15.10.06, 19:57
posłuchajcie szanowni krytycy obecnej władzy, w dużej (przynajmniej
teoretycznie) liczbie piszący na tym forum

nawet najbardziej leniwy czytelnik forum przeczytał już tyle o tym jaka
obecna władza jest fatalna, że pewnie już jest przekonany
i ten czytelnik chciałby się dowiedzieć na kogo w takim razie powinien
głosować

uznajcie, że połowa waszej misji (odsunięcie obecnej władzy od władzy) już
została wykonana - i przedstawcie jakieś sensowne kandydatury z sensownymi
programami (tylko błagam bez haseł w stylu "każdemu zapewnimy mieszkanie,
pracę i jeszcze żeby był zdrowy i pękny")

zaczynajcie
Obserwuj wątek
    • Gość: jjb Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 20:48
      nie bądź naiwna, meg, nie licz na konkrety po tej stronie ;)
      • soso3 Re: Kampania 15.10.06, 21:17
        Łopatologia postów kampanijnych jest tak ordynarna, że az sie płakać chce. Jako
        potencjalny wyborca (choć akurat nie w tym mieście) jestem tym zdegustowany -
        poprostu odechciewa się ... nawet papieża zaprzęgli ...
        Wstyd
        • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 15.10.06, 22:55
          soso3 napisał:
          > Jako potencjalny wyborca (choć akurat nie w tym mieście)

A skąd ty właściwie jesteś? Czy nie z Rybnika przypadkiem?
          • soso3 Re: Kampania 16.10.06, 08:13
            Dlaczego myslisz, że jestem z Rybnika?
            • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 16.10.06, 22:38
              soso3 napisał:
              > Dlaczego myslisz, że jestem z Rybnika?

Bo znam jednego gostka, który mieszka w Rybniku, a o Gliwice "troszczy się"
              zawodowo.
        • Gość: ktucha Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 02:13
          No wlasnie, ZF akurat teraz kamien wmurowuje, robiac sobie w ten sposob kampanie.
    • Gość: ZyF Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 02:15
      Bardzo konkretny w tresci jest bilbord Frankiewicza. Idz na ulice i poczytaj sobie.
    • Gość: gliwiczanin Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 02:48
      Odsuniecie od wladzy obecnej ekipy jest juz wystarczajacym programem. Reszta
      pojdzie gladko. Odsuniecie od wladzy tej ekipy jest warunkiem koniecznym
      przeprowadzenia jakichkolwiek pozytywnych zmian.
      • meg_s Re: Kampania 16.10.06, 03:59
        Gość portalu: gliwiczanin napisał(a):
        > Odsuniecie od wladzy obecnej ekipy jest juz wystarczajacym programem. Reszta
        > pojdzie gladko.

kompletna bzdura - jeżeli to wszystko "w temacie" programu to faktycznie mamy
        problem

> Odsuniecie od wladzy tej ekipy jest warunkiem koniecznym
        > przeprowadzenia jakichkolwiek pozytywnych zmian

z tym mogę się zgodzić, ale konkretnie - jakich zmian ?? PROGRAM poproszę
        i kandydatów poproszę
        • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 10:14
          Załapałaś się na etat w Urzędzie, czy na dotację do stowarzyszenia ?
          • meg_s Re: Kampania 16.10.06, 16:04
            podwójne pudło - ciekawa jestem jak Twój analityczny umysł doszedł to takiej
            konkluzji ;) - wszak wyraźnie pisałam, że nie jestem zwolennicznniczką obecnej
            władzy
            • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 17:36
              :)

Przemówiłaś językiem Mieszka i pozostałych klakierów Frankiewicza - "pokażcie mi
              innych kandydatów i ich programy", tak jakby oni mieli jakikolwiek program, mają
              jeden: "utrzymać się przy korycie za wszelką cenę", bo nic innego nieudaczniki
              nie potrafią.
              Skoro jednak deklarujesz się po właściwej stronie, to przepraszam ;)
              • meg_s Re: Kampania 16.10.06, 19:10
                bo jak na razie mamy do czynienia jedynie z kampanią negatywną - ze wszystkich
                stron, a marzyłoby się ......
                • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 16.10.06, 22:50
                  meg_s napisała:
                  > bo jak na razie mamy do czynienia jedynie z kampanią negatywną - ze
                  > wszystkich stron, a marzyłoby się ......

Marzyłoby się... Ale tak jak niektórym Gliwiczanom skończył się nagle sen o
                  społeczeństwie obywatelskim i demokracji, tak nie ma co marzyć o uczciwej
                  kampanii wyborczej i "walce" na argumenty pomiędzy rządzacymi a opozycją. To
                  jest smutna rzeczywistość. Władza od lat robi sobie bezpłatną kampanię wyborczą
                  na okrągło - gazety prześcigają się w publikacji panegiryków. Przeciwników
                  ośmiesza się i deprecjonuje, każdy powód jest dobry. Nie ma się co dziwić
                  zniechęceniu, z jednej strony, a desperacji z drugiej.

Nie dlatego opozycja ma na samym starcie mniejsze szanse, ze jest głupia i
                  niekompetentna, tylko dlatego, że jest przeciwko niej skierowana cała potężna
                  machina specjalistów od wizerunku (korzystnego wizerunku władzy i jej pomysłów
                  i jak najgorszego wizerunku każdego, kto ma inne zdanie).

• myha1 Re: Kampania 16.10.06, 19:17
                stasiek17 napisał:
                > Skoro jednak deklarujesz się po właściwej stronie,

;)
                po właściwej , czyli...?

jak na razie , to nie ma żadnej właściwej , bądź nie....
                może wreszcie wymienisz konkretnego kontrkandydata i będziesz uzasadniał jego
                kandydature :)
                • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 20:54
                  Właściwa strona, to ci którzy na Frankiewicza głosu nie dadzą. Po nim nawet jak
                  małpe wybiorą, to miasto zacznie się wreszcie rozwijać. Jak nie chcesz zmarnować
                  swojego głosu, to daj go komukolwiek innemu ;)
                  • Gość: ZyF Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 20:55
                    >Właściwa strona, to ci którzy na Frankiewicza głosu nie dadzą. Po nim nawet jak
                    >małpe wybiorą, to miasto zacznie się wreszcie rozwijać. Jak nie chcesz zmarnować
                    >swojego głosu, to daj go komukolwiek innemu ;)

Dokladnie tak!
                    • myha1 Re: Kampania 16.10.06, 20:59
                      Gość portalu: ZyF napisał(a):

> >Właściwa strona, to ci którzy na Frankiewicza głosu nie dadzą. Po nim nawe
                      > t jak
                      > >małpe wybiorą, to miasto zacznie się wreszcie rozwijać. Jak nie chcesz zma
                      > rnować
                      > >swojego głosu, to daj go komukolwiek innemu ;)
                      >
                      > Dokladnie tak!

;))
                      to demagogia , drodzy panowie ....wyjawcie wreszcie Waszego czarnego konia ...
                      • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 21:04
                        Spokojnie, wszystko w swoim czasie i gdzie ty tu widzisz demagogie?
                        • myha1 Re: Kampania 16.10.06, 21:07
                          stasiek17 napisał:

> Spokojnie, wszystko w swoim czasie i gdzie ty tu widzisz demagogie?

stasiu...żeby Ci tego czasu nie zabrakło ;)))

a demagogia?...jak to gdzie ?...jeśli mówię , że ktos nie umie czegoś zrobić,
                          to należy powiedzieć kto i jak zrobi to lepiej , to oczywiste :)
                          • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 21:15
                            myha1 napisała:

> stasiek17 napisał:

>
                            > a demagogia?...jak to gdzie ?...jeśli mówię , że ktos nie umie czegoś zrobić,
                            > to należy powiedzieć kto i jak zrobi to lepiej , to oczywiste :)

przecież pisałem, że nawet małpa lepiej sobie poradzi ;)
                  • bartoszcze Re: Kampania 17.10.06, 01:08
                    stasiek17 napisał:

> Właściwa strona, to ci którzy na Frankiewicza głosu nie dadzą. Po nim nawet jak
                    > małpe wybiorą, to miasto zacznie się wreszcie rozwijać.

Tjaaa.
                    To aktualna władza murem stoi i zapiera się, byle się nie rozwijało?
                    Proszę mnie nie rozśmieszać..

PS. Jako mieszkaniec stolycy województwa uprzejmie zwracam uwagę, że z ZF
                    powiązań żadnych nie posiadam. I osobiście mi wali, czy go wywalicie, czy nie,
                    ale w 100% zgadzam się z Meg, że poza hasłem "ZF musi odejść" to konkretu zero.
                    • Gość: partja Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 03:28
                      >Tjaaa.
                      >To aktualna władza murem stoi i zapiera się, byle się nie rozwijało?
                      >Proszę mnie nie rozśmieszać..
                      Dokladnie wlasnie tak i dla Gliwiczan to nie jest smieszne.

>I osobiście mi wali, czy go wywalicie, czy nie,
                      >ale w 100% zgadzam się z Meg, że poza hasłem "ZF musi odejść" to konkretu zero.
                      Konkretow mnostwo ma ZF na swoich bilbordach. W zasadzie same konkrety.
                      Warunkiem zeby to miasto na reszcie zaczelo sie rozwijac, a nie popadalo w
                      ruine, jest wlasnie odsuniecie od wladzy ZF. To wlasnie ten facet nie ma
                      kompletnie zadnej wizji Gliwic, a rzadzi nimi juz przeszlo 13 lat! W tych
                      wyborach mowi, dajcie mi jeszcze 4 lata, a zrobie w Gliwicach sielanke. Na
                      oklamywaniu jedzie zreszta przy kazdych wyborach, Koronnym jego haslem jest
                      wyprowadzienie tirow z miasta i reorganizacja ruchu. Miejmy nadzieje, ze nikt
                      nie da sie juz na to nabrac. Podstawowa zaleta zmiany prezydenta bedzie
                      rozerwanie istniejacych ukladow!
                      • bartoszcze Re: Kampania 17.10.06, 14:47
                        Gość portalu: partja napisał(a):

> Warunkiem zeby to miasto na reszcie zaczelo sie rozwijac, a nie popadalo w
                        > ruine, jest wlasnie odsuniecie od wladzy ZF. To wlasnie ten facet nie ma
                        > kompletnie zadnej wizji Gliwic, a rzadzi nimi juz przeszlo 13 lat! W tych
                        > wyborach mowi, dajcie mi jeszcze 4 lata, a zrobie w Gliwicach sielanke.

To dziwne, ale z ust przeciwników ZF słyszę dokładnie to samo co mówi ZF -
                        dajcie nam władzę a zrobimy sielankę:))
                        Mówiąc szczerze - jakbym miał taki wybór, jak fatalny (podobno - bo nie mam
                        własnego zdania) ZF i jego przeciwnicy ograniczający się do hasła "ZF musi
                        odejść, a wtedy wszystko jak czarodziejską różdżką" - to chyba zostałbym w domu
                        na wybory. Zresztą i tak nie wiem, czy nie zostanę, bo Uszotek nie ma żadnej
                        konkurencji.
                        • sss9 Re: Kampania 17.10.06, 14:51
                          pewien burak też latami powtarzał o Balcerowiczu, że ten musi odejść. już mu
                          przeszło, ale to tylko dzięki zmianie stolca, jaki burak zajął.
                          a kontrkandydat Uszoka, ten w "koszulce dla wolności" ;) nie ma szans?
                          podobno taki młody, rzutki, przystojny...
            • Gość: ZyF Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 20:32
              >podwójne pudło - ciekawa jestem jak Twój analityczny umysł doszedł to takiej
              ?konkluzji ;) - wszak wyraźnie pisałam, że nie jestem zwolennicznniczką obecnej
              >władzy
              Od kiedy?!

• myha1 Re: Kampania 16.10.06, 20:45

> >podwójne pudło - ciekawa jestem jak Twój analityczny umysł doszedł to taki
                > ej
                > ?konkluzji ;) - wszak wyraźnie pisałam, że nie jestem zwolennicznniczką
                obecnej
                > >władzy
                > Od kiedy?!
                >

od zawsze ....

pisałam już , że nuie mieszkam w Gliwicach i te wybory nie i nteresują mnie
                osobiście .....

Nie jestem też w żadnym wypadku zwolenniczka ZF....ale jeżeli ktos mówi ten
                nie , to chyba może napisać kto i dlaczego ?
                • Gość: gliwiczanin Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 20:54
                  Jesli nie jestes fanka ZF (do tej pory odnosilo sie inne wrazenie) i nie widzisz
                  ile zlego w Gliwicach sie dzieje, to masz wyjatkowo slabo rozwiniete poczucie
                  swiadomosci. Dlaczego zadajesz te wszystkie pytania? Nie potrafisz sama na nie
                  odpowiedziec? Czy jestes male dziecko? A jesli nie potrafisz, to przeczytaj
                  kilometrowe posty tego forum. W takim razie to ja Ciebie zapytam, jako
                  Gliwiczanki, na kogo i dlaczego glosowac?
                  • myha1 Re: Kampania 16.10.06, 21:04
                    Gość portalu: gliwiczanin napisał(a):

> Jesli nie jestes fanka ZF (do tej pory odnosilo sie inne wrazenie) i nie
                    widzis
                    > z
                    > ile zlego w Gliwicach sie dzieje, to masz wyjatkowo slabo rozwiniete poczucie
                    > swiadomosci. Dlaczego zadajesz te wszystkie pytania? Nie potrafisz sama na nie
                    > odpowiedziec? Czy jestes male dziecko? A jesli nie potrafisz, to przeczytaj
                    > kilometrowe posty tego forum. W takim razie to ja Ciebie zapytam, jako
                    > Gliwiczanki, na kogo i dlaczego glosowac?

nie jestem gliwiczanką, to nie mam tego dylematu....

ale nie jestem też zwolenniczka kampanii negatywnej...albo ktoś ma program i go
                    prezentuje, albo chce zostać wybranym , a potem sie zobaczy , co da sie
                    zrobić ;)

Ale , żeby Was pocieszyć ...ja też mam dylemat na kogo głosować w moim
                    mieście...byli juz z prawej strony i z lewej...i jedni i drudzy mysleli raczej
                    o sobie ...a o wyborcach przypominaja sobie dopiero przed wyborami...liczą , że
                    mamy amnezje ;))
                    • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 21:11
                      Kampanie negatywną to ONI sobie zrobili 13-letnim nieróbstwem, już nawet w
                      Zabrzu jest teraz lepiej niż w Gliwicach i przede wszystkim czyściej.
                      • myha1 Re: Kampania 16.10.06, 21:15
                        stasiek17 napisał:

> Kampanie negatywną to ONI sobie zrobili 13-letnim nieróbstwem, już nawet w
                        > Zabrzu jest teraz lepiej niż w Gliwicach i przede wszystkim czyściej.

;)
                        tylko czyściej
                        • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 21:22
                          Nie tylko, deptak macie w centrum od lat, hipermarkety od lat, multikino także,
                          zjazdy na dk88 zabezpieczone separatorami, a u nas wszystko ciagle w planach.
                          • myha1 Re: Kampania 16.10.06, 21:40
                            stasiek17 napisał:

> Nie tylko, deptak macie w centrum od lat, hipermarkety od lat, multikino
                            także,
                            > zjazdy na dk88 zabezpieczone separatorami, a u nas wszystko ciagle w planach.

hmmm...
                            - deptak i hipermarkety...cieszcie sie , że ich nie macie ...handel w małych
                            sklepikach leży , a na deptaku niedługo zostana tylko banki , apteki i
                            puby ...nie wiem , czy to powód do tej radości ;(
              • meg_s Re: Kampania 17.10.06, 06:37
                Zyf zapytał "Od kiedy?" MyHa odpowiedziała, ale sądząc z cytatu to było pytanie
                do mnie, więc się nie uchylam

jestem przez całe życie związana z Zabrzem i wyborom w Gliwicach przyglądam
                się "z zewnątrz"
                natomiast widzę tu pewną zbieżność wypowiedzi Zyfa, Staśka i pewnego pana,
                który oficjalnie powiedział, że zostałam "kupiona za płot" - bardzo to
                nieekonomiczna kiełbasa wyborcza, bo na cmentarzu pracuje 10 osób, w porywach
                15, a po drugie - gdyby każdy obywatel z Gliwic włożył tyle własnej energii,
                czasu i pieniędzy chociażby w robienie porządku wokół siebie - pięęęęknie by
                było w tych Gliwicach (to tylko przykład naprędce, nie zwalniam służb
                sprzątających od sprzątania)
        • Gość: ZyF Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 20:30
          >kompletna bzdura - jeżeli to wszystko "w temacie" programu to faktycznie mamy
          >problem
          Oczywiscie, ze nie wszystko w temacie "program". Nie mniej likwidacja zla bylaby
          juz bardzo duzym osiagnieciem.
        • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 16.10.06, 22:52
          > Gość portalu: gliwiczanin napisał(a):
          > > Odsuniecie od wladzy obecnej ekipy jest juz wystarczajacym programem.
          > > Reszta pojdzie gladko.

meg_s napisała:
          > kompletna bzdura - jeżeli to wszystko "w temacie" programu to faktycznie mamy
          > problem

A znacie takie powiedzenie: nowa miotła dobrze sprząta? Może coś w tym jest?
          • bartoszcze Re: Kampania 17.10.06, 01:09
            Gość portalu: KL napisał(a):

> A znacie takie powiedzenie: nowa miotła dobrze sprząta? Może coś w tym jest?

Wręcz znakomita ilustracją trafności tego powiedzenia jest sytuacja na szczeblu
            centralnym.
            Disclamer w innym poście powyżej.
    • sss9 Re: Kampania 16.10.06, 12:14
      hi hi hi...
      nie o to chodzi, żeby rządzić inaczej, jeno o to żeby kogo innego tytułować
      prezydentem.
      mizeria w temacie "program" najlepiej to pokazuje.
    • Gość: KL Re: Kampania IP: 193.178.243.* 16.10.06, 12:59
      mieszko zachęcił mnie do zainteresowania się kandydaturą profesora Marka
      Berezowskiego z Politechniki Śląskiej. Spodobała mi się.
      Tu mozna przeczytać program kandydata:
      berezowski.blog.interia.pl/
      • soso3 Re: Kampania 16.10.06, 13:01
        rozumiem, że się podoba, bo jest kandydatem partii, której szef na Gliwice
        trzyma z Wami i jest kandydatem?
        łopatologia stosowana niestety ...
        w jakim my kraju żyjemy!!!!!
        • betoniarz-zbrodniarz Re: Kampania 16.10.06, 13:09
          To jest fajne, na samym końcu listy obiecywanych cudowności:

"Podstawowym jednak warunkiem realizacji tych zamierzeń jest zmiana obecnego
          składu Rady Miejskiej w Gliwicach, praktycznie w całości."
          • Gość: wybranka Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 20:47
            >To jest fajne, na samym końcu listy obiecywanych cudowności:

>"Podstawowym jednak warunkiem realizacji tych zamierzeń jest zmiana obecnego
            >składu Rady Miejskiej w Gliwicach, praktycznie w całości."

Zauwaz, ze to nie sa obiecywane cudownosci. Radny nie ma mocy wykonawczej. Ma ja
            prezydent. Radny moze zglaszac interpelacje. Rozumiem, ze przedstawiony program
            realizowany bedzie poprzez zglaszanie poszczegolnych interpelacji. Pytanie, czy
            jest realny do wykonania. Uwazam, ze - przy dobrej woli i wysilku RM oraz
            prezydenta - jest jak najbardziej realny, z Kodnica wlacznie, dlaczego nie. Od
            czegos trzeba zaczac, a przy obecnej RM nawet tego poczatku nie ma.
            Koncowe zdanie, o tym ze warunkiem koniecznym dokonania zmian w miescie jest
            zmiana obecnego skladu RM, jest zupelnie oczywiste.
            p.s. Z DTS tez problem wydawal sie nie do ugryzienia, a prosze, GdG zalatwili
            sprawe.
            • mieszko966 Re: Kampania 16.10.06, 22:25
              > Uwazam, ze - przy dobrej woli i wysilku RM oraz
              > prezydenta - jest jak najbardziej realny, z Kodnica wlacznie, dlaczego nie.

Dlatego nie, że kłodnickie brudy przypływają do nas z innych miast. My w
              Gliwicach mamy jedną z najnowocześniejszych oczyszczalni ścieków w całym kraju.
              Cóż więcej można zrobić?? Jeśli Kłodnica ma być czysta, takie same oczyszcalnie
              muszą powstać i w Zabrzu, i w Rudzie Śląskiej. Na to jednak ani nasza RM, ani
              nasz prezydent wpływu nie mają. Oczyszczenie Kłodnicy to zwykła demagogia.

> p.s. Z DTS tez problem wydawal sie nie do ugryzienia, a prosze, GdG zalatwili
              > sprawe.

A sprawa DTŚ to zwykłe potknięcie urzędników, którzy nie dowiedzieli się na
              czas, że wchodzi w życie nowa ustawa. Decyzja tak czy owak zostanie wydana, ale
              przez wojewodę i budowa prędzej czy później ruszy.

PS. Poza tym, żal mi człowieka, który na serio twierdzi, że w Zabrzu obecnie
              jest lepiej, niż w Gliwicach. Oczywiście przy całym szacunku dla tego miasta.
              • myha1 Re: Kampania 16.10.06, 22:30
                mieszko966 napisał:
                . My w
                > Gliwicach mamy jedną z najnowocześniejszych oczyszczalni ścieków w całym
                kraju.
                >
                > Cóż więcej można zrobić?? Jeśli Kłodnica ma być czysta, takie same
                oczyszcalnie
                >
                > muszą powstać i w Zabrzu, i w Rudzie Śląskiej.

no i tu masz pecha mieszko...jesteś niedoinformowany ;)
                Zabrze nmowoczesną oczyszczalnie miało na długo przed Gliwicami
                • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 23:00
                  myha1 napisała:

> mieszko966 napisał:

> no i tu masz pecha mieszko...jesteś niedoinformowany ;)
                  > Zabrze nmowoczesną oczyszczalnie miało na długo przed Gliwicami
                  >

widocznie tego nie było na szkoleniu przedwyborczym dla młodych hunwejbinów z
                  gliwickiego PO
                • mieszko966 Re: Kampania 16.10.06, 23:07
                  Brud w rzece skądś się jednak bierze. Inna sprawa, że to głównie zabrudzenia
                  mechaniczne (pył węglowy), a nie chemiczne. Może tego oczyszczalnie nie
                  doczyszczają. ;)

Tak czy owak, decyzje w sprawie rzeki nie leżą tylko i wyłącznie w gestii
                  naszego miasta, ani tym bardziej naszej RM. Moim zdaniem to zwykły populizm.
                  Gdyby było inaczej, pan prof. Berezowski z pewnością pochwaliłby się swoim
                  pomysłem na Gliwice, a nie ograniczał tylko do tanich ogólników.
                  • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 16.10.06, 23:22
                    mieszko966 napisał:
                    > Brud w rzece skądś się jednak bierze. Inna sprawa, że to głównie zabrudzenia
                    > mechaniczne (pył węglowy), a nie chemiczne. Może tego oczyszczalnie nie
                    > doczyszczają. ;)

Te ścieki nie przechodzą przez żadną oczyszczalnię. Płyną prosto do rzeki.
              • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 23:05
                mieszko966 napisał:

>
                > PS. Poza tym, żal mi człowieka, który na serio twierdzi, że w Zabrzu obecnie
                > jest lepiej, niż w Gliwicach. Oczywiście przy całym szacunku dla tego miasta.

Nie żałuj, bo to obiektywna prawda, wyprzedzają nas znacznie w wielu inwestycjach
                • mieszko966 Re: Kampania 16.10.06, 23:26
                  > Nie żałuj, bo to obiektywna prawda, wyprzedzają nas znacznie w wielu
                  > inwestycjach

Pewnie dlatego mają blisko 2-krotnie wyższe bezrobocie. A gdyby nie praca,
                  którą zabrzanie znajdują w Gliwicach, to byłoby pewnie i 3-krotnie wyższe. Nie
                  wspominając o budżecie mniejszym o ok. 30% w porównaniu z Gliwicami.
                  • stasiek17 Re: Kampania 17.10.06, 08:24
                    To dlaczego mądralo gliwiczanie od lat na zakupy muszą jeździć do Zabrza, do
                    kina muszą jeździć do Zabrza, a ostatnio nawet mieszkania muszą kupować w
                    Zabrzu. Powiadasz, że w Gliwicach jest praca dla zabrzan, a dlaczego nie ma jej
                    dla gliwiczan ?
                    • meg_s Re: Kampania 17.10.06, 09:03
                      nie jestem mądrala, ale zabrzanka ze stażem - to przynajmniej w kwestii
                      mieszkań Ci odpowiem - nie wiem czemu piszesz "mieszkania muszą kupować w
                      Zabrzu", (chyba że to wiadomość zupełnie świeża) - od lat są problemy ze
                      sprzedaniem mieszkania w Zabrzu, bo nikt zdrowo myślący nie chce tu mieszkać ;)
                      (nie dotyczy zasiedziałych ;))
                      • stasiek17 Re: Kampania 17.10.06, 09:24
                        To popatrz na rejestracje samochodów na zabrzańskich osiedlach, potem wejdź do
                        pierwszej lepszej agencji nieruchomości i zapytaj kto im wykupił mieszkania.
                        Młodzi ludzie z Gliwic wykupili małe mieszkania w Zabrzu, bo po pierwsze były
                        tańsze, a po drugie dojazd do Zabrza jest praktycznie żaden. Teraz ceny mieszkań
                        już się wyrównały i praktycznie nie ma już okazyjnych ofert. Wiem, bo sam
                        chciałem kupić i jestem w tym temacie na bieżąco.
                        • meg_s Re: Kampania 17.10.06, 09:35
                          być może kluczowe jest słowo "małe" (te mieszkania)
                          • stasiek17 Re: Kampania 17.10.06, 09:37
                            nie wszystkich jeszcze stać na apartamenty w gliwickich TBS-ach
                            • Gość: ZyF Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:19
                              Pzrede wszytkim ludzie nagminnie uciekaja z Gliwic gddzie sie da. Ubylo
                              Gliwiczan, bylo ponad 200 tys, teraz jest ponizej. Poumierali?!
                              • mieszko966 Re: Kampania 17.10.06, 10:49
                                Tak, poumierali. Dosłownie. Przyrost naturalny mamy niestety na minusie, a na
                                Górnym Śląsku na większym, niż wynosi średnia krajowa.

Migracje też oczywiście wchodzą w grę, lecz albo dotyczy to pięcia się po
                                szczeblach kariery i wyjeżdżania do większych miast (Karków, Wrocław,
                                Warszawa), albo poszukiwania tanich mieszkań. Prawdą jest, że w Gliwicach jest
                                drogo, ale wynika to tylko z rozwoju ekonomicznego (mieszkania kosztują tyle,
                                ile ktoś jest gotów za nie zapłacić - to dlatego w Zabrzu są tańsze, niż w
                                Gliwicach). Jeśli więc szuka ktoś taniego lokum, to rzeczywiście może
                                wyprowadzić się czy to do Zabrza, czy do powiatu gliwickiego (głównie Żernica i
                                Kleszczów) - w zależności od tego, czy szuka mieszkania, czy domu.

Przyzyną nie jest tu na pewno prezydent. Tym bardziej, że w Zabrzu prezydenta
                                mają jeszcze gorszego, a do tego z realnymi, a nie wydumanymi zarzutami
                                prokuratorskimi. Zresztą, to że ktoś się wyprowadzi do Maciejowa czy Żernicy
                                niewiele zmienia w jego trybie życia. Taki człowiek nadal spędza większość
                                życia w Gliwicach.

Zresztą, spadek ludności w Gliwicach, Zabrzu i reszcie miast naszego regionu
                                jest bardzo podobny. Co ostatecznie dowodzi, że nie ma pomiędzy nimi jakichś
                                nieproporcjonalnych migracji.
                                • sss9 Re: 17.10.06, 10:53
                                  Mieszko, jak się udała biesiada w niedzielę?
                                  i kiedy ten wielki wiec poparcia dla DTŚ, bo ogłoszenie w Nowinach z paroma
                                  innymi kółkami wzajemnej adoracji, że popieracie jej budowę, to jakby pisk
                                  pisklęcia. :)
                                • stasiek17 Re: Kampania 17.10.06, 15:34
                                  mieszko966 napisał:
                                  Prawdą jest, że w Gliwicach jest
                                  > drogo, ale wynika to tylko z rozwoju ekonomicznego (mieszkania kosztują tyle,
                                  > ile ktoś jest gotów za nie zapłacić - to dlatego w Zabrzu są tańsze, niż w
                                  > Gliwicach)

Jest drogo, bo nie ma mieszkań. Popyt przewyższa podaż, a twój guru nic w tej
                                  sprawie nie robi, budują tylko drogie TBS-y i też niewiele.

Tym bardziej, że w Zabrzu prezydenta
                                  > mają jeszcze gorszego, a do tego z realnymi, a nie wydumanymi zarzutami
                                  > prokuratorskimi.

Tu też się mylisz, twój prezydent też ma kilkanaście postępowań prokuratorskich
                                  i część z nich może się skończyć postawieniem zarzutów.
                                  • mieszko966 Re: Kampania 17.10.06, 17:32
                                    Może się skończyć postawienie zarzutów, ale równie dobrze może się skończyć
                                    oddaleniem zwnisków. Tymczasem prezydent Gołubowicz zarzuty już ma - o
                                    krzywoprzysięstwo.
                            • myha1 Re: Kampania 17.10.06, 11:22
                              stasiek17 napisał:

> nie wszystkich jeszcze stać na apartamenty w gliwickich TBS-ach

nooo...7 zł/m2 w zabrzańskim TBS
                              • sss9 Re: Kampania 17.10.06, 11:34
                                myha1 napisała:

> nooo...7 zł/m2 w zabrzańskim TBS

co?! serio?
                                • myha1 Re: Kampania 18.10.06, 08:04
                                  sss9 napisał:

> myha1 napisała:
                                  >
                                  > > nooo...7 zł/m2 w zabrzańskim TBS
                                  >
                                  > co?! serio?

ano...do tego media z liczników
        • Gość: KL Re: Kampania IP: 193.178.243.* 16.10.06, 13:44
          soso3 napisał:
          > rozumiem, że się podoba, bo jest kandydatem partii, której szef na Gliwice
          > trzyma z Wami i jest kandydatem?

...jakimi "wami"? Kto to są "my" a kto to sa "wy"?
          Może jak uściślimy terminologię, to bedzie łatwiej się porozumieć?
      • Gość: kuba Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 20:28
        Gość portalu: KL napisał(a):

> mieszko zachęcił mnie do zainteresowania się kandydaturą profesora Marka
        > Berezowskiego z Politechniki Śląskiej. Spodobała mi się.
        > Tu mozna przeczytać program kandydata:
        > berezowski.blog.interia.pl/

Program ciekawy, mimo że trudny do szybkiej realizacji (np. Kłodnica). Ważne
        jest to, że program się ujawnił, chyba jako pierwszy i to o 'charakterze
        proekologicznym'.
        • stasiek17 Re: Kampania 16.10.06, 20:58
          Program ciekawy i ma rację pan profesor pisząc:

Podstawowym jednak warunkiem realizacji tych zamierzeń jest zmiana obecnego
          składu Rady Miejskiej w Gliwicach, praktycznie w całości.
      • soso3 Re: Kampania 16.10.06, 21:41
        A ja chciałbym wiedzieć w JAKI SPOSÓB Pan kandydat zamierza zrealizować swoje
        cele. To w sumie apel do wszystkich kandydatów.

• Gość: Nu! Podsumowanie IP: *.gce.gliwice.pl 17.10.06, 15:57
      Jak słusznie zauważył autor artykułu w GW (tytułu nie pamiętam), sytuacja w kraju
      jest taka, że 90% prezydentów większych miast utrzyma swoje stanowiska bez
      względu na partyjna przeszłośc czy przynależność aktualną.

Jak trafnie i przenikliwie punktuje, generalnie, rozwój, nawet b. powolny,
      Polski najbardziej odczuwany jest w większych miastach, co się przekłada na
      konserwatywne nastawienie ich mieszkańców względem zmian władzy.

Autor zasadnie podkreśla oczywisty fakt, że pieniądze z UE, płynące do Polski
      mniejszym czy wiekszym strumieniem, również "pracują" na zachowanie władzy przez
      obecnych prezydentów.

W innym mniejcu konstatuje, że zjawisko wieloletnich prezydentur (w dużych
      miastach) będzie lub nawet jest czymś (przy uwzględnieniu wszystkich czynników)
      normalnym i standardowym. Ergo, faktycznie, żeby prezydent dużego miasta stracił
      władzę (sprawując ją już wcześniej), musi stać się coś wyjątkowego (zarzuty
      prokuratorskie na przykład), gdyż wszystkie okoliczności pracują na trwanie tych
      ludzi na swoich stanowiskach.
      • Gość: KL Re: Podsumowanie IP: 193.178.243.* 17.10.06, 16:19
        Gość portalu: Nu! napisał(a):
        > żeby prezydent dużego miasta stracił
        > władzę (sprawując ją już wcześniej), musi stać się coś wyjątkowego (zarzuty
        > prokuratorskie na przykład), gdyż wszystkie okoliczności pracują na trwanie
        > tych ludzi na swoich stanowiskach.

Pamiętajmy, że 4 lata temu była druga tura w wyborach prezydenckich w Gliwcach.
        Sytuacja się zmieniła o tyle, że teraz ZF jest wspólnym kandydatem PO i lewicy,
        z którą wtedy konkurował.
        Ale myślę, że i teraz są spore szanse na drugą turę, bo jednak zniechęcenie
        społeczne do obecnych włodarzy bardzo wzrosło przez ostatnie 4 lata. Ja sama
        jestem najlepszym przykładem:
        Głosowałam na Frankiewicza (biję się w piersi), ale już więcej tego nie zrobię.
        Myslę, że takich osób jest trochę w tym mieście...
        • mieszko966 Re: Podsumowanie 17.10.06, 17:37
          Nie jest wcale wspólnym kandydatem. Jest przecież jeszcze pan Łapiński z SLD.
          Myślę, że i w tym roku będzie druga tura, do której zapewne przejdzie
          Frankiewicz, ale ciężko mi ocenić, kto jeszcze. Łapiński może mieć zbyt małe
          poparcie, a Chłopek i Werbowski podzielą się elektoratem prawicowym. Kto by
          jednak nie przeszedł do drugiej tury, to Frankiewicz zapewne wygra z nim w
          dogrywce. Ciężko przecież sobie wyobrazić, żeby wyborcy z lewicy głosowali na
          Chłopka (albo Werbowskiego), a ci z PiS na Łapińskiego.
          • Gość: KL Re: Podsumowanie IP: 193.178.243.* 18.10.06, 13:41
            KL napisał:
            Sytuacja się zmieniła o tyle, że teraz ZF jest wspólnym kandydatem PO i lewicy,
            z którą wtedy konkurował.

mieszko966 napisał:
            > (ZF) Nie jest wcale wspólnym kandydatem. Jest przecież jeszcze pan Łapiński z
            SLD.

Jak to nie jest wspólnym kandydatem? To myślisz, że panowie Ogryzek, Zalczyk,
            Jaśniok, pani Filar jako członkowie SLD (aktualni i byli) będą głosować na
            Łapińskiego? A ich elektorat, to niby będzie głosować na Łapińskiego?
            Nie. Lewica gliwicka podzieliła się i większość dawnych przeciwników z SLD
            blokuje się z PO i Frankiewiczem.

Radzę pamiętać, że głosując na Platformę Obywatelską w wyborach samorządowych w
            Gliwicach będziemy równocześnie wspierać wynik wyborczy starej dobrej (?)
            lewicy. To taka łamigłówka wyborcza, możliwa dzięki nowej ordynacji wyborczej.
            Mamy więc do czynienia z "porozumieniem ponad podziałami" w blokach wyborczych.
            Pytanie w imię czego? Z pewnością w imię dobra miasta...
            • mieszko966 Re: Podsumowanie 18.10.06, 23:11
              Ogryzek i Zalczyk oficjalnie są teraz bezpartyjni (chyba już ich zresztą
              wywalili z SLD). Co nie zmiania faktu, że DLM są takim dosyć lewizującym
              komitetem. Nie mniej, oficjalna lewica (SLD+SdPL+Demokraci itd.) mają osobnego
              kandydata. Dopiero jak on przepadnie, to lewica będzie głosowała na
              Frankiewicza. Choć też nie cała, bo Zieloni pewnie się nie zdecydują.

Swoją drogą, lepiej już głosować na PO i wspierać DLM i PSL, niż głosować na
              PiS i wspierać Samoobronę i LPR. Ja wiem, że ty nie jesteś zwolenniczką
              obecnego kursu na technopolizację miasta, ale mnie osobiście ta wizja się
              bardzo podoba, a PiS czy LPR nie gwarantują niestety jej realizacji (albo
              raczej gwarantują, że ta wizja przestanie być realizowana, co w naszej obecnej
              sytuacji - dwie autostrady, PŚ, instytuty naukowe - jest zwykłą głupotą).
        • Gość: katrin Re: Podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 01:26
          No i sa zarzuty prokuratorskie. Miejmy nadzieje, ze jak jest wina, to bedzie i kara.
    • Gość: adam1 Re: Kampania IP: *.jota.digi.pl 18.10.06, 14:12
      Wg. oficjalnych źródeł w Gliwicach jest jeden kandydat na prezydenta:
      wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/geoPowiat.html?id=246601&type=0
      • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 18.10.06, 19:51
        To juz kiedyś było - kandydatów do Miejskiej Rady Narodowej też było na listach
        tylu ile było miejsc do wzięcia.
      • myha1 Re: Kampania 18.10.06, 20:46
        ;)))

to zasługa mieszka...taką kampanię zrobił Frankiewiczowi, że reszta sie
        przestraszyła :))

A tak poważnie mówiąc, to chyba nie są aktualne te dane, bo w moim Zabrzu dla
        przykładu, też tylko dwoje kandydatów wg tego komunikatu i to wcale nie te
        czarne konie :)
        • mieszko966 Re: Kampania 18.10.06, 23:17
          Jest już aktualizacja. Teraz jest 5. kandydatów: Frankiewicz, Chłopek i
          Łapiński, a także Marek Lewandowski z PSLu i Roman Zawadzki z Polskiej Partii
          Pracy. Liczba zarejestrowanych komitetów też się zwiększyła - od 10 do 12 sztuk
          w zależności od okręgu.
          • stasiek17 Re: Kampania 19.10.06, 08:20
            Po skreśleniu Frankiewicza i Łapińskiego wybór praktycznie ogranicza się do
            trzech pozostałych.
            • mieszko966 Re: Kampania 19.10.06, 11:22
              Też mi wybór: Chłopek po PZPRze, Zawadzki to też jakiś dziwak z PPPru (mocny
              kandydat do ostatniego miejsca). Zostaje facet z PSLu. ;)
              • mieszko966 Re: Kampania 19.10.06, 11:40
                Swoją drogą, czy nie zastanawia was, skąd w PiSie tylu ludzi z przeszłością??
                Już nawet nie mówię o Chłopku, bo to płotka, ale Wasserman czy Kryże byli
                przecież PRLowskimi sędziami, którzy pastwili się nad demokratyczną opozycją.
                I Kaczyński twierdzi jeszcze, że to PO "jest tam, gdzie było ZOMO". Nic zresztą
                dziwnego, że tak się rozwija sytuacja w kraju, bo tacy ludzie jak Wesserman nie
                potrafią przecież stworzyć niczego innego, jak tylko kuriozalną namiastkę PRLu.
                • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 19.10.06, 14:55
                  A zblokowany z twoim guru pan Ogryzek, to niby był w opozycji solidarnościowej
                  może? Tak przez bliski kontakt z Frankiewiczem mu się udzieliła nagle jakaś
                  kombatancka przeszłość? Pewnie też niedługo dostanie medal Solidarności - tak
                  po koleżeńsku.

Ja nie zapomniałam, kto mi wydał pierwszy tymczasowy dowód osobisty. A był to
                  właśnie pan Ogryzek. I nie było to wczoraj, tylko za komuny. Za PRLu, na który
                  tak się lubisz powoływać, a o którym nic nie wiesz.
                  • stasiek17 Re: Kampania 19.10.06, 17:10
                    A pamietasz KL kto wyburzył pół ul. Dworcowej i do dzisiaj to miejsce straszy w
                    centrum miasta ?
                    • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 19.10.06, 23:51
                      Pamiętam, mieszkałam na Dworcowej. Było tam kino Mikrus i delikatesy Barbórka,
                      a koło poczty sklepik kolonialny z orzechami w czekoladzie itp.

Już wtedy były takie wspaniałe pomysły - stare wyburzyć, postawić "nowoczesne"
                      i okrasić to etakadą. Mieliśmy mieć na wysokości 2 piętra estakadę, a po
                      drugiej stronie ulicy trzy wieżowce: 13, 15 i 17 pięter...
                      Mieszkowi by się podobało.
                      • stasiek17 Re: Kampania 21.10.06, 07:57
                        Pamiętam te orzechy, to były takie szyszki z orzechów oblane czekoladą ;)
                        Chichot histori polega na tym, że burzyciel tych budynków, później jako
                        właściciel firmy projektowej brał udział w zgospodarowaniu tego terenu. Efekt
                        możemy dzisiaj oglądać. Najbardziej szkoda budynku z czerwonej cegły
                        przylegajacego do Poczty, w którym był ten kolonialny sklepik - powinni go
                        odbudować.
                    • Gość: ZyF Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 00:28
                      A kto ukradl cekly z rozebranej przybudowki poczty?!
                  • mieszko966 Re: Kampania 19.10.06, 18:31
                    Wiesz, ja generalnie nie mam nic przeciwko ludziom z PZPRowską przeszłością.
                    Chodzi mi tylko o tą bezczelność, że dzisiaj ci ludzie pokazują swoich
                    przeciwników politycznych palcem i zarzucają im to, co jest przede wszystkim
                    ich udziałem. Dla mnie jest oczywiste, że to PiS "jest dziś tam, gdzie stało
                    ZOMO". Ale to tak na marginesie.

A co do pana Ogryzka, to trudno mu zabronić popierania prezydenta Frankiewicza.
                    I trudno od Frankiewicza oczekiwać, że z tego poparcia zrezygnuje, bo Ogryzek
                    to ma taką czy siaką przeszłość. Dla kogoś fakt, że Frankiewicza popiera
                    Ogryzek może być "bardzo wiele mówiący" i z tym też trzeba się liczyć. Nie
                    mniej, nie można powiedzieć, że Frankiewicz godząc się na poparcie z jego
                    strony, "dogaduje się z komunistami". Poza tym, poparcia Frankiewiczowi
                    udzieliło całe Forum DLM i to jeszcze wtedy, kiedy Ogryzka w nim nie było.
                    • stasiek17 Re: Kampania 19.10.06, 21:15
                      mieszko966 napisał:

Dla mnie jest oczywiste, że to PiS "jest dziś tam, gdzie stało
                      > ZOMO". Ale to tak na marginesie.
                      >

Jesteś młodym człowiekiem, więc nie możesz pamiętać gdzie stało ZOMO, to co na
                      ten temat mówią wam indoktrynerzy z twojej parti jest zwykłym zakłamywaniem
                      historii. Przyjmij do wiadomości, że to najlepszy kolega twojego prezydenta
                      będąc I sekretarzem wysyłał oddziały ZOMO na miasto i wskazywał im cele, dziś
                      jest zblokowany z twoim guru i ma nadzieję, że przez kolejną kadencję będą
                      niepodzielnie rządzili Gliwicami.

mieszko966 napisał:
                      Dla kogoś fakt, że Frankiewicza popiera
                      > Ogryzek może być "bardzo wiele mówiący" i z tym też trzeba się liczyć. Nie
                      > mniej, nie można powiedzieć, że Frankiewicz godząc się na poparcie z jego
                      > strony, "dogaduje się z komunistami".

Z komuchami to Frankiewicz już dawno się dogadał i wspólnie rządzą, przez
                      ostatnie dwie kadencję w Gliwicach praktycznie nie było opozycji. Natomiast
                      fakt, że Frankiewicz jest w jednym bloku z Ogryzkiem ludziom przyzwoitym mówi
                      wszystko.
                      • Gość: ZyF Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 00:33
                        To jest bardzo powazny blad PiSu, ze nie wprowadzil porzadnej lustracji,
                        zakazujacej m.in. startowanie w jakichkolwiek wyborach takim typom jak Ogryzek,
                        Zalczyk i im podobnym. To jest skrajna niesprawiedliwosc zeby ci komunistyczni
                        dranie ze satnu wojennego rzadzili nadal miastem!!!
                        • Gość: wyborca Re: Kampania IP: *.gl.digi.pl 20.10.06, 23:44

> To jest bardzo powazny blad PiSu, ze nie wprowadzil porzadnej lustracji,
                          > zakazujacej m.in. startowanie w jakichkolwiek wyborach takim typom jak Ogryzek,
                          > Zalczyk i im podobnym. To jest skrajna niesprawiedliwosc zeby ci komunistyczni
                          > dranie ze satnu wojennego rzadzili nadal miastem!!!

Twój guru pan Chłopek też był w PZPR, i co ma sobie też zakazać startowania w
                          wyborach?
                    • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 19.10.06, 23:55
                      mieszko966 napisał:
                      > Wiesz, ja generalnie nie mam nic przeciwko ludziom z PZPRowską przeszłością.

Tak, widzę, ty też byś się zblokował z nimi, gdyby ci to było do czegoś
                      potrzebne.
                      Generalnie, jak twój przeciwnik polityczny ma PZPR-owską przeszłość, to źle o
                      nim świadczy, a jak to jest ktoś z twojej opcji, to u niego to może nawet być
                      policzone na plus. No cóż, względność rzeczy...
                      • Gość: pamiętliwy Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 00:10
                        co wy się tego PZPr-u czepiacie?

Kol. Chłopek też zasiadał w komitecie miejskim, choć nie można sprawdzić w
                        życiorysie, czy przed, po, czy też razem z kol. Ogryzkiem.
                        • Gość: KL Re: Kampania IP: *.kat.3s.pl 20.10.06, 00:17
                          Gość portalu: pamiętliwy napisał(a):
                          > co wy się tego PZPr-u czepiacie?
                          > Kol. Chłopek też zasiadał w komitecie miejskim,

Czepiamy się tego, że podobno Ogryzkowi PZPR nie psuje życiorysu, a Chłopkowi
                          wręcz przeciwnie. Czepiamy się tego, że franakofile prezentują moralność
                          Kalego. Nic więcej...
                          • Gość: mniszek Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 00:44
                            Gdy Chlopek byl w PZPR nie startowal na prezydenta. Frankiewicz teraz skumal sie
                            z komunistami. Chlopek sie nawrocil, a Frankiewicz zdradzil. To jest ewidentna
                            zdrada.
                      • Gość: babcia_klozetowa Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 00:35
                        mieszko, generalnie to ludzie maja gdzies to czy ty generalnie masz cos
                        przeciwko czemus. Jestes zerem i tyle
                      • stasiek17 Re: Kampania 20.10.06, 11:06

To dobrze, że Mieszko nie ma nic przeciwko ludziom z PZPR-owską przeszłością, bo
                        będzie mógł z czystym sumieniem zagłosować na Chłopka ;)
                        Może z tego Mieszka jeszcze wyrośnie przyzwoity człowiek, któż nie błądził w
                        młodości.
                        • mieszko966 Re: Kampania 20.10.06, 15:41
                          Na Chłopka nie zagłosuję, bo mam żal do ludzi z PiSowską przeszłością, a tym
                          bardziej z PiSowską teraźniejszością. ;)
                          • stasiek17 Re: Kampania 20.10.06, 18:03
                            Zagłosuj Mieszko, żal ci minie, wiele rzeczy zrozuniesz jak dorośniesz, a póki
                            co głosu nie zmarnujesz ;)
                  • Gość: ktucha Re: Kampania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 00:27
                    Ogryzek byl I Sekretarzem PZPR w stanie wojennym w Gliwicach!
                    Jego pomysly, to m.in. takie, ze nalezy zburzyc wszystkie sztukaterie w
                    kamienicach na Zwyciestwa, bo to burzuazyjny wymysl. Teraz Ogryzek jest
                    najserdeczneijszym przyjacielem Frankiewicza. Czy ksiadz biskup wie o tym?! I
                    Solidarnosciowcy tez?!
    • mieszko966 Re: Kampania 19.10.06, 20:57
      Wczoraj o północy minął termin zgłaszania kandydatów na prezydentów, a
      oficjalnych kandydatów w Gliwicach wciąż jest tylko pięciu. Wygląda na to, że
      wbrew szumnym zapowiedziom Werbowski nie zdecydował się jednak na kandydowanie.
      Może dogadał się z Chłopkiem, że nie ma sensu walczyć o ten sam elektorat.

Wygląda więc na to, że w drugiej rundzie (choć fajnie by było, gdyby nie była
      potrzebna) Frankiewicz spotka się z Chłopkiem (choć marzy mi się, żeby Chłopek
      przegrał z Łapińskim). Zagłosuje wtedy na niego część wyborców od Łapińskiego i
      od Lewandowskiego i to powinno wystarczyć mu do wygranej. Oby tylko frekwencja
      była lepsza, niż poprzdnio, bo 4 lata temu gliwiczanie dali plamę (mieliśmy
      chyba najgorszy wynik w całym województwie).
    • mieszko966 Wybory na wioskach (i nie tylko) 19.10.06, 21:32
      A mnie najbardziej podobają się wybory na wioskach. W takich Paniówkach do
      wzięcia są trzy mandaty do rady gminy Gierałtowice i jeden 3-osobowy komitet
      wyborczy. Do tego mają tam tylko jednego kandydata na wójta. I czy to nie jest
      dużo prostsze. ;)

W Pyskowicach wybory też są zabawne. Rada liczy 15 członków, więc miasto
      zostało podzielone na 15 okręgów wyborczych, a w każdym jest do wzięcia jeden
      mandat. Każdy okręg to kilka sąsiednich uliczek, więc kandydatów też zwykle nie
      ma zbyt wielu. Sama kampania polega zapewne na chodzeniu po sąsiadach i piciu
      herbatki. A najlepsze jest to, że kandydaci wywierają na swoich znajomych dużą
      presją i dzięki temu frekwencję mają tam dużo lepszą, niż w Gliwicach. ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka