Dodaj do ulubionych

Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE

17.02.12, 23:23
Obecnie mam 32 lata. W wieku 17 lat rok byłam na Letroxie (po rodzaju leków wiem,że leczono mnie na niedoczynność, bo lekarz nawet mi nie powiedział co i jak). Po roku leczenia pojechałam na 2 tyg. nad morze i po powrocie ponoć cudownie wyzdrowiałam, bo TSH było ok i to wszystko...
i tak to zostawiłam, bo wiedzy nie miałam wówczas żadnej na ten temat, posłuchałam lekarza i zapomniałam o tarczycy.
Minęło parę lat i co jakiś czas sprawdzałam tsh u rodzinnego (zawsze była norma) i na tym się kończyło: "nie ma pani tarczycy, a objawy zawsze były.
I z biegiem lat czuję się fatalnie, mam mnóstwo objawów niedoczynności, bo robiłam test i przede wszystkim poczytałam więcej i jakoś mi ta tarczyca spokoju nie daje...
choć wyniki mam w normie. Poradźcie mi co mam robić,bo już sama nie wiem...

Moje wyniki z 5.01.2012:

TSH 1,453 (norma 0,380-4,310) poprzedni wynik jakiś rok wcześniej 0,89
FT4 12,72 (norma 10,60-21,00) 20,38%
FT3 4,85 (norma 3,20-5,90) 61,11%
i oczywiście wszystko w normie?
Jako 17-latka miałam stwierdzoną tarczycę z USG,mama też choruje na niedoczynność.

Dziewczyny poradźcie czy przy tych wynikach jest się czego obawiać, czy powinnam być leczona? Czy to nie ta droga??? Objawów mam mnóstwo, czuje się jak stara babcia, rano wstanę i już mam dość, tyje bez powodu, włosy wypadają i gdyby nie farby, to masakra jestem już tak siwiusieńka , mam mega sklerozę i całe mnóstwo objawów niedoczynności, a lekarze nie chcą mnie skierować do endokrynologa pomimo nawet tego,że się kiedyś leczyłam... wrrr Co o tym myślicie. Mam problem z tarczycą czy nie? Różnica między FT3 a FT4(60% i 20%) przy dobrym TSH może świadczyć o hashimoto??
Poradźcie mi czy mam problem czy szukam tej tarczycy u siebie niepotrzebnie?
Obserwuj wątek
    • kai_30 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 18.02.12, 07:52
      Wiesz co, ja się słabo znam, bo dopiero od niedawna mam diagnozę i się "wgryzam" w temat, ale sprawdziłabym na Twoim miejscu jeszcze przeciwciała tarczycowe: antyTPO i antyTG. Jeśli wyjdą powyżej normy to będziesz miała jasność w temacie i podstawę do naciskania na lekarza. Bo coś pewnie jest na rzeczy - taki niski poziom F4 z powietrza się nie wziął, o objawach niedoczynności nie wspominając.
      • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 18.02.12, 11:04
        Kai 30 dziękuję za odpowiedź.
        Myślałam o zrobieniu USG,ale faktycznie najpierw chyba powinnam sprawdzić antyTPO i antyTG.
        Od nie dawna zaczęłam czytać forum, zbierać info...
        Mój syn 4-letni ma podejrzenie tarczycy, ma wysoki cholesterol i i w przyszłym tyg. mamy zrobić kupę badań w tym TSH,FT3 I FT4? W czasie ciąży nie miałam robionego w ogóle TSH... nawet nie wiedziałam,że trzeba... a po porodzie spałam równo z moim dzieckiem przez dzień, bo ledwie żyłam, byłam tak słaba, czułam się "jak koń po westernie", ledwie wyrabiałam z codziennymi obowiązkami... to chyba też takie ewidentnie tarczycowe niedomaganie... dobrze myślę..???
        Z testu mam 29 punktów przy czym starałam się jak mogłam, by mi ta tarczyca jednak nie wyszłasmile, ale ni jak nie chce być inaczej.
        • anka.83 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 18.02.12, 16:25
          Wyniki fT3 i fT4 oraz objawy wybitnie wskazują na niedoczynność. TSH - u niektórych się blokuje, nie wiedzieć czemu. Być może masz wysoki kortyzol, stąd poziom TSH nieadekwatny do poziomu hormonów (niskie! zbyt duża różnica między nimi). No i problemy z tarczycą w przeszłości, też wskazanie na problem w tym obszarze.

Proponuję znaleźć dobrego endokrynologa, który wykona/zleci USG tarczycy. Również przeciwciała.

Poczytaj nasze forum, zobaczysz, jak inni ludzie z podobnymi wynikami byli leczeni.
          • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 18.02.12, 18:16
            Ha i poczytałam o kortyzolu i skopiowałam to co mnie chyba jednak dotyczy, a o czym nie miałam pojęcia:
            Przewlekły nadmiar kortyzolu we krwi prowadzi do charakterystycznego przemieszczenia się depozytów tkanki tłuszczowej (bawoli kark, twarz księżyc w pełni, otyłość brzuszna, chude kończyny)
            Nie jestem JESZCZE (164cm, 60 kg)gruba, ale mam faktycznie długie nogi tyczkismile,opona mi się zrobiła wokół brzucha i buzia pyzia, a zawsze byłam chudzinka max.52kg, a teraz waga idzie w górę albo stoi w miejscu, nie mogę wrócić do swojej wagi ni jak..., a na karku mam też jakąś bułę (jakbym miała garba)...hmmmm, co o tym myślisz Anka.83?smile
            Anka.83 dziękuję!!! zmotywowałyście mnie do działania, bo już miałam wrażenie,że to nie tędy droga. Dobrze,że jest to forum, bo lekarze kończą zawsze na TSH-"ma Pani w normie, więc wszystko jest ok" i na tym się temat kończył i odpuszczałam, wierząc,że mają rację...
            FT3 i FT4 zrobiłam prywatnie, bo oczywiście lekarz nie widzi sensu... hmmm... masakra...

• mama_dorota Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 20.02.12, 20:54
              Lekarza należy w takiej sytuacji zmienić. Jeśli nie potrafi ci pomóc w bardzo dużej potrzebie, to znaczy, że żaden z niego pożytek. Moja mama od takiego właśnie ciągle słyszała, że jej problemy z samopoczuciem wynikają ze starości, a jak mu w końcu pokazała wyniki badań zrobionych prywatnie, że ma żółtaczkę typu c, to skwitował to stwierdzeniem "O! Żółtaczka typu c! Moja matka na to zmarła." Po co komu taki lekarz? Też jej nie wysłał do żadnego specjalisty. Poza tym nawet jakby cię wysłał, to i tak małe szanse do przyzwoite leczenie na NFZ.

Dobrze ci poradzono tutaj. Zrób prywatnie przeciwciała antyTPO i antyTG i jednocześnie rozpytuj o dobrego endo prywatnie. Koszty będą, ale dobre samopoczucie jest tego warte. Tarczycy nie leczy się bardzo trudno i jak się postarasz, a widać, że już to robisz, to szybko dojdziesz do dużej samodzielności w leczeniu. Endo będzie potem potrzebny raz w roku, w ciąży i w nagłych sytuacjach. Teraz, na początku, na pewno potrzebujesz nie-byle-jakiego, skoro już widać, że masz problem z kortyzolem, więc nie tylko tarczyca, ale i nadnercza. Ktoś fajnie na którymś forum tarczycowym napisał, że lepiej płacić i mieć siłę do pracy, niż potem nie mieć siły pracować ani pieniędzy na leczenie.

U góry forum jest baza polecanych lekarzy. Możesz też sprawdzić na alternatywnych forach, a jak nie znajdziesz to napisz skąd jesteś i może ktoś ci doradzi.

Moja siostra miała niemal identyczne ft3 i ft4 jak ty, ale leczenie otrzymała na wizycie prywatnej na podstawie wysokich przeciwciał.
              • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 21.02.12, 11:38
                A napiszcie mi jeszcze czy którąś z Was bolą lub bolały nogi. Ja rano wstaję i żyć mi się nie chce, po godzinie nogi mnie nie chcą nosić. Mówiłam lekarzowi,że non stop mnie bolą stawy: kostki, kolana,biodra, nadgarstki, łokcie nawet przy palcach w dłoniach. Na początku myślałam "chyba na zmianę pogody""pewnie jestem meteopatą" itp. Lekarz zlecił badanie w kierunku reumatoidalnego zapalenia stawów, które wyszło dobrze i.... olał sprawę. Mnie stawy i w ogóle przede wszystkim nogi jak bolały tak bolą i mam tego serdecznie dość.
                Czy takie bóle mogą też pochodzić od tarczycy? Miałyście tak?
                I jeszcze jedno- zainwestować najpierw w przeciwciała czy w USG?
                • anka.83 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 21.02.12, 13:28
                  najpierw USG.

stawy - bardzo dużo niedoczynnościowych osób na nie narzeka!
                • kai_30 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 21.02.12, 15:57
                  Stawy:

Tak. Mnie bolą (bolały? Kurczę, właśnei sobie uświadomiłam, że NIE bolą big_grin) kolana, nadgarstki, kręgosłup. Okropnie, najbardziej rano. Odkąd biorę Letrox - chyba przeszło smile

> I jeszcze jedno- zainwestować najpierw w przeciwciała czy w USG?

A ja bym powiedziała, że najpierw przeciwciała, bo najpewniej bez problemu zbadasz je od ręki w jakimkolwiek laboratorium, nie trzeba być nawet na czczo, nie musi to być rano - idziesz choćby jutro i oddajesz krew, i już, zbadane. Na USG pewnie trzeba się będzie umówić na jakiś termin i poczekać. No, chyba że też dostępne "na już", to wtedy oczywiście USG.
                • linnet_85 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 21.02.12, 16:15
                  Mnie bolą nogi. Nie tyle stawy, co od momentu obudzenia bolą mnie nogi tak jakbym poprzedniego dnia dużo chodziła. Na zmianę pogody tez reagują (śmieję się, że moje nogi potrafią przewidzieć opady śniegu). A tak naprawdę jest to objaw tarczycowy który po wdrożeniu leczenia ustąpił a teraz znowu wrócił, co składnia mnie do zrobienia badań.
                  • czupakabra27 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 21.02.12, 16:21
                    Dziewczyny, badałyście poziom wit D? Bo przy niedoborach mogą być takie kostno-stawowe bóle. Łatwe meczenie mięśni itd.
                    • kai_30 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 21.02.12, 17:54
                      Ja nie badałam jeszcze żadnych niedoborów, bo na razie sprawdzam, które objawy ustąpią mi po podniesieniu poziomu hormonów tarczycowych (Letrox łykam od niecałego miesiąca, w stopniowo podnoszonej dawce).
                      • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 21.02.12, 18:15
                        Zamęczę Was, ale jeszcze jedno mnie zastanawia. Kiedyś tzn. 14 lat temu, jak się leczyłam u endo na ostatniej wizycie byłam z wynikiem tsh i cholesterolem (tsh było w normie natomiast cholesterol miałam zły tzn. tego dobrego miałam za mało) i lekarz pytał o chorobę wieńcową w rodzinie wówczas.... hmmm????????
                        Jaki jest związek cholesterolu z tarczycą? Jest jakiś w ogóle? (tak pytam, bo mam taką sklerozę,że nawet 4 pozycje piszę na kartce idąc do sklepu,bo nie pamiętam wchodząc po co w ogóle przyszłamsmile)) wstyd mi iść już nawet do lekarza...
                        • czupakabra27 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 21.02.12, 18:58
                          Jest b. wyraźny związek. Przy niedoczynności cholesterol lubi rosnąć.
              • anka.83 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 21.02.12, 13:29
                mama_dorota napisała:

> to skwitował to stwierdzeniem "O! Żółtaczka typu c! Moja matka na to zmarła."

OMG, chyba żartujesz...uncertain
                • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 13.03.12, 14:35
                  Zrobiłam usg tarczycy i oto wynik:
                  Tarczyca dwupłatowa z zachowaną cieśnią o śr.3,5 mm.
                  Prawy płat o wymiarach 16x15x33mm
                  Lewy płat o wymiarach 17x15,6x31mm
                  Niejednorodna echostruktura miąższu tarczycy, bez uwidocznionych zmian ogniskowych, bez cech patologicznego unaczynienia.Wskazana konsultacja endokrynologiczna.

Co o tym sądzicie?Podczas badania radiolog twierdził,że raczej jest ok, ale póżniej wynik z usg oglądał lekarz i zrobił taki opis... Czy to niedoczynność? Wklejam jeszcze wcześniejsze wyniki z 5.01.2012:

TSH 1,453 (norma 0,380-4,310) poprzedni wynik jakiś rok wcześniej 0,89
                  FT4 12,72 (norma 10,60-21,00) 20,38%
                  FT3 4,85 (norma 3,20-5,90) 61,11%
                  • anka.83 Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 14.03.12, 15:43
                    Tarczyca trochę mała, stan zapalny - prawdopodobnie hashimoto.

Czas na wizytę u dobrego endokrynologa (idź z listą objawów spisaną na kartce), dobrze byłoby powtórzyć badania wszystkich trzech hormonów
                    • mama_dorota Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 14.03.12, 17:12
                      Te objawy najlepiej spisać na kartce odręcznie i nie przyznawać się, że wiesz o nich z forum, bo endo raczej nie lubią informacji i o dokształcaniu się przez internet. Mój nawet na objawy wydrukowane z testu nie spojrzał, ale jak postawił diagnozę, to wymienił mi po kolei co Hashimoto powoduje, czyli dokładnie to, co mu na początku chciałam pokazać. A twierdził, że w internecie to samych bzdur można się dowiedzieć.

Anka.83!
                      Ten mój wpis o lekarzu mamy i komentarzu, że jego matka zmarła na żółtaczkę typu c to bardzo prawdziwa historia. Moja mama ciężko to przeżyła, ale na zmianę lekarza nie mogę jej namówić, bo on jest na miejscu.
                    • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 14.03.12, 19:55
                      Zrobić ponownie tsh,ft3 i ft4, bo tak myślę czy nie lepiej zainwestować w antyTPO i TG?
                      Co myślicie?
                      • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 15.03.12, 18:16
                        Przeliczyłam tarczycę: płat lewy 4,11ml i prawy 3,96ml objętość całkowita 8,07ml.
                        Czy to wszystko świadczy o hashimoto? Zaczynam poszukiwania jakiegoś endo tzn. dobregosmile

i mam do Was jeszcze prośbę odnośnie mojej mamy (leczona eltroksinem 16 lat temu, miała być po kontrolą i olała sprawę). Obecnie od lat choruje na zespół depresyjno-lękowy.
                        i zaciągnęłam ją na tsh i ma w normie 2,65 (normy jak w moich wynikach) i na USG.
                        Podczas usg radiolog stwierdził,że jej tarczyca jest do leczenia, bo mała i słabo widoczna...
                        Czekała na opis lekarza i wygląda,że jest dobrze, bo gdyby wynik był zły miała by płytkę i info,że trzeba do endokrynologa, a tu ani płyty, ani nic... i jesteśmy całe głupie?
                        Poradźcie mi czy ją mam zgarnąć do endo (ona nie znosi chodzić po lekarzach) i tu opis z USG:
                        TARCZYCA DWUPŁATOWA Z ZACHOWANĄ CIEŚNIĄ O ŚR.4,7MM
                        PRAWY PŁAT 13x15,6x24,5 (2,4843ml)
                        LEWY PŁAT 12x18,5x26mm (2,886ml)
                        cała tarczyca 5,3703ml
                        Nie uwidoczniono zmian ogniskowych w miąższu tarczycy.

Ma 56 lat, czy to normalne,że ma tak małą tarczycę i nie trzeba jej leczyć? Wysłałam ją na badania bo jest opuchnięta zwłaszcza na twarzy, przytyła w ostatnich latach 25 kg, ale bierze leki których skutek uboczny jest właśnie taki i już sama nie wiem co teraz....??? Poradźcie...
                        • mama_dorota Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 15.03.12, 18:27
                          Twoja tarczyca jest za mała i może to świadczyć o Hashimoto, prawdopodobnie świadczy, a jeśli masz jakiś poprzedni wynik, wg którego tarczyca była większa, to tym bardziej, ale ja bym jeszcze przeciwciała zrobiła. Lekarka, do której poszłam z wynikami siostry nie zadowoliła się niskim poziomem (ale w normie) hormonów i USG, chciała jeszcze przeciwciała zobaczyć, a wyszły horrendalnie wysokie i była diagnoza, że Hashimoto szaleje.
                          A jak się teraz czujesz? Bo jeśli źle, to jednak hormony też warto sprawdzić, może samo ft3 i ft4, jak musisz się ograniczyć.

A co do mamy, to jak najbardziej idź z nią do endo. TSH mamy jest poza właściwą normą, mimo wieku, bo norma włąsciwa powinna wynosić max 2, najwyżej 2,5, tarczycy mama właściwie nie ma, bo 4 ml to już zwapniały kikucik, który nie funkcjonuje.
                          Ja teściową z lepszymi wynikami i samopoczuciem do endo umówiłam i zobaczymy co będzie. Zespół depresyno-lękowy może wynikać z niedoczynności także. Przeczytaj ten wątek, a szczególnie wpis rotkaeppchen1:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,132742632,132831008,Re_Nerwowosc_i_depresja.html?wv.x=2
                          Wnosi dużo nadziei dla mamy, prawda smile?
                          • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 15.03.12, 21:47
                            Mama Dorota jesteś WIELKA! Czytałam ten wątek z gęsią skórką,jest faktycznie nadzieja dla mamy! kobieta z laboratorium jak ją zobaczyła (a znają się z widzenia) zwariowała : co się z panią dzieje, jest pani taka spuchnięta mówi, albo tarczyca albo nerki (na twarzy). Teraz to nie mam wątpliwości... jest nadzieja,że będzie lepiej jeśli zaczną ją leczyć, bo naprawdę jest ciężko, stan psychiczny masakra,zero życia i energii... długo by opowiadać!
                            Ja zrobię przeciwciała i śmigam gdzieś prywatnie, bo na NFZ terminy na październik! Teraz dokuczają mi przede wszystkim stawy, praktycznie wszystkie nawet w pacach u rąk i stóp i totalne zmęczenia.Dzień bym mogła przepać, w nocy zasypiam na prochach, do przed 1-2 w nocy nie da się zasnąć, a rano dętka... mam totalnie dość!
                            Jeszcze jutro napisze wyniki mojego synka, bo też lekarz sugeruje tarczyce... hormony w normie, ale wyczuwa palpacyjnie rozpulchnioną tarczycę i też nie wiem czy odpuścić, bo lekarka stwierdziła,że jak hormony ok, to sobie na razie darujmy, ale jakoś spokoju mi to nie daje...Dorota dzięki jeszcze raz, nawet nie masz pojęcia jakbym chciała odzyskać dawną mamę... energiczną i uśmiechniętą... a uwierz jesień i zima to najgorszy dla niej czas i dla nas...
                            • mama_dorota Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 16.03.12, 08:11
                              Nie jestem taka wielka! Rozmiar 38 wink

Cieszę się bardzo i jestem wdzięczna autorce tego wpisu, rotkaeppchen1, bo już gdy to czytałam myślałam ile nadziei on może wnieść w życie niejednej osoby. Forum to naprawdę doskonała sprawa i kopalnia skarbów smile.
                              Dodam, że, tak jak w wątku pisałam o różnych moich stanach emocjonalnych, tak teraz już od tygodni nie miałam żadnego dołka. Z nerwami różnie, ale któregoś razu jako komentarz do czegoś niewłaściwego, co nasza córka zrobiła, mąż oświadczył "masz szczęście, że mama ma euthyrox, bo już by krzyczała, a nie krzyczy".
                              • mama_dorota Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 16.03.12, 08:12
                                A dziecko badaj i załóż wątek na jego wyniki, bo to, że hormony ma w normie nic nie znaczy. W normie też może być za nisko.
                                • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 16.03.12, 09:35
                                  Mama Dorota! Pomyliłam się, bo mama ma tsh 1,65 a nie 2,65, więc dobre no nie? I napisz mi jeszcze proszę czy w związku z tym sama mała tarczyca jest w tym momencie do leczenia i sorki za błąd. I czy jest sens sprawdzać ft4 i ft3 w takim momencie. I z góry dziękismile)
                                  • mama_dorota Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 16.03.12, 10:53
                                    Tarczyca jest do leczenia, zdecydowanie, bo jej prawie nie ma, naprawdę. Jak masz jeszcze wątpliwości, to możesz mamie zbadać ft4 i ft3, a prawie na pewno przynajmniej jeden jest poniżej normy, bo jak może taka resztka produkować hormony w wystarczającej ilości?

TSH przy długim pozostawaniu w niedoczynności często nie odzwierciedla stanu tarczycy, ponieważ rozchwianie hormonalne dotyczy już całego organizmu.
                                    • belkam Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 16.03.12, 11:42
                                      Dzięki Ci wielkie! Potrzebowałam info dla potwierdzenia swoich przypuszczeń,że musi iść do endo i dzięki Tobie wiem to na pewnosmile. Dobrze,że jest to forum i że mi doradziłaś "WIELKA DOROTKO"smile))), myślał by człowiek,że jest wszystko w porządku słuchając lekarzy pierwszego kontaktu....
                                      Za chwilkę założę wątek z wynikami synka. Pozdrawiamsmile Ale szykuje mi się pielgrzymka do endo... z mamą, z sobą i pewnie z dzieckiem... cudniesmile Nie wspominając,że z dzieckiem mam do zaliczenia neurologa, okulistę i alergologa jeszcze, bo wiecznie chory od września...
    • mama_dorota Re: Czy mam problem z tarczycą?PORADŹCIE 16.03.12, 12:37
      To już tak jest z przedszkolakami, ale nie zawsze tak będzie, a jak okaże się, że tarczyca do leczenia, to samo leczenie może wszystko rozwiązać.
      • belkam po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 08.05.12, 22:25
        Dotarłam w końcu do endokrynologa choć wydawało mi się,że ciężka to będzie przeprawa, bo sporo się tu naczytałam i z włączeniem leczenia bywa ciężko zwłaszcza,że sporo endo patrzy na TSH i jestem w szoku, bo zwrócił uwagę na tsh ,niskie ft4 choć w normie i USG-zwłaszcza małe rozmiary płatów, wybadał palpacyjnie i nawet nie musiałam się produkować jak beznadziejnie się czuję...
        Lekarz stwierdził,że to hashimoto nie leczone od lat i prawdopodobnie przeciwciała nawet mi już nie wyjdą po tylu latach.
        Zalecił Eythytox N50 -przez 2 dni 1/2tabl. później po całej, jak będzie ok to od czerwca na zmianę jeden dzień 50 i jeden 75- co myślicie o tym skakaniu z dnia na dzień-huśtawka hormonalna ?czy tak można brać, bo jakoś mi się to nie podoba.Dodatkowo zalecił Calcenato.

I dzięki dziewczyny, bo mnie zmotywowałyście do działania, a dzięki lekarzom pierwszego kontaktu straciłam kilka lat nieleczenia tarczycy "NO BO PRZECIEŻ TSH W NORMIE TO TARCZYCA ZDROWA"-masakra
        • mama_dorota Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 09.05.12, 08:53
          No widzisz, świetnie trafiłaś. I widać, że my tu żadnych bajek nie piszemy. Forum pokazuje jak wielki jest przekrój lekarzy w kwestii znajomości tematu. Ja się tylko ciągle zastanawiam kogo ci kiepscy leczą, skoro człowiek może być bez sił do życia nawet mając ft4 ciut poniżej połowy normy.

A jak z mamą? Udało się ją zachęcić do leczenia?
          • belkam Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 09.05.12, 13:03
            Z mamą to grubsza sprawa...problemy depresyjno-lękowe i ta lekarka (byłam prywatnie) mówi,że musiała by mieć od mamy jakiekolwiek stare wyniki, bo to grubsza sprawa... a kartoteka podobno zaginęła wrrrrr(utonęła czy coś w tym stylu-żenujące), ale w najgorszym wypadku ma wizytę na nfz w listopadzie także będziemy działaćsmile
            A co do mojego synka: za głowę się złapała!!! Trąbią ginekologom o kontroli tsh w ciąży podobno, bo zrobiła wywiad ciążowy i nikt mnie nie skierował na badania tarczycowe i nic nie brałam-załamała się, bo to bardzo ważne przecież i kazała śmigać z dzieckiem do endokrynologa!!!
            I nie rozumie podejścia pediatry:"tarczyca palpacyjnie rozpulchniona, ale wyniki w normie to jest wszystko w porządku". Powiedziała że żeby było w porządku to u dziecka nie ma prawa być wyczuwalnej tarczycy!!! Włosy na głowie stają no nie? Dzięki Bogu jest bystry,więc ciąża mu nie zaszkodziła......
            • mama_dorota Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 09.05.12, 19:34
              Z tym wyczuwaniem tarczycy (że to źle) tak samo mówiła ostatnio lekarka o moim synu. Byliśmy na oddziale diabetologicznym (pobyt dzienny) i tam lekarka dokładnie go zbadała, a ponieważ w wywiadzie było moje Hashimoto, to i tarczycę przebadała tzn. przeciwciała, hormony, a palpacyjnie nie podobało się jej to, że jego tarczyca jest wyczuwalna, więc od razu wysłała nas na USG. Wynik USG nie jest jakiś niepokojący, ale sugeruje konieczność regularnej obserwacji, bo delikatne zmiany są.
            • belkam Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 09.05.12, 21:00
              Dzięki Dorotko podporo ty mojasmile!!!! Tez nie panikuję z moim małym, ale na pewno kontrola naszych dzieciaków jest nieunikniona. Dobrze,że wiemy,że nami hashimoto rządzi i dzieciaki trzeba kontrolować, bo inne mamy pewnie tkwią w nie wiedzy jak ja do wczoraj......... A co myślisz o moim dawkowaniu od czerwca tzn. jeden dzień euthyrox 50 a następny 75 i tak w kólko na zmianę?
              • djpa Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 09.05.12, 21:26
                Zamiast dawkowania na przemian pomyśl o codziennym braniu PÓŁ E50 i PÓŁ E75. Wyjdzie 62.5 - średnia arytmetyczna.
                • mama_dorota Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 09.05.12, 22:32
                  To samo chciałam napisać. Tak podobnie mi kiedyś djpa poradziła i miała rację. U mnie w grę wchodziło wtedy 75 i 88, a wyszło (75+88)/2 = 81,5

A co do dzieci, to o badanie USG dla córki mam zamiar zawalczyć na NFZ. Ja i mąż (też wyszło) mamy Hashimoto, ale on się jeszcze nie leczy, bo czuje się dobrze i wyniki ma ok, tylko obraz w USG (malutka tarczyca) i przeciwciała mówią swoje. U syna sytuacja do obserwacji, No niech mi ktoś powie teraz, że jej USG nie ma potrzeby robić...
                  • belkam Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 10.05.12, 13:46
                    Dzięki dziewczynysmile Mam przepisany tylko E50, więc od czerwca będę łykać 1 i 1/4 czyli 62,5 -mam nadzieję,że to jakoś zgrabnie podzielę na ćwiartki ale kiepsko to widzęsmile)....
                    • mama_dorota Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 10.05.12, 14:04
                      A dlaczego masz czekać do czerwca?

Co do ćwiartek, to nie powinnaś mieć z nimi żadnego problemu. Ja teraz biorę 88 i 1/4 z 75.
                      Robię tak, że dzielę jedną tabletkę na ćwiartki (łatwo to przychodzi) i wkładam te podzielone do pustych dziurek, owijając je w miarę możliwości resztkami blaszki. Nic się z nimi nie dzieje i działają jak trzeba. Rano mam gotowe.
                      • belkam Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 10.05.12, 15:42
                        Czemu od czerwca to nie mam pojęcia.
                        Acha lekarka wspominała coś o suplementacji Jodid od sierpnia -września. Bierzecie to? Coś już przeczytałam na forum o euthyroksie z jodid i to nie jest mądry pomysł raczej??? Oświećcie mnie w tym temacie, bo głupiejesmile
                        • mama_dorota Re: po wizycie u endo HASHIMOTO Euthyrox N50 11.05.12, 08:57
                          W książce "Jak żyć z Hashimoto" jest napisane, że przy suplementacji tyroksyną przyjmowanie preparatów z jodem jest bezcelowe. Chodzi o to, że sama tyroksyna zawiera już 4 atomy jodu w cząsteczce, więc dostarczamy go sobie postaci gotowej. Dodatkowo spożywamy jodowaną sól i produkty zawierające jod naturalny (ryby morskie) lub ten z jodowanej soli. Wiele forumowiczek ostrzega przed jodem, nawet w diecie, gdyż zmusza to tarczycę do dodatkowej pracy i może powodować rzuty choroby (nie znam źródła medycznego tej teorii). Jod jest zalecany, a przy niedoczynności tarczycy nawet potrzebny w przypadku ciąży (to też wiem z forum).
                          Może ktoś się pokusi o podanie medycznych źródeł?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka