meg_s 13.08.05, 06:43 no to otwieram kolejny dzionek :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_ze_laband Re: Dzień dobry (10) 13.08.05, 07:45 Dobry, dobry, pani Havrakowo, joako se to mocie? Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dzień dobry (10) 13.08.05, 08:22 u nos je taki dziyn leje, i leje, i leje ..., i zima :( Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband jerona!!! 13.08.05, 16:15 www.spiegel.de/img/0,1020,505001,00.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (10) 14.08.05, 05:58 jedynie słuszne w tej chwili dzień dobry H_H - oszczędź Odpowiedz Link Zgłoś
blank_zabanowany_hanys_hans Re: Dzień dobry (10) 14.08.05, 06:51 meg_s napisała: > jedynie słuszne w tej chwili dzień dobry > > H_H - oszczędź A co to dzisio jakes´ s´wiynto? "Dzień oszczędzania"? W przedziale pociągu siedzi starsza kobieta z synem i wnuczkiem. Nagle wpada mężczyzna i woła: - Zgwałcę wszystkich! - Pedał! - komentuje wnuczek. - Oszczędź chociaż babcię! - woła syn. Babcia protestuje: - Jak wszystkich to wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
blank_zabanowany_hanys_hans Re: Dzień dobry (10) 14.08.05, 07:33 meg_s napisała: > ale dłuuuuuuuuuuga broda Niby dlaczego to starannie utrzymana duuuuuuuuuuga broda miałaby stanowić przeszkodę w oszczędzaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 co prawda trochę późno ,ale witam wszystkich 14.08.05, 17:28 W ten niedzielny poranek witam Cię uroczyście, choć na drzewach z wielkiego oburzenia drżą zielone liście. Przecież chciałyby one lata, co rozlewa się błękitem nieba opada w dłonie ciepłem, którego tak nam trzeba, spływa w życie bawną tęczą słońcem jasnym czaruje, pieśni skoczne nuci ptakom pastelowe krajobrazy maluje. Rozumiem ich pachnące nadzieją marzenia... a Tobie i sobie życzę, szybkiego ich spełnienia... Autor: Maryla Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: co prawda trochę późno ,ale witam wszystkich 14.08.05, 18:30 bardzo udany tyn konsek! Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Dzień dobry (10) 15.08.05, 09:05 Dzień dobry Lubię takie poniedziałki, oby takich więcej i częściej. Miłego leniuchowania:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Dzień dobry (10) IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 15.08.05, 09:33 annak12 napisała: > Miłego leniuchowania:)) ??:-(, zazdrosc,:-( bele jeszcze jyno dwa tydnie;-) fajnego, zarobionego lyniowania;-) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dzień dobry (10) 15.08.05, 09:34 a jo od jutra mom koniec laby ... Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Dzień dobry (10) 15.08.05, 09:49 Ramon napisał: <bele jeszcze jyno dwa tydnie;-) fajnego, zarobionego lyniowania;-) Czyli wszystko przed tobą :)) A te dwa tydnie to zlecą ,gorzej nam cały roczek przed nami.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (10) 15.08.05, 10:09 witam - ale sobie pospałam - "za wszystkie czasy" :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 witam wszystkich..................... 15.08.05, 12:00 Jest taki złoty motyl… Złoty motyl, pełen szczęścia, tańczy o świcie, by wstający po nocy dzień, powitać w zachwycie. Z trzepotem tęczowych skrzydeł, wzbija się do góry, rozkwita kwiatem i zachwyca się każdym cudem natury.. Miło szepcze, do spragnionego ciepła, ucha, by w serce wstąpił optymizm i radosna otucha. Promiennie świeci w życiowych chmurach, i okienko nadziei przeciera w jego murach. Wie, że dłonie, z dobrocią serca, rozłożyć trzeba by zatrzymać w nich kawałek cudownego nieba. Zieloną iskrą błyszczy, zapalając w oczach słońce układając dobry los, na przyszłe długie miesiące. Dla Ciebie Napisany 2005.08.05 Autor: Maryla jeszcze trochę i znów będę musiała wstawać skoro świt jaka to przyjemność tak poleniuchować sobie......................... Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (10) 16.08.05, 07:13 przez okno wygląda to dość beznadziejnie no cóż - dzień dobry ? Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (10) 16.08.05, 07:21 ....jak dobrze wstać ...skoro świt ...:( Nawet słowa tej piosenki nie są w stanie mnie o tym przekonać...spaaaaaać:(( No ale cóż , obowiązki.. ...a więc najcieplejsze Dzień barrrrdzo dobry dla wszystkich, którzy musieli już zwlec swoje "kosteczki " z pościeli he he he Witaj znowu Meg! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (10) 16.08.05, 07:29 zwlec zwłoki - to właściwe określenie ;) (albo "zewłok") Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (10) 16.08.05, 07:36 meg_s napisała: > zwlec zwłoki - to właściwe określenie ;) (albo "zewłok") ..:))) chciałam być delikatna , żeby przez przypadek nie popsuć komu humoru :) jak można mieć humor o tej porze :( Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 witam w ten pochmurny ranek 16.08.05, 09:21 Uśmiechnij się, jutro możesz nie mieć czasu. Zagadka: Co to jest: duże czerwone i kwadratowe? Odpowiedź: mała zielona kuleczka. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (10) 17.08.05, 06:16 ależ w nocy lało - gdzież ta zapowiadana poprawa pogody "po niedzieli" a może to niebo płakało ? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2871508.html Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (10) 17.08.05, 07:31 meg_s napisała: > ależ w nocy lało - gdzież ta zapowiadana poprawa pogody "po niedzieli" > "po niedzieli"....ale nie powiedzieli po której:))) Witaj Meg , witajcie którzy nie możecie spać :))) ...barrrrdzo dobrego dnia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (10) 17.08.05, 07:38 -------------------------------------------------------------------------------- ps. a tu znalazłam coś śmiesznego ( nieznanego , przynajmniej mnie autora:) ): Raz w piątek początek miał wątek zaczątek Mój romans miłości i burz! Na ławce, na trawce zrobiałem jej zbawcę, Gdy chcziała se wpichnąć ten nóż! A ona, zdymiona, mię wzięła w ramiona, Tuliła mą główkę i twarz. I rzekła: Jam wściekła, jam z piekła uciekła, Margitka ty wołać mnie masz! A potem pod płotem mówiła mi o tem, Że ona mnie kocha jak szlag. Że ona se zrobi, jak ja jij przeskrobi, Harrakir na miłości znak! Jak ja to odgadłem, to zaraz ja zbladłem, I rzekłem: Ja kocham cię tiż. I z duszo i z cziałem i tylko by chcziałem Od ciebie to... co ty już wisz! Co chcziałem, to miałem, i z wielkim zapałem, Aż nagle przestraszył mię krzyk, Bo z tyłu, z ogrodu i z dziku urodu Wiskoczył rozbójnik jak byk! On wziął mię i zgiął mię i palto też zdjął mię. Kapelusz, ubranie, i już. I stałem ja z całem mem nagiem zapałem, A w ręku trzymałem ten nóż! I znowu raz w piątek romansu początek Narobił mi świży znów kram, Bo przyszedł ze rządu interes od sądu, Że płacić aliment ja mam! Nic z tego nie miałem, i się przeziembiałem, I katar dostałem jak stróż! Szlag trafił te ławkę, te szikse, te trawkę, I ten rozbójnik i nóż!!! ta Margitka , to czysty przypadek:) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 witam wszystkich---to ile tych wątków jest 18.08.05, 05:45 w końcu na dzień dobry? Rano „Dane nam było słońca zaćmienie Następne będzie może za sto lat...” Popłyńmy dziś daleko Zapomnijmy, że ja Zapomnijmy, ze Ty i kim jesteśmy W skorupce od orzecha Razem zmąćmy taflę jeziora Księżycem smaganego Niewiadomo gdzie Na oślep, może na pewny ląd Może w mordercze nurty Nieważne Zamknijmy oczy Pomilczmy pełną wymowności ciszą Tylko dziś może być dziś Uchwyć teraźniejszość Choć to słowo to już przeszłość Zobacz, jestem tu i teraz Tylko Twoja Uchwyć mnie tak, jakbyś łapał ostatnią szansę Nie ma tego, co było i będzie Nie ma nikogo prócz nas na świecie Ta chwila Jedna jedyna, nasza Ona Się liczy Chroń mnie przed wiatrem Choć wiatru nie ma Osłaniaj przed deszczem To nic, że nie pada Albo nie rób nic Tylko bądź Bo sen to za krótko Żeby Cię zapamiętać Napisany 2005.08.09 Autor: czarna wołga1 z 12 poziomów Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: witam wszystkich---to ile tych wątków jest 18.08.05, 06:18 właśnie chciałam napisać - "zostawcie w spokoju ten wątek" przecież są ponumerowane Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: witam wszystkich---to ile tych wątków jest 18.08.05, 06:19 ten z najwyższym numerem jest "jedynie słuszny" - to niejest wątek nowy - tylko kolejny "odcinek" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień bardzo dobry.... 18.08.05, 07:26 witam jeszcze na "letniaka" ...no bo może jeszcze wróci....?:) a póki co ...miłego dnia i słońca Meg, co Cię tak rozeźliło:) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień bardzo dobry.... 18.08.05, 07:27 eee tam, żeby aż rozeźliło to nie - porządku pilnuję :D Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień bardzo dobry.... 18.08.05, 07:31 meg_s napisała: > eee tam, żeby aż rozeźliło to nie - porządku pilnuję :D i bardzo dobrze , ja też wczoraj pomyliłam :( Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień bardzo dobry.... 18.08.05, 07:35 ps. a ten skromny wierszyk na poprawę nastroju :))) „Mówię ci grzecznie i skromnie, Z tak dzikiej nie chełp się cnoty; Posłuchaj, dziewczę! Chodź do mnie, Chodź, kupię pierścień ci złoty." , Ja, panie, złota nie noszę, Nie kupuj, nie kupuj, proszę." „Ach, twoje oczka nad złoto! Ja tylko dla ciebie żyję! Pozwól mi, proszę cię o to, Kupić ci perły na szyję." Ja, panie, pereł nie noszę, Nie kupuj, nie kupuj, proszę." „Moje ty szczęście jedyne, Czemuż me serce zasmucasz? Powiedz mi, powiedz przyczynę, Dla której dary odrzucasz?" „Niemiłe twoje są dary, Boś, panie... brzydki i stary." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Dzień bardzo dobry.... IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 18.08.05, 07:52 Dzien dobry, pogoda wsamraz na przywitanie Papieza:-) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień bardzo dobry.... 18.08.05, 07:54 teraz rozumiem dlaczego u nas zła pogoda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Dzień bardzo dobry.... 18.08.05, 08:28 o ! już się robi pięknie ! baaardzo dobry dzionek bozia dała. : ) Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly_kierowca Re: Dzień bardzo dobry.... 18.08.05, 09:00 Kto wie, może jednak pogłoski o wczesnej jesieni były mocno przesadzone? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień bardzo dobry.... 19.08.05, 07:23 świat za oknem wygląda dość zachęcająco - witam wszystkich, kawa i znowu w drogę - byle nie jak wczoraj do wieczora, bo padnę :( choć wczoraj na zakończenie była sympatyczna wycieczka - czy znacie w Gliwicach Muzeum Techniki Sanitarnej ? - jeśli nie, to polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Dzień bardzo dobry.... IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 19.08.05, 07:34 co za zycie! - codziennie wycieczki;-) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień bardzo dobry.... 19.08.05, 07:46 witaj :D wiesz - to zależy od podejścia ;) - "szlajam się" nieustająco służbowo od Tworogu po Żory i od Gliwic po - za przeproszeniem - Sosnowiec, więc przy tej okazji staram się a to "plenerek" sobie zorganizować, albo coś zobaczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: Dzień bardzo dobry.... IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 19.08.05, 08:17 Mam szczescie, bo moj "Arbeitsradius" 15 km nie przekracza. Zycze interesujacych momentow:-) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień bardzo dobry.... 19.08.05, 08:33 baaaardzo dobry dzień... słoneczka wesołego i miłego weekendu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień bardzo dobry.... 19.08.05, 08:45 Gość portalu: Ramon napisał(a): > Mam szczescie, bo moj "Arbeitsradius" 15 km nie przekracza. to faktycznie masz szczęście :) ja to choć na noc wracam do domu ;) - ale mąż od dwóch lat przyjeżdża tylko raz na miesiąc, góra co 2 tygodnie - teraz akurat jest w Płocku, przedtem Bogatynia, "grozi" mu Szczecin lub Białystok Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Dzień dobry (10) 19.08.05, 09:27 zapowiada się gorące dzień dobry ! łykend już czai się piękny ! : ))) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (10) 20.08.05, 08:32 ...jak dobrze wstać , skoro świt ...o 8.00 :))) bardzo, bardzo dobrego dnia dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Dzień dobry (10) 20.08.05, 09:22 Witam Słońce z samego ranka,wreszcie ciepły weekend Miłego wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: Dzień dobry (10) 20.08.05, 11:32 baaardzo dobry dzień ! więc zaraz umykam... ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (10) 20.08.05, 16:16 to już wprawdzie niedługo "dobry wieczór" - ale rano wyparzyłam do roboty bez przywitania, więc witam się teraz :) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (10) 21.08.05, 07:06 zapowiada się ładny dzień - a tu realia życia nie pozwalają na plener za to po południu szykuje się ciekawe spotkanie - z którego reportaż niebawem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ramon6 Re: Dzień dobry (10) 21.08.05, 11:52 Laband, to tyjs niy jedyny;-) FP: Poniszowice/Ponischowiz Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Dzień dobry (10) 21.08.05, 15:28 Nie wiem, czy taki dobry. Umarła u nas jedna z perełek śląskiego budownictwa. Wielka strata! Kościół pielgrzymkowy pw. św. Anny; zbudowany w r. 1687 roku przez cieślę z Poręby; drewniany o konstrukcji zrębowo-wieńcowej z kaplicami; otoczony dookolnie sobotami; wewnątrz znajdowały się barokowe ołtarze i ciekawe rzeźby świętych. www.112.opole.pl Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Dzień dobry (10) 21.08.05, 18:29 dzień dobry wieczór :)) dwa w jednym, fajnie że wróciło lato...ciekawe na jak długo ? leniuchowałam nad jeziorem w Pniowcu...ale woda zimna , okropnie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dzień dobry (10) 21.08.05, 20:28 stefan_ems napisał: > Nie wiem, czy taki dobry. Umarła u nas jedna z perełek śląskiego budownictwa. > Wielka strata! Kościół pielgrzymkowy pw. św. Anny; zbudowany w r. 1687 roku > przez cieślę z Poręby; drewniany o konstrukcji zrębowo-wieńcowej z kaplicami; > otoczony dookolnie sobotami; wewnątrz znajdowały się barokowe ołtarze i ciekawe > rzeźby świętych. > > www.112.opole.pl > > to faktycznie cos straszengo, jak cos wiyncyj bydziesz juzas miec to dej znac szkoda i jeszcze roz szkoda ... ps dziynki za link na te bildy. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Dzień dobry (10) 22.08.05, 15:28 Tukej o kosciolku co nie co od Jorga: www.gornoslaskie-dziedzictwo.com/index.php?action=powrot&id=15 Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dzień dobry (10) 23.08.05, 20:41 dziynkuja! - som jakes zsanse to odbudowac? Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband do Margotki 21.08.05, 20:49 jak sie dzisiej fajer udou? ps Tyske je lepsze jak Zywiec!!! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do Margotki 21.08.05, 21:43 baaardzo :) wróciłam w tej chwili, ale większość towarzystwa jeszcze tam siedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: do Margotki 22.08.05, 06:16 no to szafuas jeszcze przed 22.00 do domu przisc - to sie chwoli! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: do Margotki 22.08.05, 06:24 dzień dobry - pracuję od 4.43, ale wtedy było jeszcze ciemno i nie chciałam ludzi straszyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: do Margotki 22.08.05, 06:25 a jo dopiyro sie wybiyrom do hajoty :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: do bele kogo IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 22.08.05, 07:37 a jou je uod samego rana na DB wkurzony! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 dzień dobry wszystkim 22.08.05, 08:53 wypiję z Wami poranną kawę i do roboty się zabieram....................................Lato nakręca wskazówki zegara Lato, ruchem jasnym i promiennym nakręca wskazówki zegara zielone, hoduje małe iskierki szczęścia blaskiem księżyca opromienione… Nocami diamenty gwiazd, pachnącą maciejką oprawia. Na każde zawołanie, z uśmiechem na twarzy, bardzo chętnie się zjawia. O świcie, ciepło nam zaszepcze, różanym blaskiem wschodzącego słońca. Złotym pyłem, posypie wspomnienia, gdy będzie zbliżało się do końca. Napisany 2005.08.02 Autor: Maryla6 z 12 poziomów Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 22.08.05, 08:57 bardzo bardzo Dzień dobry poranek taki piękny i rześki...niech lato trwa jak najdłużej. Miłego Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: dzień dobry wszystkim 22.08.05, 11:29 Dzień dobry w ten wciąż ładny dzień:) Meg - dlaczego od 4.43? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: dzień dobry wszystkim 22.08.05, 11:39 dlaczego od 4.43 ? bo po południu ma padać ;P Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 07:22 baaaardzo dobry dzień dla wszystkich... troszkę popadało , to i grzyby się pojawiają ... a tak nawiasem mówiąc, gdzie w okolicy ( bliższej lub troszkę dalszej) zna ktoś grzybne lasy?? Uwielbiam zbierać grzyby i całkiem nieźle mi to się udaje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ramon6 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 07:37 Hallo Myha1, u mnie tesz grzybowa pogoda:-) W starozytnych czasach bylo kiedys kupa grzybow w lesie w Dzierznie po prawej stronie szosy z Pyskowic do Byciny - ale jak jusz powiedzialem, to bylo w starozytnych czasach;-) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 17:26 ramon6 napisał: > Hallo Myha1, > u mnie tesz grzybowa pogoda:-) > W starozytnych czasach bylo kiedys kupa grzybow w lesie w Dzierznie po prawej > stronie szosy z Pyskowic do Byciny - ale jak jusz powiedzialem, to bylo w > starozytnych czasach;-) hallo Ramon, no tak mogą już być tylko w wykopaliskach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 14:51 myha1 napisała: > baaaardzo dobry dzień dla wszystkich... > troszkę popadało , to i grzyby się pojawiają ... > > a tak nawiasem mówiąc, gdzie w okolicy ( bliższej lub troszkę dalszej) zna ktoś > > grzybne lasy?? > > Uwielbiam zbierać grzyby i całkiem nieźle mi to się udaje :))) Hallo! Tak skuli grzibow, kere tysz uwielbiom zbiyrac - jak tam prawie u wos z nimi wyglondo. We piontek wybiyrom sie sam na grziby i ciekawych je eli co nazbiyrom. Dwa tydnie tymu znoduech ino tela co na jedna mauo kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 17:29 szwager_ze_laband napisał: > myha1 napisała: > > > baaaardzo dobry dzień dla wszystkich... > > troszkę popadało , to i grzyby się pojawiają ... > > > > a tak nawiasem mówiąc, gdzie w okolicy ( bliższej lub troszkę dalszej) zn > a ktoś > > > > grzybne lasy?? > > > > Uwielbiam zbierać grzyby i całkiem nieźle mi to się udaje :))) > > > > Hallo! > > Tak skuli grzibow, kere tysz uwielbiom zbiyrac - jak tam prawie u wos z nimi > wyglondo. > > We piontek wybiyrom sie sam na grziby i ciekawych je eli co nazbiyrom. Dwa > tydnie tymu znoduech ino tela co na jedna mauo kolacja. hallo Laband a kto je jadł najpierw? :)))mieszkasz z teściową ?:)))) a tak poważnie ,to całkiem ładne okazy prawdziwków pojawiły sie na targu , dlatego warto by sie wybrać ....tylko skąd ja wezmę teściową ? he he he Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 20:32 swiykra (tesciowo) moga Ci pozyczyc, a na grzibach sie znom dobrze - chociosz kedys znouech sie lepiyj, bo zbiyrouech jeszcze i betki, ale lata niyzbiyrania tych grzibow(betkow) zrobiouy mie prawie we zbiyraniu tych sortow niypewnym - bezto betkow juz niy zbiyrom. Z drugyj strony, sam kaj tera miyszkom, je tak mauo grzibiorzy pochodzoncych z tond, ze niyma sie okazji rozwijac w tym temacie - roz ino natrefiouech na starszo kobiyta, kero mie nauczoua zbiyrac lesne pieczarki. W mojyj okolicy zbiyrom przewaznie braunkapy(podgrzibki) - roztomaite rodzaje, prawiki, rydze i ewyntualnie kozoki abo masloki. Miouech okazja poznac tysz grziby, zapomniouch jak sie mianujom, kere rosnom na konskich pastwiskach(podobnie jak pieczarki) i dorostajom do wielkosc fuzbalu - som bioue i okrongue, obiyro sie ino trocha pela ze zewnontrz i kreje je we kajsik 1 cyntymeter rube flastry, i tera ino panierowac jak kotlety i piyc! Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 20:45 szwager_ze_laband napisał: > swiykra (tesciowo) moga Ci pozyczyc, a na grzibach sie znom dobrze - chociosz > kedys znouech sie lepiyj, bo zbiyrouech jeszcze i betki, ale lata niyzbiyrania > tych grzibow(betkow) zrobiouy mie prawie we zbiyraniu tych sortow niypewnym - > bezto betkow juz niy zbiyrom. Z drugyj strony, sam kaj tera miyszkom, je tak > mauo grzibiorzy pochodzoncych z tond, ze niyma sie okazji rozwijac w tym temaci > e > - roz ino natrefiouech na starszo kobiyta, kero mie nauczoua zbiyrac lesne > pieczarki. > > W mojyj okolicy zbiyrom przewaznie braunkapy(podgrzibki) - roztomaite rodzaje, > prawiki, rydze i ewyntualnie kozoki abo masloki. > > Miouech okazja poznac tysz grziby, zapomniouch jak sie mianujom, kere rosnom na > konskich pastwiskach(podobnie jak pieczarki) i dorostajom do wielkosc fuzbalu - > som bioue i okrongue, obiyro sie ino trocha pela ze zewnontrz i kreje je we > kajsik 1 cyntymeter rube flastry, i tera ino panierowac jak kotlety i piyc! a nie chodzi Ci o kanie??? ale one raczej podobne do muchomora :( Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 20:48 niy, te som okrongue jak fuzbal i dochodzom tysz do takich rozmiarow Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband ps 23.08.05, 20:50 kanie znom, ale niy zbiyrom bo ich niy lubia Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ps 24.08.05, 05:26 kanie to inaczej "sowy" - i usmażone są pyyyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: ps 24.08.05, 06:28 mie niy podchodzom ale uwielbiom mode marony(braunkapy) ze blachy pieca - bieresz modziutke marony, urywosz nozki, myjesz pod zimnom wodom, potym dowosz wiyrchym na dou na blacha od pieca i trocha posolisz - jak ino puszczom piyrszy sok to mogesz juz je jesc - PYCHA!!! ps ino skond dzisiej wzionc taki piec? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ps 24.08.05, 06:31 żebym ja jeszcze wiedziała co to marony :) - rydze ? Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 21:23 szwager_ze_laband napisał: > niy, te som okrongue jak fuzbal i dochodzom tysz do takich rozmiarow eeee, to nie wiem co to za grzyby...a betki to gąski? Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 21:26 niykere tak mozno i na nie godajom ale gonski to jo raczyj z nom jako zielyniotki abo gouombki - tyj nazwy gonski niy uzywom, to niymach zicher - mozno kerys sam dopomoge Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 21:34 szwager_ze_laband napisał: > niykere tak mozno i na nie godajom ale gonski to jo raczyj z nom jako > zielyniotki abo gouombki - tyj nazwy gonski niy uzywom, to niymach zicher - > mozno kerys sam dopomoge zieleniatki też zbierałam kiedyś , ale teraz jest ich chyba coraz mniej , bo dawno nie znalazłam...ale przypomniała mi sie z kolei taka nazwa pływki - to jest grzyb z blaszkami pod spodem , kolor szaro zielony... ale kieeeedy ja je zbierałam , jeszcze w dzieciństwie , czyli prawie sto lat temu :)))) smażyło sie je na blasze , pycha :) Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 21:38 a gdzie Myha jeździsz na grzyby, masz jakieś dobre miejsce ? Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 22:37 stasiek17 napisał: > a gdzie Myha jeździsz na grzyby, masz jakieś dobre miejsce ? no właśnie czekam na jakies propozycje forumowiczów...jeździłam do Kocurów ..ale nie byłam dawno:( Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 23:36 tak myślałem, ale to kawał drogi - jutro jade w nowe miejsce, jak się sprawdzi, to dam Ci znać :) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 23:38 stasiek17 napisał: > tak myślałem, ale to kawał drogi - jutro jade w nowe miejsce, jak się sprawdzi, > to dam Ci znać :) koniecznie , bo ja wybieram sie w piątek ...jak pracodawca pozwoli :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 23:41 weż go ze sobą, to się zgodzi ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 23:43 stasiek17 napisał: > weż go ze sobą, to się zgodzi ;)) propozycja warta rozpatrzenia :)) ...całkiem interesująca :))) Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 23:45 stasiek17 napisał: > no widzisz :))) :))no widzisz?..nie !...a widzisz!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 23:47 :)) dobranoc, idę lulu, bo muszę do dnia wstać Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: dzień dobry wszystkim 23.08.05, 23:50 stasiek17 napisał: > :)) dobranoc, idę lulu, bo muszę do dnia wstać dobranoc , ja chyba też , chociaż jestem "nocny Marek" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black Re: dzień dobry wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 23:42 to są kanie, ale nie wiem jak nazywają się po śląsku. myha1 napisała: > zieleniatki też zbierałam kiedyś , ale teraz jest ich chyba coraz mniej , bo > dawno nie znalazłam...ale przypomniała mi sie z kolei taka nazwa pływki - to > jest grzyb z blaszkami pod spodem , kolor szaro zielony... > ale kieeeedy ja je zbierałam , jeszcze w dzieciństwie , czyli prawie sto lat > temu :)))) > smażyło sie je na blasze , pycha :) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dzień dobry (10) 24.08.05, 05:18 dzień dobry - mam nadzieję że noc ostudziła co gorętsze łby - Was to nie można na chwilę spuścić z oka - jak dzieci ;) na jedno popołudnie z wieczorem mnie odcięło, a tu drugi Grunwald - ooops przepraszam, przecież Grunwaldu nie było Odpowiedz Link Zgłoś