30.05.11, 14:31
Cytat z :
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96857,9625780,Tarczyca.html
"Obowiązujący zakres normy TSH jest dziś dość szeroki - od 0,2-0,4 do 4,0-4,5 mIU/L. Jednak u ponad 95 proc. zdrowych osób stężenie TSH utrzymuje się w przedziale 0,4-2,5 mIU/L. Dlatego wielu lekarzy uważa, że górny zakres normy TSH powinien być obniżony do 2,5 mIU/L, a wartości wyższe mogą wskazywać na obecność utajonej choroby tarczycy. Niestety, niektórzy pacjenci po wykonaniu badania porównują wynik z normami odczytanymi na wydruku i uznając samemu, że wartości są prawidłowe, rezygnują z wizyty u endokrynologa."
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Norma TSH 30.05.11, 14:45
      Polecam przeczytanie całego artykułu, bo doktor porusza ciekawe tematy (m.in. kontrowersje wokół jodu w Hashimoto oraz przeciwciałach, tych znanych i nieznanych).
      • czupakabra27 Re: Norma TSH 30.05.11, 15:04
        Bardzo się ucieszyłam widząc wiele sensownych stwierdzeń w tym artykule. Warto było iść do drugiego kiosku i kupić drugi egzemplarz gazety bo pierwszy sprzedali mi bez Obcasówsmile
        Wzięliby się wreszcie za te normy TSH!
        • anka.83 Re: Norma TSH 30.05.11, 15:49
          Inny ciekawy cytat, być może wyjaśniające nasze braki witaminowo/minerałowe i ogromne trudności z powrotem do ich normalnego poziomu:

"Nieleczona niedoczynność jest rzeczywiście groźna. Przy bardzo obniżonym metabolizmie ludzie niemal nie jedzą, przesypiają całe dnie. Niestety, osoby, które notorycznie zapominały o zażywaniu leków bądź nie chciały ich przyjmować, są trudne do wyleczenia. W ich układzie pokarmowym następują takie zmiany, że nie jest on w stanie wchłaniać doustnych preparatów."
          • gralint [...] 30.05.11, 16:54
            Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
            • harmoniak Re: Norma TSH 30.05.11, 17:47
              > Dzieki za link!
              > Widzicie wyszlo na moje! Ze mozna w Hashimoto jesc jod i w ciazy z H. tez
              > ]!
              > Dobrze ze jakis lekarz mysli.
              > Dobrze ze jest to forum
              (...)

Dalsza część wypowiedzi ostała ocenzurowana ze względu na agresywną treść. Bardzo proszę nie używaj obelg na naszym forum. Dziękuję z góry.
              • anka.83 Re: Norma TSH 30.05.11, 20:06
                Oj Gralint, jesteś niezmordowanym obrońcą jodu. Tylko ze spokojem, każdy ma prawo do własnej opinii. Im więcej różnych opinii, tym łatwiej wyrobić sobie własne zdanie. To jest akurat fragment artykułu z którym się nie zgadzam, ale uważam za istotne umieszczać i takie infomacje - niezgodne z moim przekonaniem/doświadczeniem. Nie zgadzam się też z informacją, że w niedoczynności tyje się mało.

Na pewno znajdziemy w internecie artykuł lekarza z tytułem dr, który zabrania jodu w Hashimoto ale przy okazji twierdzi, że TSH = 3,9 to doskonały wynik do zachodzenia w ciążę.
                • djpa Re: Norma TSH 30.05.11, 20:49
                  Nie zgadzam się też z informacją, że w niedoczynności tyje się mało.

A ja się nie zgadzam, że w niedoczynności się tyje. Bo ja schudłam. tongue_out

A mi trochę jodu, niewiele, tyle co w soli, służy. Ale nadmiar już nie. Ponoć zarówno nadmiar jodu jak i niedobór hamują przemianę fT3 do fT4.
                  • anka.83 Re: Norma TSH 30.05.11, 23:53
                    > Nie zgadzam się też z informacją, że w niedoczynności tyje się mało.
                    >
                    > A ja się nie zgadzam, że w niedoczynności się tyje. Bo ja schudłam. tongue_out

No coś o tym wiem, bo najgłębsza faza niedoczynności doprowadzila mnie do 40 kg. Przytylam na euthyroxie.

Ja soli jodowanej sobie nie żałuję, wydawało mi się, że jod mi nie szkodzi, bralam tabletki prenatal z jodem - i pojawił się ból tarczycy. Być może to zbieg okoliczności i był to tylko rzut choroby, ale za jakiś czas powtórzę branie tab i zobaczę. You never know...
    • mariaelenaa glikoza 30.05.11, 22:25
      Przeczytałam zdanie o tym, że przy nieodczynnosci moze byc podwyższony poziom glukozy. Hmmm... własnie ostatnio badałam cukier na czczo z krwi i wyszło mi 101 w normie do 99.
      czy ktos miła podobne doswiadczenia?
      • mariaelenaa Re: glukoza 30.05.11, 22:38
        dodam, ze jestem w ciąży i podwyzszony poziom glukozy jest dla mnie ważny, a tematu nie zgłebiłam jeszcze, proszę o wypowiedzi
        • czupakabra27 Re: glukoza 31.05.11, 11:46
          W ciąży powinni Ci zlecić krzywą cukrową. To standard. Jednorazowy wynik to za mało, żeby cokolwiek powiedzieć. Trzeba też pamiętać, że wyniki z glukometru są zawsze trochę wyższe bo może badałaś glukometrem.
          • ona1.2.3.4.5.6 Re: glukoza 31.05.11, 20:11
            mariaelena ,nie wiem jak z glukoza,
            i nie wiem na jakim etapie leczenia niedoczynnosci jestes,ale musisz regularnie badac hormony tarczycy(mowia ze nawet co miesiac) i musza byc na wysokim poziomie (gorna polowa) a tsh w miare niskie ok 1-1,5.,bo szybko moga spadac i trzeba uwazac ze wzgl na dzieckowink Jezeli to dla Ciebie wiadomosc oczywista to nie zlosc siewink czasem widze tu panie w ciazy ktore sie pytaja co i jak,a lekarzy miewaja niezbyt douczonych
            • mariaelenaa Re: glukoza 01.06.11, 11:02
              wynik 101 był z krwi z labu,
              dzis mierzyłam glukometrem : rano na czczo-83, 1,5 godz po jedzeniu 118. chyba ok.

o badanoiu hormonów wiem smile
              co prawda mi gin powiedział, ze mam robic co 2 miesiące, ale ja wiem swoje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka