Dodaj do ulubionych

Co tam u Was słychać?

10.06.11, 22:26
Dawno nie pisałam na forum hurtowo. Stare czasy mi się przypomniały smile Co tam u Was? Jak się czujecie? Ja w miarę w porządku, ostatnio miałam przejścia z odrobinę za dużą dawką, do tego znowu mam niską ferrytynę, więc biorę żelazo. Poza tym to jestem na nogach od rana do wieczora, zatem po słabości z 2008 i 2009 nie ma ani śladu. A już się obawiałam, że nigdy nie będzie lepiej.

smile
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Co tam u Was słychać? 11.06.11, 14:04
      smile Cieszę się, że się ostatnio pojawiawsz częściejsmile

U mnie nic nowego, dużo obowiązków, batalia hormonalna wciąż trwa (vide mój wątek), samopoczucie takie powiedzmy, że mogłoby byc lepiej. Wreszcie rozumiem, dlaczego ludzie nie lubią upałów (za czasów niedoczynności uwielbialam grzać się na słoneczku, teraz nie wytrzymuję za długo).

Forum hula, aż miło, dużo ciekawych watków się porobiło (m.in. o jodzie i hormonach płciowych), bardzo się cieszę, że mamy coraz więcej aktywnie pomagających uczestników, bo ostatnio nie daję rady tyle pisać, co kiedyś.

Jaką masz tę ferr, o ile Ci spadła? Jestem ciekawa, czemu, skoro hormonalnie wszystko ok...
      • rotkaeppchen1 Re: Co tam u Was słychać? 12.06.11, 10:31
        Z tym sloncem to ciekawe, bo ja wlasnie dopiero odkad suplementuje tyroksyne zaczelam lepiej znosic slonce i upaly. Wczesniej w lecie czulam sie nie tylko fizycznie zle ale glownie psychicznie, slonce irytowalo mnie, wprawialo w zly humor, chronilam sie przed nim.
        Teraz mam wrazenie, ze moja reakcja na upaly i slonce jest adekwatna do ich natezenia i podobna to tej innych osob. I zaczelam lubic sloneczne letnie dni smile
        • stapelia Re: Co tam u Was słychać? 12.06.11, 11:59
          u mnie też ok, jutro zaczynamy 36tc więc do porodu jakiś miesiąc ojojoj smile) hormony cały czas ok, ładnie się przez ciąże trzymały - samopoczucie też nie najgorsze.
          • rotkaeppchen1 Re: Co tam u Was słychać? 12.06.11, 12:38
            Gratulacje smile
            Ja dopiero zabieram sie do tematu zajscia w ciaze. Troche sie stresuje, bo po pierwsze nadal mam podwyzszone androgeny, mimo ze hormony tarczycy od dawna ok i PCO wykluczone, biore metformine a w 21 dniu cyklu mam zbadac hormony, a po drugie, nawet jak juz uda mi sie zajsc, boje sie, ze cos bedzie nie tak (pare lat temu stracilam ciaze, ale wtedy nawet nie wiedzialam, ze mam hashimoto, wiec pocieszam sie, ze teraz, skoro jestem pod kontrola lekarska i wlasna, bedzie lepiej.)
            Pozdrawiam i powodzenia przy porodzie smile
            • katis1 Re: Do Harmoiniak 12.06.11, 19:55
              Czy mogłabyś napisac, o co chodziło u Ciebie z tym cholesterolem, a obnizeniem dawki hormonów. Ty nadal jestes na Novo? Jaka masz teraz dawke i co sie działo, że mimo dobrych wyników( tzn jakich ) obnizyłas dawke. Pytam o takie szczegoły, bo jak pamietasz ja tez jestem na novo, i czuje sie lepiej niz jak byłam rok temy na samym euthyroxie, ale nie całekiem rewelacyjnie. NIe wiem moze juz na zawsze tak pozostanie, moze poprostu nie mozna czuc sie idealnie, moze ja sie czepiam, moze to juz wiek mam 31 lat robi swoje. Ja mam teraz hormony ft3 51% i ft4 55% całą tabl. novo 75. NIby czuje sie ok, ale to jest takie ok dla trybu życia straszej osoby, czyli w pracy siedziec cale 8 godzin i sie nie ruszac, w domku cos tam porobic i isc spac. NIe mam takiej energii , np chce pocwiczyć, ale jakos sie zaraz mecze, jak trzeba isc polatać po miescie porobić cos na działce to jakby tych sił brakowało i sie niechce Wczoraj pojechałam na wycieczke, to była tragedia , pochodziłam troche i dalej brak sił, bole miesni nog , spuchły mi kostki w drodze powrotnej, wydeło mi brzych ( bo inna dietka- pizza i piwko) i spałam dziś do 12.30 od 23.00.Plusy oczywiście takie, odkad jestem na novo, to mniej mi leci głowa na biurko w pracy, lepsze myślenie, nie mam juz w ogole kłuć wokół serca, nie drży mi powieka, nie bolą kostki , włosy sa ładniejsze choc cos ostanio wypadają, ale nie tak dużo, skóra ok, tylko ostanio znów mi sie przesuszają błony sluzowe i oczy. Minusy mam sińce pod oczami większe niz zwykle i czesto zdarzają mi sie bole głowy i szumy w uszach i waga pilnuje diety a waga nic , troszke cwicze, na ile moge. Sama nie wiem czy dawka jest za duza o novo mi chodzi czy za mała, dlatego pytam o co chodzi z tym cholesterolem.Moze mi to pomoze ustalić dalsze leczenie.Wczesniej miałam troszke wyżesze wyniki i miałam tej energi wiecej, nawet wytrzymywałam do 24 w nocy, teraz juz nie. Lekarz pewno mi zwiekszy dawke , bo tak mówił ostatnio ,że będebrac raz 75 nivo a raz 100 novo na przemiannie wiem czy to takie dobre.Ostatnie wyniki na 3)4 tabletki novo +31,25 euth.były takie ft3 było 47 % a ft4 90%.Acha ferytyna 40% b12 50%.Morfologie mam ok.Napisz mi szczegółowo o tych swoim hormonach. Dzięki.....
    • harmoniak Ferrytyna 12.06.11, 21:44
      Anka, oto moje wyniki ferrytyny i hemoglobiny.

lipiec 2010: 16 (4-200)
      • anka.83 Re: Ferrytyna 13.06.11, 12:50
        Mi się wydaje, że to możliwe, że faktycznie okres (albo w ogóle coś innego), bo od strony tarczycy to tylko niedoczynność by to powodowała. A niedoboru to Ty nie miałaś, nawet zaliczyłaś nadmiar. Moja ferrytynka pięknie w połowie normy, po ustabilizowaniu hormonów, bez suplementacji. No i nigdy w życiu, nawet w fazie najgłębszej niedoczynności, nie miałam hemoglobiny poniżej normy (ani na granicy normy).

Zawsze coś musi być, nie? Jak nie urok, to...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka