Dodaj do ulubionych

Prosze o porade,bo juz nie wiem,co mam robic

16.02.11, 13:21
Witam,jestem pierwszy raz na tym forum,przedtem pisalam na forum hashimoto link forum.gazeta.pl/forum/w,24776,98332507,98332507,Witam_jestem_nowa_prosze_o_interpretacje_wynikow.html.
Po wielkich staraniach,chodzenia po lekarzach i sluchania,ze to nie ma nic wspolnego z tarczyca,wywalczylam L-Thyrox 25.Napoczatku bralam po 25,ale czulam sie zle i zmiejszylam na polowke.Po 4 tyg zrobilam wyniki

TSH 3 generacja ultra 1,699 (0,350-5,500)
FT3 5,12 (3,5-6,5) 54%
FT4 13,22 (11,5-23,2) 14,70%
Anty Tg 33,0 (0,0-60,0)
Anty TPO 52,8 (0,0-60,0)

Reszta wynikow z 16.06.2010
Ferrytyna 17,2 (15-148)
Vitamina b12 370 (193-982)

Od tego czasu zaczelam brac po 25 i zaczelam miec problemy,tzn na poczatku tego tak nie odczulam,jedynie co mnie martwilo,ze serce mi sie tlucze,czuje ucisk i czasami mnie kluje,zmiejszylam na 12,5,ale po jakims czasie zaczelam sie czuc senna i od soboty zaczelam brac po 25,ale objawy mam dalej takie same,tzn te klucia,ucisk,kreci mi sie w glowie i juz nie wiem,co mam dalej robic.Czy znowu zmiejszyc,czy brac co drugi dzien 25,czy moze 3/4 tabletki?
Prosze pomozcie mi,co mam dalej robic.Test na tarczyce zrobie pozniej,teraz sie spiesze do pracy.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Prosze o porade,bo juz nie wiem,co mam robic 16.02.11, 13:49
      spróbuj brać 25 co drugi dzień.
      • stapelia Re: Prosze o porade,bo juz nie wiem,co mam robic 16.02.11, 19:03
        a ja bym kupiła porządne żelazo- masz bardzo niską ferrytynę - przy tym też się serce nieźle tłucze.
        • anka.83 Re: Prosze o porade,bo juz nie wiem,co mam robic 17.02.11, 19:22
          Żelazo nie zaszkodzi, ale fakt, że organizm gwałtownie reaguje na zmiany dawki oznacza, że zapas żelaza jeszcze jest wystarczający na utylizację hormonów tarczycy.
          • harmoniak Re: Prosze o porade,bo juz nie wiem,co mam robic 17.02.11, 21:05
            Nie zgadzam się.
            Też źle reagowałam na początku leczenia a ferrytyny nie miałam wcale, hemoglobina wynosiła 12. Moja teoria jest taka, że organizm nie może sobie poradzić ze zwiększoną dawką hormonu z uwagi na niedobory m.in. żelaza, wapnia, magnezu itp.

Zosiu, spróbuj zwiększać o 6.25 co kilka dni i brać wapń, magnez. Melisa też może pomóc.
            Ferrytynę warto podnieść.

Jeśli problemy związane z braniem leku nie zmniejszą się/znikną to radzę zmienić lek na jakiś zamiennik.

Twojego w/w wątku nie ma już, więc może opisz tutaj co i jak Ciebie doprowadziło do endo.
            • ogrodek.zosi Re: Prosze o porade,bo juz nie wiem,co mam robic 22.02.11, 10:46
              Dziekuje za odpowiedzi,nie pisalam,mialam maly remont w mieszkaniu i nie mialam czasu.
              Test na tarczyce wynik 33.
              Zmiejszylam dawke i biore na razie co drugi dzien 18,75 i jest lepiej,tylko rano czasami meczy mnie to,ze nie umiem sie "obudzic".Za pare dni chce zaczac brac co dzien 18,75.
              Zaczelam pic zelazo z wit c i zwiekszylam magnez i przestalo mi sie krecic w glowie,a moze to zasluga mniejszej dawki? Sprobuje jeszcze z tym wapnem.

Co mnie zaprowadzilo do endo.
              Jak pamietam,to czuje sie zle od dziecinstwa.Jako dziecko czulam sie ociezala,mialam problemy z koncentracja,na lekcjach w szkole nie umialam sie skupic,ziewalam itd.Pare razy bylam u lekarza,ale zawsze stwierdzili,ze wszystko ok,ze to dojrzewanie bla bla bla i sie tak meczylam.
              Pierwszy raz mialam robione badania przez ginekologa,ale tylko same tsh,pamietam,ze wyszly zle,kazal mi drugi raz zrobic,za drugim razem wyszly w normie.
              Pozniej chodzilam do lekarza i za kazdym razem mowilam,ze sie zle czuje,to tez zrobili tylko tsh i bylo w normie,to mnie wyslala do psychiatry i leczylam sie przez 2 lata,co oczywiscie nic nie zmienilo.Wyjechalam do niemiec urodzilam dziecko i tu juz zrobili konkretniejsze badania z ft3,ft4 ale bylo wszystko w normie.Zaczelam czytac forum i juz wiedzialam,ze to,ze sa wyniki w normie,to nie znaczy ze jest dobrze.
              Zaczelam w polsce robic sama badania krwi,usg.Moje pierwsze usg
              Wyniki USG
              plat prawy o wymiarach 13 x 11,5 x 24mm zawiera ognisko echoujemne o
              srednicy 3mm
              plat lewy o wymiarach 12 x 13 x 25mm jednorodny
              ciesn: grubosci 2mm
              objętość tarczycy 3,74 ml
              Nie bylo latwo,ale w koncu dostalam tyroksyne.Zanin zaczelam brac,to czulam sie fatalanie,chodzilam nerwowa spac,wstawalam rano nerwowa,mialam problemy z utrzymaniem rownowagi,bylam zmeczona,nie mialam na nic sily,problemy z koncentracja,pamiecia itd
              Teraz jest troche lepiej,nie jestem juz tak nerwowa,tylko ta koncentracja moglaby byc lepsza,ale wiem,ze na to potrzeba czasu.Nie myslalam tylko,ze bede tak zle reagowac na tyroksyne.
              • ogrodek.zosi Nowe wyniki 08.07.11, 10:19
                Witam.Po dlugim czasie doczekalam sie nowych wynikow
                wyniki z 15.06.2011

TSH 1,6 (0,3-3,5)
                FT3 4,4 (2,8-7,2) 36,36%
                FT4 13,1 (9,0-22,7) 29,93%
                TPO 19,5 (0-35)

Caly czas bylam na dawce 25 tyroksyny. Lekarz kazal mi odstawic tyroksyne,bo stwierdzil,ze jej nie potrzebuje uncertain Na moje objawy stwierdzil,ze mam problemy psychosomatyczne.Po odstawieniu,mam sie zglosic ponownie na badania.Na nic zdaly sie moje tlumaczenia,ze czulam sie o wiele lepiej,gdy zaczelam brac tyroksyne,powiedzial,ze gdyby to bylo od tarczycy to bym sie musiala dalej dobrze czuc na tej samej dawce?!
                Czulam sie ostatnio coraz gorzej,zmeczona,na nic nie mialam sily,nie umialam spac,budzilam sie nad ranem itd
                Tyroksyne zalatwilam sobie prywatnie.Nie posluchalam lekarza,zwiekszylam dawke o 6,75 i czuje sie lepiej,tzn lepiej spie,mam wiecej sily,ale po poludniu sily mnie opuszczaja.
                Zastanawia mnie,dlaczego ft3 tak spadlo,czy mam zaczac brac selen?
                Niedlugo jade do polski,to zrobie nowe badania ferytyny,b12,usg bo tu nie ma takiej potrzeby.
                Jakie badania jeszcze dodatkowo zrobic?
                • duzooka Re: Nowe wyniki 08.07.11, 16:00
                  Dobijają mnie już ci lekarze, już nie rozumiem czym oni się kierują, przecież ślepiec by zauważył że masz niedoczynność! Nie słuchaj go, idź do innego, może znajdziesz bardziej douczonego,
                  Nie patrz na TSH mnóstwo osób w tym i ja miało dobre będąc w sporej niedoczynności, nie załamuj się tym co powiedział doktorek, mnóstwo lekarzy tak się zachowujeindifferent
                  Zwiększaj dawkę, rób badania i walcz o swoje zdrowie i życie, nie daj się białym fartuchom.
                  Obserwuj się dokładnie, bo dawkę powinnaś bardziej dostosować do swoich potrzeb aniżeli wyników.
                  Selen nie zaszkodzi, żelazo też, ale wiedz ze ferrytyna i poziom żelaza wzrosną same bez suplementacji po wyrównaniu hormonków, dlatego zbyt dużych dawek żelza chyba nie ma sensu ładować, bo nie wiele pomoże, a dla organizmu obojętne nie jest.
                  Nie przejmuj się Ft3 ono będzie się zmieniac pod wpływem leczenia, na razie wszystko wygląda dobrze i idzie w dobrym kierunku, kontynuuj zwiększanie, a będzie coraz lepiej.

Dalej jesteś za granicą? Tam też lekarze są.... ekhem... tacy jak u nas w polsce?
                  Samopoczucie masz trochę lepsze jak przed tyroksyną?
                  senność a zarazem bezsenność to typowy objaw niedoczynności, trochę to potrwa zanim się wyrównasz, bo bardzo długo byłaś w niedoczynności, więc musisz uzbroić się w cierpliwość
                  Ale będzie dobrzesmile
                  • ogrodek.zosi Re: Nowe wyniki 09.07.11, 09:25
                    Dziekuje za odpowiedz i pocieszenie.
                    Tak,dalej mieszkam w niemczech i tu sie o cos doprosic,jakies badania,to sie slyszy,ze nie ma takiej potrzeby,tylko jak czlowiek padnie,to juz niestety za pozno.Bede szukala innego lekarza,tylko czasami sil juz brak i zastanawiam sie czy to ma jakis sens,jak sie slyszy jedno a to samo.Probowalam w polsce,to tak samo,ma pani idealne wyniki uncertain
                    Przed tyroksyna to czulam sie fatalnie,sama siebie nie umialam zniesc.Najlepiej czulam sie na poczatku,kiedy zaczelam brac tyroksyne,pierwszy raz w zyciu poczulam,co to jest miec energie i sile,zaczelam w koncu zyc,a nie wegetowac,a potem sie to jakos pogorszylo.Od tygodnia biore wieksza dawke o 6,75 i juz jest ciut lepiej,ale to jeszcze nie to co bylo na poczatku.Wiem,ze to potrzeba czasu,tylko musze w koncu tego dobrego lekarza znalesc.
                    Z selenem sprobuje,do tego biore magnez,pije zelazo,potem wapno z wit D3 no i probuje schudnac,na razie idzie pomalu,ale idzie.Oby tak dalej.Pozdrawiam smile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka