19.04.11, 07:32
Leczę się od 2 mcy na niedoczynność. Biorę euthyrox 50mg.Za kilka dni mam wizytę u endo, i tu się pojawia moje pytanie. Lekarz skierował mnie na badanie tylko TSH. Żadnych antygenów ani FT 3 , FT4. poprzednio TSH miałem dobre, ale wynik antygenów był zły. Czy badanie tylko TSH jest wystarczające?
Obserwuj wątek
    • aniuanna Re: Pytanie 19.04.11, 11:39
      Moja lekarka również kieruje wyłącznie na tsh, inne badania to dla niej fanaberia. Korzystam z tego od niej skierowania na tsh, a ft3, ft4 robię prywatnie po 13zł/szt. Badania robię co 5tyg. Na podstawie tych badań sama podejmuje decyzję co do dawki. Jak już się tarczyca unormuje wystarcza badania co 3-6 miesięcy. Do tego warto zbadać poziomy składników mineralnych i witamin: ferrytyna, witamina B12, witamina D. Niedobory bardzo często występują w niedoczynności!! U mnie faktycznie wyszły bardzo duże niedobory.
      >Czy badanie tylko TSH jest wystarczające?
      Nie, nie jest! Forum to kopalnia wiedzy na temat jak sobie poradzić z chorobą, kiedy tsh jest w normie, a pomimo to objawy niedoczynności nie ustępują. Dobrych lekarzy jest niewielu, Ci z NFZ są najczęściej niedouczeni, nie robią nic żeby iść z duchem czasu i wiedzy ,która na świecie funkcjonuje od dawna. No niestety..
      • anka.83 Re: Pytanie 19.04.11, 12:16
        Dodam tylko, że przeciwciał (to nie są antygeny) nie ma potrzeby wykonywać, jeżeli już raz wyszły znacznie powyżej normy.

Warto samemu zrobić dodatkowo fT3 i fT4, jako że często TSH nie odzwierciedla potrzeb hormonalnych organizmu (por. wpisy na forum). Ferrytynę również warto zrobić, reszta badań - w przypadku, gdyby leczenie nie przynosiło efektów (albo przynosiło, ale nie w takim stopniu, w jakim powinno).
      • rudolftherednose Re: Pytanie 23.04.11, 18:47
        aniuanna napisała:

> a ft3, ft4 robię prywatnie po
        > 13zł/szt. Badania robię co 5tyg. Na podstawie tych badań sama podejmuje decyzję
        > co do dawki.

jak Twoja lekarka reaguje na takie samowolne dobieranie dawki?

> Ci z NFZ są najczęściej niedouczeni, nie robią nic żeb
        > y iść z duchem czasu i wiedzy ,która na świecie funkcjonuje od dawna. No nieste
        > ty..

smutne ale prawdziwe https://emotikona.pl/emotikony/pic/0dash2.gif
    • rudolftherednose Re: Pytanie 23.04.11, 18:50
      super.malinowy napisał:

> Leczę się od 2 mcy na niedoczynność. Biorę euthyrox 50mg.Za kilka dni mam wizyt
      > ę u endo, i tu się pojawia moje pytanie. Lekarz skierował mnie na badanie tylko
      > TSH. Żadnych antygenów ani FT 3 , FT4. poprzednio TSH miałem dobre, ale wynik
      > antygenów był zły. Czy badanie tylko TSH jest wystarczające?

odnosnie przeciwcial mam zdanie takie jak anka.83, a co do ft3 i ft4 uwazam, ze ich badanie jest konieczne w przypadkach gdy mimo dobrego tsh samopoczucie nadal jest kijowe lub gdy tsh nie reaguje na zmiany h. tarczycy tak jak powinno (czyli na jedno wychodzi), w pozostalych przypadkach jest wg mnie fanaberia i strata pieniedzy.
      • anka.83 Re: Pytanie 27.04.11, 12:27

>
        > odnosnie przeciwcial mam zdanie takie jak anka.83, a co do ft3 i ft4 uwazam, ze
        > ich badanie jest konieczne w przypadkach gdy mimo dobrego tsh samopoczucie nad
        > al jest kijowe lub gdy tsh nie reaguje na zmiany h. tarczycy tak jak powinno (c
        > zyli na jedno wychodzi), w pozostalych przypadkach jest wg mnie fanaberia i str
        > ata pieniedzy.

Ale najpierw musisz wykonać parę badań całej trójki, aby widzieć, jak u Ciebie wygląda zależność TSH -reszta. Ja osobiście mogłabym sobie darować fT3 i fT4, bo mam doskonałą reakcję TSH na nie, ale robię raz na pół roku, tak z czystej ciekawości (ze względu na nietypowe poziomy fT3 w przeszłości). Lubię mieć pełen zakres danych do analizy.
    • super.malinowy Re: Pytanie 26.04.11, 10:14
      Odebrałem wynik TSH 1,36 { 0.27-4.2} . Co o tym sądzicie?
      • rudolftherednose Re: Pytanie 26.04.11, 14:22
        super.malinowy napisał:

> Odebrałem wynik TSH 1,36 { 0.27-4.2} . Co o tym sądzicie?

wynik całkiem ładny, ale jak samopoczucie?
        • super.malinowy Re: Pytanie 27.04.11, 09:04
          Samopoczucie całkiem dobre. Mam tylko problem z wagą. Mimo małych porcji żywieniowych waga ani drgnie.Dzięki za odpowiedź.
          • pies_z_laki_2 Re: Pytanie 01.05.11, 16:39
            Bo nie tylko "ile", ale też "co" i "ile razy" smile

To znaczy nie tylko ważne ile jesz, ale równie, a może i wazniejsze jest CO jadasz od rana do wieczora (i ile posiłków dziennie).

Pięć posiłków dziennie!!!
            Głównie warzywa surowe i gotowane na parze (unikać marchwi i buraków gotowanych, bo kaloryczne, jak też wzdymających typu fasola), owoców mało i koniecznie jako oddzielny posiłek (nie łączyć z innymi składnikami), zero mleka i przetworów mlecznych, zero soi i przetworów, białko z jaj, indyka i z ryb, mleko ryżowe i kokosowe, margaryna bezmleczna, oliwa, olej lniany, zero cukru, za to można miód. Unikać glutenu (sprawdź na forum celiakii co jest bezglutenowe - np. ryż niełuskany, kasza gryczana, kukurydziana, tapioka, siemię lniane i mąki z tego) i jeszcze zioła i ew. suplementy. Do picia woda niskosodowa bez bąbli (dużo!!!), herbata najchętniej zielona i czerwona, zero coli itp. utrwalaczy w płynie. Zero słodyczy, ciastek i herbatników, zero alkoholu, zero kluch, chleba, bułek, ziemniaków i gęstych zupek. Ochrona żołądka, jelit i ruch, więcej ruchu!

No i należy kierować się indeksem glikemicznym poniżej 35, unikając tych z wyższym, listę produktów można ściągnąć z oficjalnej strony diety Montignac'a.

Dieta w Hashi = pilnowanie kalorii przez całe życie smile I miłe grzeszki co czas jakiś smile

Powyższe zaleciła mi pani dietetyczka i ... to działa!!! Powodzenia!!!

(Masz Hashi, czy "tylko" niedoczynność?)
            • rotkaeppchen1 Re: Pytanie 01.05.11, 19:07
              A czemu nie mozna mleka i przetworow mlecznych?
            • psychofinka Re: Pytanie 01.05.11, 19:54
              Ja bym była ostrożna w zalecaniu komuś swojej diety jako najlepszej - to, że Tobie pani dietetyczka coś zaleciła, nie znaczy, że posłuży innym. Ja na Twojej diecie długo bym nie pociągnęła, choć niewątpliwie jest niezmiernie zdrowa, ale np. nie mogę jeść surowych warzyw ze względu na uwarunkowania inne niż Hashi.
              Niektórym zaleca się właśnie jedzenie buraczków ze względu na anemię, inni, choć to rzadkie przypadki, powinni stosować dietę wysoko-, a nie niskosodową. Takie kategoryczne stwierdzenia mogą czasem komuś bardzo zaszkodzić.
              • pies_z_laki_2 Re: Pytanie 04.05.11, 09:43
                A gdzie widzisz w moim tekście "kategoryczne" i "zalecenia"?

Daleka jestem od zlecania komuś przez net leczenia czymkolwiek tongue_out Opisałam swoją dietę (czyż nie do tego służy forum internetowe, żeby dzielić się doświadczeniami i opiniami?), podpowiedziałam ilość posiłków (pięć), bo akurat to służy każdemu, nawet zdrowemu człowiekowi, a właśnie najczęściej jemy zbyt mało, za to zbyt dużych na raz posiłków. I zasugerowałam zwrócenie uwagi na to CO, ILE RAZY i JAK DUŻE posiłki należałoby jadać. I to z mojej strony tyle.

Poczytać można, zainspirować się można, skorzystać albo nie skorzystać, dostosować do siebie i swojego organizmu, albo można pominąć i zapomnieć. A najlepiej poszukać własnego dyplomowanego dietetyka, który zerknie na wyniki badań, posłucha co nam w ciele i duszy gra, odwoła się do swojej wiedzy i doświadczenia i doradzi nam naszą własną, dostosowaną do nas dietę.

A i tak po wprowadzeniu diety opracowanej fachowo przez naszego własnego dietetyka, trzeba ją dostosować do naszego organizmu, bo nie wiemy jak dokładnie zareaguje na zmiany. Może być i tak, że w teorii wszystko jest super, tylko nasze ciało źle reaguje na jakiś element albo połączenie czy kolejność składników diety. I to wychodzi dopiero w praktyce, kiedy już dietę zastosujemy. Albo nam jest z nią lepiej, albo nie jest... Mnie jest lepiej smile
                • psychofinka Re: Pytanie 04.05.11, 16:56
                  Tak mi jakoś zabrzmiał ten post - bo chyba nie napisałaś, że na przykład u Ciebie wygląda to następująco... smile
                  Fajnie, że dieta Ci służy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka