Dodaj do ulubionych

Rzut choroby - pytanie

14.01.11, 14:23
Witam dziewczyny
Czy przy rzucie Hashimoto macie też odczucie bolesności tarczycy i duszenia? Jakbym miała coś w gardle. Miałam tak w sierpniu ale chyba ze 2 dni i nic a teraz już mnie tak trzyma chyba 5 dzień. Wtedy miałam robione USG i nic nie wykazało poza zmniejszoną tarczycą (porównując ją do usg kwietniowego). Samopoczucie też mam kiepskie. Czego jeszcze mogę się spodziewać w późniejszych rzutach choroby?
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Rzut choroby - pytanie 14.01.11, 14:55
      mimi232323 napisała:

> Czy przy rzucie Hashimoto macie też odczucie bolesności tarczycy i duszenia? Ja
      > kbym miała coś w gardle

Jak najbardziej, mam podobnie. Dodatkowo możesz spodziewać się nasilenia objawów niedoczynnościowych lub wręcz przeciwnie - nadczynnościowe, typu uczucie gorąca, przyspieszone bicie serca. Albo i takie i takie (tzn z niedo- i nadczynnosci).

Poza tym każdy ma swoje specyficzne objawy, niekoniexcznie występujące u innych.
      • mimi232323 Re: Rzut choroby - pytanie 14.01.11, 19:14
        To mamy identycznie - jeszcze do tego serce wali mi jak szalone, ręce i nogi lodowate, cała się trzęsę. Masakra! Dobrze tylko, że to tak rzadko - mam nadziejęsmile
      • mimi232323 Re: Rzut choroby - pytanie 14.01.11, 19:16
        Przy rzucie choroby bierze się więcej Euthyroxu lub selenu? Czy trzeba przeczekać?
        Miałam lekkie zapalenie gardła i potem rzuciło się na tarczycęsad
        • anka.83 Re: Rzut choroby - pytanie 14.01.11, 23:19
          Podczas rzutu hormony wariują, więc absolutnie nie kombinujemy z dawką. Warto brać selen, wielu lekarzy twierdzi, że "uspokaja" przeciwciała.
          • mimi232323 Re: Rzut choroby - pytanie 17.01.11, 15:34
            Anka.83 jak długo trwa taki rzut choroby. Dalej czuję kluskę w gardle. Już przechodziło, a teraz znowu. Dziwne jest to, że rano nic nie czuję dopiero w miarę upływu czasu zaczyna się duszenie w gardle. Czy stres ma wpływ na takie duszenie? Bo jak się denerwuję to od razu klucha w gardle. A teraz nie dość, że była choroba to jeszcze znowu 2 dziewczyny z bliskiego otoczenia w ciążysad
            • anka.83 Re: Rzut choroby - pytanie 17.01.11, 19:43
              U każdego trwa różnie, słyszalam wersje kilkudniowe do kilkumiesięczych, więc trudno powiedzieć.
              Ja mam dziwne uczucie (ni to ból, ni to duszenie) powyżej tarczycy podczas rzutu, musze wtdy pochylac glowe, bo jak podnoszę ją, to boli bardziej.
              Każdy ma inne objawy.
              Stres - jest to czynnik wyzwalający rzut w hashimoto, jak i w wielu innych autoimmunologicznych chorobach ( m.in. RZS). Nasila objawy b mocno.
              • mimi232323 Re: Rzut choroby - pytanie 18.01.11, 13:28
                To u mnie już wiem co wywołuje rzut choroby - przede wszystkim stressad Ale jak się nie denerwowaćsmile?
    • mimi232323 Re: Rzut choroby - pytanie 23.01.11, 18:12
      Zaczęłam brać Pramolan na stres, nerwice itp. i ucisk w gardle minął. Biorę drugi dzień - 1 tabletka. Czy to możliwe żeby do tego stopnia stres miał wpływ na tarczycę? A może to nie rzut choroby tylko nerwica?
      • psychofinka Re: Rzut choroby - pytanie 23.01.11, 18:52
        Jest coś takiego, co się nazywa globus hystericus. To objaw nerwicowo-lękowy. Skoro to odczucie pojawia się u Ciebie w czasie stresu i skoro czujesz się lepiej, biorąc Pramolan, nie obwiniałabym o wszystko tarczycy.
        Moja przyjaciółka miała coś takiego w bardzo trudnym dla niej okresie życia, nie ma najmniejszych problemów z tarczycą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka