Dodaj do ulubionych

Pomocy dziewczyny

03.12.10, 22:58
Wykryto u mnie niedoczynność tarczycy pierwsze tsh maiłam 5,8 norma 0,230-4,500 , FT3 5,57 norma 2,40-6,30, Ft4 14,29 norma 12,00-22,00. Byłam u endo i dała mi ona skierowanie na wyniki i usg które miałam zrobić za miesiąc czyli teraz w grudniu. oto te wyniki
TSH ­ 5,080 mIU/L 0,27 — 4,20
A1 FT4 ¯ 11,65 pmol/l 12,00 — 22,00
A1 P/c antytyreoglobulinowe (ATG) ­ 163,2 U/ml 0,0 — 60,0
A1 Przeciwciała anty TPO (przeciw peroksydazie) ­ 604,4 U/ml 0 — 60
Czy te wyniki wskazują na chorobę hasmioto?

Usg jeszcze nie robiłam. Napiszcie dziewczyny co w tym przypadku powie endo czy przepisze mi leki. Muszę wspomnieć że bardzo się boję że nie będe mogła zajść w ciążę bo właśnie teraz podjęliśmy z mężem decyzję że już czas. Mam nadzieję że po tabletkach i unormowaniu tych hormonów będę szczęśliwą mamą. Piszcze dziewczyny wszystko co może mi rozjaśnić sytuację w jakiej się znalazłam. Pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • psychofinka Re: Pomocy dziewczyny 04.12.10, 00:07
      Do rozpoznania Hashimoto potrzebne jest też usg, na wizytę powinnaś wziąć wynik, bo szkoda czasu.
      Co zrobi lekarz, to my nie wiemy big_grin Na mój gust Twoje wyniki jak najbardziej świadczą o Hashi. Niedoczynność ogromna - jak Ty się czujesz z takim poziomem ft4???
      Dobrze leczone Hashimoto nie wyklucza zajścia w ciążę i bycia mamą. Ale na razie to musisz się uzbroić w cierpliwość, TSH dla starających się nie powinno przekraczać 2, ft4 masz straszne, musisz mieć je na odpowiednim poziomie, by wystarczyło dla Ciebie i Twojego dziecka.
      Jeśli to faktycznie Hashi, to tabletki będziesz brać do końca życia, zresztą i z niedoczynnością tak zapewne będzie, więc się od razu na to nastaw. Jednak nie jest to szczególnie uciążliwe, a bardzo pomocne.
      Endo powinna Ci zapisać tyroksynę, i to jak najszybciej.
      • anka.83 Re: Pomocy dziewczyny 04.12.10, 14:23
        psychofinka napisała:

> Do rozpoznania Hashimoto potrzebne jest też usg,

Dla uscislenia - przeciwciala antyTG i aTPO to swoiste przeciwciała dla choroby Hashimoto. Ich wyraźna obecność jest juz wystarczajacym potwierdzeniem choroby hashimoto.

USG w takim wypadku jest badaniem juz czysto informacyjnym (okreslenie wielkosci i stopnia zniszczenia gruczołu).

W wypadku, gdyby przeciwciała nie były obecne, badanie USG (a potem biopsja gruczołu) ma za zadanie potwierdzić/wykluczyc chorobęsmile

Tak wiec Hashimoto ewidentne, wykonaj badania i test zalecane przez Psychofinkę oraz Jurmik, Wroć do nas po badaniach i wizycie, dziewczyny Ci doradzą, co dalej.

Powodzeniasmile
    • jurmik Re: Pomocy dziewczyny 04.12.10, 10:20
      Nie napisałaś nic o tym, jak się czujesz i czy masz objawy niedoczynności (zrób test z tego forum), ale przy takich wynikach na pewno nie może być dobrze. Masz za małe FT4, za wysokie TSH czyli niedoczynność tarczycy, masz wysokie przeciwciała przeciwtarczycowe, które uszkadzają tarczycę (a więc dlatego ona źle pracuje), więc jest to Hashimoto. Dowiedz się przed wizytą, czy usg zrobi Ci endo na wizycie czy masz wcześniej zrobić usg we własnym zakresie. Jeśli tak, to poszukaj radiologa, który robi usg (radiolodzy stale robią różne usg , więc moim zdaniem mają większe doświadczenie) czyli idź do jakiegoś gabinetu usg.
      Nie martw się o ciążę, jak będziesz brać lek (tyroksynę czyli właśnie FT4), wszystko się wyreguluje i będziesz mogła być szczęśliwą mamą, jak wiele osób z tego forum i kilka moich koleżanek z tą chorobą.
      Warto sprawdzić poziom ferrytyny i wit.B12, bo często przy Hashimoto są z tym problemy, a przed ciążą trzeba to też wyregulować.
      I czytaj nasze forum, dowiesz się dużo, a jak mówi moja endo - przy takiej chorobie na całe życie trzeba jak najwięcej wiedzieć o niej, a nie zdawać się tylko na zalecenia lekarza nic nie rozumiejąc. Z mojego osobistego doświadczenia wiem, że ma rację.
    • aniakwas Re: Pomocy dziewczyny 04.12.10, 13:12
      Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Usg muszę iść zrobić prywatnie muszę się w poniedziałek umówić. Co do objawów to jak się porządnie nie wyśpię to w dzień muszę się położyć i pospać, mam też zaparcia, wypadanie włosów, powiększoną tarczycę. To moje objawy miesiączki mama regularne i nie mama żadnych leków itp. Nie wiem jak tam wit.b12 bo nie robiłam na to wyników ale zrobię jak trzeba mam nadzieję że to badanie może mi zlecić lekarz rodzinny.
      Zobaczę co powie mi moja endo bo idę w czwartek do niej jak będzie muszę jeszcze zadzwonić i zapytać. pozdrawiam Ania
      • psychofinka Re: Pomocy dziewczyny 04.12.10, 16:12
        Na 99% lekarz rodzinny nie zleci Ci badania B12. Niestety.
        • aniakwas Re: Pomocy dziewczyny 06.12.10, 18:34
          Zrobiłam usg tarczycy i dr powiedziała że wymiary tarczycy są prawidłowe ale mam na niej jak to określiła ciemne plamy.

w opisie jest napisane cieśń szer. 0,7 cm
          tarczyca o budowie zrazikowej, mieszanej echogeniczności, niejednorodna bez typowych zmian ogniskowych. Powiedział też że guzków nie ma. W ten czwartek idę do endo więc napiszę co powie. pozdrawiam Ania
          • anka.83 Re: Pomocy dziewczyny 06.12.10, 19:46
            dr powiedziała że wymiary tarczycy są prawidłowe

Szkoda, że nie masz rozmiarów. iektórzy lekarze tarczycę wielkosci 1/4 normy też uwazają za prawidłową...

Poza tym USG potwierdza Hashimoto (mieszana czy niejednorodna echogeniczność).
            • aniakwas Re: Pomocy dziewczyny 06.12.10, 20:44
              wymiary prawy płat 2,0 x 1,8 x 3,9 cm, objętość 7,4 cm sześć.
              lewy 2,0 x 1,8 x 3,6 cm, objętość 6,9 cm sześć.

• djpa Re: Pomocy dziewczyny 06.12.10, 21:45
                Wyglądają rzeczywiście na prawidłowe. Ale reszta na Hashimoto wskazuje. A dostałaś Euthyrox?

To mi się podoba z Twojego opisu badania USG: tarczyca o budowie zrazikowej
    • aniakwas Re: Pomocy dziewczyny 08.12.10, 19:38
      Mam jeszcze pytanie jakie wyniki mogę jeszcze zrobić , pisałyście że b12 i ferrytynę i co jeszcze.
      Bo jadę do dentysty jutro i chcę iść do rodzinnego żeby dał skierowanie na wyniki z krwi oczywiście na te co może mi zlecić ale nie wiem jakie powinnam zrobić.
    • aniakwas Re: Pomocy dziewczyny 10.12.10, 10:50
      Witajcie
      Wczoraj byłam u mojej endo i przepisała mi euthyrox N 50 i kazała zrobić tylko wynik tsh w lutym. Dziewczyny czy to odpowiednia dawka dla mnie? i czy nie powinnam zrobić w lutym Ft3 i Ft4? Powiedziała że ft3 i ft 4 nie mam takie złe i że przeciwciała się robi raz żeby stwierdzić chorobę czy to prawda? Pozdrawiam Ania
      • aniakwas Re: Pomocy dziewczyny 14.01.11, 17:27
        Witajcie no i jestem po miesiącu brania euthyrox 50 tsh z 5,8 spadło do 1,71 (norma 0,230-4,500). Mam pytanie czy dalej brać taką samą dawkę jak biorę czy ją zwiększyć.
        Po tabletkach czuję się dobrze tak jak przed nie miałam żadnych problemów poza zmęczeniem i śpiączką. Zrobilam też morfologię wyniki mieszczą się w normach.
        Dziewczyny do endo idę w lutym zarejestrowałam się na NFZ a ta prywatnie kazała mi zrobić tylko TSH czy mam też zrobić FT3 i FT4?

Dziękuję za pomoc.
        • stapelia Re: Pomocy dziewczyny 14.01.11, 17:53
          skoro idziesz w lutym do endo to ja bym nie zwiększała dawki, zrobiłabym komplet badań czyli dopłaciła do FT4 i Ft3 i dopiero z kompletem poszła i zobaczyła co lekarz powie. Niewiele czasu zostało do wizyty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka