Dodaj do ulubionych

Prosba o interpretacje wynikow

13.08.11, 21:17
Witam,
jestem tu nowa i prosze o pomoc! W lutym mialam badanie krwi, ktore wykazalo TSH cos ponad 3,7 (dokladnie nie pamietam) -moj lekarz domowy stwierdzil, ze to za wysoko i mam brac tabletki. Dostalam Thyronajod 50 (Levothyroxin-Natrium/Kaliumiodid), zrobil mi rowniez sonografie i stwierdzil, ze tarczyca jest troche mala (niestety nie znam wynikow). Po 6 tygodniach poszlam do kontroli: TSH spadlo do 1. Pan doktor stwierdzil, ze tabletki dzialaja i mam je brac dalej. Z powodu urlopu i dni swiatecznych mialam przerwe - nie bralam tych tabletek przez 3 dni. W czwartym dniu dostalam nowa paczke tabletek i zrobiono mi ponownie badanie kontrolne krwi. Chociaz prosilam o zbadanie T3 i T4 zrobiono tylko TSH (bo ostatnio bylo dobre - cytat lekarza). To badanie (koniec czerwca) pokazalo TSH: 3,56 - mam sie zglosic w sierpniu do kontroli. Badanie z 10 sierpnia: TSH: 252 (norma 0,27-4,2), T3: 2,33 (2-4,4) i T4: 1,21 (0,90-2,00). Przeliczylam te wyniki na procenty i wyszlo FT3: 16,5% i FT4: 28,18. Co sadzicie o takim wynikach? Mam termin w czwartek i chcialabym wiedziec o co sie pytac i co o tym wszystkim mam myslec...
Dziekuje bardzo serdecznie i prosze o opinie!
ryb.ka
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Prosba o interpretacje wynikow 13.08.11, 22:04
      1) jeżeli zbadałaś T3 i T4 zamiast fT3 i fT4, to wniosków na podstawie ich poziomu nie można wyciągnąć (nie bada się ich poziomu już, tylko wolne hormony - f(ree)

2) drugie badanie jest nieważne - TSH po paru dniach niebrania tabletki na pewno skoczyło i jest zawyżone

Proponuję zrobić panel tarczycowy (czyli fT3, fT4 i TSH) za jakieś 4 tygodnie. I przyznać się lekarzowi, że przez pewien okres na krótko przed badaniami nie bralaś leku, żeby specjalnie nie sugerował się tym TSH.

Poza tym proponuję lekturę nagłówka forum, tam znajdziesz ważne informacje na początek oraz test na niedoczynność, który warto zrobićsmile

• ryb.ka Re: Prosba o interpretacje wynikow 13.08.11, 22:45
        Dzeki za szybka odpowiedzsmile
        myslalam, ze T3 i T3 to to samo co FT3 i FT4! To nie ja zrobilam badania, tylko mi je zrobionosad Musze moze dodac, ze byl to inny lekarz (moj domowy jest na urlopie a to ten wlasnie nie chcial mi zrobic FT3 i FT4!) i na tym wydruku z piatku 10.8. zobaczylam te wyniki T3 i T4. Poza tym podalam w moim poscie wynik TSH 252 a mialo byc 2,52 (027-4,2)
        Naprawde czytalam naglowek forum, zrobilam test (wskazuje na niedoczynnosc: 25 punktow) i myslalam, ze juz co nieco rozumiem... Wlasnie po przeczytaniu wielu postow, zrobieniu testu prosilam o zrobienie FT3 i FT4 a nie tylko TSH! Niestety nie mieszkam w Polsce i nie moge sobie zrobic sama badan - jestem zalezna od lekarza i tego co on zakresli na skierowaniu...
        ryb.ka
        anka.83 napisała:

> 1) jeżeli zbadałaś T3 i T4 zamiast fT3 i fT4, to wniosków na podstawie ich pozi
        > omu nie można wyciągnąć (nie bada się ich poziomu już, tylko wolne hormony - [i
        > ]f(ree)[/i]
        >
        > 2) drugie badanie jest nieważne - TSH po paru dniach niebrania tabletki na pewn
        > o skoczyło i jest zawyżone
        >
        > Proponuję zrobić panel tarczycowy (czyli fT3, fT4 i TSH) za jakieś 4 tygodnie.
        > I przyznać się lekarzowi, że przez pewien okres na krótko przed badaniami nie b
        > ralaś leku, żeby specjalnie nie sugerował się tym TSH.
        >
        > Poza tym proponuję lekturę nagłówka forum, tam znajdziesz ważne informacje na p
        > oczątek oraz test na niedoczynność, który warto zrobićsmile
        >
        • ryb.ka Re: Prosba o interpretacje wynikow 12.09.11, 12:07
          Witam ponownie i prosze o opinie!
          Po tym ostatnim badaniu w sierpniu poprosilam o skierowanie na scyntografie. Zrobilam termin na 9.9.2011. Mialam w tym czasie odlozyc wszystkie lekarstwa, zeby wynik nie byl zafalszowany...
          Moje wyniki: scyntografia: Uptake 0,91% i zdanie (po niemiecku): eher kleine zervikale Schilddrüse mit unauffälliger Nuklidanreichung, ohne knotige Veränderungen tzn. raczej mala tarczyca (nie wiem niestety co znaczy "zervikale"), bez zmian... Musze spojrzec pozniej do slownika i dokladnie przetlumaczyc.

FT4: 0,91 (norma 0,78-1,94) = 11,21%
          FT3: 3,6 (norma 2,3-5,3) = 43,33%
          TSH: 4
          Dostalam w sobote (przez poczte) ten opis wraz z nowa recepta: L-Thyroxin 50. Od wczoraj (11.9.) biore pol tabletki. W liscie od lekarza nie pisalo nic o dawce, zaczelam wiec w ten sposob...
          Jeszce cos: ten specjalista z piatku byl bardzo zdziwiony, ze moj domowy lekarz przepisal mi jod i nie chcial mi zbadac FT3 i 4! Zobaczymy co dalej - najpierw bede szukac nowego domowego lekarza!
          Pozdrawiam
          rybka
          • pies_z_laki_2 Re: Prosba o interpretacje wynikow 12.09.11, 12:38
            Niemieckiego nie znam, więc poczekajmy na kogoś, kto coś z tego zrozumie smile

A decyzja o zmianie rodzinnego jak najbardziej słuszna smile "Ten specjalista z piątku" - może on kogoś doradzi? Chociaż przy prostej niedoczynności lekarze przepisują jod dla wspomożenia przetwarzania hormonów w słabej tarczycy (o ile dobrze pamiętam z lektur...). Jednak fakt, że rodzinny nie bada wolnych hormonów wskazuje, że do monitorowania twojego leczenia byłby się kierował badaniem tylko tsh, czyli działaniem przysadki, a nie tarczycy... Owszem, poziom tsh mówi też o tarczycy, ale pośrednio.
            - pl.wikipedia.org/wiki/Hormon_tyreotropowy

Do pełnej diagnozy brakuje ci jeszcze badanie przeciwciał, chyba tego nie robiłaś, tak? ATPO i ATG (przy diagnozowaniu Hashimoto).

fT4 masz niskie, ale przemiana na fT3 niezła smile A tsh skoczyło pewnie przez przerwę w suplementacji przez scyntygrafią. Zapewne niedługo znowu się obniży, a przy braniu sztucznych hormonów może nawet spaść ponizej normy książkowej, co przy braku objawów nadczynności nie jest czymś niezwykłym.

Trzymaj się smile
            • ryb.ka Re: Prosba o interpretacje wynikow 12.09.11, 14:03
              Dziekuje bardzo za odpowiedz! Nie, przeciwcial mi nie zrobiono i ten specjalista ich nie zalecil - zobaczymy co powie mi nowy lekarz rodzinny. Niestety tutaj tez jest szalenie trudno znalezc jakiegos dobrego lekarza sad Na razie mam to forum i dobre dusze, ktore w portrzebie pomoga smile
              Pozdrawiam
              rybka
              • anka.83 Re: Prosba o interpretacje wynikow 12.09.11, 14:28
                Specjalista nie postawil ostatecznie diagnozy? USG i scyntygrafia (z tego, co napisalaś) wskazują, że tarczyca jest mała - ale jak mała? Zapytaj się endo, co dokładnie u Ciebie podejrzewa (hashimoto zapewne) i o przeciwciala.

Na początek dobrze parę dni pobrać połowę zaleconej dawki, potem wejść na 100% (u Ciebie - 50 mcg), niektórzy gwałtownie reagują na hormon. I oczywiście rano, na czczo, popić niewielką ilością wody (lyk, dwa) i min pól godz odczekać ze śniadaniem, aż się wchlonie.
                • ryb.ka Re: Prosba o interpretacje wynikow 12.09.11, 15:55
                  Ten specjalista z piatku to lekarz nuklearny (nie wiem czy to tak sie nazywa) a nie endo. Powiedzial mi tylko, ze tarczyca jest mala i ze potrzebuje inne tabletki. Zalecil ponowne badanie krwi i sonagrafie za ok. 6 tygodni. To byly zalecenia dla mojego lekarza rodzinnego (otrzymalam kopie). Bylam dzisiaj jeszcze dzisiaj u niego, zeby zapytac o normy do moich wynikow (nie bylo ich na tym opisie) i o wielkosc mojej tarczycy. Odpowiedzial mi, ze to mozna zmierzyc tylko przez sonagrafie; scyntygrafia bada cos innego sad Normy otrzymalam i dlatego moglac podac tutaj te procentysmile
                  rybka
                  • anka.83 Re: Prosba o interpretacje wynikow 12.09.11, 17:07
                    No więc tak mi się wydawało, że scyntygrafia nie mierzy wielkości tarczycy...

Nie lepiej po prostu zapisać się do specjalisty tj endokrynologa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka