Dodaj do ulubionych

Ze swastaka na plecach.

IP: *.67.148.44.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 06.10.01, 11:11
W dzisiejszej FAZ z 06.10.2001 (Frankfurter Allgemeine Zeitung) ukazal sie
artykul Renaty Schumann pod tytulem
„ Ze Swastykami na plecach“ ( mit Hakenkreuzen auf dem Rücken )
Komentuje ona w nim ksiazke Piotra Madajczyka : Niemcy polscy 1944 – 1989 –
wydana w Oficynie Naukowej , Warszawa 2001, 371 stron, 39,- Zloty.
Madajczyk, znany warszawski politolog, opisuje w niej los Niemcow na Warmii ,
Mazurach i Slasku.
Pisze, ze Ukraincy, Bialorusini i Litwini dostali w 1956 r prawo mniejszosci
narodowej tylko Niemcy nie.
Ze w innych rejonach Polski mozna bylo wybrac jako jezyk obcy jezyk niemiecki,
na Slasku zabroniono itd.
O tym np. Ze publicysta Wilhelm Szewczyk (znamy go z nagonki na Niemcow w woj.
Katowickim , tak jak E.Osmanczyka w opolskim) na posiedzeniu komitetu
partyjnego w Katowicach nazwal wszystkich Slazakow mowiacych po
niemiecku “agentami Adenauera”
Warto przeczytac, jak bede na Slasku napewno kupie.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotlik ??? IP: 212.106.173.* 06.10.01, 13:20
      Co to jest "swastaka"???
      • Gość: Ballest Re: ??? W tresci pisze!!! oczywiscie jeden nie wie kto? PIOTLIK IP: 62.67.88.* 06.10.01, 21:41
        Przeczytaj moja wypowiedz, jest napisano, ale uwazam ty ja naplecach nigdy nie
        miales i dlatego nie wiesz.
        • Gość: piotlik Re: ??? W tresci pisze!!! oczywiscie jeden nie wie kto? PIOTLIK IP: 212.106.173.* 07.10.01, 01:11
          Co to jest swastyka to wiem. Nie wiem natomiast co to jest "swastaka" (nie
          wyczułeś ironii - ale to juz Twój problem). A poza tym Ballest poprawnie
          gramatycznie jest tak: "w treści jest napisane", a nie "w treści pisze" jak
          byłeś raczyć napisać. Dlatego przed wysłaniem posta, proszę, sprawdź jeszcze
          raz to co napisałeś(ewentualnie popraw błędy) i zaoszczędź ludziom językowych
          katuszy. Hi hi hi.
      • Gość: Karl Re: ??? IP: *.pppool.de 07.10.01, 00:07
        Hackenkreuz, kasprze!!!!
        • Gość: piotlik Re: ??? IP: 212.106.173.* 07.10.01, 00:47
          A co to jest "Hackenkreuz"?
          • Gość: Erich do nieuka piotlika IP: *.pppool.de 07.10.01, 01:38
            zebys ti tylko wladal jezykami obcymi tak dobrze jak slazacy np. polskim. Napisz cos po niemiecku - z mila checia
            sie troche posmieje. a tak poza tym uwazaj, po przidziesz o zycie....

mit bestem Gruß
            Erich
            • Gość: Ballest Re: do nieuka piotlika IP: 62.67.80.* 07.10.01, 02:11
              Wytlumaczyli ci (poprawnie Tobie)
              nieuk Ballest
              • Gość: Mirek Re: do nieuka piotlika IP: *.sympatico.ca 07.10.01, 05:16
                Dalej nie wiem o co chodzi!!!!!!!!! a tak swoja droga, to wiekszego dwulicowca
                jak Ballest nie widzialem - raz jak gorol;

Re:Eciwilg do Goroli
                Autor: Gość portalu: Ballest
                Data: 04-07-2001, 05:58:13 adres: 62.67.9.*

Dziwie sie , ze dajecie sie tak swietnie rade z TOM SLONSKOM GODKOM , bo
                czasami ja mam problemy a zawsze myslalem , ze znam ja perfekt.

a czasami jak niemiec;

odpowiedz cytując
                do nieuka piotlika
                Autor: Gość portalu: Erich
                Data: 07-10-2001 01:38 adres: *.pppool.de

zebys ti tylko wladal jezykami obcymi tak dobrze jak slazacy np. polskim.
                Napisz cos po niemiecku - z mila checia
                sie troche posmieje. a tak poza tym uwazaj, po przidziesz o zycie....

mit bestem Gruß
                Erich
                Erich

odpowiedz cytując
                Re: do nieuka piotlika
                Autor: Gość portalu: Ballest
                Data: 07-10-2001 02:11 adres: 62.67.80.*

Wytlumaczyli ci (poprawnie Tobie)
                nieuk Ballest

przyznam ze dalej nie rozumiem - jest to typowo niemiecki faszyzm: jezeli nie
                znasz niemieckiego to jestes nieuk - pomomo ze znasz kilka innych jezykow!
                Panowie z dalin! Macie cos popiepszone w glowach, albo...macie problem typu
                kompleksy... Pozdrawiam mimo wszyskto.
                Mirek
                • Gość: Troll Re: do nieuka piotlika IP: *.pppool.de 07.10.01, 15:58
                  Co szukasz zaczepki? Nudzi ci sie??? Meg nie chce z toba gawedzic o dupie
                  marynie????

Mireczku, co ty probujesz insynuowac???
                  > jest to typowo niemiecki faszyzm: jezeli nie
                  > znasz niemieckiego to jestes nieuk - pomomo ze znasz kilka innych jezykow!
                  Co to jest typowo niemiecki faszyzm???? Moze scislej???

To przeciez piotlik nie majac nic do powiedzenia (jak zwykle zreszta) zaczyna sie
                  tu silic na dowcipki!!!

Oj, dzieki za twoje " pozdrowienia mimo wszystko"

• meg_s Re: do nieuka piotlika 07.10.01, 18:11
                    Gość portalu: Troll napisał(a):

> Meg nie chce z toba gawedzic o dupie marynie????

uprzejmie proszę Troll - nie wycieraj sobie mn a gęby
                  • meg_s Re: do nieuka piotlika 07.10.01, 18:12

> Meg nie chce z toba gawedzic o dupie marynie????

Bardzo uprzejmie proszę: Troll nie wycieraj sobie mną gęby
                    • meg_s Re: do nieuka piotlika 07.10.01, 19:09
                      PS. dwa razy to było niechcący, ale dodam jeszcze, że ja się Żernik nie czepiam
                      • ballest Re: do nieuka piotlika 07.10.01, 21:35
                        Mireczku!!!! Co masz na mysli z moja "Dwulicowoscia" Ericha cytujac ?????
                        Wytlumacz mi to blizej.
                        Jak ja sie Ciebie o cos pytam, to nie cytuje innych.
                        Czasami mysle, ze ty jestes tak daleko od rzeczywistosci oddalony , ze z
                        powodu samych drzew lasu nie uwidzisz.
                        Rob tylko tak dalej.
                      • ballest Re: do nieuka piotlika 07.10.01, 21:39
                        Dzieki meg,
                        • Gość: Szwager Re: do nieuka piotlika IP: *.dip.t-dialin.net 07.10.01, 22:17
                          Mirek , tak po prowdzie tos se som takego maluckego gola szczelol . Pra ?
                          • Gość: Mirek Re: do nieuka piotlika IP: *.sympatico.ca 08.10.01, 01:07
                            Nie Szwager, ale zaczyna mnie wkurzac pewna bezsensowna i maniacka proba
                            zrobienia z Polakow oprawcow, barbarzyncow itp. W koncu to zaborczosc i
                            pazernosc Niemcow ciagle doprowadzala do konfliktow w Europie - a moze sie myle
                            i to Polska napadla na Niemcy w 39-tym? To ze Hans-Hanys ma inne zdanie w
                            jednej sprawie to nie znaczy ze nie mam sie smiac z jego kawalow, to ze Ty nie
                            zgodzisz sie ze mna w sprawie autonomii Slaska, nie znaczy ze Cie nie lubie i z
                            przyjemnoscia rozmawiam na inne tematy. Wyliczanie "polskich obozow
                            koncentracyjnych" jest ponizej pasa a cala ta tematyka dla mnie jest wlasnie
                            "gawedzeniem o dupie marynie". Zwroc uwage, ze staram sie na prawde zawsze
                            wyciagac reke i "mimo wszystko" w moich pozdrowieniach ma na prawde pozytywne
                            znaczenie; pomimo tych ciaglych napasci chce zyc w zgodzie... Najgoresze w tym
                            wszystkim jest to, ze dzieje sie wiele ciekawych rzeczy o ktorych by mozna
                            porozmawiac, ale jest ciagle ktos, kto sciaga uwage na rzeczy wrazliwe, ale w
                            sumie nie najistotniejsze... Pozdrawiam wszystkich.
                            • Gość: Erich Re: do nieuka piotlika IP: *.pppool.de 08.10.01, 01:56
                              dlaczego "wyliczanie polskich obozow koncentracyjnych" jest ponizej pasa?
                              poza tym, nie kazdy ma az tyle czasu, by dyskutowac o dupie maryny. co do histori proponowalbym poczytac
                              roosvelta no i moze pana morgenthau. wtedy moze bedziemy mogli rozmawiac o historii na poziomie
                              wychodzacym w zakres propagandy nuaczania historii w polsce.
                              • Gość: Mirek Re: IP: *.sympatico.ca 08.10.01, 04:38
                                Gość portalu: Erich napisał(a):

> dlaczego "wyliczanie polskich obozow koncentracyjnych" jest ponizej pasa?

...dlatego ze jest to szukanie draki i prowokacja. Dlaczego? Poniewaz ktos moze
                                odpisac ze nie byly to zadne obozy koncentracyjne (w hitlerowskim tego slowa
                                znaczeniu) tylko zaklady karne dla - mowiac dzisiejsza terminologia - terrorystow
                                i zwyklych bandytow. Taka odpowiedz nie pozostawilaby wiele manewru na spokoj,
                                czyli draka gotowa, a nie sadze ze ktos ma na to czas i ochote. Jak widac
                                wszystko zalezy od punktu widzenia. Nawet wczorajsze wydarzenia w Afganistanie
                                przez jednych jest uznane za akt sprawiedliwosci, a przez innych za agresje, ktos
                                powie ze Bin Laden jest terrorysta, inny uznaje go bohatera.... Tu jest caly moj
                                punkt; po jaka cholere rzucac w oczy rzeczy, ktore do niczego nie prowadza procz
                                nienawisci? Jest to dla mnie oznaka zwyklego ograniczenia, ktore niestety jest
                                prezentowane przez niektorych uczestnikow tego forum. Z takim podejsciem nigdy
                                nie bedzie zjednoczonej Europy, a przynajmniej nie na skale czy w postaci jaka
                                wszyscy by pragneli.
                                Co do oczytania i historii, to nie chce tego tu komentowac. Nigdy nie uwazalem
                                sie za alfe i omege, aczkolwiek na pewne tematy mysle ze mam wiedze wystarczajaca
                                aby swobodnie porozmawiac. Bardzo lubie polemizowac ze Szwagrem - oboje wiemy ze
                                sie nie przekonamy, a zdajemy sobie sprawe, ze zycie nie skonczylo sie w 1945 czy
                                1948. Hans-Hanys ma jak widac tez swoj punkt widzenia na pewne sprawy, z ktorym
                                ja absolutnie sie nie zgadzam, co nie znaczy ze przestane czytac jego dowcipy -
                                przeciwnie; sa smieszne i ciekawie pisane, a na reszte po prostu nie mam ochoty.
                                Niestety tutaj, zauwazyc mozna inne podejscie; jezeli ktos nie podziela zdania to
                                jest nieuk, nie zna tematu lub jest wrogiem... W tym przypadku nawet profesor
                                historii majacy inne zdanie bylby uznany za osla - po co wiec sie wysilac?
                                Jest jeszcze jedna rzecz, ktora chcialbym podkreslic. Mysle ze juz gdzies kiedys
                                to napisalem, ale uwazam ze warto powtorzyc dla dokladnego okreslenia mojego
                                stanowiska. Jestem poza krajem (a nawet Europa) ponad 15 lat, mialem bardzo maly
                                kontakt z polonia i zdecydowanie zaadoptowalem tutejszy sposob rozumowania. Tutaj
                                nikt nie patrzy do tylu, nie pyta kto z kim i dlaczego, wszystko jest OK jezeli
                                tylko ty masz w tym przyjemnosc i nie robisz krzywdy drugiemu. Dziwi mnie wiec,
                                ze na czyms, co w zalozeniu powinno byc towarzyska wymiana opinii, pogladow, czy
                                wiadomosci, znajduja sie ludzie, ktorym zalezy na jatrzeniu.

Pozdrawiam (na prawde bez podtekstow)
                            • Gość: Ballest Re: do niewinnego IP: 10.145.112.* / 212.94.237.* 08.10.01, 07:20
                              Mireczku, Ty sie robisz pogodowy i „ nie robisz krzywdy drugiemu „ .
                              Ty tylko przeczytaj dokladnie co Ty piszesz to zrozumiesz czy Ty do przodu
                              patrzysz albo do tylu.
                              Przypisujac Slazakom swastyke jest to patrzenie do przodu? Wypominajac wojne
                              jest to patrzenie do przodu.
                              Jak bys tylko moj nick RICHTIG interpretowal , to bys wiedzial , ze nie jestem
                              zwolennikiem SWASTYKI , bo
                              Graf von Ballestrem byl przewodniczacym Partii Zentrum, ktora na Slasku wybory
                              wygrala i byl przeciwnikien NSDAP:
                              Dla Ciebie ktos , kto sie nie da ZPOLARYZOWAC jest zaraz DWULICOWCEM.
                              Ja sie staram zawsze prawde pisac, obojetnie ktora strone ona boli.
                              To chyba Ty nie masz miejsca w Europie jak siejesz zamieszanie i zamet oraz
                              probujesz wlasciwie pogodne Forum sklocic.
    • Gość: Szwager Re: Ze swastaka na plecach/szczylac do dobryj budy IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.01, 09:48
      Pyrsk !

Widza ze nerwy juzas zaczynajom odgrywac rola .
      Mysla ze recht mo tyn , kery pedziol coby przodki dokladnie poczytac a dopiyro
      potym odpedziec . Kozdo dyskusja mo racja bytu a co dopiyro tako w keryj sie
      trefiajom calkym inksze zdania i punkty widzynia . Mysla ze czlowiek na
      poziomie , egal jakego by niy bol przekonania , powiniyn poradzic se z
      podstawowymi zasadami kulturalnyj dyskusji i powiniyn szanowac "przeciwnika" ,
      kery sie czynsto gynsto staro pedziec prowda a niy obrazic drugego - no to
      trocha wiyncyj tolerancji by sie sam zdalo . mie osobiscie mynczom wieczne
      problymy z prziwarami innych i niy mom zamiaru sie sam za wiela rozczulac
      o "dupie marynie " . Ciekawych je tysz wiela ludzi sam na tym forum odbiyro to
      tak samo . Moga godac na kozdy temat , ale kulturalnie i w oparciu opodstawowe
      zasady tolerancji itd. A terozki do spraway . Je faktym ze czynsc spoleczynstwa
      do dzisiej jeszcze niy poradzi przijonc ze fakt pewnych prowd , no ja , tukej
      mo pole do popisu edukacja i mysla ze cza nom mozno niy coroz to myniyj ino
      coroz to wiyncyj na pewne tematy porozprowiac , ale tak jak zech juz szkryknol
      ze "Wiyncyj tolerancji" .Wiycie co , to je tysz tak , take np osobniki jak , no
      dejmy na to "mesco" , ciepiom sie sam na tym forum choby guptoki i robiom
      zamiyszanie (to je prziklad coby zodnego niy urazic - a mesco i tak je
      przipadkym wyjontkowym), i wazno je sam analiza od nich postympowania : oni
      ajnfach we zyciu codziynnym najprawdopodobniyj som totalnymi zerami . To bol
      tyn jedyn jedyny wyjontek na kerych se sam pozwolol , bo mysla ze jak dugo ktos
      swiadomie wyzondzo "zlo" tak dugo cza je zwalczac - i juzas coby zodnymu niy
      dopiyc powiym - tak samo cza traktowac przipadek tego muzulmanskego
      terrorysty , kery doprowadzo do tego ze z nim tysz juz zodyn niy chce
      dyskutowac . Mom nadzieja ze zodyn mie sam zle niy zrozumiol . Pra ?

PS

Niystety na te forum wlazi tysz i sucho co sam godocie kupa modych ludzi . Tak
      ze cza nom dowac prziklad . I jeszcze jedna rzecz - wszyske kere sam
      wykozystujom wypowiedzi inkszych , tak samo jak je wykozystywali juz w tych
      samych urzyndacvh , w podobnych okolicznosciach , oddpowiednie sluzby , mogom
      mi skoczyc na pukel i sie po nim zjechac kaj im sie ino podobo . To tak ino
      jako informacja do tych kere probujom sam prowokowac , abo i co gorszego ( ino
      co pedziec o tych kere to robiom niyswiadomie ?)

Pyrsk !

a terozki czekom na spokojno i przemyslano odpowiedz , bo o kontrze to chyba
      sam niy ma co myslec .
      • meg_s Re: Ze swastaka na plecach/szczylac do dobryj budy 08.10.01, 10:39
        Szwager! Masz prawo mieć swoje zdanie, ale nie mów,że możliwa jest między nami
        dyskusja. Dawniej próbowałam szukać argumentów na rzecz swojej opinii, ale
        kiedykolwiek zadawałam pytania, nie pasujące do prowadzonej tu kampanii,
        pomijane były absolutnym milczeniem. A ta akcja edukacyjna stopniowo doprowadzi
        do tego, że zacznę się szczycić mianem którym obrzucił mnie Wieloimienny.

a poza tym pozdrawiam i do miłego zobaczenia w innych wątkach - np na piwie i
        golonce, na którymś placu
        • Gość: Szwager Re: Ze swastaka na plecach/szczylac do dobryj budy IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.01, 10:43
          Pyrsk Meg !

No ja , mosz recht z tymi inkszymi tematami , ale mysla ze dzisiej
          wstalas "lewom nogom" - myslisz ze dialog jest niymozliwy (?)
          • meg_s Re: Ze swastaka na plecach/szczylac do dobryj budy 08.10.01, 22:56
            Gość portalu: Szwager napisał(a):

> myslisz ze dialog jest niymozliwy (?)

bardzo tego żałuję i obym się myliła, ale tak myślę - toczymy tu monologi a nie
            dialog

• Gość: Szwager Re: Ze swastaka na plecach/szczylac do dobryj budy IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.01, 23:07
              mosz kupa rechtu , ale mom nadzieja ze sie poprawiymy .

PS

dostalas poczta ?
        • Gość: Ballest Re: Ze swastaka na plecach/szczylac do dobryj budy IP: 10.145.112.* / 212.94.237.* 08.10.01, 12:19
          Wieloimienny, megi napisz, ze o mnie chodzi.
          Ja pamietam jak Cie nazwalem, ale ja nikogo nie obrazam i staram sie zawsze
          prawde pisac.
      • Gość: Mirek Re: IP: *.sympatico.ca 08.10.01, 19:20
        Twoje wezwanie o wiecej tolerancji sa bardzo na miejscu, ale uwazam ze
        powinienes je zaadresowac konkretnie. Mam wrazenie ze nie ze strony goroli daje
        sie odczuc brak takowej; ciagle wyszukiwanie przez Slasakow - co to Polska zle
        zrobila Niemcom, zaczyna podwarzac aspekt Slaski. Nie mam tu na mysli Ciebie,
        ale przyznasz ze pewne antypolskie wypowiedzi brzmia bardziej jak propaganda
        przedwojenna, a nie argumentacja dla uznania Slasakow jako mniejszosci
        narodowej. Na ironie Hahor, ktory przedstawia sie jako Niemiec i glosno mowi o
        polskiej okupacji niemieskiego Slaska, kiedys w rozmowie z Meg potrafil bardzo
        ladnie pisac o Polakach joko narodzie, ktory wydal Chopina czy Slowackiego -
        tego nigdy nie zauwazylem ze strony tych, ktorzy twiedza ze nie lubia Niemcow
        tak samo jak Polakow. Przeciwnie - wyszukiwanie, przez kogos kto uwaza sie za
        Slasaka, artykulow z "Frankfurter Allgemeine"... ze Polacy na cos nie pozwolili
        Niemcom, odbieram jako zaczepke.

PS. W odpowiedzi dla zainteresowanych;
        Piszac "Wasz znak", mialem na mysli ze zyjecie w kraju ktory jest jego autorem,
        podobnie jak "oboz koncentracyjny" stal sie ogolnie znanym terminem po II WS, i
        to nie dzieki Polsce. Przyznac rowniez nalezy ze brak znajomosci niemieckiego
        byl uznawany jako cos chrakteryzujacego obywateli drugiej klasy. To ostatnie
        zreszta nie jest autorstwem Niemcow, ale ... Anglikow; do dzisiaj istnieje
        zwrot "speak white" (mow bialo, czyli jak bialy czlowiek) - tak czy inaczej,
        sugestie ze jak ktos nie mowi jakims jezykiem jest nieukiem, sa po prostu
        glupie.
        • Gość: Szwager Re: IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.01, 23:03
          Pyrsk !

Moga sie w colkyj mocce Twoich stwierdzyn z Tobom zgodzic , ale niy we
          wszystkim . Tak do przikladu , kere wypowiedzi podwazajom "aspekt slonski"(jak
          tos szkryknol) . Mysla tysz ze w niykerych rzeczach powiniyn kozdy kerowac sie
          ino do drugego imiynnie a w niykerych niy . Uwazom ze Ballestowi niy idzie
          nic , ale to blank nic zarzucic . Mogymy tysz postowic znak rownosci miyndzy
          tym co sie odnosi do Niymcow i Slonzokow , ale niy muszymy - obie strony
          (Gorole i Hanysy) sam to czynsto gynsto miyszaly . Niy dziw sie ale tymu , jak
          i jo sie tymu niy dziwia , bo przeca ze naszyj strony (sam spotkom sie ze Twoim
          oburzyniym) Slonsk je dzisiej zolwizo dalyj traktowany jak kolonia . Niy je to
          piyrszy roz . Mysla ze cza se tu pewne rzeczy klar pedziec - my Hanysy widzymy
          to tak a Gorole inaczyj , ale Slonsk lezy dzisiej w granicach Polski i
          wiynkszosc Slonzokow (tych z dziada pradziada) niy poradzi przensc kole tego
          niy widzonc swojyj dyskryminacji , kero przejawio sie choby tym ze niy uznaje
          sie naszyj Slonskyj Narodowosci tak jak kedys sie niy uznawalo
          istniynia "mniyjszosci niymieckyj" niy ino (zresztom) na Slonsku .
          Mysla ze niyma sam synsu juzas colkyj slonskyj geszichty wyciongac na wiyrch ,
          chociaz do dzisiej w polskich szkolach , niystety sie (delikatnie godajonc)
          niykere rzeczy przemilczo - czymu ? Na koniec tych poru uwag , mysla ze
          powiniynech jeszcze roz przipomniec kozdymu z osobna i wszyskim cuzamyn do
          kupy , ze pogodac sie idzie nawet jak sie niyzno jakyjs godki , wazne ze sie
          chce . Tak tysz tolerancja juz zech spomniol a tera apeluja o dobro wola .

Pyrsk !
          • Gość: Mirek Re: IP: *.sympatico.ca 09.10.01, 03:04
            Hej Szwager! Mysle, ze jest nas tu za malo, a raczej nie kazdy punkt widzenia
            jest nalezycie reprezentowany. Ja, byly mieszkaniec Gliwic (to jest wazne! nie
            Rudy Slaskiej, czy Piekar), zdziwiony ze jakikolwiek problem narodowosciowy w
            Polsce istnieje i uczacy sie tego na forum nadajac z zamoznej Kanady. Jestes Ty
            i inni patrioci slascy siedzacy w zaciszu i dobrobycie Niemiec. Tacy jak my
            raczej nigdy na Slask juz nie wrocimy, no chyba ze na paczki. Jest duza grupa
            ludzi, ktorzy maja po wyzej dziurek od nosa napasci i wyzwisk na prawie kazdym
            temacie tylko dlatego ze urodzili, lub osiedlili na Slasku jako Polacy. Ci maja
            wieksze problemy niz angazowanie sie w rozmowe ktora do niczego nie prowadzi.
            Brakuje mi tych, ktorzy sa pniokami i nie bardzo ich interesuje awantura o
            autonomie, a to ze tacy sa wiesz z naszej rozmowy z przed paru miesiecy. Jest
            jednak roznica miedzy naszymi rozmowami wtedy i teraz; wtedy twardo mowilo sie
            ze czy Niemiec, czy Polak - Slask jest Slaski - teraz stawia sie znak rownosci
            miedzy Slasakami i Niemcami - dla mnie jest to wazny punkt. Bylbym w stanie
            zrozumiec wpis Hohora mowiacy o problemach mniejszosci niemieckiej ale w ustach
            Slasaka... Dobra wola? Prosze bardzo - wszyscy chyba zauwazyli ze dawno
            skonczyly sie uwagi o uzywaniu gwary. Zostalo to w mniejszym lub wiekszym
            stopniu zaakceptowane i jest ok. Ostatnio jednak coraz czescie pokazuja sie
            teksty niemieckie i to przytaczane przez Twoich kolegow. Na uwage Ee, Hans-
            Hanys (i to jest dla mnie zaskoczenie ze on) przytacza dwuznaczny wierszyk,
            ktory nie wyglada jak okazanie dobrej woli.
            Chce wrocic do mojego zaskoczenia ze problemy narodowosciowe Slaska istnieja.
            Moze to i wynika z tego ze historia Polski uczona na przelomie lat 60 i 70-tych
            byla nie zawsze zgodna z faktami - zgoda (dotyczylo to nie tylko stosunkow na
            Slasku!), ale jak juz pisalem, mialem mnostwo bliskich znajomych i przyjaciol
            pniokow, ktorzy nigdy nie traktowali mnie jak nasi forumowi Slasacy; oprawca,
            okupant, klawisz o obozie koncentracyjnym, itd, itp. W takiej sytuacji
            zapewnienie;

Autonomia Śląska
            Autor: Gość portalu: Johann
            Data: 18-09-2001 15:50

..." nie obawiajcie się państwo słowa "autonomia". Bo
            zapewniam, iż propopnują oni Śląsk otwarty, przyjazny,
            wielokulturowy i wielonarodowościowy"...

nie brzmi bardzo zbyt przekonywujaco.
            Mysle ze Piotlik ma duzo racji twierdzac, ze Slask powinien byc pozostawiony
            tym ktorzy tam mieszkaja i zyja, czyli prawdziwym Slasakom, niezaleznie od
            pochodzenia - ja czy Wy (bez zlosliwosci o Slasakach mieszkajacych w Niemczech)
            powinnismy sie po prostu zamknac, a przynajmniej ograniczyc uwagi do jasno
            okreslonych tytulow, a nie wrzucac niemiecki, czy "slaskie posty" na kazdym
            temacie.
            • Gość: Hartmut Re: IP: *.pppool.de 09.10.01, 10:24
              >Dobra wola? Prosze bardzo - wszyscy chyba zauwazyli ze dawno skonczyly sie uwagi o uzywaniu gwary.
              >Zostalo to w mniejszym lub wiekszym stopniu zaakceptowane i jest ok.

Hi Mirek,
              nie mam niestety dzisiaj za duzo czasu, ale w tym miejscu jedna uwag. Uwagi o uzywaniu gwary zostaly
              zaakceptowane poniewaz jedna strona przedstawila drugiej stronie (i paru krzykaczom bez argumentow)
              argumenty, ktorych nie mozna bylo zanegowac.

i to jest celem tych dyskusji. jezeli na forum przedstawiane sa "prawdy" nie majace nic z rzeczywistoscia wiele
              osob przytacza odpowiednie sprostowania. Dla wielu uczestnikow tego forum (i w nie mniejszym
              stopniu dla tych, ktorzy "prawdy" te przytaczaja w dobrej wierze) sa te dyskusje (nawet kiedy prowadzone sa
              emocjonalnie) dobrym zrodlem informacji na tematy im dotychczas nieznane (wiesz dlaczego). Niestety zawsze
              znajdzie sie grupka ludzi, ktora traktuje te "prawdy" jako prawde absolutna. Nie jest to jednak powod by nie
              przedstawic im tej innej strony. Na forum WROCLAW czytalem juz wypowiedzi osob, ktore "wygladaly w
              wiekszym stopniu poza brzeg talerza"
              jechalem kiedys poociagem z poznania do berlina. w przedziale znajdowala sie "mieszanka" miedzynarodowa.
              arab, szefowa goethe-instytut w warszawie oraz miedzy innymi pewna pani pracujaca w niemieckie firmie w
              berlinie. dopoki rozmowy prowadzone byly "o d... maryny" byla calkiem wesolo. w pewnym momencie zeszlismy
              na tematy polsko- niemieckie. padlo wiele argumentow na rozne tematy, ktore byly przez pozostalych
              uczestnikow akceptowane. tylko pani z polski przestala sie usmiechac, przyjela postawe bojowa (dobrze ze nie
              miala szabelki) i zaczela bronic pozycji, ktore wyniosla najprawdopodobniej z lekcji historii z podstawowce badz
              liceum. nie przemawialy zadne argumenty, pomimo tego, ze cala reszta byla zgodna w temacie. Mam nadzieje, ze
              po przemysleniu w spokoju pani ta skorygowala troche swoje poglady. i wlasnie ta nadzieja powoduje, ze forum
              to wykorzystywane jest do poruszania tematow, ktore dla niektorych nie zawsze sa wygodne
              • Gość: Szwager Re: IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.01, 11:57
                mysla ze niy musza wiyncyj dopisywac , bo zrobiol to juz Hartmut . Jo ino chca
                konsek wiyncyj pomarudzic i pomalkontyncic godajonc _wiyncyj tolerancji i
                wiyncyj dobryj woli i wiyncyj zrozumiynia . No dobra , chodziolo mi tysz o tyn
                problym miyndzyludzki , przeca jak juz roz szkryknolech , "do pierona , chyba
                idzie se pogodac normalnie na kozdy temat" .

P<yrsk !
    • Gość: jjj Re: Ze swastaka na plecach. IP: 9.67.96.* 08.10.01, 09:57
      nie chcialo mi sie tego czytac, ale si zmusilem
      ja ci proponuje natomiast abys zapoznal sie z bohaterami wspanialej ksiazki
      telefonicznej woj. Lubelskiego.
      jak przeczytasz to sie bedziesz cieszyl......
      • hanys_hans Re: Ze swastaka na plecach. 08.10.01, 13:32
        Gość portalu: jjj napisał(a):

> nie chcialo mi sie tego czytac, ale si zmusilem
        > ja ci proponuje natomiast abys zapoznal sie z bohaterami wspanialej ksiazki
        > telefonicznej woj. Lubelskiego.
        > jak przeczytasz to sie bedziesz cieszyl......

jjj, jjjo jjjusz kedyds´ prubowou ta ksionszka czytac´ ale po godzinie czytanio
        wszystke bochaterowie mi sie pomiyszali !!!
        • Gość: Ballest Re: Ze swastaka na plecach. IP: 10.145.112.* / 212.94.237.* 09.10.01, 12:42
          Jeszcze raz do Mirka,
          1 Dlaczego nie moge wybrac takiego artykulu, jest tutaj cenzura,. ten artykul
          specjalnie wybralem, bo ta ksiazke napisal Polak, a nie
          Slazak albo Niemiec, a w jakie mrowisko kij wlozylem , widzisz na Twej reakcji.
          2. Jak uwaznie czytasz posty, to chyba zauwazyles, ze ja wcale nie cytuje
          artykolow pisarzy
          ktorzy choc troszeczke by mogli miec stycznosc z Nazistami albo sa o to
          posadzanii
          w moich wpisach o Piastach cytowalem Polskie zrodla a ksiazka o Habsburgach
          byla wydana na Wegrzech
          3. Moje wpisy sa przewaznie w jezyku polskim, chyba , ze sa do kogos
          specjalnie skierowane
          4.Nikogo osobiscie nie obrazam , nawet mesco nigdy nie obrazilem.
          5. Autorem Swastyki nie sa Niemcy, ani Hitler , Hitler ja sobie tylko
          przywlaszczyl

Dzieki Szwager, na dole jak wejdziesz jest cos o ojcu od N.Ballestrema

http://www.2mat.com.pl/kochcice/franc.htm
          • Gość: mesco Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa IP: 62.16.172.* 09.10.01, 19:13
            Tendencje faszystowskie zaszczepione slowianskim slazakom przez propagande
            hitlerowska sa niestety wciaz jeszcze zywe i nie da ich sie w normalny sposób
            wykorzenic.
            Slazactwo kokietuje tu na forum swoja niemieckoscia uzwajac nazwa Hindenburg, czy
            tez zachwalajac Bismarcka, ale z drugiej strony zapomina o Kulturkampfie tegoz to
            Bismarcka (walka z katolicyzmem)
            Ostatnio nawet slazactwo ma tendencje do umniejszania roli Niemiec w II WS

Z postu ponizszego rezultuje tez straszna dewocja
            (autor zapomnial ze wstepowanie do SS bylo dobrowolne - to jest ta mala garstka.
            Mala garstka to 10 milionów w NSDAP)

przyklad:

•   Re: Apel do Slonzoków - wstyd!!!/Do Kasztana  adres: 217.8.188.*
                                        Gość portalu: pips   08-10-2001 17:32 odpowiedz na
            list  odpowiedz cytując

Kasztan, trocha faktów:
            Nie boło gorszych i lepszych odcinkow frontu. Kozdy szoł tam kaj go ciepli. Niy
            boło tyż typowo ślonskich oddziałow we Wehrmachcie, to niy możesz
            A na koniec napisza, ze 80 mln niemców niy bola odpowiedzialno za 2 wojna
            światowa. Tych odpowiedzialnych tyż boła yno garstka, dokładnie tak jak
            Poloków, co Ślonsk gnymbieli. A reszta Poloków ich popiyrała.

Boja sie Boga, Kasztan, ani niy wiysz jak się go
            boja......
            • ballest Re: Swastyka symbol slazactwa napisany na ich plecach przez ...... 09.10.01, 21:42
              Czy slepota zawsze cecha nienawisci byla ?????????????????????
            • hanys_hans Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa 09.10.01, 22:12
              Gość portalu: mesco napisał(a):

> Tendencje faszystowskie zaszczepione slowianskim slazakom przez propagande
              > hitlerowska sa niestety wciaz jeszcze zywe i nie da ich sie w normalny sposób
              > wykorzenic.
              > Slazactwo kokietuje tu na forum swoja niemieckoscia uzwajac nazwa Hindenburg....

Hi! How are you?

I send you this file in order to have your advice

See you later. Thanks

przyklad:

Re: Nazwy miast
              Autor: Gość portalu: mesco
              Data: 09-10-2001 19:27 adres: 62.16.172.*
              Gość portalu: mesco napisał(a):

Poprawna nazwa to Hindenburg!

------------------------------------

mesco mosz skleroza abo rozdwojynie jaz´ni ? ? ?
              • waldemar123 Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa 09.10.01, 23:30
                Niemcy zamordowali w czasie II WS c.5 571 300 Żydów a są odpowiedzialni za
                śmierć 27 000 000 ludzi.(za N. Davies). Oczywiście zrobiła to garstka SS-manów.
                Ilu ich było?, dwóch, trzech a może więcej. Zresztą to nie Niemcy, to Hitler a
                on był przecież Żydem...
                Ciągle powołujecie się na "prawdziwą historię", której negacją jest ta uczona w
                szkołach polskich. Przecież wyście do żadnych szkół nie chodzili to skąd
                możecie wiedzieć? Przynajmniej po poziomie waszych wypowiedzi nie widać abyście
                chodzili...Ja już raz prosiłem o żródła skąd czerpiecie te wasze mądrości i nie
                uzyskałem żadnej odpowiedzi. Tylko nie mówcie, że ten kolo z FAZ to wasz jedyny
                autorytet.
                Co do zachowania Polaków (odmiennego niż Polek) to faktycznie jest okropne, nie
                wiem jednak czemu "oprócz Polek". Jednak i Wasze zachowanie pozostawia wiele do
                życzenia, samokrytyka -odrażająca rzecz.
                Jeśli chodzi zaś o tzw."narodowość Śląską" to prosze mi podać skąd zaczerpnięty
                jest ten termin, bo chyba nie z niemieckich encyklopedii. A poza tym jak tam z
                narodowością bawarską, też maja w Niemczech przywileje przysługujące
                mniejszościom narodowościowym i korzystają z innych progów wyborczych?
                Ja proponuję autonomię dla Gliwic, bo czuję że jestem narodowości gliwickiej,
                mimo że mój kolega (narodowości Góralskiej) mi odradza podejmowania takich
                inicjatyw. Nie wiem co zresztą na to narody Mazowiecki i Małopolski, a jak też
                będą chcieli autonomi...
                Co do konfliktów hanysów z gorolami to przypominają mi konflikty między
                kibicami Piasta Gliwice i Górnika Zabrze. Jak ktoś szuka zadymy to zawsze ją
                znajdzie. Poza tym klarownie określony wróg, choćby wymaginowany jest zawsze
                łatwiejszy do zaakceptowania. Niektórzy ludzie zaś mają istotną potrzebę
                posiadania takiego wroga. (Przykład Osana B. L.)
                Ja z poglądami panów ziomków nie dlatego się nie zgadzam, że jak podają są
                Ślązakami lecz dlatego, że pie....
                Kreują się na osoby tolerancyjne i wykształcone, zarzucając nas nazistowsko-
                rasistowską propagandą związku wypędzonych pisaną językiem Alego.
                Ciągle mówią o prawdziwej historii lecz nigdy do niej nie zaglądają.
                Teraz się obrażają o te swastyki, które nie dawno tak chętnie nosili...może
                zresztą wcale nie, może to tylko nas tak w szkole głupio uczyli?
                Mi się wydaje, że to efekty wykańczającej pracy w polskich obozach
                koncentracyjnych...Sami jesteśmy sobie winni, trzeba było na te biedne Niemcy
                napadać?

• Gość: Troll Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa IP: *.pppool.de 10.10.01, 21:33
                  No, coz ja tu widze Waldemar123 podzegacz zaczyna teraz byc "historykiem"
                  nieukiem.

Tu pare przykladow swiadczacych o elokwencji w temacie naszego tu
                  Waldemara123:

>Na terenach co niegdys nalezaly do Reichu
                  >mieszka zbyt duzo Polaków, aby ich automatycznie obywatelami niemiec zrobic.
                  Cos nie doczytales, albo sie nie douczyles!
                  Zaden Polak, ktory przyjechal i osiedlil sie na terenach Niemiec Wschodnich nie ma
                  jakiegokolwiek prawa do obywatelstwa niemieckiego. Widze, ze bajka z czasow jak
                  na Polske napadaly "zaplute karly reakcji" dalej cieszy sie powodzeniem wsrod
                  polskich nieukow i klamcow.

>Chyba Slazaków a nie Niemców. Chyba, ze mówisz o tych co ich tu specjalnie na
                  >plebiscyt wyslano.
                  Dla naszego specjalisty "historyka" Niemcy na Slasku pojawili sie dopiero w czasie
                  plebiscytu, Panowie brawo dla znawcy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>Niemcy zamordowali w czasie II WS c.5 571 300 Zydów (za N. Davies).
                  Uwaga nasz "specjalista" zaczyna cytowac zrodla!!!
                  Pan Davies liczyl chyba osobiscie, jezeli podaje liczby pomordowanych Zydow z
                  dokladnoscia do 0,002%. Kazdy wie, ze takie dane sa szacowane, np, w Oswiecimiu
                  co pare lat zmieniana byla tablica informujaca o ilosci pomordowanych ludzi w
                  tym obozie. Podawane takich liczb z taka dokladnoscia niezadobrze swadczy o
                  rzetelnosci informacji tego pana Daviesa.

Alez naprawde ujoles nas tu twoimi zrodlami i wiadomosciami,
                  Baw nas dalej twoim nieuctwem!!!!
                  • Gość: Ballest Re: Swastyka albo do czego Slazaka porownac IP: 62.67.72.* 11.10.01, 06:14
                    Waldi, a znasz bajke o lapankach , napisz nam jak sie odbywaly , albo lepiej
                    jak cie na lekcji historii uczyli.
                  • Gość: bn Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa IP: *.proxy.aol.com 11.10.01, 20:32

> No, coz ja tu widze Waldemar123 podzegacz zaczyna teraz byc "historykiem"
                    > nieukiem.
                    >
                    > Tu pare przykladow swiadczacych o elokwencji w temacie naszego tu
                    > Waldemara123:
                    >
                    > >Na terenach co niegdys nalezaly do Reichu
                    > >mieszka zbyt duzo Polaków, aby ich automatycznie obywatelami niemiec zrobic
                    > .
                    > Cos nie doczytales, albo sie nie douczyles!
                    > Zaden Polak, ktory przyjechal i osiedlil sie na terenach Niemiec Wschodnich nie
                    > ma
                    > jakiegokolwiek prawa do obywatelstwa niemieckiego. Widze, ze bajka z czasow jak
                    >
                    > na Polske napadaly "zaplute karly reakcji" dalej cieszy sie powodzeniem wsrod
                    > polskich nieukow i klamcow.
                    >
                    > >Chyba Slazaków a nie Niemców. Chyba, ze mówisz o tych co ich tu specjalnie
                    > na
                    > >plebiscyt wyslano.
                    > Dla naszego specjalisty "historyka" Niemcy na Slasku pojawili sie dopiero w cza
                    > sie
                    > plebiscytu, Panowie brawo dla znawcy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    >
                    > Podawane takich liczb z taka dokladnoscia niezadobrze swadczy o
                    > rzetelnosci informacji tego pana Daviesa.
                    >
                    > Alez naprawde ujoles nas tu twoimi zrodlami i wiadomosciami,
                    > Baw nas dalej twoim nieuctwem!!!!

Troll, intelektualisto wyksztalcony na lekturze "Bild - Zeitung" podaj zrodla, z
                    ktorych ty korzystasz.
                    • Gość: mesco Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa IP: 62.16.172.* 11.10.01, 22:08
                      Slazactwo czerpie swoje wiadomosci przede wszystkim z Bilda i z telewizji. Jka
                      sie cytuje materialy zródlowe to zaraz naraza sie krytyce narodu slaskiego.
                      Davis jest Anglikiem, czyli przeciwnikiem w oczach faszyzujacych slazaków!
                      Dokladnie to wiem bo bylem na kilkunastu spotkaniach mieszkajac jeszcze w
                      Kolonii. Spotkania te odbywaly sie u ziomkostw.
                      Niemiecki historyk który powiedzial ze Polska sie wykrwawila ludnoscia w czasie
                      II WS zostal wygwizdany.Przyklady moge tu pomnozyc.
                      Z postów tutaj wynika to samo! Stad tez sie bierze moja krytyka. Slazak
                      krytykuje, ale sam ma wiedzy historycznej nie wiele wiecej niz Kroll.

• Gość: Lebioda Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.01, 23:24
                        Jak on je Anglikym to jo je Chinczykym - a o Walijczykach zes slyszol pamponiu
                        puklaty ?!
                        • waldemar123 Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa 12.10.01, 10:42
                          To wszystko co masz do powiedzenia w tej sprawie. Bardzo dziękujemy!
                          Chińczyku!
                  • waldemar123 Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa 12.10.01, 10:38

> No, coz ja tu widze Waldemar123 podzegacz zaczyna teraz byc "historykiem"
                    > nieukiem.------------------Takie słowa w twoich ustach to komplement
                    >
                    > Tu pare przykladow swiadczacych o elokwencji w temacie naszego tu
                    > Waldemara123:----------------Te pare przykładów świadczy, że ty paru prostych
                    słów nie rozumiesz a co dopiero jakieś bardziej skomplikowane teksty!
                    >
                    > >Na terenach co niegdys nalezaly do Reichu
                    > >mieszka zbyt duzo Polaków, aby ich automatycznie obywatelami niemiec zrobic
                    > .
                    > Cos nie doczytales, albo sie nie douczyles!
                    > Zaden Polak, ktory przyjechal i osiedlil sie na terenach Niemiec Wschodnich nie
                    > ma
                    > jakiegokolwiek prawa do obywatelstwa niemieckiego. Widze, ze bajka z czasow jak
                    >
                    > na Polske napadaly "zaplute karly reakcji" dalej cieszy sie powodzeniem wsrod
                    > polskich nieukow i klamcoW------------------------------------kogo ty cytujesz?
                    chyba siebie. Jak nie rozumiesz tekstu to go nie komentuj. Broszurki neonazistów
                    są pewnie pisane bardziej przystępnie dla takich jak ty analfabetów.
                    >
                    > >Chyba Slazaków a nie Niemców. Chyba, ze mówisz o tych co ich tu specjalnie
                    > na
                    > >plebiscyt wyslano.
                    > Dla naszego specjalisty "historyka" Niemcy na Slasku pojawili sie dopiero w cza
                    > sie
                    > plebiscytu, Panowie brawo dla znawcy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!---------------------
                    -------Ty jesteś tak niekumaty, że właściwie merytoryczna dyskusja jest
                    niemożliwa. Dlatego ci jej oszczędzę. Idź na spotkanie, tam ci ziomki powiedzą
                    jak było.
                    >
                    > >Niemcy zamordowali w czasie II WS c.5 571 300 Zydów (za N. Davies).
                    > Uwaga nasz "specjalista" zaczyna cytowac zrodla!!!
                    > Pan Davies liczyl chyba osobiscie, jezeli podaje liczby pomordowanych Zydow z
                    > dokladnoscia do 0,002%. Kazdy wie, ze takie dane sa szacowane, np, w Oswiecimiu
                    >
                    > co pare lat zmieniana byla tablica informujaca o ilosci pomordowanych ludzi w
                    > tym obozie. Podawane takich liczb z taka dokladnoscia niezadobrze swadczy o
                    > rzetelnosci informacji tego pana Daviesa.-----------------jasne to też jest
                    nieuk i historyczny kłamca.
                    Bo ty co 2 klasy z trudem skończyłeś ,akurat na historii się znasz. Naucz się
                    czytać a potem będziesz paplał.

> Alez naprawde ujoles nas tu twoimi zrodlami i wiadomosciami,
                    > Baw nas dalej twoim nieuctwem!!!!

-------------------------------------------------------------Idź do szkoły, tam
                    to się pewnie dopiero ubawisz.

-----------Was ? to was jest więcej? Takich śmiesznych, głupich, małych trolli?

• waldemar123 Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta 12.10.01, 10:49
                      do ballesta
                      Łapanek nie było to tylko tak w polskich szkołach uczą. Wam natomiast na
                      spotkaniach wypędzonych nie mówili.
                      Ale poczekaj może jeszcze powiedzą jak Polacy Niemców łapali i w tych wszyskich
                      wymienianych przez was obozach ich trzymali.
                      balast
                      A odrobiłeś już zadanie domowe i wychodowałeś wąsy?
                      • Gość: Ballest Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.67.168.75.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 12.10.01, 21:48
                        Naprawde nie wiem o co Tobie teraz chodzi?
                        Mnie nauczycielka historii uczyla, (100% prawda) . ze Niemcy zamkneli ulice i
                        wszytkich do obozu koncentracyjnego wywiezli.Dobrze , ze moj ojciec mnie juz
                        wczesniej opamietal , to ja moglem ja uswiadomic i o dziwo naraz ona tez prawde
                        wiedziala, ku zdziwieniu wszystkich innych uczniow.
                        • Gość: Hartmut Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.pppool.de 12.10.01, 21:55
                          Ballest, to niy mol synsu. jeszcze troch i bydzie godol, ze w jedwabnym to tyz niymcy. zatrzimol se na poziomie
                          zawodowki i tak mu zostalo. wierza, ze przidom czasy ze im se trocha oswieci. trza odczekac
                          • Gość: Ballest Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.67.168.75.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 12.10.01, 22:23
                            Hartmut, jou chcam tylko troszylinka prowdy na wierch przyniesc
                            , nic wiyncy.
                            Jou to poznou w szkole jak to bolo.
                            MUSZAM ALE PRZYZNAC ZE MOI POLSCY KOLEDZY ZAWSZE BYLI DO MNIE W PORZADKU i
                            nawet sie cieszyli , ze nasza historyczka mnie racje dala.
                            • waldemar123 Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta 12.10.01, 23:23
                              Drogi Balaście możesz mnie również wpisać na listę Twoich kolegów. Ja nie
                              jestem Twoim wrogiem. Mimo, że mamy inne zdanie na pewne tematy ja z tego
                              powodu nie bedę Ci ubliżał. Powiedz tylko proszę co twoja nauczycielka takiego
                              wam powiedziała, a wcześniej "Twój ojciec Cię uświadomił".
                              A tak poza tym Ty chodziłeś do szkoły w Polsce?
                              Bo często i gęsto mówicie, że w polskich szkołach mówią nie prawdę a w innych
                              TAK-prawdę. Czy również do innych szkół uczęszczałeś? Jak tak to gdzie i do
                              jakich?
                              Bo ja miałem do czynienia z niemieckimi podręcznikami i niczego zbliżonego
                              do "Waszej jedynej prawdy" nie znalazłem. Może więc słabo się przykładałem...
                              Mam wszelako nadzieję, że jak następnym razem będziecie opowiadać o naszej
                              wspólnej historii to ze wskazaniem tejże źródeł.
                              Pozdrawiam - znienawidzony Waldi-agent UOP, podżegacz czy nawet podrzegacz,
                              nieuk i takie tam inne....

• Gość: Ballest Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.67.140.17.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 13.10.01, 05:40
                                Z tym nie mam probemu,
                                Profesorka (mgr.Towarnicka) uczyla ze Niemcy robili lapanki i zamykali ulice i
                                wszyskich zlapanych do obozow koncentracyjnych wywozili.
                                Ja ale znalem prawde i zaczalem pytaniami "borowac" no to ona nie wszystkich
                                lapali tylko tych co ausweisu nie mieli, ja sie dalej pytalem , a kto nie mial
                                ausweisu, ja ten kogo szukali , a kogogo szukali, no ludzi co byli w A.K .
                                AL.albo zydow, no to wkoncu ilu po takiej lapance bylo zamknietych , odp.
                                profesorki , napewno paru.
                                To sie obalisz , co , to byla tez manipulacja, bo ona od samego poczatku
                                wiedziala , do czego lapanki sluzyly.
                                • Gość: Troll do bn IP: *.pppool.de 13.10.01, 12:10
                                  Bn, czy tez bonner ty jestes powoli nudny z tym Bildem, przez te cztery miesiace
                                  mogles wymyslic cos nowego.

Bonner na Forum _Informacje, temat: "W Polsce dalej swietuje sie pamiec
                                  mordercow Powstan Slaskich"(473)
                                  03-06-2001
                                  > przeciez widac golym okiem, ze jeszcze debil
                                  >zadnej ksiazki w zyciu nie przeczytal, czasem podpis pod zdjeciem w bildzie, o
                                  >ile nie byl za dlugi.
                                  07-06-2001
                                  >Troll przestan bredzic i wroc do lektury Bilda. Cala reszta jest dla ciebie za
                                  >trudna cieciu malinowy.

Mnie jednak najbardziej rozczarowales tym, ze tak jak reszta takich pajacow
                                  opusciles waszego rodaka jak byl w tarapatach. Jak mu dobrze szlo byliscie
                                  wszyscy, a potem ogon miedzy nogi i spierdalaj!!!!
                                  Gosc mial jednak na tyle przwzwoitosci i sie przyznal, ze byl niedoinformowany i
                                  glupoty pisal!!!(Hut ab)

Ty bn chcesz, zebym tobie zrodla podal, ty?
                                  Tobie podac jakies zrodlo to tak jakby perly przed swinie rzucac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: Troll do nieuka IP: *.pppool.de 13.10.01, 12:17
                                    No coz koles jak to z tymi faktami i zrodlami???
                                    Napisales pare bajek, podales jakies liczby i co ma to swiadczyc o twojej wiedzy i
                                    elokwencji?
                                    Brawo, co ja sie dowiaduje nasz nieuk czyta podreczniki szkolne.
                                    Ty jestes naprawde zalosny, co mamy tu dyskutowac na poziomie podrecznikow
                                    szkolnych???
                                    Szkoda, ze zakonczyles edukacje w dziedzinie histori na tym poziomie.

Ach i jeszcze cos.
                                    Tak pan Davies wypisuje brednie, jezeli cos takigo naprawde napisal.!!!!!!!!!!!
                                    Jakby podal ok.5mln, 5,5mln czy tez 6mln to nie mial bym z tym problemu, ale 5
                                    571 300 to wybacz!

.
                                  • Gość: bn Re: do bn IP: *.proxy.aol.com 13.10.01, 12:50
                                    Gość portalu: Proll napisał(a):

> Bn, czy tez bonner ty jestes powoli nudny z tym Bildem, przez te cztery miesiac
                                    > e
                                    > mogles wymyslic cos nowego.

Ja nic nie chce wymyslac, stwierdzam tylko fakty.

> Tobie podac jakies zrodlo to tak jakby perly przed swinie rzucac!!!!!!!!!!!!!!!
                                    > !!!!!!!!!!!!!!

Proll, nie wykrecaj sie, nie masz zadnych zrodel .

• Gość: mesco Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.ub.uni-leipzig.de 13.10.01, 12:41
                                  Moje komentarze w tekscie

----
                                  Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Z tym nie mam probemu,
                                  > Profesorka (mgr.Towarnicka) uczyla ze Niemcy robili lapanki i zamykali ulice i
                                  > wszyskich zlapanych do obozow koncentracyjnych wywozili.
                                  --------
                                  co jest oczywiscie nieprawda. Polacy robili lapanki na SSmanów i wywozili ich na Majdanek.
                                  Za wyglaszanie czegos takiego grozi w Niemczech kara do 5 lat wiezienia.
                                  --------

> Ja ale znalem prawde i zaczalem pytaniami "borowac" no to ona nie wszystkich
                                  > lapali tylko tych co ausweisu nie mieli, ja sie dalej pytalem , a kto nie mial
                                  > ausweisu, ja ten kogo szukali , a kogogo szukali, no ludzi co byli w A.K .
                                  > AL.albo zydow, no to wkoncu ilu po takiej lapance bylo zamknietych , odp.
                                  > profesorki , napewno paru.
                                  > To sie obalisz , co , to byla tez manipulacja, bo ona od samego poczatku
                                  > wiedziala , do czego lapanki sluzyly.
                                  ----
                                  Ballest znal prawde w wieku lat 13. Ballest przeprowadzal juz wówczas kwerende w archiwach i czytal
                                  materialy zródlowe znajdujace sie w moskiewskich archiwach.
                                  Ballest w wieku lat 14 zalatwil werbalnie towarz<szke Towarnicka, szkolona w Moskwie, po to by
                                  szkalowac Slazaków i uczciwych SS-manów pobierajacych w Niemczech renty.
                                  (KObieta wyhlaszala to, co sie uczyla na studiach. Mówiac cos innego stracila by prace. Mozliwosci
                                  wyjazdu do Niemiec Polacy nie mieli).

Ballestowi jednak trzeba przyznac, ze jednka uznal to ze Zydów lapali. Jest to bardzo wzruszajace.
                                  Mam nadzieje ze temat ten jest tez poruszany na zebraniach ziomkowskich.
                                  • Gość: Ballest Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.67.140.46.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 13.10.01, 13:34
                                    Ty ale znasz slowo Kapo z alemanskiego, (Alemania= Badenia, Alzacja,
                                    Szwajcaria) znaczy przetlumaczono Vorarbeiter, kto nim byl w Majdanku i
                                    Oswiecimiu.Widziales ten francuski film , zabroniony w Polsce.
                                    • Gość: mesco Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.ub.uni-leipzig.de 13.10.01, 14:31
                                      i tu durniu sie zdradziles. Twoje informacje pobierasz z filmów. Film jest wizualna metoda propgandy i
                                      ma za cel wzbudzanie emocji.
                                      Film byl zabroniony w PRL, ale nie w Polsce.
                                      Byl on wyswietlany w germanskim DDRze?
                                      Czesc ludzi byla rzeczywiscie Kapo, nie ma co ukrywac, wten sposób to nawet Zydzi byli przestepcami
                                      wojennymi co w tym francuskim filmie oczywiscie nie pokazano.
                                      Zapomniales dodac durniu, ze te obozy koncentracyjne nie zalozyli Polacy.

i
                                      Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Ty ale znasz slowo Kapo z alemanskiego, (Alemania= Badenia, Alzacja,
                                      > Szwajcaria) znaczy przetlumaczono Vorarbeiter, kto nim byl w Majdanku i
                                      > Oswiecimiu.Widziales ten francuski film , zabroniony w Polsce.

• Gość: mesco Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.ub.uni-leipzig.de 13.10.01, 14:53
                                        zapomnialem dodac.

Czy byl w tym francuskim filmie wymieniony Salomon Morel, oprawca z Lambinowic?
                                        Prokurtaura w Nieczech wszczela sledztwo w tej sprawie juz w latach 1960ych. Czyli autorom tego filmu
                                        bylo to znane.
                                        • Gość: mesco Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.01, 16:23
                                          mesco , ty i Schönhuber to je ta samo persona , also wiyncyj niy czya mi sam
                                          godac
                                          • Gość: Obrzida Re: Swastyka ulubiony symbol slazactwa i ballesta IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.01, 22:12

Maly mesco. Ty latarnio moja!
                                            Ty nauczycielu moj jedyny!
                                            Dlaczego ja zawsze mialem cie za gnoja,
                                            Ktoremu sloma sterczy z pierzyny?
                                            Ty oswiecasz mnie swa pojetnoscia.
                                            Twoj rozum lepszy niz Einsteina.
                                            Tylko dlaczego czasem mowisz tak glosno
                                            I dlaczego gownem smierdzi twoja ostoja?
    • Gość: waldemar123 Re: Ze swastaka na plecach. IP: *.centrum.gliwice.pl 15.10.01, 13:48
      To wszystko co masz do powiedzenia Obrzigańcu? Jak tak to spr.

Widze Troll, że tobie podręczniki i szkoła kojarzy się tylko z podstawówką, to
      wszystko wyjaśnia.
      Ty do poziomu podręczników sie nie zniżasz. Wiesz, że i potem też korzysta się
      z podręczników? Dla ciebie jednak podręcznik to ten do "środowiska" z
      jaszczurką i z kwiatkiem. Spytaj się Balasta nawet oni w ziomkostwie z takowych
      korzystają tyle, że ze swastyką.
      Nie wiem zresztą czemu ja zniżam się do twojego poziomu, bardziej efektywną
      dyskusję mógłbym prowadzić z moim psem.
      • Gość: Dieter Re: Ze swastaka na plecach. IP: 194.123.163.* 15.10.01, 13:52
        nie musiales sie znizac - twoj poziom pokazales
        otiwerajac watki na tym forum
        • waldemar123 Re: Ze swastaka na plecach. 15.10.01, 14:03
          nie chciałem ziomków po całym necie szukać a wiem co ich rajcuje...
          • Gość: Ballest Re: do dyletantow IP: *.67.145.97.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 15.10.01, 20:30
            Dieter,
            Brak argumentow!!! a wiec traca etykiete (slina przyklejona) i zaczynaja
            wulgarnie.
            Oczekiwales cos innego.
            Dzisiaj odprowadzilem pewna panie z Wroclawia (ale kulturalna) , zreszte jak
            wszystkie z Polski, to mi powiedziala , ze bym z nia nie rozmawial tak glosno
            po polsku bo sie wstydzi.Ja sie nie wstydze ze umiem po POLSKU.
            • waldemar123 Re: do dyletantow 15.10.01, 23:17
              Argumenty to można przedstawiać osobie, co do której zachodzi
              prawdopodobieństwo, że je zrozumie. Jeśli jednak ktoś uważa, że czytanie
              czegokolwiek szkodzi to tym różni się od mojego czworonoga, że się tym chwali.
            • Gość: Dieter Re: do dyletantow IP: 194.123.163.* 16.10.01, 10:03
              jol tyz ni - w razie czygo zawsze idzie powiedziec, ze
              to yno fremdspracha... gorzi jak tygo niy umiesz -
              wtedy tyz by jol sie wstydziol
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka