Gość: Obrzida IP: *.dip.t-dialin.net 11.09.02, 21:48 www.fun.from.hell.pl/2002-08-12/dlatego-ze.avi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ballest Re: Plebiscyt IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.02, 23:03 Fajnie, ze nie wiedza co godac !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Plebiscyt IP: 213.186.78.* 13.09.02, 23:02 Po co byl plebiscyt? Po to zeby Poloki zagarneli czesc Slaska i godali ze to na podstawie wynikow plebiscytu. Jakby nie przegrali to by nie zajmowali. Odpowiedz Link Zgłoś
psztymucel Re: Plebiscyt 14.09.02, 07:59 Arnold, wybacz, ale piszesz bzdury. Strona polska na konferencji pokojowej w Wersalu była stanowczo przeciwko plebiscytowi i to nie z polskiej, ale bardziej z brytyjskiej inspiracji powstała myśl o plebiscycie na Górnym Śląsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Plebiscyt IP: 213.186.78.* 14.09.02, 09:56 Plebiscyt byl ustepstwem wobec rzadu niemieckiego, to prawda, ale glownym powodem przeprowadzenia go byly protesty i wiece gornoslazakow przeciw przylaczeniu G. Slaska do nowopowstajacego panstwa Polskiego. I mimo wynikow plebiscytu niekorzystnych dla Polski, na wskutek zbrojnej napasci, komisja stojac wobec faktu dokonanego zajecia czesci G. Slaska przez Polakow, zwrocila sie do Ligi Narodow w Genewie. Ta zalecila podzial G. Slaska. Czyli plebiscyt nie mial wiekszego znaczenia. Ale zostal uzyty jako argument w sfalszowanej historii Slaska, jakiej nauczano do 1989r. Znam osobiscie ludzi, ktorzy wierza jeszcze, ze wyniki plebiscytu byly dokladnie odwrotne, a wredni Niemcy nie chcieli ich respektowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytanie Re: Plebiscyt IP: 217.153.81.* 14.09.02, 15:48 Powstaje zatem pytanie: "dlaczego Ślązacy woleli połączyć się z Niemcami, niż z Polską" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obrzida Re: Plebiscyt IP: *.dip.t-dialin.net 14.09.02, 20:15 psztymucel napisał: > Arnold, wybacz, ale piszesz bzdury. Strona polska na konferencji pokojowej w > Wersalu była stanowczo przeciwko plebiscytowi i to nie z polskiej, ale bardziej > > z brytyjskiej inspiracji powstała myśl o plebiscycie na Górnym Śląsku psztymucel, czy ty myślisz,że ja myślę,że ty myślisz Odpowiedz Link Zgłoś
psztymucel Re: Plebiscyt 16.09.02, 23:38 Gość portalu: Obrzida napisał(a): >psztymucel, czy ty myślisz,że ja myślę,że ty myślisz Gówno mnie interesuje, Obrzida, co myślisz. Jak 99% klepiących w klawiaturę na tym forum jesteś kolejną osobą przekonaną o swoim patencie na prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Plebiscyt IP: *.sympatico.ca 17.09.02, 03:25 psztymucel napisał: > Gość portalu: Obrzida napisał(a): > > >psztymucel, czy ty myślisz,że ja myślę,że ty myślisz > > Gówno mnie interesuje, Obrzida, co myślisz. Jak 99% klepiących w klawiaturę na > tym forum jesteś kolejną osobą przekonaną o swoim patencie na prawdę. Dobre!! Szybkie i trafne. Tutaj za cholere nikt nawet nie probuje rozmawiac, bedac przekonanym o swojej wszechwiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś