Dodaj do ulubionych

NOWE WYNIKI

01.06.11, 21:11
Na poczatku napisze ze nie moge dopisac do starego watku niestety wiec go kopiuje.
Witam wszystkich serdecznie.

Postaram sie opisac co mi dolega. Od poczatku idac to w 2007
zdjagnozowano u mnie ch. Addisona ( nieodczynnosc kory nadnerczy)

Od 2009 lecze sie na niedoczynnosc tarczycy.Nie mialam przeciwcial
jednak z usg wynika iz tarczyca jest bardzo
mala.
Wymiary płatow to:
PP - 12x12x40
PL - 11x14x37
mialam wszystkie objawy niedoczynnosc i pare nadczynnosci.

Zaczęto podawac mi eutyrox od grudnia 2009 roku, obecnie jestem na
nastepujacej dawce:
Obserwuj wątek
    • ala261 Re: NOWE WYNIKI 01.06.11, 21:38
      nie pomoge Ci w wynikach,ale mam ten sam problem ze snemsad..zawsze ze snu wybudza mnie bardzo wysokie tetno ,obecnie lykam na to propranolol i tylko dzieki temu spie...mnie powiedziano,ze sa to objawy albo nerwicy albo depresji maskowanej a jak Ty sobie ztym radzisz?
    • anka.83 Re: NOWE WYNIKI 02.06.11, 08:33
      Tu jest stary wątek, został zarchiwizowany:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,108555936,108555936,Hashimoto_moze_Wy_cos_poradzicie.html
      Przy czasie przeanalizuję Twoją historię i postaram się odpowiedzieć (chyba, że ktoś mnie ubiegnie).
      • fahima wyniki 21.06.11, 22:55
        Uzupelnialam ferrytyne sorbiferem i teraz po tym jak ja juz uzupelnilam i odczekalam miesiac to zrobilam ponowne badanie zeby ja sprawdzic i wyszlo tak

ferrytyna 23,8 ( 9,3 - 159)

Nie mam problemow z wchlanianiem zelaza bo to sprawdzalam i do tego morfologie oczywiscie mam wzorcowa.
        Co myslicie o tej ferrytynie?

Mam tez podwyzszone OB 25 (3-15)

Na witamine D jeszcze czekam na wynik

W sumie to jakas poprawa mala jest po zwiekszeniu eutyroxu ale nie moge dac sobie rady z okropnymi bolami glowy i oczu i problemami ze snem w sensie z zasypianiem bo spac mi sie ogolnie chce.
        • fahima Re: wyniki 22.06.11, 12:14
          FT4 67% [ wynik 18.7, norma (12 - 22)]

FT3 40.54% [ wynik 4.6, norma (3.1 - 6.8)]
          • anka.83 Re: wyniki 24.06.11, 14:21
            Spróbuj pobrać trochę selenu i obserwuj, czy samopoczucie lepsze.
            Objawy (oczy, głowa) są czasem spotykane u niektórych osób po zwiększeniu dawki, z czasem mijają.
            • fahima Re: wyniki 24.06.11, 18:10
              objawy z bolem glowy mam przez dlugi czas

a selen nie jest na przeciwciala a ja mam przeciwciala w normie
              • anka.83 Re: wyniki 27.06.11, 12:49
                Selen poprawia przemianę T4 do T3
                • gralint Re: wyniki 27.06.11, 13:14
                  anka.83 napisała:

> Selen poprawia przemianę T4 do T3

Selen działa tak samo jak jod: jeśli jest go za dużo powoduje blokadę tarczycy.
                  Nie wolno spozywac za duzych dawek selenu przez dluzszy czas gdyz moze to miec
                  efekt odwrotny nie pomoc a zaszkodzic.
                  • fahima prolaktyna, witamina D 04.07.11, 17:33
                    zastanawiam sie jeszcze co z moja prolaktyna bo badalam ja 3 razy i wyniki sa takie:

27.08.2009 ( swiezo po poronieniu) - 616 ( 102-496)

17.04.2010
                    prolaktyna - 591,7 (102- 496)

14.05.2011
                    prolaktyna - 378,6 (102- 496)

nie wiem czy robic ten test z obciazeniem?
                    nie wiem czy jak wyjdzie zle z obciazeniem to czy to sie leczy czy nie?
                    nie wiem czy moje prolaktyna bedzie w normie czy urosnie itd
                    nie wiem czy moje objawy sa z niedoboru ferrytyny czy z braku eutyrozy

odebralam tez wyniki witaminy D 15,3 ( 4,8 - 52,8)

co o tym myslicie ?

no i co z ferrytyna w sensie czy jak bede ja uzupelniac cz nie przekrocze hemoglobinny bo teraz mam ja na pozioemie okolo 15

• anka.83 Re: wyniki 07.07.11, 13:35
                    A to ciekawe - gdzie to wyczytałaś? Selen jest pierwiastkiem niezbednym przy procesach przemiany materii - jeżeli mamy wyraźnie mniejsze fT3 od fT4, a poza tym nie ma innych niedoborów, to warto go wprowadzić. Najczęściej służy dobrze. Żaden z suplementów dostepnych bez recepty na rynku nie spododuje przekroczenia normy (nie wszystko się wchlania, o tym trzeba pamiętać).

Poza tym - po to co 4-6 tyg sprawdzamy poziom hormonów, by wiedzieć, czy takie dawkowanie leków nam sluży czy nie za bardzo.
                  • pies_z_laki_2 Re: wyniki 04.06.12, 23:17
                    > > anka.83 napisała:
                    > > Selen poprawia przemianę T4 do T3

>gralint napisał:
                    > Selen działa tak samo jak jod: jeśli jest go za dużo powoduje blokadę tarczycy.
                    > Nie wolno spozywac za duzych dawek selenu przez dluzszy czas gdyz moze to miec
                    > efekt odwrotny nie pomoc a zaszkodzic.

Gralint, a jaka jest ta za duża, czyli szkodliwa dawka selenu? I co to znaczy "przez dłuższy czas"? Jakieś konkrety?
    • anka.83 kontynuacja wątku 14.02.13, 18:08
      tu wpisz zapytanie z najnowszego wątkusmile
      • fahima nowe wyniki 14.02.13, 19:55
        Dziekuje za pomoc w dopisaniu do starego watku.

jestem stale na takiej samej dace EUTROXU 50 . Choroby hashi i addison

Wyniki

TSH 3,540 (0,27 - 4,2)

FT4 21,2 (12 - 22)

FT 3 5,13 ( 3,9 - 6,8)

żelazo uzupelniam bo mialam niskie we krwi i ferrytyna tez nigdy jakos nie byla wysoka

musze zrobic morfologie i sprawdzic jak hemoglobina bo zawsze ja mialam dobra i nie chce przedawkowac
        biore 3 miesiace 2x1 hemofer

generalnie to ja odczuwam objawy nadczynnosci a nie niedoczynnosc i chyba lepiej sie czuje jak mam te ft4 na dolnej granicy a nie na takim poziomie

nie chce podwyzszac eutyroxu bo sie gorzej po nim czuje

jakies propozycje?
        • anka.83 Re: nowe wyniki 19.02.13, 13:06
          Twój organizm chyba lubi trochę wyższe TSH. Jeżeli nadnercza są uregulowane, możesz co 2 dzien brac 32,5, ale zanim cokolwiek zmienisz, napisz, o jakich objawach mówisz.
          • fahima Re: nowe wyniki 28.04.14, 19:02
            dlugo mnie tu nie było i mam kilka pytan:

1 w styczniu 2014 zrobilam wyniki:

witamina D - 5,5 ( powyzej 30 )

no i od tego czasu biore sobie devicap 4 krople dziennie

wynik z kwietnia 2014

wit D 23,1 ( 30 - 80 )
            bez odstawiania kropelek, czyli rano nie wzielam i zrobilam wynik

2 dziwi mnie to, ze pomimo braku witaminy D i tego, ze nie jem w ogole mlecznych produktow albo jem je sporadycznie to mam dosyc wysoki poziom wapnia

wapn całkowity 9,8 (8,8- 10,2)
            zrobilam tez wapn zjonizowany ( wynik tak jest podany z laboratorium):
            ph 7,256 ( nie ma normy)
            wapn zjonizowany 1,25 ( nie ma normy)
            wapn zjonizowany ph 7,4 1,16 (0,98 - 1,21)

do tego fosfor czesto tez jest na gornej granicy.

Tarczyca jest dobrze ustawiona bo TSH mam ponizej 2 a ja nie lubie niskiego bardzo TSH bo sie gorzej czuje, powiedzmy ze przy takim jakie mam i takich poziomach FT4 czuje sie dobrze.

3 witamina B12 badanie z 2014 r 473 ( 189 - 883 )

4 ferrytyna to jest tez dziwne bo hemoglobine mam zawsze dobra i poziom zelaza we krwi tez dobry i nie mam problemow z wchlanianem i uzupelnialam zelzo intesnywnie przez pol roku a poziom ferrytyny mam znowu niski bo

ferrytynya 15,32 ( 4,63- 204)

Mama objawy :
            bole glowy mniejsze niz byly ale sa jeszcze
            uczucie zaciskania na tarczycy i pulsowania jej
            no i jak cos robie np chodze szybko czy probuje jezdzic na rowerze to mam zadyszke, wysoki puls i strasznie sztywnieja mi miesnie
            do tego mam drgania roznych czesci ciala glownie to powieka i rece

Co mi doradzicie ? bo wydaje mi sie, ze moje wstretne wszystkie objawy sa niestety od tych mineralow. Nie za bardzo rozumiem zaleznosci miedzy wapniem i wid D. Wydawalo mi sie, ze jak mam malo wit D to powinnam miec malo wapnia bo on powinien sie nie wchlaniac a jak on sie nie wchlania to i magnez chyba tez nie ale moze jestem w bledzie.

Prosze o pomoc jakas madra glowe bo juz tego nie ograrniam

dzieki

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka