize se tego niy poradza forsztelowac. a co? może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: ciekawostki/ niy ino do Ballesta IP: *.dip.t-dialin.net 14.08.02, 18:17 a niy godej zes to tysz juz widziou: free.med.pl/wor/zdjecia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Do dwoch skowronkow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.08.02, 22:42 Co sie tak fajnie spiewajom !!! Ja ta zajta uech juz widziou. Ty mi yno napisz skond to mosz uo tym krzyzu !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: Do dwoch skowronkow IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.02, 10:31 kajsik na Glywickim Gosciu Niydzielnym `ech to znod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Do dwoch skowronkow IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 15.08.02, 10:48 Dziynki, co Ty tam nie czytosz.!!!!! Jak uo gosciu niedzielnym piszesz, to muszanm Ci przypomniec, ze mocie w starych Labendach teraz uodpust, albo???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: Do dwoch skowronkow IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.02, 11:22 wiysz zes mi tera ganby narobiou. Jo juz ani niy pamiyntom kedy tyn odpust tam zawsze bou. A przeca za bajtla to bou do mie nowiynkszy i nojlepszy odpust jaki mog ino byc. co to tam wszysko niy szuo kupic na takim odpuscie! Jo zawsze kupowou teke "cos" co sie dowauo na podniybiynie i take dziwne dzwiynki szuo z gymby wydowac - jak to sie nazywauo? pieron wiy. Korkowce i korki a placpatrony i sie szczylauo jak ze prawdziwyj pistouli. A te makrouny! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Do dwoch skowronkow 15.08.02, 11:45 co Wy tam wiecie ;-))))) tam gdzie jutro jadę - i gdzie przez całe dzieciństwo jeździłam w każde wakacje - to dopiero są odpusty - mój syn potwierdzi przychodzą z daleka pielgrzymki z obrazami, sztandarami, czasem orkiestrą - na miejscu jest powitanie obrazów (w to kłanianie się potrafiłam z kuzynami godzinami bawić się na podwórku), sztandarów, potem procesja - a wszystkie orkiestry grają a o "budach" już nie wspomnę - tyle że teraz za dużo plastikowego tałatajstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: Do dwoch skowronkow IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.02, 11:50 niyma to Kalwaria? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Do dwoch skowronkow 15.08.02, 11:56 Gość portalu: Slimok napisał(a): > niyma to Kalwaria? nie - Kaszebe - u MB patronki rybaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: Do dwoch skowronkow IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.02, 12:04 Niy bouech tam nigdy na odpuscie, ale do Kaszebow mom naprowdy wielki szacunek i sympatia. Kaj Ciebie to niy nosi??? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Do dwoch skowronkow 15.08.02, 12:09 Gość portalu: Slimok napisał(a): > Niy bouech tam nigdy na odpuscie, ale do Kaszebow mom naprowdy wielki szacunek > i sympatia. Kaj Ciebie to niy nosi??? bo też i są tego warci ja tam jestem właściwie jak w rodzinie - z tymi do których jadę - związana już przez cztery pokolenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Do dwoch skowronkow IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 15.08.02, 13:23 meg_s napisała: > Gość portalu: Slimok napisał(a): > > > Niy bouech tam nigdy na odpuscie, ale do Kaszebow mom naprowdy wielki > szacunek > > i sympatia. Kaj Ciebie to niy nosi??? > > bo też i są tego warci > ja tam jestem właściwie jak w rodzinie - z tymi do których jadę - związana już > przez cztery pokolenia Ciekawe, ze sie te zwiazki tak dlugo utrzymaly, !!!!! To jest daleko i przez pokolenia taka przyjazn, NIESPOTYKANE. Co do uodpustu, to jako muody bajtel uech bou na uodpuscie i miouech 20 zuoty (mog uech za to pou uodpustu wykupic) ale jou je przegrou na ty grze pod "jakim pudelkiem jest kuleczka" uot tego czasu nawet w lotka uech jeszcze nie grou. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 15.08.02, 23:26 to jest raczej coś dla zabrzan i bytomian - ale mogliby się pokłócić to jest tekst z obrazka upamiętniającego przeniesienie kościółka św.Wawrzyńca z Mikulczyc do Bytomia - kiedyś o tym pisałam, ale nie pamiętam w którym wątku ZUR ERINNERUNG AN DIE EIGENER LEBENSGEFAHR ERFOLGTE BETEILIGUNG AN DER ERFOLGREICHEN RETTUNGSARBEITEN BEI DEM UNGLUCK AUF DER KARSTEN-CENTRUM-GRUBE IM JAHRE 1932 UBERREICHT VON DER STADT BEUTHEN DER MAGISTRAT / - / podpis jest absolutnie nie do rozszyfrowania OBERBURGERMEISTER DIE STADTVERORDNETENVERSAMMLUNG / - / wygląda jak: "Janradzki " DIE STADTVERORDNETENVORSTEHER może mnie ktoś oświecić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 15.08.02, 23:36 Hanys ! Tys robiou na grubie!!(?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 16.08.02, 07:15 ZUR ERINNERUNG AN DIE EIGENER LEBENSGEFAHR ERFOLGTE BETEILIGUNG AN DER ERFOLGREICHEN RETTUNGSARBEITEN BEI DEM UNGLUCK AUF DER KARSTEN-CENTRUM-GRUBE IM JAHRE 1932 UBERREICHT VON DER STADT BEUTHEN Meg!!! Magistrat Bytomia przekazal uczestnikowi akcji ratowniczej ten obrazek jak nagrode za udzial w akcji ratowniczej na kopalni KARSTEN-CENTRUM-GRUBE w 1932 roku. Myslalem, ze tekst zrozumialas. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.02, 07:18 a jommyslou ze onyj idzie o te nazwisko, Kule na mole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.08.02, 11:23 To jusz kajs meg dauaa , ale nie wiym kaj. www.gornyslask.pl/szuflada/architekura/chudow.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sliiiiiimok Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 17.08.02, 17:17 a je to od tego? www.republika.pl/wwodzuu/Historia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.02, 09:39 Ja, ty mosz recht !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 19.08.02, 09:00 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Myslalem, ze tekst zrozumialas. no i qurna nie zrozumiałam, tak to jest jest jak się nadrabia miną do zdecydowanie złej gry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.02, 16:12 www.nowiny.gliwice.pl/archiwum/2002-ng29/tematy.htm#art3 Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.08.02, 23:03 To z tych Nowin, to bouo dobre, jou tysz cos mom, ale Hanys to juz napewno czytou: freepages.genealogy.rootsweb.com/~vogel/SchoenwaldGeschichte.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.02, 06:43 Ja, ta zajta unomy. Co niy zmiynio faktu ze je tysz ciekawy. Ciekawe eli Meg to w Nowinach czytaua(?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: ciekawostki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.08.02, 09:36 Co jou wiym, to Meg nie czytou Nowin!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 20.08.02, 07:57 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Co jou wiym, to Meg nie czytou Nowin!!!! to się mylisz - nie zawsze, ale czytam Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: ciekawostki 20.08.02, 09:21 Ja myslalem, ze Ty "GLOS ZABRZA" czytasz, jak jeszcze istnieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 22.08.02, 08:30 ballest napisał: > Ja myslalem, ze Ty "GLOS ZABRZA" czytasz, jak jeszcze istnieje??? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.02, 10:08 no gynau, co dobrego tam kaszeby na odpuscie mieli? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 22.08.02, 08:32 Gość portalu: Slimok napisał(a): > no gynau, co dobrego tam kaszeby na odpuscie mieli? niestety, tym razem nie byłam na odpuście - I jest 15 ale lipca, a drugi 8-9 września (tzn najbliższa niedziela) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.02, 16:00 Meg poradzisz se forsztelowac - jo juzas poznou kogos ze "Toich stron rodzinnych"(gynau te same misteczko) - szpec od dialektow. A sam jak juz o roztomaitych godkach godomy: free.ngo.pl/nw/archiwum/jezyki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 22.08.02, 08:33 Gość portalu: Slimok napisał(a): > Meg poradzisz se forsztelowac - jo juzas poznou kogos ze "Toich stron > rodzinnych"(gynau te same misteczko) - szpec od dialektow. masz na myśli "moje strony" ze względu na pochodzenie, czy ze względu na sentyment?? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s ps 22.08.02, 08:35 > Gość portalu: Slimok napisał(a): > > Meg poradzisz se forsztelowac potrafię - nieraz już mnie spotykały tak niesamowite przypadki, że gdyby to było w filmie, każdy by się pukał w głowę, że scenarzysta przesadza, takie zbiegi okoliczności są niemożliwe :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: ps IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.02, 08:41 mom na mysli Tojego oupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slimok Re: ciekawostki IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.02, 08:08 www.autobahn-online.de/ausserdeutschestrecken.html Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ciekawostki 04.08.03, 01:44 i to też niech jeszcze nie idzie do archiwum Odpowiedz Link Zgłoś