Dodaj do ulubionych

Dmuchawy na cmentarzu do zduchiwania liści!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 12:20
Mam pytanie kto to ustroistwo wymyślił i do jakiego celu?, np i kto wydał zgodę na zastosowanie tego generatora kurzu i pyłu, na cmentarzu właśnie.
Przecież z tego powodu roznosi się pył i kurz, a pobliskie alejom groby są bez przerwy brudzone.
Gdyby to były ssawy t o rozumiem.
Może kierownictwo cmentarza odkurzy sobie tym sposobem własne mieszkanie?. Skoro nie mają wystarczająco rozbudowanej wyobraźni, niech taki eksperyment zrobią na własnym podwórku, przekonają się ile z tego powodu korzyści a ile strat?!
Obserwuj wątek
    • quilheure Martusi się jak zwykle coś nie podoba... 14.10.08, 13:25
      Gość portalu: marta napisał(a):

> Mam pytanie kto to ustroistwo wymyślił i do jakiego celu?, np i kto wydał zgodę
      > na zastosowanie tego generatora kurzu i pyłu, na cmentarzu właśnie.
      > Przecież z tego powodu roznosi się pył i kurz, a pobliskie alejom groby są bez
      > przerwy brudzone.
      > Gdyby to były ssawy t o rozumiem.
      > Może kierownictwo cmentarza odkurzy sobie tym sposobem własne mieszkanie?. Skor
      > o nie mają wystarczająco rozbudowanej wyobraźni, niech taki eksperyment zrobią
      > na własnym podwórku, przekonają się ile z tego powodu korzyści a ile strat?!

Oho martusia w akcji torpeduje każdą inowacyjność.

Ile ty masz lat dewotko ? 60 ?
      • Gość: klonbere To nie żadna inowacja tylko winowajca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 22:45
        >
        > Oho martusia w akcji torpeduje każdą inowacyjność.
        >
        > Ile ty masz lat dewotko ? 60 ?
        >

A to akurat ma znaczenie, ile kto ma lat?
        Nie tylko martusi to przeszkadza, tylko zapytaj pierwszego z brzegu przechodnia, bo już nie raz widziałem jak jakiś idiota dmuchał chodnik przy placu Krakowskim.
        To jest skandal co wyprawiane jest w Gliwicach, choć być może nie tylko w Gliwicach są wyłącznie idioci.
        Sami najczęściej mają maski na twarzy, ale przechodnie mają to wdychać.
        A co do grobów, to proszę zobaczyć jak one wyglądają przy alejkach.
        Dmuchawy powodują że liście wraz z kurzem i piaskiem przemieszczane są z alejek na pobliskie groby, a kiedy jest sucho, kłębu kurzu unoszą się daleko wgłąb cmentarza.
        • quilheure Re: To nie żadna inowacja tylko winowajca! 15.10.08, 07:34
          No własnie rocznik ma znaczenie. Starsi ludzie w większości to malkontenci ktorym nic czego wcześniej nie widzieli się nie podoba. Ogólnie to lepiej było za gierka a najlepiej przed wojną.
          • Gość: kusy Re: To nie żadna inowacja tylko winowajca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 08:10
            Starsi ludzie w większości to malkontenci ktor
            > ym nic czego wcześniej nie widzieli się nie podoba. Ogólnie to lepiej było za g
            > ierka a najlepiej przed wojną.

gdyby tak bylo jak piszesz ze chwalono gierka, to ten sytem trwal by do dzis, gdyz ty i tobie podobni byli jeszcze w swerze uczuć i ewentualnych planow.
            a merytorycznie tez sadze ze to dmuchanie bez jednoczesnego zraszania gdy jest sucho, oprocz rozdmuchiwanego kurzu i brudu, moze skutkowaz alergiami a nawet pylica.
            • quilheure Re: To nie żadna inowacja tylko winowajca! 15.10.08, 08:17
              Widze że jesteś wielkim specem od pylicy..pewnie takim wielkim jak MB od tirów a AP od mostów.
              • Gość: j/w Re: To nie żadna inowacja tylko winowajca! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 11:25
                > Widze że jesteś wielkim specem od pylicy..pewnie takim wielkim jak MB od tirów
                > a AP od mostów.

a ty obronca wszystkiego co debilne i trujace!
                to wasz "papug" wychyla sie z CO2.
                znawca z "bozej Łaski".
      • Gość: kusy Re: Martusi się jak zwykle coś nie podoba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 08:25
        >
        > Oho martusia w akcji torpeduje każdą inowacyjność.
        >
        > Ile ty masz lat dewotko ? 60 ?

oho posterunkowy sledzi kazdy wpis.
        a to chetnie podyskutuje na ten temat, skoros taki gieroj.
        a slyszales ty chlopczę o odkurzaczach wodnych? bo to jest taka ssawa wlasnie, która w obiegu pompowanego powietrza ma wkomponowany wodny zbiornik osadowy. detalicznie rzecz ujmujac, powietrze które jest czynnikiem roboczym (ale zasysane wraz ze syfem- nie zas tłoczone)przechodzi w całości przez filtr wodny. w takim urzadzeniu kazda mikroskopijna nawet drobina zostaje wychwycona przez wode.

jesli wiec chcesz mowic o postepie to sie zastanow najpierw co to slowo oznacza.
        a tak w ogole, to miales na mysli inowacje czy innowacje?
        bo to zupelnie co innego drogi kuliego!
        • quilheure Re: Martusi się jak zwykle coś nie podoba... 15.10.08, 11:56
          Pajacu znowu się nakreciłes a nie chodzi o ODKORZACZE tylko o DMUCHAWY do liści.
          • Gość: zauber Re: Martusi się jak zwykle coś nie podoba... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 17:20

> Pajacu znowu się nakreciłes a nie chodzi o ODKORZACZE tylko o DMUCHAWY do liści
            > .
            >

no z tym odkOrzaczem dales do wiwatu, bo to literowka raczej nie jest, ale pies cie drapal.
            wracajac do meritum, to wlasnie o to chodzi, ze nie wolno w ten sposob czyscic cmentarnych sciezek ani chodnikow w miescie, zdmuchujac brud sasiadowi czy na przysciezkowe groby, generujac przy tym 'czarne chmury' kurzu, ktory przechodznie musza wdychac!

jesli nikt dotad nad tym nie pomyslal, to najwyzszy czas bic na alarm.
    • wilczur_123 olej do głowy 15.10.08, 09:40
      Gość portalu: marta napisał(a):
      > Mam pytanie kto to ustroistwo wymyślił i do jakiego celu?, np i
      >kto wydał zgodę na zastosowanie tego generatora kurzu i pyłu, na
      >cmentarzu właśnie.

dmuchawa do zdmuchiwania liści służą do ułatwienia pracy człowiekowi i
      jednocześnie przyspieszył ich wykonywanie w tym przypadku zbieranie (grabienie)
      liści.
      Nie widziałem żeby dmuchawa generowała kurz czy pył raczej jeżeli jest spalinowa
      to może jakieś CO2. Pył który jest na cmentrzu jest skuteczniej podnoszony przez
      hulający tam wiatr i inne cuda atmosferyczne. Szkoda że martusia nie zwróci się
      do Proboszcza o zmianę tego stanu rzeczy przecież Ksiądz to wysłannik od Boga
      więc może coś załatwi?. :)

> Przecież z tego powodu roznosi się pył i kurz, a pobliskie alejom
      >groby są bez przerwy brudzone.
      Fajnie szukać dziury w całym? Jak zostawiam samochód na dworze na noc to też
      zawsze się brudzi - chociaż nie ma żadnej dmuchawy do liści w pobliżu. Jak to
      jest że tylko pobliskie alei groby są brudzone skoro pył się unosi wszędzie?

> Gdyby to były ssawy to rozumiem.
      aha no to martusiu może odkryjesz takie ssawy które będą wciągać TYLKO liście i
      będą kosztowały tyle co dmuchawy....

>Może kierownictwo cmentarza odkurzy sobie tym sposobem własne
      >mieszkanie?.
      porównujesz rzeczy nieporównywalne. Może odkurzają całe miasto i nikomu to nie
      przeszkadza tylko Tobie?

>Skoro nie mają wystarczająco rozbudowanej wyobraźni, niech taki
      >eksperyment zrobią na własnym podwórku, przekonają się ile z tego
      >powodu korzyści a ile strat?!
      lepiej nie mieć rozbudowanej wyobraźni niż nie mieć jej w ogóle jak w Twoim
      przypadku. Jakie straty widzisz w związku ze zbieraniem liści?
      • Gość: kusy fanzolisz jakbyś sie oleju nażarł, zebys sie spasł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 10:00
        > Nie widziałem żeby dmuchawa generowała kurz czy pył

to te listki co tak furgajom, to od magnesa ta siła?

Pył który jest na cmentrzu jest skuteczniej podnoszony prze
        > z
        > hulający tam wiatr i inne cuda atmosferyczne.

tiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
        posluchejta drogie ludzie, wedlug klasyki lesnego wyjca, "pył przenoszony jest wylacznie przez wiatr naturalnego pochodzenia - liście już ni cholery", natomiast przy użyciu dmuchaw, wiatr przez nie generowany, zmienia swoje właściwości przeciepujac stosy lisci nie zabierajac przy tym grama pyłu ani kurzu?

przypomina mi sie jak to kiedys Dr'ozda opowiadal ze w Jelitkowie nad morzem widzial kiedys taki cud natury. otoz nad brzegiem morza widniala tabliczka, i po jednej ze stron nie wolno bylo sie kapac- bo woda rzekomo byla zatruta (tak przynajmniej napisano), zas po drugiej było wolno. i mimo ze nie bylo zadnej przegrody, ta woda się rzekomo nie mieszala.
        ot cud natury!

kto cie wyjcu rzezbil, ze ci tak dokladnie pustaka spartolil.
        chodziles ty do szkoly coby w niej fizyki uczyli?
      • Gość: cibik Re: olej w glowie? IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.08, 11:07
        >
        > >Może kierownictwo cmentarza odkurzy sobie tym sposobem własne
        > >mieszkanie?.

> porównujesz rzeczy nieporównywalne. Może odkurzają całe miasto i nikomu to nie
        > przeszkadza tylko Tobie?

Weź sobie siersciuchu odkurzacz i załącz. Co widzisz: on kurzać czy odkurzać?;-)
        • Gość: zauber idealne porownanie, choc sluzy odkurzaniu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 11:32
          >
          > Weź sobie siersciuchu odkurzacz i załącz. Co widzisz: on kurzać czy odkurzać?;-
          > )

idealne porownanie, choc odkurzacz skonstruowany z myslą o odkurzaniu i proces jego polega za ssaniu, sluzy w duzej mierze zakurzaniu wszystkiego co jest przy podłodze, z powodu wyrzucanego z osadnika powietrza.
          ten wydech należałoby wyprowadzić poza odkurzane mieszkanie, albo przepuścić przez filtr wodny i spowolnic wypływ w specjalnym dyfuzatorze.
          Ale o czym tu dyskutowac z glabami
          • quilheure Re: idealne porownanie, choc sluzy odkurzaniu. 15.10.08, 14:59
            O w mordę ! Jaki spec ! Poległem !!

Wytłumacz jeszcze terminy "osadnik powietrza" i "dyfuzator" i będzier wszysko jasne. Człowieku piszesz o sprawach o których nie masz zielonego pojęcia. Coś jak biolog przeprowadzający analizę mostu. Typ[owe dla oszołomów na forum.
            • Gość: zauber ze tez tobie trzeba wszystko jak krowie na miedzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 16:48
              > O w mordę ! Jaki spec ! Poległem !!
              >
              > Wytłumacz jeszcze terminy "osadnik powietrza" i "dyfuzator" i będzier wszysko j
              > asne. Człowieku piszesz o sprawach o których nie masz zielonego pojęcia. Coś ja
              > k biolog przeprowadzający analizę mostu. Typ[owe dla oszołomów na forum.
              >

popatrz jak sam niepoprwanie piszesz (chociazby "Typ[owe"), ale od innych oczekujesz czystego i gramatycznego pisania.
              to ty wziales we wspolny cudzysłów okreslenie ktore nie odnosi sie wzajemnie do siebie, i przy odrobinie dobrej woli wysilywszy wyobraznie mozna samemu- jak kon pod gore- zrozumiec.

przeczytaj sobie raz jeszcze ten fragment zdania, "z powodu wyrzucanego z osadnika powietrza". gdyby rzeczywiście chodziło o jakis wyimaginowany "osadnik powietrza", to całe zdanie byłoby bez sensu. detalicznie chodzilo o powietrze juz czyste, ktore po oczyszczeniu (mechanicznym, wodnym) w jakimś umownym osadniku brudu (filtrze), jest wydmuchiwane silnym strumieniem na podłoge.

co do dyfuzatora, to gdybys byl fachowcem w tej dziedzinie, wiedzialbys ze chodzi o dyfuzor (chyba z niemiecka nazywanego potocznie dyfuaztorem), gdzie wraz z zwiększaniem sie srednicy przekroju przewodu, prekosc przepływającego plynu (ciecz lub gaz) maleje niemal do zera, i taki podmuch nie jest szkodliwy.
              • quilheure Re: ze tez tobie trzeba wszystko jak krowie na mi 15.10.08, 17:21
                Gość portalu: zauber napisał(a):

> popatrz jak sam niepoprwanie piszesz (chociazby "Typ[owe"), ale od innych oczek
                > ujesz czystego i gramatycznego pisania.

Nie porównuj literówek do nietechnicznego bełkotu. Akurat język techniczny jest
                mi bliski a twoje wypowiedzi na temat odkurzacza to stek bzdur.
                >
                > przeczytaj sobie raz jeszcze ten fragment zdania, "z powodu wyrzucanego z osadn
                > ika powietrza". gdyby rzeczywiście chodziło o jakis wyimaginowany "osadnik powi
                > etrza", to całe zdanie byłoby bez sensu.

Ok mój błąd nie doczytałem do końca.

> co do dyfuzatora, to gdybys byl fachowcem w tej dziedzinie, wiedzialbys ze chod
                > zi o dyfuzor (chyba z niemiecka nazywanego potocznie dyfuaztorem), gdzie wraz z
                > zwiększaniem sie srednicy przekroju przewodu, prekosc przepływającego plynu (c
                > iecz lub gaz) maleje niemal do zera, i taki podmuch nie jest szkodliwy.

Tutaj pitolisz jak potrzaskany nie ma czegoś takiego jak "dyfuzator" jest tylko
                i wyłącznie dyfuzor. Dyfuzator to nie określenie potoczne tylko brednie
                wypisywane np na allegro przez blondynki handlujące suszarkami. Nie musisz mi
                przepisywać całej definicji słownikowej bo akurat z mechaniką płynów miałem
                trochę do czynienia.
                • Gość: zauber Re: ze tez tobie trzeba wszystko jak krowie na mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 18:22
                  > Tutaj pitolisz jak potrzaskany nie ma czegoś takiego jak "dyfuzator" jest tylko
                  > i wyłącznie dyfuzor. Dyfuzator to nie określenie potoczne tylko brednie.

jesteś zlosliwy w tym momencie, bo nazwa nie ma merytorycznie znaczenia. mnie się to jakos tak utrwalilo, i nie bede szukal w slownikach technicznych jezykow obcych, aby udowodnic , bo przeciez nie w tym rzecz ani sens. jesli jestes obeznany z mechanika plynow i z zasada działania dyfuzora, to wiesz co mialem na mysli a nie jedynie pisalem bez sensu aby pisać.
                  • quilheure Re: ze tez tobie trzeba wszystko jak krowie na mi 15.10.08, 20:38
                    Gość portalu: zauber napisał(a):

> > Tutaj pitolisz jak potrzaskany nie ma czegoś takiego jak "dyfuzator" jest
                    > tylko
                    > > i wyłącznie dyfuzor. Dyfuzator to nie określenie potoczne tylko brednie.
                    >
                    > jesteś zlosliwy w tym momencie, bo nazwa nie ma merytorycznie znaczenia. mnie s
                    > ię to jakos tak utrwalilo, i nie bede szukal w slownikach technicznych jezykow
                    > obcych, aby udowodnic , bo przeciez nie w tym rzecz ani sens. jesli jestes obez
                    > nany z mechanika plynow i z zasada działania dyfuzora, to wiesz co mialem na my
                    > sli a nie jedynie pisalem bez sensu aby pisać.

Z ciekawości wrzuć sobie "dyfuzator" w google zobaczysz ze zwróci 245 wyników (w
                    większości akcje suszarek z allegro) a dyfuzor 173 000.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka