Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

11.10.10, 20:04
Witam,
właściwie to ja dopiero zaczynam swoją "przygodę" z tarczycą. Bardzo Was proszę o uwagi i spostrzeżenia na temat moich wyników. Zaczęło się od tego,że w grudniu 2009 bardzo źle się czułam, wstawałam rano z opuchniętą twarzą i oczami i postanowiłam zrobić badanie hormonów:
grudzień 2009
TSH 1,836 norma(0,27-4,70)
FT3 2,79 norma (2,59-5,38
FT4 0,98 norma(0,70-1,55)
Uznałam, że wszystko jest w normie i nic z tym nie zrobiłam. Teraz już wiem, że źle. Zgoniłam to trochę na hormonalną terapię zastępczą, bo w tym czasie właśnie zaczęłam brać femoston, gdyż zdiagnozowano u mnie w wieku 36 lat przedwczesną menopauzę.

I tak minął prawie rok, a ja dalej źle się czułam. Myślałam, że przez tą menopauzę, bo objawy mogą być podobne:depresja, brak koncentracji, pogorszona pamięć, ciągłe uczucie zimna, bardzo sucha skóra, no i doszły jeszcze zaburzenia widzenia (mogłabym jeszcze długo wyliczać). Trafiłam do okulisty, neurologa i wszystko ok., ale kazano mi jeszcze zrobić usg tarczycy i tu już nie było tak fajnie:

płaty tarczycy symetryczne, lewy niejednorodny echogenicznie -bez guzków, prawy niejednorodny echogenicznie-widoczne dwa guzki: obwodowo izechogeniczny 9,7mm, oraz w górnym biegunie hipoechogenizny 5,5mm, w badaniu dopplerowskim nieunaczynione.
W obu płatach rozsiane obszary osłabionej echogeniczności o charakterze nacieków limfocytarnych- obs w przebiegu choroby Hashimoto, celem weryfikacji s. BAC
płat lewy 53mmx15mmx16mm, płat prawy 53mmx16mmx15mm

Zrobiłam ponownie hormony i oto wyniki:
październik 2010
TSH 1,24 norma (0,27-4,20)
FT3 2,84 norma (2,04-4,40)
FT4 1,37 norma (0,93-1,71)
anty TG <20 norma (poniżej-40)
antyTPO 302 norma (poniżej-35)
TRAK 1,18 norma (0-1,50)
Domyślam się, że mam hashimoto, ale byłabym wdzięczna za dalsze uwagi i spostrzeżenia na temat mojej tarczycy.
Wyszło bardzo dużo, ale mam nadzieję, że przez to przebrniecie i mi wybaczycie smile
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: prośba o interpretację wyników 11.10.10, 20:13
      Witaj na Forum.

Tak, masz Hashimoto.
      Wyniki z października nie są bardzo złe (choć ft3 jest całkiem niskie):
      FT4 56.41% [ wynik 1.37, norma (0.93 - 1.71)]
      FT3 33.90% [ wynik 2.84, norma (2.04 - 4.4)]
      (zobacz tinyurl.com/o-procentach)

ale mogą się pogorszyć w czasie zimy. Tak u mnie zaczynała się choroba. Latem było ok, a zimą tragicznie.

Jeśli dalej źle się czujesz, to powinnaś zacząć leczenie.

Koniecznie zbadaj ferrytynę i b12
      • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 11.10.10, 20:37
        Dziękuję Harmoniak,
        Właśnie zrobiłam sobie test na niedoczynność i wyszło mi aż 35 punktów.
        A z tą menopauzą to też doczytałam, że niestety choroby o podłożu autoimmunologicznym mogą być jej przyczyną.
        No to muszę jeszcze zbadać ferrytynę i b12, bo niestety nadal źle się czuję.
        pozd smile
        • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 12.10.10, 14:17
          Jeszcze chciałam zapytać czy ferrytynę i b12 trzeba badać na czczo (chyba dobrze myślę, że są to badania z krwi), czy nie ma to znaczenia?
          • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 13.10.10, 21:06
            Witam,
            Odebrałam dzisiaj wynik biopsji, co o nim sądzicie?
            Rozpoznanie kliniczne: guzek tarczycy
            wynik: Obszar śr. 10 mm w prawym płacie tarczycy: w rozmazach liczne komórki limfoidalne, histiocyty, gniazda i grupy tyreocytów, erytrocyty. Obraz cytologiczny przemawia za przewlekłym zapaleniem tarczycy. Proponuję dalszą diagnostykę immunologiczną.

pozd
            • anka.83 Re: prośba o interpretację wyników 14.10.10, 08:40
              Guzek wygląda na koloidalny, niegroźny. Potwierdza chorobę autoimmunologiczną - Hashimoto.

Ferrytynę i B12 najlepiej na czczo.
            • stapelia Re: prośba o interpretację wyników 14.10.10, 08:48
              bo biopsja też potwierdziła hashi sad poza tym nic groźnego w guzku nie ma.
              • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 14.10.10, 14:51
                dzięki serdeczne smile
                • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 18.11.10, 22:16
                  Witam,
                  Długo nie pisałam, ale "włóczyłam" się po endokrynologach i w dalszym ciągu diagnozowałam.
                  Zrobiłam B12 i jest w granicach normy (dolnej normy), a ferrytyna niestety 9. Dostałam żelazo na 3 miesiące i mam zacząć łykać eutyrox50. I moje pytanie; byłam u 2 lekarzy i jeden kazał mi zacząć od dawki 12,5, po 2 tyg. zwiększyć do 25 i znów po 2tyg zwiększyć o 12,5 i tak zwiększać o te 12,5 co 2 tyg aż dojdę do 50. Drugi natomiast od razu dawka 25 i po 2tyg.50. Eutyrox biorę pierwszy raz i jestem póki co zielona w tym temacie, dlatego proszę o radę jak zacząć to łykać.
                  pozd.
                  • psychofinka Re: prośba o interpretację wyników 18.11.10, 22:46
                    Ja bym posłuchała pierwszego lekarza; różne osoby różnie reagują na tyroksynę; mnie na samym początku przyjmowania przez pierwsze dni bolała trochę głowa. Stopniowe dawkowanie będzie łagodniejsze dla organizmu.
                    Niektórym osobom nie robi jednak to żadnej różnicy smile Niemniej zaczęłabym od 12,5.
                    • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 16.02.11, 14:53
                      Witam ponownie smile
                      Odebrałam dziś wyniki po leczeniu eutyroxem w dawce 50.
                      Co o nich sądzicie?
                      Luty 2011
                      TSH 1.424 norma (0.27-4.70) 26.05%
                      FT3 2.40 norma (2.59-5.38) 6.81%
                      FT4 1.15 norma (0.70-1.55) 52.94%
                      FERRYTYNA 22.63 norma (20-250) 1.14%
                      Z tego co mi się wydaje to nie jest najlepiej. Żelazo łykałam przez 2 m-ce, ale potem siadł mi żołądek i przestałam, muszę poprosić o zastrzyki. A hormony są gorsze niż przed łykaniem eutyroxu. Z najnowszych objawów to bardzo puchną mi górne powieki, czasami tak miałam, ale rano a teraz utrzymuje się przez cały dzień. Myślę, że to od tarczycy.
                      Co o tym sądzicie? Proszę o pomoc.
                      • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 16.02.11, 22:06
                        oczywiście źle napisałam procenty przy FT3, ma być
                        FT3 -6.81% [ wynik 2.4, norma (2.59 - 5.38)]
                        FT4 52.94% [ wynik 1.15, norma (0.7 - 1.55)]
                        TSH 26.05% [wynik 1.424, norma (0.27 - 4.7) ]

Co o tym wszystkim myślicie? Pomocy!
                        • anka.83 Re: prośba o interpretację wyników 17.02.11, 19:21
                          Sądzę, że:

a) dawka do zwiekszenia o dobre 25 ug
                          b) czas wdrożyć selen na poprawę przemiany T4 do T3
                          c) udać się do lekarza na potwierdzenie w/w zaleceń

Kortyzol byl badany?
                          • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 17.02.11, 21:46
                            Dzięki,
                            Do lekarza jestem umówiona na wtorek. Kortyzol badałam i był w normie. Endokrynolog kazał mi go zbadać o 8 i 10 rano i nie widział nic złego w wynikach.
                            Jeszcze raz dziękuję smile
                            • anka.83 Re: prośba o interpretację wyników 18.02.11, 10:21
                              Dostałam jeszcze informację od Hashi - Tess, że problem może też leżeć w żelazie. Jak często bierzesz tabletkę, jakiej firmy i jak długo?
                              • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 18.02.11, 13:18
                                Witam,
                                Żelazo łykałam 2 m-ce, później siadł mi żołądek i zrobiłam 3 tyg. przerwy. Teraz znów biorę Tardyferon Fol raz dziennie tabletkę.
                                pozd.
                                • anka.83 Re: prośba o interpretację wyników 18.02.11, 15:18
                                  jeżeli zwiększenie dawki nie pomoże, to może faktycznie się okazać, że żelazo (zastrzyki) będą niezbędne...oby nie, regularne kłucie do przyjemności życiowych nie należysmile
                                  • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 18.02.11, 16:06
                                    Dzięki smile
                                    • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 25.02.11, 13:58
                                      Witam,
                                      Byłam u lekarza i kazał mi zwiększyć dawkę euthyroxu do 75. Od paru dni łykam 62,5 bo postanowiłam zwiększać stopniowo i tu pojawił się problem. Parę godz. po wzięciu tabletki okropnie boli mnie głowa i muszę zażyć coś przeciwbólowego, bo nie da się wytrzymać. Nie wiem, czy ma sens tak dalej brać, bo zamiast czuć się lepiej jest gorzej.
                                      Jak wprowadzałam euthyrox nic takiego się nie działo.
                                      Nie wiem co robić? Co o tym myślicie?
                                      • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 01.03.11, 15:52
                                        Głowa dalej mnie boli choć trochę mniej, bo uda się wytrzymać bez tabletki. Dalej biorę euthyrox 62,5, ale się zastanawiam, czy to ma sens. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że chodzę poddenerwowana i już sama nie wiem, czy tych hormonów mam za dużo, czy za mało.
                                        Czy mogę wrócić do dawki 50 przy tych moich ostatnich wynikach i dodatkowo łykać selen i żelazo i za 6 tyg. sprawdzić hormony, czy raczej jest to niewskazane?
                                        Biorę jeszcze zastrzyki z b12.
                                        Nie wiem co robić, jak możecie mi coś doradzić byłabym wdzięczna
                                        pozd.
                                        • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników 02.03.11, 09:03
                                          Może ktoś miał podobny problem i chciałby się podzielić swoim doświadczeniem ze mną. Ja dopiero raczkuje w tym temacie, chociaż staram się dużo czytać i próbuje to jakoś ogarnąć.
                                          pozd.
                                          • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników, nowe badania 28.03.11, 15:53
                                            Witam, odebrałam dzisiaj wyniki na dawce 75 euthyroxu.
                                            Byłam na niej dokładnie 3 tyg. i 2 dni i dłużej nie dam rady, bo pojawiły się biegunki, ciągły niepokój, nerwowość i czułam, że brakuje mi tchu, nawet sznurując buty sad
                                            Wyniki chyba nie są takie złe, ale nie wytrzymam na tej dawce i muszę zmniejszyć.
                                            Wydaje mi się, że mam duży problem z przemianą t4 do t3.
                                            Proszę powiedzcie co dalej mam robić sad Lepiej czułam się na dawce 50 E nawet, gdy FT3 było poniżej normy.
                                            marzec 2011
                                            TSH 0,891 norma 0,27-4,70
                                            FT4 80.00% [ wynik 1.38, norma (0.7 - 1.55)]
                                            FT3 13.26% [ wynik 2.96, norma (2.59 - 5.38)

pozd.
                                            • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników, nowe badania 28.03.11, 20:01
                                              I jeszcze jedno mnie zastanawia, dzisiaj robiłam badania i nie wzięłam euthyroxu i teraz wieczorem czuję się świetnie smile Niepokój póki co zniknął smile
                                              I tak się zastanawiam, czy mogę całkowicie odstawić euthyrox i za jakiś czas sprawdzić hormony, czy raczej nie ryzykować?
                                              Doczytałam jeszcze, że estrogeny utrudniają przemianę t4 do t3 a ja ze względu na przedwczesną menopauzę jestem na HTZ, więc dostarczam sobie estrogeny codziennie, bo inaczej nie funkcjonuje. No i na dodatek w styczniu miałam rezonans i niestety mam podejrzenie mikrogruczolaka.
                                              Co o tym myślicie? Odstawić euthyrox?
                                              • czupakabra27 Re: prośba o interpretację wyników, nowe badania 28.03.11, 21:20
                                                Apolonia_pisałaś o zaburzeniach widzenia. Jak one u Ciebie wyglądają? Zaczęły się przed ropzoczęciem HTZ czy po?
                                                • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników, nowe badania 28.03.11, 21:28
                                                  Zaburzenia widzenia zaczęły się po HTZ, ale nie wiem czy to jest przyczyną. Musiałam "dostrajać" wzrok, żeby lepiej widzieć i czasami miałam wrażenie jakby coś przysłaniało mi lewe oko. To pojawiało się okresowo i póki co jest w miarę ok.
                                                  • anka.83 Re: prośba o interpretację wyników, nowe badania 30.03.11, 11:24
                                                    Mogę powiedzieć tyle, że masz bardzo brzydkie fT3. Brałaś ten selen? Jak ferrytyna?

Może to być wskazaniem dla Novothyral.
                                                  • apolonia2010 Re: prośba o interpretację wyników, nowe badania 05.04.11, 10:12
                                                    Ferrytyny jeszcze nie sprawdzałam, a selen łykałam bardzo krótko. Do lekarza idę niedługo, zobaczę co mi powie.
                                                    pozd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka